Sfaturile oferite de profesioniștii de la rovision.ro pentru instalarea și întreținerea sistemului de supraveghere pot fi de mare ajutor pentru consumatorii deciși să se ocupe personal de sistemul de supraveghere. Supravegherea video este mai accesibilă decât oricând, echipamentele de supraveghere video sunt mai ieftine, mai ușor de instalat și de folosit, dar și mai performante decât oricând.
În primul rând, vă recomandăm să nu vă grăbiți în achiziția echipamentelor de supraveghere. Cercetați cu atenție echipamentele disponibile, gândiți-vă îndelung la ce doriți să obțineți prin supravegherea video, identificați punctele vulnerabile ale spațiului. Acestea sunt doar câteva recomandări generale—în continuare detaliem pe larg.
Ce tipuri de echipamente de supraveghere sunt disponibile? Cum alegem un sistem de supraveghere?
Ce tipuri de echipamente de supraveghere există?
Sunt disponibile diverse echipamente de supraveghere pentru a acoperi cât mai multe dintre nevoile consumatorilor.
Camere de supraveghere
- Camerele cu fir—se conectează prin cablu la DVR (Digital Video Recorder) sau la NVR (Network Video Recorder). Acestea vin într-o mare varietate de modele: camere fixe, camere cu capacitate de rotație și zoom, etc.
- Camere wireless—transmit datele fără fir spre DVR sau NVR prin Wi-Fi sau alte tehnologii wireless
- Camerele IP—se pot conecta la rețea Ethernet sau la Internet și au propria adresă IP
- Camere de interior sau exterior—camerele de interior se pot utiliza doar la interior și nu rezistă la intemperii, în timp ce camerele de exterior rezistă la condițiile meteo extreme și pot fi folosite în aer liber.
- Camere ascunse—aceste camere sunt discrete și le puteți ascunde în obiecte comune (ceasuri, jucării de pluș, detectoare de fum).
- Camere panoramice și cu rezoluție înaltă—camerele panoramice pot acoperi un unghi larg și le puteți folosi pentru supravegherea simultană a mai multor zone. Camerele cu rezoluție înaltă vă vor oferi imagini detaliate și vor furniza informații precum chipurile umane, numere de înmatriculare.
DVR
DVR-ul este un dispozitiv de înregistrare și stocare a înregistrărilor de la camerele de supraveghere cu fir. Asigură funcții precum accesul la distanță, stocarea locală a înregistrărilor, monitorizarea activității.
NVR
Un NVR seamănă cu un DVR, dar este folosit cu camerele IP. El gestionează și înregistrează fluxurile de la mai multe camere IP și are opțiuni avansate de stocare, gestionare a datelor.
NVR 4MP Rovision 4 canale POE oem
Senzori de mișcare
Senzorii de mișcare pot face parte din sistemul de supraveghere pentru a depista mișcarea în zonele de supraveghere. Atunci când depistează mișcare, senzorii vor declanșa înregistrarea sau trimite notificări spre utilizatori.
Senzori de lumină și zgomot
Astfel de senzori vor activa camerele sau luminile când depistează schimbări de lumină sau de zgomot în zonele monitorizate.
Sisteme de stocare
Dispozitivele vă ajută la stocarea înregistrărilor de la camerele de supraveghere. Hard disk-urile interne sau externe, serverele de stocare, serviciile de stocare în Cloud sunt sisteme de stocare.
Monitoare
Cu ajutorul monitoarelor veți vizualiza în timp real imaginile de la camerele de supraveghere pentru redarea imaginilor înregistrate.
Software de gestionare și monitorizare
Puteți folosi software-ul de supraveghere pentru a gestiona și monitoriza camerele, pentru a realiza redări, configura alerte, notificări.
Sisteme de alarmă
Unele sisteme de supraveghere pot fi integrate cu, pentru securitate completă. Spre exemplu, dacă se detectează mișcare, sistemul va declanșa alarme sonore sau luminoase.
