Camerele de supraveghere nu mai sunt de mult un moft, ci au devenit o necesitate, fiind destul de populare in utilizare. Prezenta acestora reduc semnificativ rata infractionalitatii si, un alt avantaj il constituie supravegherea prin internet, folosind un laptop sau un telefon mobil. Dar ce faceti cand o singura camera nu este suficienta. Optiunea corecta e sa alegeti un sistem complet.
Apelarea la o firma specializata pentru proiectarea si implementarea unui sistem de supraveghere video poate implica tarife destul de mari insa, daca aveti cunostinte tehnice minime, magazinul online rovision.ro este solutia pentru o varianta mai convenabila. Ofera sisteme complete, cu 2, 4, 6, 8, 12, chiar si 16 sau mai multe camere, pentru interior sau exterior, cu audio sau fara, rezolutii si vizibilitate diferite in functie de nevoile fiecaruia. Rovision.ro – importator direct – are cele mai mici preturi de pe piata, oferind consultanta tehnica si inainte si dupa cumparare prin email sau telefon.
Ce contine un Sistem complet de supraveghere?
În primul rand, camere IP sau Analogice si DVR sau NVR. Camerele IP sunt mai cautate decat cele Analogice datorita calitatii imaginii si alimentarii care poate fi PoE, ceea ce inseamna ca transmisia video, audio, controlul si alimentarea se realizeaza printr-un singur cablu. Numarul de camere se stabileste in functie de spatiul pus sub supraveghere. Camerele IP se conecteaza la NVR (Network Video Recorder), iar cele Analogice la DVR (Digital Video Recorder). DVR-urile si NVR-urile pot fi cu mai multe canale, in functie de numarul camerelor instalate. Urmatoarele pe lista componentelor unui sistem sunt cablurile si accesoriile de instalare (mufe, doze etc) si sursa de alimentare. De asemenea, pentru stocarea inregistrarilor este nevoie de un Hard Disk.
Pentru utilizarea intr-un spatiu privat mic, 1-2 camere wireless sunt suficiente. Au avantajul instalarii rapide si usoare, conectandu-se prin wi-fi la router-ul de internet. Inregistrarea se face pe un card de memorie, iar prin aplicatie aveti acces la filmari anterioare sau vizionarea live a incaperii. Camerele de supraveghere wireless sunt potrivite pentru o supraveghere discreta audio si video a camerei copilului, birourilor sau oricaror tipuri de incaperi de pana in 100 metri patrati.
De ce sa tineti cont in alegerea unui sistem de supraveghere
- Rezolutia imaginii
Rezolutia reprezinta cel mai important aspect al unei camere. Aceasta defineste claritatea si calitatea imaginii si influenteaza in mod direct distanta de la care pot fi recunoscute detaliile marunte. Imaginile vazute pe diferite ecrane sunt formate din multe puncte mici (pixeli) care, asezate impreuna, formeaza o imagine digitala. Cu cat o imagine are mai multi pixeli, cu atat mai usor vor fi recunoscute detaliile. Evolutia tehnologiei a facut sa apara pe piata camere cu rezolutii suficient de mari pentru a putea recunoaste persoane straine si numerele de inmatriculare ale masinilor. O camera de supraveghere poate avea intre 1MP si 8MP. Rezolutia de 1MP (1280 x 720 pixeli) este utila pentru supraveghere spatiilor mici, iar recunoasterea faciala este obtinuta pe distante de 9-10 metri. Recomandare camera 1MP.
2 Megapixeli (1920 x 1080) adica Full HD, este rezolutia recomandata pentru recunoasterea detaliilor pe distante de 14-15 metri, intr-un spatiu de aproximativ 200 metri patrati. Camerele cu aceasta rezolutie se gasesc pe piata la un pret accesibil. Recomandare camere 2MP.
