Fara a insista prea mult, sa ne indreptam atentia catre o imagine detaliata asupra celor 2 tipuri de sisteme de supraveghere.
CARE SUNT INFORMATIILE DE BAZA DESPRE POE?
PoE, altfel spus “Power over Ethernet” (sau “Alimentare prin Ethernet) se refera la tehnologia care face posibila realizarea simultana a alimentarii electrice pentru dispositive de retea si a legaturilor de date, utilizand acelasi cablu de retea.
Cu ajutorul functiei PoE, putem stabili conexiunea intre legatura de date si alimentare pentru o camera de supraveghere IP, prin intermediul unui singur cablu.Camerele IP folosesc, probabil, de cele mai multe ori PoE.
Exista un standard international care asigura compatibilitatea intre echipamentele incluzand functia PoE, in ciuda faptului ca producatorii pot fi diferiti.
CARE SUNT COMPONENTELE PRINCIPALE ARE UNUI POE?
Un sistem bazat pe PoE include 3 componente principale:
- Cablul de retea
- Echipamentul PoE care realizeaza alimentarea
- Echipamentul PoE care este alimentat
Echipamentul PoE care realizeaza alimentarea este in fapt un dispozitiv prevacut cu porturi de retea. Totodata, el este alimentat la priza, folosind porturile de retea atat pentru comunicarea de date, cat si pentru a transmite alimentare electrica, prin intermediul cablului de retea.
CE ESTE O CAMERA IP?
Camera IP (Internet Protocol) reprezinta o combinatie intre un mini computer ca unitate (conectabil la o retea de calculatoare LAN) si o camera de supraveghere. Este vorba despre o camera video digitala, folosita pentru supravegherea video, care prezinta abilitatea de a transmite si reception date, folosind internetul si calculatoarele.
Acest tip de camera folosesc platforme bazate pe retele, de aceea ele putand fi denumite si “camera de retea”.
Iata componentele unui camera de securitati IP:
- Processor
- Lentile
- Senzor de imagine
- Memorie cache
Procesoarele faciliteaza prelucrarea imaginilor, compresia, analiza video, dar si functiile de retea. Memoria cache este fundamental pentru inmagazinarea programului de functionare (firmware) a camerei de retea. Ea ajuta si la stocarea temporara a secventelor video.
TOATE CAMERELE IP PREZINTA POE?
Intrucat camerele IP cu PoE pot arata la fel ca cele fara PoE, exista perceptia gresita ca toate camerele IP vin cu PoE integrat.
Constructia interna este, insa, cea mai buna dovada ca cele 2 tipuri de camera sunt diferite. In cazul unei camere de supraveghere IP, exista o mufa de retea pentru partea de date, dar si o mufa de alimentare pentru alimentarea cu 12V. Si o camera de supraveghere IP cu PoE include aceste 2 legaturi (alimentare 12V si date), dar include si posibilitatea de a alimenta camera prin intermediul mufei de retea (caz in care mufa de alimentare 12V ramane nefolosita).
Simpla folosire a unei camera de supraveghere IP nu implica alimentarea camerei prin legatura de retea. In cazul camerelor IP cu PoE integrat, aceasta posibilitate este specificata.
Neclaritati pot sa apara si in situatia NVR-urilor de stocare. Exista NVR-uri care poseda PoE integrat, in vederea alimentarii camerelor IP conectate, dar exista NVR-uri care nu il detin. In cazul unui NVR cu PoE, vom identifica porturi de retea cu PoE pentru fiecare camera IP atasata. In situatia unui NVR fara PoE, vom observa un singur port de retea, utilizat doar pentru date. Prin intermediul respectivului port, toate camerele IP legate la respectivul NVR vor comunica.
Switch-urile nu fac nici ele obiectul unei exceptii. Cele mai multe switch-uri existente pe piata vin fara PoE. Un switch cu PoE (apt sa alimenteze echipamente PoE), va avea clar aceste specificatii mentionate pe cutia sa.
CARE SUNT AVANTAJELE UTILIZARII POE?
Standardul PoE este o functie care creste destul de important costurile unui sistem de supraveghere. Camerele IP cu PoE costa mai mult decat cele fara PoE, iar un switch PoE/NVR-ul PoE costa mai mult decat unul fara PoE.
Cu toate acestea, beneficiile instalarii functiei PoE merita investia mai mare, reducand costuri ulterioare ale sistemului de supraveghere. Iata avantajele prezentate de PoE:
- Ofera ocazia folosirii unui singur cablu pentru date si alimentare, chiar daca distanta este foarte mare. Astfel, se economiseste important in ceea ce priveste cablul de alimentare si accesorii diverse care ar fi fost imperios necesare pentru alimentarea camerelor cu 12V pe distante mari.