Cum alegeți sistemul de supraveghere?
Un sistem de supraveghere ales nepotrivit este inutil. Iată de ce anume trebuie să țineți cont atunci când alegeți componentele unui sistem de supraveghere:
Stabiliți scopul supravegherii
Gândiți-vă cât mai exact ce doriți să monitorizați (locuință, afacere, proprietate agricolă, magazin, clădire de birou, etc). Identificați scopul instalării sistemului de supraveghere: securitate, monitorizare de angajați, observarea animalelor de companie, etc.
Evaluați zona de supraveghere
Examinați atent locația în care vreți să instalați camerele de supraveghere. Determinați numărul de camere necesare, tipul camerelor, zona de acoperire pentru fiecare cameră.
Bugetul disponibil
Decideți bugetul pentru sistemul de supraveghere. La rovision.ro găsiți camere, echipamente de stocare, înregistrare care variază mult ca preț.
Tipul de camere
Camerele de supraveghere vin într-o mare varietate de caracteristici, performanțe: camere cu rezoluție înaltă (4K), camere Infraroșu pentru vizibilitate pe timpul nopții, camere fixe, camere PTZ (pan-tilt-zoom), etc.
Echipamentul de înregistrare
Trebuie să decideți dacă veți folosi DVR sau NVR pentru înregistrarea și stocarea datelor. Dispozitivul trebuie să aibă spațiu de stocare conform nevoilor dvs. De supraveghere.
Conectivitate și acces la distanță
Vedeți dacă sistemul asigură acces de la distanță prin aplicație mobilă sau platformă web. Astfel, veți putea monitoriza locația în timp real, de la distanță.
Calitatea imaginii și funcții adițonale
Optați pentru camere cu rezoluție înaltă, funcții precum alerte de securitate, detecția mișcării, stocarea în Cloud, capacitate de a înregistra cu sonor, etc.
Recenzii și recomandări
În zilele noastre, este cum nu se poate mai simplu să aflați părerile clienților despre un produs sau altul. Colectați informații de la clienți, dar și de la specialiști despre produsele care vă interesează.
Asistență și service
Vă recomandăm să alegeți un furnizor (cum este rovision.ro) care vă oferă suport tehnic și servicii după achiziție de calitate.
Sfaturi pentru alegerea locației potrivite pentru camerele de supraveghere
O cameră de supraveghere, oricât de bună ar fi ea, devine inutilă dacă este amplasată în locul greșit. Luați în considerație aspectele de mai jos atunci când decideți locația pentru camerele de supraveghere:
Determinați punctele vulnerabile
Identificați zonele vulnerabile și cele cheie pe care doriți să le supravegheați. Intrările principale, birourile, parcările, depozitele, încăperile de depozitare a obiectelor valoroase sunt astfel de puncte vulnerabile.
Asigurați acoperire integrală
Urmăriți ca prin camerele de supraveghere să acoperiți toate zonele de interes, fără a avea spații neobservate sau zone de umbră. Este esențial să aveți o vedere clară a fiecărui punct critic.
Alegeți înălțimea adecvată
Stabiliți înălțimea adecvată pentru camerele de supraveghere. De regulă, o cameră montată la mare înălțime va oferi un câmp vizual larg, dar nu va fi ideală pentru captarea detaliilor. Spre exemplu, o cameră de supraveghere PTZ, cu unghiuri reglabile, va permite ajustarea vizualizării în timp real (urmări obiectul în mișcare, realizare de zoom, etc).
Protejați camerele de factorii externi
Camerele de supraveghere de exterior necesită protejare împotriva intemperiilor, a condițiilor meteo nefavorabile. Alegeți camere de exterior rezistente la praf, apă, temperaturi extreme și chiar la vandalizare.
