Camerele de supraveghere wireless sunt tot mai populare, fiind apreciate pentru instalarea lor facilă și eficiența în supravegherea video. La rovision.ro găsi o gamă variată de camerele de supraveghere wireless, de la producători importanți (Hikvision, Dahua, TP-Link, etc.), cu prețuri convenabile pentru cei mai mulți clienți.

Ce sunt camerele de supraveghere wireless? Cum funcționează ele?

Camerele de supraveghere wireless pot monitoriza și înregistra activitățile din anumite zone, transmițând datele cu ajutorul tehnologiei fără fir. Aceste dispozitive de supraveghere transmit semnalele video și audio spre un receptor wireless prin bandă radio. Multe camere de supraveghere wireless au nevoie de cel puțin un cablu sau un fir pentru alimentarea cu energie, termenul de wireless referindu-se doar la transmisia semnalelor video sau audio.

Cum funcționează camerele de supraveghere wireless

Camerele de supraveghere wireless funcționează prin mai mulți pași:

Captarea imaginii

Camerele de supraveghere wireless sunt dotate cu senzori de imagine care transformă lumina în semnale electrice, semnalele fiind ulterior procesate pentru a furniza imaginea digitală. Senzorii folosiți mai des la camerele de supraveghere wireless sunt:

  • Senzori CMOS (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor)—sunt cei mai frecvenți pentru că au un consum redus de energie, costuri mici de producție, dimensiuni compacte. Asigură bună calitate pentru imagini și au performanțe bune în condiții diverse de iluminare.
  • Senzori CCD (Charged Coupled Device)—au fost utilizați frecvent în trecut, dar senzorii CMOS le-au luat locul. În aplicațiile profesionale, sunt preferate camerele cu senzori CCD care oferă calitate superioară pentru imagini, mai ales când iluminarea este redusă.
  • Senzori Starvis—dezvoltați de Sony, acești senzori asigură performanțe bune în condiții de lumină redusă. Deseori, camerele cu senzori STARVIS se instalează pentru supravegherea pe timp de noapte.
  • Senzori de imagine HDR (High Dynamic Range)—ajută la controlarea diferențelor extreme de lumină și întuneric, pentru a se capta detalii în zonele luminoase și întunecate ale unei scene. Senzorii sunt utili mai ales pentru scenariile cu iluminare variabilă.
  • Senzori cu tehnologie Back-Illuminated (BSI)—îmbunătățesc sensibilitatea la lumină, pentru a se capta eficient lumina când iluminarea este redusă.
  • Senzori cu tehnologie Low-Light sau Ultra Low light—funcționează în condiții de iluminare extrem de mică, camerele captând imagini clare chiar și în întuneric.

Transmisia datelor

Transmisia datelor la camerele de supraveghere wireless

O diferență importantă între camerele de supraveghere wireless și cele cu fir este modalitatea prin care se transmit datele. La camerele de supraveghere wireless, datele se vor transmite spre receptor sau stația de bază prin diverse tehnologii (Wi-Fi, Bluetooth—detalii mai jos în articol) sau protocoale de comunicare fără fir.

Receptarea și stocarea datelor

Odată ajunse la receptor, datele vor fi convertite la receptor în informații vizuale. Stocarea datelor se va realiza pe dispozitiv local de stocare sau vor fi trimise spre server sau serviciu de stocare în Cloud, unde vor putea fi accesate de la distanță în orice moment.

Iată ce dispozitive locale de stocare se pot utiliza cu camerele de supraveghere wireless:

  • Carduri de memorie microsd—multe camere au sloturi pentru carduri de memorie microSD, pentru ca înregistrările se realizeze chiar în cameră.
  • Dispozitive USB—unele camere wireless permit folosirea de USB sau HDD extern pentru a stoca înregistrările locale.
  • NVR (Network Video Recorder)—este util când se folosesc mai multe camere de supraveghere. Cele mai multe înregistratoare NVR pot fi conectate la rețea și accesate de la distanță.
  • NAS (Network Attached Storage)—se folosește dacă există în rețeaua locală și dacă se pot configura camerele pentru a se stoca înregistrările.

Monitorizare în timp real

Multe dintre camerele de supraveghere wireless asigură monitorizare în timp real. Cu ajutorul conexiunii la internet, utilizatorii vor accesa de pe un dispozitiv mobil, computer imaginile, videoclipurile înregistrate.

Alimentarea

Camerele de supraveghere necesită alimentare cu energie, fie că sunt conectate la o sursă clasică de alimentare, fie că utilizează baterii sau panouri solare.

Ce caracteristici tehnice sunt prezente la camerele de supraveghere wireless?