Comparatie intre 720p, 2 MP si 3 MP
Comparatie 3MP si 1080P
Rezolutiile de 4 si 5 MP (2560 x 1920) se aleg pentru cazurile in care este nevoie de vizibilitate pe o distanta de 25-30m, pentru a recunoaste clar numerele de inmatriculare sau persoanele, calitatea imaginii mentinandu-se foarte buna si la focalizare. Recomandare camere 5MP.
Cea mai mare rezolutie si care ofera o calitate excelenta este cea de 8 Megapixeli (3840 x 2160 pixeli). Camerele cu aceasta rezolutie sunt recomandate pentru supravegherea spatiilor foarte mari, oferind imagini de 4 ori mai bune decat cele la calitate Full HD. Recunoastere faciala, numar de inmatriculare si detalii marunte oferite pe distanta de pana in 40 metri fata de camera. Recomandare camera 8MP.
- Infrarosu
Principala problema a multor sisteme de supraveghere este calitatea slaba a inregistrarilor pe timp de noapte, desi acest aspect este cel mai solicitat in randul clientilor. Odata cu aparitia camerelor cu capacitatea de a inregistra foarte bine si noaptea, au scazut numarul infractiunilor. In lipsa unei surse obisnuite de lumina, camerele de supraveghere folosesc lumina Infrarosu pentru a functiona in intuneric. Infrarosu (IR) este cel care asigura vizibilitatea in conditii de iluminare scazuta. Putem recunoaste o camera cu Infrarosu dupa LED-urile rosii care se vad noaptea. Aceasta dotare este necesara pentru camerele pozitionate la intrarile dinspre exterior, in subsoluri sau scari intunecate.
Un alt beneficiu al camerelor cu IR este capacitatea acestora de a regla in mod automat intensitatea luminii, astfel, iluminarea este in functiune doar atunci cand este nevoie. Imaginile sunt, de obicei, alb-negru, iar distanta acoperita de iluminarea IR depinde de numarul LED-urilor dar si de tipul acestora. In cazul in care se doreste iluminarea pe o distanta mai mare, trebuie tinut cont ca si rezolutia sa fie performanta pentru a permite inregistrarea la o calitate ridicata.
Pe langa IR, camerele ar trebui sa mai aiba cateva dotari si functii pentru a ajuta la oferirea pe timp de noapte a unor imagini de calitate: Day&Night, Smart IR, WDR, DNR. Day&Night este un sensor de imagine special conceput pentru functionarea cu lumina Infrarosu si constituie un reper important atunci cand va doriti o supraveghere eficienta pe timp de noapte. Smart IR-ul este functia care ajusteaza intensitatea LED-urilor IR ale camerei pentru a compensa distanta unui obiect si impiedica supra-expunerea cand obiectul se indreapta spre camera. WDR (Wide Dynamic Range) este functia care uniformizeaza luminozitatea dintr-o imagine pentru a obtine o imagine cu lumina potrivita indiferent de intensitatea acesteia. DNR (Digital Noise Reduction) reprezinta o functie de eliminare a zgomotului de imagine.
- Capacitatea de stocare
Magazinul online rovision.ro are oferte de sisteme complete de supraveghere care vin impreuna cu HDD-uri, cu ajutorul carora se stocheaza inregistrarile. De obicei, HDD-urile se vand separat de sisteme, iar memoria se alege in functie de mai multi factori. Numarul camerelor din sistem este cel care stabileste capacitatea de stocare, mai multe camera necesita o memorie mai mare a HDD-ului. Rezolutia camerelor constituie un alt factor care trebuie luat in calcul in momentul estimarii capacitatii de stocare, o rezolutie mai mare inseamna un spatiu de stocare mai mare. Compresia video este un alt parametru important. Aceasta contribuie in mod direct la reducerea capacitatii de stocare. Cele mai utilizate compresii video sunt H.264 si H.265.
Tinand cont de aceste informatii, magazinul online rovision.ro va sta la dispozitie pentru alegerea unui sistem de supraveghere potrivit.