Accesibilitate și siguranță
Amplasați camerele astfel încât ajustarea și întreținerea lor să nu fie greu de realizat. Puteți proteja camerele prin carcase rezistente la vandalizare.
Iluminare potrivită
Acordați atenție luminii ambientale din zona de supraveghere. În funcție de nivelul de iluminare, va fi necesar sau nu să instalați camere cu tehnologie infraroșu pentru vizualizare nocturnă sau să adăugați surse de iluminare.
Testați și ajustați camerele de supraveghere
După ce ați instalat camerele, testați sistemul pentru a vedea dacă ați acoperit eficient toate zonele importante, să verificați calitatea imaginii. Dacă este necesar, va trebui să modificați poziția, unghiul camerelor.
Ce factori influențează calitatea imaginilor înregistrate?
Există mai mulți factori care influențează calitatea imaginilor captate prin camere. Iată care sunt cei mai importanți:
Rezoluția
Camerele cu rezoluții mai mari, HD (720p) sau 4K (2160p) vor furniza imagini mai clare și mai detaliate. Când rezoluție este mai mare, veți putea identifica mai ușor detaliile esențiale, cum sunt fețele, numerele de înmatriculare.
Iluminarea
Lumina ambientală contează mult pentru calitatea imaginilor. Camerele cu tehnologie infraroșu IR sunt cruciale pentru captarea imaginilor pe timpul nopții. Verificați nivelul de iluminare pentru camere pentru a vă bucura de imagini clare, chiar și în condiții de iluminare redusă.
Lentile de calitate
Lentilele de calitate superioară ajută la obținerea unor imagini clare, precise. Optați pentru lentile cu capacitate de focalizare sau zoom pe care le puteți regla pentru a obține unghiurile dorite de vizualizare.
Protecție împotriva reflexiilor și a flare-urilor
Calitatea imaginilor va fi mult mai bună dacă montați camerele astfel încât să evitați reflexiile solare sau flare-urile de lumină.
Compresia video
Anumite formate de compresie video vor influența calitatea, dimensiunea fișierelor video și vor permite comprimarea fără a se pierde din calitatea imaginilor.
Cadre pe secundă (FPS)
FPS-ul reprezintă numărul de cadre pe secundă înregistrate de camera de supraveghere. Cu cât FPS-ul este mai mare, cu atât mai fluentă va fi mișcarea din înregistrări. Valoarea de 30FPS se consideră a fi suficientă în cele mai multe situații.
Procesarea imaginilor
Calitatea procesării imaginilor din camera de supraveghere contează pentru calitatea finală a imaginilor înregistrate. Spre exemplu, camerele cu senzori de înaltă calitate și procesoare puternice vor produce la imagini de calitate.
Capacitatea de stocare
Utilizați dispozitive de stocare calitative care asigură redare de calitate și au risc redus de pierdere a datelor.
Reglarea corectă a setărilor
Reglarea corectă a setărilor camerei (contrastul, balansul alb, luminozitatea) va ameliora semnificativ calitatea imaginilor.
Curățenie și întreținere
Verificați ca lentilele și carcasele camerelor să fie mereu curate—depunerile de praf sau de murdărie vor influența calitatea imaginilor.
Unghiurile de vizualizare
Setați corect unghiurile de vizualizare pentru camerele de supraveghere. Camerele trebuie să acopere zonele de interes fără a exista zone de umbră, spații nesupravegheate.
Latency (întârziere)
Pentru sistemele de supraveghere cu acces la distanță, întârzierea în transmisia și redarea imaginilor va conta pentru calitatea și eficiența supravegherii video.
Echipament de rețea și stocare
Capacitatea sistemului de a înregistra și reda imagini de calitate înaltă este afectată și de calitatea echipamentului de rețea și a dispozitivelor de stocare.
Setări de securitate
Verificați ca sistemul de supraveghere să fie securizat pentru a evita accesarea imaginilor de către persoanele neautorizate.