Caracteristicile tehnice prezente la camerele de supraveghere wireless pot diferi de la un producător la altul, dar și de la un model la altul. Unele dintre aceste caracteristici sunt, însă, comune:

Rezoluția video

Claritatea imaginii și mărimea acesteia se exprimă prin pixeli. Dacă rezoluția este mare, imaginea este mai clară și cuprinde mai multe detalii. Iată ce rezoluții pot avea camerele de supraveghere wireless:

  • SD (Standard Definition)—este rezoluție mică, de 640x480pixeli sau 720x480pixeli. Camere cu rezoluție SD se pot utiliza la supraveghere generală, unde nu sunt necesare detalii.
  • 720p HD (High Definition)—este rezoluția de 1280x720pixeli și oferă imagini mai clare decât rezoluția SD. Camerele cu rezoluție 720p se folosesc acolo unde contează detalii precum recunoașterea facială.
  • 1080p Full HD (Full High Definition)—rezoluție de 1920x1080pixeli. Imaginile au mai multe detalii și camerele 1080p sunt utile la monitorizări mai precise, unde trebuie identificate detalii.
  • 2K—rezoluție de aproximativ 2560x1440pixeli. Este o rezoluție intermediară între fullhd și 4K, imaginile produse fiind mai detaliate decât la Full HD, dar nevoile de stocare sunt mai mici decât cele de la camerele cu rezoluție 4K.
  • 4K (Ultra HD)—rezoluția este de 3840x2160pixeli sau 4096×2160 pixeli. Asigură imagini de calitate superioară, fiind recomandată acolo detaliile fine sunt cruciale pentru eficiența supravegherii video.

Unghi de vizualizare

Unghiul de vizualizare se referă la cât de mult acoperă camera într-un singur cadru. Firesc, un unghi mai larg va acoperi o zonă mai mare. Unghiurile de vizualizare diferă de la un model la altul și de la un producător la altul, cele mai frecvente unghiuri fiind:

Unghi de vizualizare
  • Unghiul larg (Wide Angle)—variază de la 90 la 180grade. Camerele cu unghi larg oferă vedere mai largă decât camerele standard.
  • Unghiul mediu (Medium Angle)—ia valori între 30 și 90 de grade, camerele cu unghi mediu acoperind zone mai restrânse, dar furnizând detalii mai clare decât unghiurile largi.
  • Unghi îngust (Narrow angle)—are valori mai mici decât 30 de grade. Camerele cu unghi îngust se concentrează pe zone extrem de precise, fiind adecvate pentru supravegherea detaliilor fine în zone restrânse.
  • Unghi panoramic (Panoramic View)—poate avea valoare de 180 grade sau chiar 360 de grade. Camerele cu unghi panoramic folosesc tehnologii diverse (lentile fisheye) pentru a acoperi zone de mari dimensiuni, asigurând imagine completă a mediului supravegheat video.

Iluminarea minimă

Luminarea minimă se referă la cantitatea minimă de care este nevoie pentru ca o cameră wireless să capteze imagini clare, cu detalii. Valoarea se măsoară în Lux și depinde de performanțele senzorului de imagine. Ea este influențată și de abilitatea camerei de a controla condițiile de lumină redusă. Iluminarea minimă poate fi:

  • Lumină ziua (Color)—valori între 0.1 Lux până la 1Lux. Cu cât valoarea este mai mică, cu atât mai bine va capta camera imagini color când lumina este bună.
  • Lumină noaptea (Black and White)—la întuneric sau condiții de iluminare redusă, camerele pot trece automat la modul alb-negru, putând avea iluminare minimă mai mare, cuprinsă între 0.01Lux și 0.001Lux. Valorile mai mici arată că o cameră va înregistra imagini mai clare când lumina este slabă sau este chiar întuneric.

Tehnologia de înregistrare

Camerele wireless folosesc diverse tehnologii de înregistrare (H.264, H.265) pentru comprimarea fișierelor video și stocarea lor cât mai eficientă.

  • H.264—este un standard mai vechi, dar încă deseori întâlnit, oferind o compresie destul de bună.
  • H.265 –este un standard mai nou, asigură aceeași calitate pentru imagine la rată de compresie mai mică, astfel că folosește mai puțină lățime de bandă și spațiu de stocare pentru aceeași calitate la video.
  • H.264+–este un H.264 optimizat, care reduce nevoile de lățime de bandă și stocare.
  • H.265+– este un standard H.265 optimizat, cu eficiență superioară la folosirea lățimii de bandă și a spațiului de stocare, superioare standardului H.265.

Cum alegeți tehnologia de compresie?

Dacă cel mai mult contează folosirea eficientă a spațiului de stocare și a lățimii de bandă, alegeți camere cu tehnologie H.265+. Dacă, în schimb, mai importante sunt calitatea imaginii și  contează mai puțin mărimea spațiului de stocare, puteți opta pentru camere cu tehnologie H.264. Verificați ca înregistratorul NVR, DVR și camerele să fie compatibile cu standardul de compresie. Cele mai multe camere moderne suportă compresie H.264 și H.265.

Verificați dacă beneficiații de actualizări de firmware și suport tehnic și stabiliți-vă un buget pentru stocare. Chiar dacă sunt mai scumpe, beneficiile aduse în timp justifică investiția în camere cu tehnologii de compresie superioare (H.264+, H.265+).