- PoE faciliteaza folosirea de lungimi de cablu de minim 100 de metri pana la camera. In cazul unei solutii cu PoE (care utilizeaza 48V), se pot instala destul de usor camere la distante foarte mari. Utilizarea unui switch PoE performant si a unui cablu FTP de calitate pot asigura instalarea unor sisteme IP pana la distante de 150de metri. Astfel de solutii nu sunt viabile prin folosirea unei alimentar clasice cu 12V, dar sunt posibile prin solutia PoE.
- Sistemele PoE reprezinta variante cu un cablaj mult mai aerisit, care nu implica o multitudine de cabluri si un aspect inestetic al lucrarii.
- Astfel de sisteme sunt facil de instalat, intrucat fiecare camera vine cu legatura de cablu singulara, ceea de atrage un efort fizic mult diminuat.
- Flexibilitatea este un atu important, intrucat puteti amplasa camerele oriunde, chiar daca nu se afla langa prize de curent. In cazul in care amplasarea initiala nu este cea mai potrivita, repozitionarea unei camera este destul de facila.
- Siguranta unui sistem cu PoE este un alt atu, intrucat un astfel de sistem este gandit pentru sa transmite curent in mod inteligent, astfel incat fiecare camera primeste curent cat are nevoie, fara ca o alta sa primeasca prea mult/prea putin curent. Exista modele de PoE mai sophisticate care vin cu un sistem de protectie ce blocheaza alimentarea in cazul in care identifica supracurent sau un scurtcircuit.
- Intrucat pentru PoE utilizati o singura alimentae pentru camerele IP care pornesc din acelasi punct, stabilitatea este o alta calitate pentru acest tip de sistem. Puteti instala un UPS pentru injector si DVR, avand imagini pentru sistem chiar si in cazul unei pene de curent.
- Scalabilitatea este un alt avantaj, intrucat, daca ai nevoie de mai multe camera de supraveghere si sistemul iti permite, este posibil sa mai adaugi un injector PoE pe care il conectezi la switch si apoi in NVR.
- Sistemele PoE sunt reglementate printr-un protocol de retea, fiind usor de resetat si dezactivat un dispozitiv PoE.
- Sa nu uitam ca o camera de supraveghere PoE este mereu legata cablat, riscul pentru producerea unor interferente fiind mai mic. Conectarea directa prin cablu permite comunicarea datelor mult mai repede. Imaginile prezinta FPS mai mari iar calitatea este mai buna, per total.
EXISTA DEZAVANTAJE IN CAZUL FOLOSIRII POE?
Iata cate dezavantajele care trebuie luate in consideratie atunci cand va ganditi sa instalati un sistem PoE:
- Exista un risc centralizat care nu trebuie ignorant. Intrucat toate camerele sunt legate de un singur injector PoE, in cazul in care injectorul PoE prezinta o defectiune, toate camerele conectate nu vor mai putea inregistra imagini.
- Consumul camerei trebuie verificat in mod regulat. Sistemele PoE pot transmite pe cablu FPT pana la 15.4wati. Chiar daca acesta este suficient pentru cele mai multe dintre camerele de supraveghere, e posibil sa fie insuficient pentru o camera PTZ. In aceasta situatie, veti fi nevoiti sa utilizati un sqtich injector PoE+ 802.3at. care este mai scump. Trebuie sa fiti siguri si ca va ajunge suficient curent la camera PTZ, in cazul in care veti folosi mai multe camere.
- Nu veti putea folosi cabluri mai lungi de 90-100m. cu cat cablul este mai lung, cu atat camerele IP PoE vor primi un voltaj mai mic. O instalare incorecta va atrage si o functionare incorecta.
- Camerele de supraveghere cu PoE, dar si echipamentele de tip switch injector cu Po Esau DVR-uri cu PoE inclus pot fi mai scumpe decat alt tip de echipamente.
Nota: Camerele de supraveghere IP, dar si camerele de supraveghere cu PoE implica numeroase cunostinte si abilitati avansate de retea. Ele nu pot fi instalate decat de catre profesionisti.
CARE SUNT BENEFICIILE SUPRAVEGHERII CU CAMERE IP?
Iata cele mai importante avantaje ale camerelor de supraveghere IP:
- Camerele de supraveghere de acest fel pot fi montate in oricare punct al retelei IP, si chiar in afara retelei (in cazul in care exista IP wireless).