Instalarea și configurarea corectă a camerei de supraveghere–Cum să instalați un sistem de supraveghere
Instalarea și configurarea corectă a camerelor de supraveghere presupune parcurgerea mai multor pași:
Pasul 1—Planificarea
- Identificați nevoile dvs. De supraveghere. Ce anume doriți să supravegheați video și care este scopul supravegherii?
- Alegeți echipamentul potrivit, camerele de supraveghere, dispozitivul DVR sau NVR, cabluri, diverse accesorii.
- Realizați un plan pentru locație în care să notați locația pentru camere, cablurile, dispozitivele de înregistrare.
Pasul 2—Instalarea sistemului
- Montați camerele în locurile stabilite și, dacă sunt amplasate la exterior, protejați-le de intemperii și vandalizare.
- Conectați cablurile de alimentare și de semnal între camere și dispozitivele DVR sau NVR (protejați eficient cablurile.
- Dacă folosiți NVR cu funcții de rețea, conectați-l la router pentru a fi posibil accesul la distanță și stocarea în Cloud.
Pasul 3—configurarea echipamentului
- Conectați camerele la DVR sau NVR și realizați setările inițiale precum: rezoluția, modul de înregistrare, funcțiile suplimentare.
- Stabiliți un program de înregistrare—puteți seta înregistrare continuă sau înregistrare bazată pe detecția mișcării.
- Alegeți unde stocați înregistrările (pe hard disk intern, stocare în Cloud).
- Configurați aplicația sau interfața web a sistemului de supraveghere pentru a accesa imaginile de la distanță. Va fi nevoie să creați cont, să configurați accesul la router pentru a realiza conexiunile interne.
Pasul 4—testarea sistemului
- Verificați modul de funcționare, înregistrare a camerelor de supraveghere. Realizați teste de calitate pentru claritatea imaginilor, funcționarea întregului sistem.
Pasul 5—Întreținerea și gestionarea sistemului
- Realizați în mod regulat verificări și întrețineri pentru echipament (curățați lentilele, carcasele camerelor).
- Urmăriți să folosiți cele mai noi actualizări de firmware pentru a beneficia de funcții noi și pentru a remedia vulnerabilitățile de securitate.
- Monitorizați spațiul de stocare și realizați backup regulat pentru înregistrările semnificative.
- Respectați legile și regulamentele naționale legate de supravegherea video.
- Dacă mai multe persoane au acces la sistem, instruiți-i pentru utilizarea corectă a sistemului de supraveghere.
Cum să protejați sistemul de supraveghere de accesul neautorizat?
Pentru asigurarea confidențialității și a securității datelor și a imaginilor înregistrate, vă recomandăm să derulați multiple acțiuni de protecție. Iată care sunt cele mai semnificative:
- Folosiți parole puternice
Modificați parolele din fabrică ale camerelor, dispozitivelor DVR și NVR și creați parole puternice, unice. Folosiți litere mici și mari, cifre, caractere speciale.
- Actualizați firmware-ul
Urmăriți ca firmware-ul (software-ul de bază) să fie actualizat la cea mai nouă versiune.
- Izolați rețeaua
Amplasați sistemul de supraveghere pe o rețea separată sau izolată, pentru a nu putea fi accesată de pe rețeaua principală. Astfel veți evita accesul neautorizat din partea altor dispozitive, care sunt conectate la rețea.
- Filtrare adrese IP
Folosiți funcția de filtrare a adreselor IP pentru limitarea accesului la sistemul de supraveghere. Blocați accesul din afara acestor adrese.
- Autentificare în doi pași
Beneficiile autentificării în doi pași (2FA) pentru sistemul de supraveghere sunt importante. Aceasta asigură un strat adițional de securitate. Cu 2 FA, veți folosi o parolă și un cod suplimentar generat de un dispozitiv de autentificare pentru accesarea sistemului.