Conectivitate fără fir

Camerele de supraveghere wireless pot transmite datele spre o stație de bază sau receptor prin diverse protocoale de comunicație fără fir:

  • Wi-Fi

Multe camere de supraveghere wireless au module Wi-Fi prin care se pot conecta fără fir la rețelele locale, asemeni altor dispozitive Wi-Fi. Cu tehnologia Wi-Fi se pot transmite datele între camerele de supraveghere și routerul Wi-Fi sau alt dispozitiv conectat la rețea.

  • Bluetooth

Bluetooth-ul folosește aceeași frecvență ca și Wi-Fi, dar conectează dispozitivele direct prin topologie în stea. Cu această topologie, un singur dispozitiv controlabil se conectează cu unul sau maxim 6 alte dispozitive pe care le va controla ulterior. Astfel, Bluetooth funcționează doar pe distanțe mici. Camerele de supraveghere wireless nu pot putea transmite video în afara spațiului doar prin Bluetooth. Dacă nu sunteți aproape de camere, nu veți putea trimite comenzi spre camere. Cu toate acestea, camerele wireless pot folosi Bluetooth pentru a se conecta cu centrul de securitate al sistemului. Dacă centrul este conectat la internet, va transmite semnalele camerelor de supraveghere spre exteriorul locației camerelor.

  • Zigbee sau Z-wave

Aceste tehnologii de comunicare wireless sunt tehnologii adiționale pe care le-ar putea folosi o cameră wireless. Zigbee și Z-Wave au fost concepute pentru a permite dispozitivelor Smart pentru casă să se conecteze între ele, nici una dintre ele neavând suficientă lățime de bandă pentru a transmite video. Aceasta înseamnă că le veți putea folosi pentru a conecta părți ale sistemului rezidențial de securitate. Pentru a funcționa corect, camerele cu tehnologie Z-Wave sau Zigbee trebuie să se bazeze și pe alte tehnologii wireless.

  • LTE (Long Term Evolution)

Sunt camere de supraveghere wireless care folosesc rețele mobile LTE pentru a transmite date, ceea ce asigură accesarea imaginilor și înregistrărilor la distanță, oriunde s-ar afla camera. De obicei, va fi nevoie de abonament de date mobile.

  • NFC (Near Field Communication)

NFC este deseori legat de transferul prompt de date între dispozitive care sunt apropiate. Unele camere de supraveghere wireless folosesc tehnologia NFC pentru configurare și pentru a interacționa cu dispozitive mobile diverse.

  • Celular

În trecut, multe sisteme rezidențiale de securitatea foloseau sisteme de telefonie fixe. Multe din sistemele de telefonie actuale încă se mai bazează pe o formă sau alta de conexiune prin telefon sau număr de telefon. Aceste conexiuni sunt, astăzi, wireless, folosind rețele celulare. Deși cele mai multe camere wireless nu folosesc comunicare celulară la fel de des cum folosesc Wi-Fi, sunt camere ce folosesc atât Wi-Fi, cât și conexiune celulară ca metodă de backup. Până la urmă, nici o rețea Wi-Fi nu este 100% sigură.

Stocare locală sau în Cloud

Camerele de supraveghere pot stoca înregistrările pe card de memorie intern, pe dispozitiv de stocare care este conectat la camere sau în Cloud.

Alimentare

Alimentarea camerelor de supraveghere wireless se poate realiza prin mai multe metode:

  • Alimentare la sursă tradițională (priză electrică)

Cu acest tip de alimentare, nu trebuie să vă preocupați de înlocuirea, reîncărcarea bateriilor. Camerele alimentate la sursă pot avea funcții avansate și pot fi incluse în sisteme de securitate cu nivel înalt de complexitate. Cu toate acestea, camerele wireless au nevoie de sursă de alimentare electrică, ceea ce nu este mereu posibil. În plus, instalarea camerelor cu alimentare la priză este mai dificilă, fiind nevoie de acces la energie electrică.

  • Alimentare prin baterii

Marele avantaj al camerelor wireless cu baterii este flexibilitatea privind locul de instalare, camerele nedepinzând de prize electrice. Camerele wireless au instalare mai facilă și locația lor poate fi modificată ori de câte ori aveți nevoie. Trebuie, însă, să înlocuiți sau să reîncărcați regulat bateriile, ceea ce poate presupune respectarea unui plan de mentenanță. Atunci când înlocuiți bateriile, camerele nu vor funcționa și puteți pierde momentul derulării unor evenimente importante.

Cameră supraveghere wifi cu baterie 3 Megapixeli vine cu baterie Ezviz și oferă rezoluție d2 2304X1296, respectiv 3MP pentru imagini. Camera captează imagini la întuneric pe o distanță maximă de 15m și are funcții Smart precum detecția mișcării omului (face diferența dintre oameni și animale care aleargă sau obiecte în mișcare), protecție prin parolă. Ea poate fi folosită cu panou solar și are slot pentru microSD de maxim 256GB.

  • Alimentare cu panouri solare

Dacă sunteți interesat de soluțiile sustenabile de alimentare, puteți opta pentru camere wireless cu panouri solare. Cu aceste camere nu trebuie să folosiți prize sau să urmați un plan de înlocuire sau reîncărcare a bateriilor. Camerele wireless alimentate cu panouri solare sunt ideale acolo unde nu există surse clasice de alimentare, în zonele cu mult soare pe parcursul anului. Un dezavantaj la camerele cu alimentare cu panouri solare este dependența de disponibilitatea luminii solare, performanțele mai slabe la condiții meteo nefavorabile. În plus, investiția inițială în camerele cu panouri solare poate fi mai mare decât cea de la camerele alimentate cu prize sau baterii.