- Comunicarea bidirectionala este posibila prin utilizarea unui singur cablu de retea, permitandu-se utilizatorilor sa transmita in timp real
- Camera de tip IP poate usura utilizarea analizei video inteligente
- Atata timp cat este folosita o camera de retea megapixel, sistemul este capabil sa comunice imagini de rezolutie mare
- Camerele de acest tip transmit datele prin intermediul unor tehnici de autentificare si criptare
- Un singur cablu de retea este capabil sa comunice comenzile pentru o camera PTZ (aici incluzand si zoom, miscarea pe verticala/orizontala)
- Functia Power over Ethernet poate simplifica situatia atunci cand vine vorba despre instalarea propriu-zisa si administrarea sistemului. Nu este nevoie de folosirea unui cablu pentru video streaming si a unuia pentru alimentare, intrucat ambele vor putea fi facute prin intermediul unei interfete cu o singura linie. Aceasta caracteristica este esentiala pentru acest tip de camere de supraveghere, neexistand in cazul camerelor de tip analog.
- Este posibil accesul de la distanta al camerei de retea, in vederea monitorizarii sistemului in timp real, dar si al inregistrarilor realizate prin internet. Este posibila monitorizarea sistemului si de pe smartphone sau iPad, folosind un program specific.
CE DEZAVANTAJE PREZINTA SUPRAVEGHEREA VIDEO CU CAMERA IP?
Camerele de acest tip prezinta, si ele, cateva minusuri care trebuie luate in vedere inaintea luarii unei decizii:
- Trebuie sa existe o retea cu latime de banda extinsa, pentru a fi posibila transmiterea imaginilor video
- Camerele de acest tip sunt mai scumpe. Instalarea lor este, de asemeni, mai scumpa.
- Nu se poate realiza instalarea unor astfel de camere in absenta unor expertize tehnice privind posibilitatea instalarii si utilizarea acestui tip de camere de monitorizare.
- In cazul in care camera de retea IP urmeaza sa functioneze pe o platforma de internet, este fundamental sa fie setata o parola noua administratorului, mai ales daca exista o sansa (chiar si minima) ca aceasta sa fie accesata din exterior.
RECOMANDARI FINALE IN ALEGEREA UNEI CAMERA IP
In cazul in care va ganditi ca o camera de tip IP este cea mai buna optiune pentru locatia dvs, iata cateva recomandari care trebuie respectate atunci can achizitionati un astfel de sistem:
- Scopul monitorizarii- este important sa va fie clar daca aveti nevoie de monitorizare generala sau de una extrem de amanuntita. In cazul in care sunteti focusat pe o monitorizare mai detaliata, este mai benefic sa instalati camera megapixel de retea. O camera PTZ va fi, insa, suficienta in cazul unei supravegheri generale.
- Monitorizarea la interior sau exterior? Este important sa nu uitati de sensibilitatea la lumina cand selectati camerele de interior/exterior. Unele camere vin cu functie day/night. Nu uitati ca o camera de exterior va avea nevoie de protectie impotriva conditiilor meteo nefavorabile, dar si a actelor de vandalism.
- Zona pe care o veti supraveghea- trebuie sa analizati pe indelete zona pe care o veti monitoriza, inaintea amplasarii camerelor IP. Este bine sa verificati daca zonele alese sunt indepartate/apropiate unele de altele, pentru a alege cel mai potrivit tip de camere.
- Functionarea pe retea este si ea fundamentala. Nu uitati ca aceste camere IP trebuie sa aiba criptari HTTPS pentru fluxurile video, filtrarea adreselor IP, PoE, dar si suport Ipv6.
- Nu uitati sa verificati specificatia tehnica legata de calitatea imaginii, compreise, rezolutie sau chiar suportul audio cand alegeti o camera IP.
- Programul de video management si interfata deschisa sunt si ele importante. Nu doar inregistrarea imaginilor conteaza, ci si administrarea lor. Trebuie sa verificati daca acea camera de monitorizare IP va suporta VMS, dar si daca este compatibila cu versiunile ce urmeaza sa apara. Cea mai populara alegere este reprezentata de camerele IP cu o interfata deschisa consumatorilor. Ea trebuie sa se combine cu sistemele actuale, dar si sa ofere suport pentru aplicatiile de program, analiza video si programul de management.
O SUGESTIE FINALA
Indiferent de categoria finala aleasa, este important ca un client sa se gandeasca la nevoile sale reale, la cunostintele de care dispune in acest sens, dar si la costurile de mentenanta implicate pentru fiecare categorie. Chiar daca o camera de supraveghere poate costa mai mult initial, eficienta si performanta ei pot fi argumente decisive in momentul achizitionarii.