- Monitorizare activității sistemului de supraveghere
Implementați un sistem de monitorizare activă care să vă notifice dacă sunt depistate activități atipice, încercări de acces neautorizat.
- Securitate fizică
Printre cele mai semnificative sfaturi pentru a preveni vandalizarea camerelor de supraveghere sunt acelea de instalare a camerelor în locuri dificil de accesat, manipulat, precum și de folosire a unor carcase rezistente la vandalism.
- Limitați accesul persoanelor la sistem
Urmăriți ca doar persoanele autorizate să aibă acces fizic la sistemul de supraveghere. Folosiți lacăte și alte echipamente pentru protejarea camerelor și a componentelor.
- Politici de securitate
Implementați politici de securitate clare, bine definite pentru sistemul de supraveghere. Politicile trebuie să fie respectate de toți utilizatorii, angajații.
- Criptarea datelor
Activați criptarea datelor pe dispozitivele de stocare și transmisia datelor spre DVR sau NVR precum și pentru accesul la distanță.
Întreținerea regulată a echipamentului de supraveghere
Întreținerea în mod regulat a sistemului de supraveghere este crucială pentru a asigura funcționarea lui optimă și pentru a beneficia de calitate pentru imagini. Iată câteva recomandări pentru întreținerea constantă a sistemului de supraveghere:
- Curățare
Curățați regulat lentilele camerelor și carcasele pentru a îndepărta praful, murdăria, particulele. Utilizați o lavetă moale, non-abrazivă și doar la nevoie soluții de curățare specializată pentru sticlă.
- Verificați conexiunile
Examinați cablurile și conexiunile pentru a fi siguri că sunt strânse, că nu sunt deteriorate.
- Actualizați firmware-ul
Asigurați-vă că echipamentul de supraveghere are cele mai noi actualizări de firmware—ele remediază constant vulnerabilitățile de securitate.
- Inspectați spațiul de stocare
Verificați spațiul de stocare pentru a fi siguri că există spațiu pentru înregistrările curente. Realizați back-upuri regulate pentru datele semnificative de pe dispozitivele externe sau în Cloud.
- Verificați alimentarea
Examinați dacă bateriile, alimentatoarele, sursele de alimentare sunt funcționale; înlocuiți bateriile uzate, defecte la camerele wireless.
- Inspectați funcțiile de înregistrare
Testați înregistrarea, funcțiile de înregistrare (detecția mișcării), pentru a fi siguri că sunt active, că sunt în parametrii corecți.
- Monitorizarea activă
Dacă sistemul dvs. Are funcții de monitorizare activă (detecția mișcării, spre exemplu), vedeți ca acestea să opereze corect.
- Înlocuiți echipamentul uzat
Acolo unde camerele, anumite componente sunt uzate, nu mai funcționează corect, schimbați-le cu unele noi.
- Verificați vizualizarea la distanță
Folosiți aplicația mobilă, platforma web pentru a accesa sistemul de la distanță.
- Securitate cibernetică
Monitorizați și actualizați regulat parolele, autentificările pentru a preveni accesul neautorizat, modificați regulat parolele.
- Politici de întreținere
Gândiți și implementați politici de întreținere a sistemului ce să cuprindă programul de verificare, procedurile, responsabilitățile pentru personalul autorizat.
Stocarea și gestionarea datelor de supraveghere—recomandări
Un sistem de supraveghere nu poate fi eficient dacă stocarea și gestionarea înregistrărilor de supraveghere nu sunt bine derulate. În acest sens, luați aminte la aspectele de mai jos:
Alegeți soluția potrivită de stocare
- Hard-disk intern sau extern
Multe sisteme de supraveghere folosesc hard-disk intern sau extern pentru a stoca înregistrările. Alegeți hard disk cu suficient spațiu de stocare, rezistent la funcționare continuă, de calitate.