Cum alegeți tipul de alimentare al camerelor?

Dacă accesul la sursa de alimentare electrică este facil, este recomandabil să cumpărați camere de supraveghere wireless alimentate la prize. Dacă nu aveți acces la surse clasice de alimentare sau accesul este foarte dificil, vă puteți orienta spre camere cu baterii sau cele cu panouri solare.

Nu uitați că modelele cu baterii impun respectarea unui program de înlocuire sau reîncărcare a bateriilor. Cât despre camerele cu panouri solare, fiți siguri că locuiți într-o regiune geografică cu condiții meteo ce oferă suficientă energie solară pe tot parcursul anului.

Funcții de detecție a mișcării

Camerele de supraveghere wireless pot depista mișcările și declanșa înregistrarea sau pot informa utilizatorii despre detecția mișcării.

Comunicare audio bi-direcțională

Sunt modele wireless care au încorporate microfoane și difuzoare, astfel că este posibilă comunicarea audio bi-direcțională între operatori și persoanele supravegheate prin camere.

Vizibilitate nocturnă

Camerele de supraveghere wireless pot supraveghea în condiții de iluminare redusă sau de întuneric. De cele mai multe ori, ele folosesc LED-uri infraroșii pentru vizibilitate nocturnă.

Atunci când examinați camerele wireless pentru vizibilitate nocturnă trebuie să analizați aspecte precum:

  • Iluminarea infraroșie (IR)

Camerele cu LED-uri infraroșie vor oferi lumină nedetectată de ochiul omului, dar pe care senzorul camerei o va folosi pentru a capta imagini clare chiar și la iluminare redusă sau întuneric.

  • Senzor de imagine de calitate superioară

Calitatea senzorului de imagine influențează semnificativ performanțele camerei în condiții de iluminare redusă sau întuneric. Senzorii de imagine mai mari și tehnologiile moderne ajută la obținerea unor imagini de calitate superioară. Senzori Full Frame (36mmx24mm), senzori APS-C (în jur de 22mmx15mm), senzori Micro Four Thirds (17mmx13mm), senzori 1inch (13mmx9mm) sunt astfel de exemple de senzori mai mari.

  • Distanța de vizibilitate nocturnă

Verificați până unde camera poate capta clar imagini la iluminare redusă sau întuneric. Dacă vreți să supravegheați noaptea o curte, parcare, veți avea nevoie de o cameră cu iluminator activ pentru distanțe mai mari (20m, 40m, 60m, 100m).

  • Moduri de vizualizare nocturnă automată

Sunt disponibile camere wireless care se comută automat de la modul color din timpul zile la modul alb-negru sau cu iluminare infraroșie atunci când lumina scade sub un anumit nivel. Astfel, camera va capta imagini de calitate automat, indiferent dacă este zi sau noapte.

  • Funcții de redare a luminii

Unele camere au funcții aparte, precum reducerea zgomotului în condiții de lumină redusă, ameliorarea calității imaginilor pentru ca vizibilitatea pe timpul nopții să fie optimă.

  • Compatibilitate cu iluminare externă suplimentară

Există camere de supraveghere ce sunt compatibile cu iluminatoare externe, ceea ce contează dacă este necesară vizibilitate nocturnă adițională.

Suport pentru aplicații mobile

Camerele de supraveghere wireless pot fi folosite cu aplicații mobile dedicate ce permit accesarea și controlarea camerelor de la distanță, de pe dispozitivele mobile. Atunci când alegeți aplicația mobilă pentru cameră, trebuie să țineți cont de producătorul camerei, platforma pe care o veți folosi (Android, ios, etc). Câteva aplicații mobile populare pentru camerele de supraveghere wireless sunt:

  • Hik-Connect—este concepută de Hikvision pentru camerele Hikvison și asigură acces la vizualizare live, notificări, redare de înregistrări, setări avansate.
  • Dahua—ajută utilizatorii să vizualizeze în timp real camerele Dahua, să primească notificări și să gestioneze setările.
  • Reolink—este concepută pentru camerele de supraveghere Reolink și asigură accesarea și controlarea camerelor de la distanță, primirea de alerte, vizualizarea înregistrărilor.
  • Arlo—permite accesarea și controlarea camerelor și are funcții diverse, cum ar fi: redarea înregistrărilor, vizualizare în timp real, notificări, gestionarea setărilor.
  • Wyze—se folosește cu camerele Wyze și asigură funcții cum ar fi comunicarea audio bidirecțională, înregistrare, notificări de mișcare.
  • Ring—aplicația permite monitorizarea și controlarea camerelor, primirea de alerte, comunicarea cu vizitatorii prin camerele de ușă Ring.
  • Nest—se adresează produselor Nest și include funcții de vizualizare live, redare, notificări, control pentru diverse dispozitive Smart compatibile cu Nest.