- Stocare în Cloud
Dacă alegeți stocarea în Cloud, veți avea accesa la înregistrări de pe orice dispozitiv conectat la internet. Alegeți un furnizor de servicii de Cloud de încredere, care prioritizează securitatea datelor.
Stabiliți politica de retenție
Stabiliți o politică de păstrare a înregistrărilor care să precizeze pentru cât timp păstrați înregistrările. Înregistrările importante pot fi păstrate mai mult timp, iar cele vechi pot fi suprascrise automat și șterse.
Realizați regulat backup
Efectuați backup regulat pentru înregistrările de pe dispozitive externe sau în cloud pentru a nu pierde datele în caz de defectare a hard disk-ului.
Criptați datele
Utilizați criptarea datelor pentru înregistrările sensibile, vulnerabile. Realizați criptarea la stocare, dar și la transmisia datelor.
Etichetare și organizare
Folosiți etichete eficiente (data, ora, locația, tipul de eveniment) pentru înregistrări pentru a găsi și recupera rapid înregistrările.
Monitorizați spațiul de stocare
Verificați mereu spațiul de stocare pentru a fi siguri că aveți spațiu disponibil pentru noile înregistrări. Puteți configura alerte pentru a fi alertat când spațiul de stocare este ocupat aproape complet.
Securitatea accesului
Doar persoanele autorizate trebuie să poată accesa datele de supraveghere. Folosiți autentificare în doi pași pentru protejarea înregistrărilor.
Înregistrări redundante
Dacă înregistrările sunt importante, puteți folosi mai multe dispozitive pentru a avea copii de rezervă.
Cum să evitați erorile comune în instalarea și întreținerea sistemului de supraveghere?
Cu toate că greșelile care se pot face cu un sistem de supraveghere sunt numeroase, există câteva erori care se produc mai frecvent. Iată care sunt și, mai ales, cum le puteți evita:
- Folosirea de parole slabe
Nu folosiți parole evidente, ușor de ghicit, parolele implicite. Creați parole solide, cu majuscule, litere mici, caractere speciale.
- Omiterea actualizării sistemului
Verificați ca sistemul să folosească mereu cel mai nou firmware—actualizările rezolvă eventualele vulnerabilități de securitate.
- Nefolosirea autentificării în doi pași
Utilizați mereu autentificarea în doi pași—ea amplifică securitatea datelor înregistrate.
- Absența monitorizării activității
Nu omiteți monitorizarea activității sistemului de supraveghere. Instaurați un sistem de alertă pentru a vă notifica despre activități suspecte, încercări de acces neautorizat.
- Stocarea incorectă a înregistrărilor
Verificați să aveți mereu spațiu de stocare, că înregistrările sunt protejat de defecțiunile de hardware, acces neautorizat. Nu uitați de realizarea regulată de backup.
- Amplasarea eronată a camerelor
Nu instalați camerele în locuri care produc zone de umbră, nu acoperă zonele de interes.
- Lipsa protecției camerelor de vandalizare sau furt
Când camerele sunt ușor de accesat, vulnerabile la vandalism, este bine să le protejați prin carcase rezistente la vandalism. Amplasați camerele în locuri dificil de accesat.
- Omiterea întreținerii regulate
Nu săriți peste întreținerea regulată a sistemului de supraveghere (curățarea camerelor, verificare cablurilor, etc).
- Absența politicii de securitate
Creați și implementați politică de securitate clară pentru sistemul de supraveghere.
- Nu se protejează accesul la DVR sau NVR
Urmăriți ca echipamentul DVR sau NVR să fie într-un loc sigur, unde doar personalul autorizat să aibă acces.
- Absența instruirii personalului
Personalul care folosește sistemul de supraveghere trebuie să fie instruit în legătură cu sistemul de supraveghere.
La rovision.ro veți găsi personalul autorizat, instruit care vă poate ghida în selectarea sistemului de supraveghere, dar și în instalarea și configurarea acestuia.