Compatibilitate cu sistemele de securitate

Camerele de supraveghere wireless pot fi integrate cu diverse sisteme de securitate, după cum urmează:

  • Sisteme de supraveghere Cloud

Numeroase camere wireless au servicii de stocare în Cloud și aplicații mobile asociate și pot fi incluse în sisteme Cloud de securitate, pentru gestionarea de la distanță a camerelor. Utilizatorii pot vizualiza live streaming, primi alerte, accesa înregistrări de pe platforma web asociată sau aplicația mobilă.

  • Platforme Smart Home

Google Home, Amazon Alexa, Apple homekit sunt câteva sisteme de Casă Inteligentă (Smart Home) în care pot fi integrate camerele wireless. Cu această integrare, camerele vor putea fi controlate vocal și realiza funcții suplimentare, cum ar fi integrarea cu alte dispozitive smart din casă (iluminare, control acces).

  • Sisteme locale de securitate

Camerele pot fi integrate în sisteme de securitate locale, de tipul centralelor de alarmă. Astfel, camerele pot fi activate sau dezactivate în funcție de sistemul de alarmă și invers.

  • Sisteme de analiză video

Camerele de supraveghere wireless se pot integra în sisteme de analiză video, ceea ce adaugă funcții precum detecția de obiecte, recunoașterea facială, analiza comportamentului. Sistemele vor oferi date mai avansate și funcții de securitate.

  • Software de Management Video (VMS)

Este posibilă integrarea camerelor de supraveghere wireless în software de management video (VMS), ceea ce asigură centralizarea controlului și monitorizarea mai multor camere printr-o singură interfață. Integrarea de acest tip se folosește deseori în mediile comerciale sau industriale.

  • Sisteme de control de acces

În diverse medii, camerele de supraveghere se pot integra în sisteme de control de acces, oferind monitorizare video în timp real utilizatorilor care doresc acces și verificare vizuală e evenimentelor ce țin de controlul de acces.

Care sunt avantajele folosirii camerelor de supraveghere wireless?

Avantajele folosirii camerelor de supraveghere wireless sunt multiple:

  • Se instalează facil

Camerele de supraveghere wireless se instalează facil și rapid, deoarece nu au cabluri de alimentare și date, putând fi montate în locuri variate. Cu aceste camere, nu este nevoie de o infrastructură complexă de cablare.

  • Au flexibilitate la amplasare

Modelele cu baterii sau cu panouri solare nu depind de sursele de alimentare, ceea ce asigură flexibilitate la amplasare. Camerele de supraveghere wireless nu trebuie să fie lângă cablurile de date, de aceea pot fi instalate acolo unde trasarea cablurilor ar fi greu de realizată sau chiar imposibilă.

  • Nu afectează estetica spațiului

Deoarece se elimină cablurile pentru transmisia datelor, camerele de supraveghere wireless nu afectează major aspectul spațiului în care sunt montate. Integrarea lor în spații este mai discretă și camerele wireless sunt soluții acolo unde se dorește un aspect cât mai aerisit, mai ordonat.

  • Sunt portabile

Dacă nevoile de supraveghere se modifică, veți putea muta cu ușurință camerele de supraveghere wireless. Nu va fi necesară reconstrucția infrastructurii cablurilor, portabilitatea camerelor wireless fiind înaltă.

  • Pot fi accesate de la distanță

Cum cele mai multe camere de supraveghere wireless sunt conectate la Internet, acestea pot fi accesate la distanță de pe dispozitivele mobile sau computere. Utilizatorii vor avea acces la streaming în timp real sau vor putea verifica înregistrările oriunde s-ar afla.

  • Au nivel ridicat de scalabilitate

La nevoie, se pot adăuga cu ușurință alte camere, fără să fie nevoie de extinderea infrastructurii curente de cabluri. Extinderea unui sistem de supraveghere cu camere wireless este mai facilă decât cu alte tipuri de camere.

  • Sunt rezistente la distrugerea cablurilor

Cum cablurile de alimentare la surse sunt rareori la vedere, acestea au risc redus de distrugere, tăiere, ceea ce crește siguranța folosirii camerelor de supraveghere wireless.

  • Au costuri mai mici de instalare

Instalarea camerelor de supraveghere wireless este mai simplă, dar și mai puțin costisitoare decât cea a camerelor cu cabluri de date și de alimentare. Cablurile de transmisie de date nu sunt necesare, iar trasarea cablurilor de alimentare (dacă este cazul) este mai simplă cu modelele wireless.

Ce tipuri de camere de supraveghere wireless sunt disponibile?

Sunt disponibile diverse tipuri de camere de supraveghere wireless, clasificarea lor realizându-se după numeroase criterii. Iată câteva dintre cele mai populare tipuri de camere de supraveghere wireless:

  • Camere de supraveghere exterioare

Camerele wireless exterioare sunt concepute pentru folosirea la condițiile meteo diverse. Alegeți camerele de exterior examinând protecția lor la pătrunderea apei, prafului, redată prin indicatorul IP (Ingress Protection). Camerele cu IP66, IP67, IP68 sunt modele ce pot fi folosite la supravegherea perimetrului casei, a curții, grădinii, intrărilor.

Cu clasă de protecție la apă și praf IP67, protecție la vandalizare IK10, dar și protecție la descărcări electrice 4kv, Camera Wi-Fi IP 2MP UNV IPC322LB-AF28WK-G de la Uniview este o excelentă opțiune pentru instalarea la interior sau exterior. Camera are rezoluție 2MP (1920×1080)@30/25fps), compresie Ultra-H.265 și captează imagini în lumina redusă pe distanță de până la 30m. Poate îndeplini numeroase funcții inteligente (detecție mișcare, detecție corp uman, detecție audio, etc), are microfon încorporat și slot pentru card SD.

  • Camere Dome

Cu formă de sferă sau semi-sferă, camerele wireless de tip Dome sunt apreciate pentru aspectul lor discret. Ele se folosesc frecvent la interior, pentru supravegherea birourilor, locuințelor, spațiilor comerciale, pentru monitorizarea unor zone specifice.

  • Camere PTZ (Pan-tilt-zoom)

Camerele PTZ se pot roti, înclina și realiza funcție de zoom pentru a acoperi zone mai mari. Ele se utilizează la supravegherea parcărilor, clădirilor mari, terenurilor vaste și  a altor spații de mari dimensiuni.

  • Camere cu vizualizare panoramică (360grade)

Holurile mari, depozitele, sălile de expoziție pot fi eficient supravegheate cu camerele cu vizualizare panoramică.

  • Camere cu funcție de detecție a mișcării

Acest tip de camere au tehnologie de detectare a mișcării și pot trimite notificări la depistarea unor activități neobișnuite. Ele se folosesc deseori la supravegherea proprietăților rezidențiale, birourilor, spațiilor de afaceri.

  • Camere pentru supravegherea copiilor sau a animalelor de companie

Aceste camere pot include funcții speciale precum comunicarea audio bi-direcțională, calitate superioară pentru video, vizibilitate nocturnă, senzori de temperatură și umezeală, detecția mișcării și a sunetului, monitorizare de la distanță, etc.

  • Camere cu iluminare infraroșie pentru vizionare nocturnă

Camerele wireless din această categorie au LED-uri infraroșii pentru a oferi vizibilitate la lumină redusă sau întuneric total. Ele se folosesc acolo unde este nevoie de supraveghere pe timpul nopții sau în condiții de iluminare slabă.

  • Camere de supraveghere Wi-Fi autonome

Camerele autonome se pot folosi fără a se integra în sisteme de supraveghere complexe. Dacă doriți o soluție de supraveghere independentă, cu instalare rapidă și facilă, puteți opta pentru camerele autonome.

Cum alegeți camerele de supraveghere wireless?

Ca să alegeți camerele de supraveghere wireless pentru aplicația dvs., examinați aspecte semnificative, precum:

  • Calitatea video

O cameră de supraveghere care furnizează imagini de slabă calitate, cu puține detalii ce nu pot fi recunoscute este inutilă. Examinați calitatea imaginilor produse de camera de supraveghere, rezoluția, câmpul de vizualizare. Pentru aplicațiile rezidențiale, camerele cu rezoluție 1080p sunt suficiente, dar mulți utilizatori optează pentru camere wireless cu rezoluție 4K. Câmpul de vizualizare ar trebui să fie de cel puțin 120grade.

  • Funcția de detecție a mișcării

Camerele cu această funcție vor începe să înregistreze doar la detecția mișcării, ceea ce crește eficiența supravegherii și scade nevoia de spațiu de stocare.

  • Accesare de la distanță

Camerele cu acces de la distanță permit vizualizarea imaginilor în timp real, de pe diverse dispozitive mobile. Camerele cu acces de la distanță permit și reglaje, cum ar fi ajustarea lentilelor, orientarea camerelor.

  • Prezența luminilor

Multe camere wireless sunt dotate cu lumini. De multe ori, aceste lumini sunt LED-urii activate de mișcare, suficient de puternice. Ele ajută la captarea imaginilor de calitate la întuneric sau condiții de lumină redusă.

  • Comunicare audio bi-direcțională

Comunicarea audio bi-direcțională este extrem de utilă pentru că permite comunicarea sonoră între cei supravegheați de camere și cei care controlează dispozitivele de supraveghere.

  • Stocare în Cloud

Există camere wireless ce folosesc dispozitive DVR pentru înregistrare, dar cele mai multe înregistrează direct în spațiul Cloud. Astfel, veți putea vizualiza înregistrările de oriunde v-ați afla în lume. Vă semnalăm că există costuri pentru folosirea serviciilor Cloud.

  • Funcții de AI (Inteligență Artificială)

Recunoașterea facială, analiza comportamentelor (intrări neobișnuite, activități atipice), recunoașterea vocală, zoom și urmărire automată, depistarea obiectelor abandonate, alerte inteligente de detectare a mișcării (diferențierea mișcării provocate de frunze, spre exemplu, de mișcarea produsă de persoane) sunt câteva exemple de funcții AI prezente la camerele de supraveghere wireless.

  • Integrare în sisteme Smart (Casa Inteligentă)

Dacă sunteți interesat să vă transformați reședința într-o casă Smart, puteți considera integrarea unui sistem de supraveghere care funcționează cu Alexa sau cu Google. Astfel, veți putea controla vocal camerele de supraveghere la fel de ușor cum ați controla vocal luminile sau încuietorile inteligente.

  • Compatibilitatea cu aplicații

Mulți utilizatori preferă camerele de supraveghere wireless pentru compatibilitatea lor cu aplicații mobile. Alegeți camere wireless care au aplicații mobile dedicate, ce permit să realizați ajustări de la distanță, să accesați live imaginile și să vizionați de oriunde înregistrările anterioare.

  • Prețul

Piața produselor de supraveghere a devenit tot mai generoasă, astfel că prețurile camerelor de supraveghere (wireless sau nu) au devenit tot mai accesibile. Astăzi puteți găsi produse de calitate, cu preț convenabil pentru cei mai mulți utilizatori.

Unde se preferă instalarea de camere de supraveghere wireless?

Instalarea de camere de supraveghere wireless este preferată în locații precum:

Proprietăți rezidențiale

Datorită instalării simple, fără trasări de cabluri prin toată locuința, camerele de supraveghere wireless sunt preferate pentru proprietățile rezidențiale. Ele pot fi instalate la interior sau exterior, pentru acoperire completă a întregii reședințe.

Chirii sau locații temporare

Ușor de montat, dar și de mutat, camerele de supraveghere wireless sunt excelențe opțiuni pentru aplicațiile temporare, pentru chiriașii care doresc să supravegheze spațiile în care locuiesc pentru perioade limitate de timp.

Grădini și curți

Camerele de supraveghere wireless se pot utiliza la supravegherea de exterior a grădinilor, curților, spațiilor în aer liber pentru că nu au nevoie de cabluri pentru transmisia datelor. Dacă sunt modele cu baterii, ele pot fi amplasate în punctele strategice, nefiind limitate de cabluri.

Locuri de afaceri de mici dimensiuni

Proprietarii de afaceri interesați de supravegherea unui magazin mic, birou, spații comerciale de mici dimensiuni pot beneficia de flexibilitatea amplasării și instalarea simplă a camerelor wireless.

Supravegherea bebelușilor și a animalelor de companie

Datorită instalării simple, funcțiilor multiple, accesării de la distanță, camerele de supraveghere wireless sunt deseori folosite la supravegherea bebelușilor, a animalelor de companie. Ele permit părinților, proprietarilor de animale să vizioneze în timp real bebelușii, animalele și chiar să comunice sonor cu acestea.

Ce  provocări aduce instalarea de camere de supraveghere wireless? Care sunt soluțiile pentru diminuarea acestor provocări?

Instalarea de camere de supraveghere wireless este facilă, dar poate aduce câteva provocări. Iată care sunt cele mai comune dintre acestea:

  • Interferențe radio

Dispozitivele wireless din apropierea camerelor wireless sau interferențele radio din apropiere pot altera semnalul camerelor de supraveghere. Astfel, se poate pierde conexiunea camerei sau reduce calitatea imaginii.

Soluție: verificați canalele disponibile pe router și alegeți una cu interferență redusă. Amplasați routerul și camerele în zone centrale ale spațiului de monitorizat pentru a reduce distanța și interferențele.

  • Distanța și obstrucțiile

Dacă distanța dintre camere și routerul wireless, prezența unor obstacole (pereți, plăci de beton) vor diminua semnalul, performanța camerei și calitatea imaginilor.

Soluție: amplasați camerele aproape de router și alegeți locațiile camerelor astfel ca să nu existe obstrucții.

  • Alimentare

Camerele de supraveghere wireless nu au nevoie de cabluri pentru a transmite datele, dar pot necesita alimentare la sursă. Identificarea unor surse de alimentare practice pentru camere poate fi dificilă, mai ales dacă locurile de amplasare sunt greu de accesat.

Soluție: puteți opta pentru camere cu baterii sau alimentate cu panouri solare, care elimină nevoia cablurilor de alimentare cu energie.

  • Configurare și setări complexe

Configurarea inițială a camerelor de supraveghere wireless poate aduce provocări utilizatorilor cu mai puține cunoștințe tehnice, mai ales dacă sunt necesare numeroase setări pentru camerele de supraveghere.

Soluție: folosiți pe îndelete manualul de folosire și urmați întocmai pașii de configurare. Sunt multe camere de supraveghere wireless cu interfețe de utilizator ușor de navigat, cu aplicații mobile pentru configurare facilă.

  • Securitatea rețelei

Verificați ca securitatea rețelei să fie securizată pentru a opri accesul neautorizat la imagini sau videoclipurile trimise de cameră.

Soluție: verificați dacă rețeaua wireless este protejată prin criptare și parolă solidă. Pentru securitate cât mai bună, folosiți protocolul WPA3 (un protocol conceput pentru securizarea dispozitivelor ce folosesc conexiune Wi-Fi).

  • Calitatea semnalului

În anumite medii (din cauza ploii, a zăpezii, vegetației abundente, a unor obiecte metalice, piese de mobilier, etc.), calitatea semnalului wireless poate să varieze, performanța camerelor devenind inconstantă.

Soluție: amplasați routerul într-un loc central și utilizați amplificatoare sau extensii de semnal la nevoie. Pentru stabilitatea conexiunii, verificați compatibilitatea camerelor, calitatea acestora.

  • Sensibilitate la interferențe electromagnetice

Există camere de supraveghere wireless cu sensibilitate înaltă la interferențele electromagnetice, cum sunt cele produse de dispozitive electronice, aparate electrocasnice.

Soluție: instalați camerele la distanță de dispozitivele electronice care ar putea genera interferențe. Verificați dacă modelele de camere alese au funcții de diminuare a interferențelor sau nu.

  • Accesarea fizică a camerelor de supraveghere

Dacă sunt amplasate în locuri în care persoane rău-intenționate, camerele pot fi bruscate și chiar distruse.

Soluție: montați camerele în locuri greu de accesat, la înălțime, fără a pierde eficiența supravegherii. Utilizați carcase de protecție pentru camere acolo unde riscul vandalizării este ridicat (locuri publice, parcări, etc).

  • Riscul atentării la intimitate

Camerele de supraveghere (indiferent dacă sunt wireless sau nu) nu pot fi orientate spre zone private, pentru a nu se încălca intimitatea.

Soluție: informați-vă despre reglementările și legislația privind amplasarea camerelor de supraveghere wireless pentru protejarea intimității.

  • Dependența de energie și baterii

Dacă ați optat pentru camere cu baterii, există riscul ca acestea să se consume și camerele să nu mai funcționeze. Puteți, astfel, pierde momente esențiale legate de supravegherea video.

Soluție: monitorizați constant starea bateriilor și folosiți un program de înlocuire sau reîncărcare regulat a bateriilor. Puteți, de asemeni, să optați pentru camere cu opțiuni de alimentare redundante sau care pot fi incluse în sisteme de energie continuă.

  • Absența actualizărilor de firmware și software

Firmele producătoare lansează în mod regulat actualizări de firmware și software pentru produse, menite a reduce vulnerabilitățile de securitate ale acestora, dar și să optimizeze diverse caracteristici ale camerelor.

Soluție: Pentru a vă bucura de cele mai noi caracteristici ale camerelor de supraveghere și pentru a reduce eventualele aspecte vulnerabile ale acestora, actualizați regulat firmware-ul și software-ul camerelor de supraveghere.

Ce alegeți: camere de supraveghere wireless sau camere de supraveghere cu fir?

Dacă vă gândiți ce să alegeți: camere  de supraveghere wireless sau camere de supraveghere cu fir, țineți cont de comparația de mai jos:

Camerele de supraveghere cu fir

Avantaje

  • Oferă conexiune mai stabilă, cu risc redus la interferențe sau fluctuații ale semnalului, folosind cabluri pentru transmisia datelor
  • Furnizează calitate video bună, suportând rezoluții video mai mari. Ele sunt excelente pentru aplicațiile comerciale, industriale complexe.

Dezavantaje

  • Instalarea este dificilă și presupune trasarea, fixarea cablurilor, ceea ce presupune eforturi fizice mai mari, dar și costuri mai mari. Montajul este și mai dificil dacă este nevoie să se traseze cablurile prin pereți sau tavan.
  • Costurile de instalare sunt mai mari, deseori fiind necesară instalarea profesionistă. Trasarea cablurilor, conectarea camerelor necesită cunoștințe, deprinderi pe care doar un specialist le deține.

Camere de supraveghere wireless

Avantaje

  • Au instalare facilă pentru că nu au nevoie de cabluri de date. Montajul și configurarea sunt facile, de cele mai multe ori.
  • Cum nu au nevoie de cabluri de date (și chiar de cabluri de alimentare pentru modelele cu baterii sau panouri solare), camerele wireless asigură flexibilitate ridicată la instalare. În plus, ele pot fi montate în alte locuri ori de câte ori este nevoie.
  • Cele mai multe modele se conectează la internet, ele fiind ușor de accesat de pe dispozitive mobile sau computere.

Dezavantaje

  • Performanțele camerelor wireless depind de calitatea și stabilitatea semnalului Wi-Fi. Dacă semnalul este slab, se pot produce probleme de conectivitate și calitatea semnalului video scade.
  • Interferențele ce le pot produce alte dispozitive ce utilizează frecvențele Wi-Fi pot altera calitatea semnalului și a imaginilor produse de camerele de supraveghere.

Cum alegeți între cele două tipuri de camere de supraveghere?

Dacă locația de instalare asigură trecerea cablurilor și conexiune stabilă, puteți alege camerele cu fir. Dacă, în schimb, este dificil să trasați cabluri, vă recomandăm să achiziționați camere wireless. De asemeni, pentru camerele wireless aveți nevoie de semnal Wi-Fi stabil, puternic. Nu uitați de aspectul bugetului, camerele cu fir aducând, în plus, costuri pentru cabluri și traversarea acestora.