Blog glosar termeni tehnici

Dictionar de termeni tehnici utilizati pentru camere supraveghere

Acest dictionar a fost creat pentru a va ajuta sa intelegeti mai bine termeni, acronime si prescurtari utilizate foarte des in descrierile produselor pe care le comercializam pe site-ul nostru, www.rovision.ro

AC = Curent alternativ

AC/DC = Permite utilizarea curentului alternativ sau curentului continuu

AGC = Functie din componenta camerei de supraveghere care ajuta la compensarea fluctuatiilor de iluminat.

AHD = Este un standard de transmisie a imaginilor de inalta definitie.

Anti-CR = (Anti-Color Rolling), functia utilizata împotriva fluctuatiilor coloristice.

Apertura = Se refera la deschiderea diafragmei lentilei prin care trece lumina. Ea este in general scrisa cu numere precum f/1.4, f/2, f/2.8, f/44, f/5.6, f/8, f/11 si f/16.

ATR = (Adaptive Tone Reproduction) este o functie a camerelor de supraveghere care permite reglarea gradatiei compensarii luminii pentru imbunatatirea contrastului subiectilor.

AUTOFOCUS = Functie care permite camerei de supraveghere sa-si regleze automat focalizarea pentru a obtine cea mai clara imagine.

AUTOTRACK = Tehnologia care integreaza detectarea miscarii in camera, permite urmarirea unui obiect si marirea acestuia pentru a optimiza dimensiunea si perspectiva.

AWB = (Auto White Balance) o caracteristica a camerelor care monitorizeaza constant lumina si regleaza culoarea pentru a mentine zonele albe

BIT RATE = Defineste numarul de biti ai imaginii intr-o anumita unitate de timp. BIT RATE se masoara in Kbit/s sau Mbit/s

BNC = (Bayonet-Neill-Concelman) este cel mai popular conector din CCTV si televiziune pentru transmiterea unui semnal video de banda de baza pe un cablu coaxial.

BLC = (Back Light Compensation) este funcția care corectează imaginea în cazul expunerii la o lumină mult prea puternică sau mult prea slabă.

Cablu coaxial = cel mai frecvent tip de cablu utilizat pentru transmiterea semnalelor video de cupru. Aceasta are o sectiune transversala coaxiala, unde miezul central este conductorul de semnal, in timp ce scutul exterior il protejeaza de interferentele electromagnetice externe. Cele mai folosite cabluri coaxiale: RG6 si RG59

Cablu FTP = (Foil Screened Twisted Pair) se utilizeaza cel mai frecvent in sistemele de cablare structurale in interior/exterior sau in alte medii in care zgomotul puternic adiacent poate provoca interferente asupra cablului. Folia ofera o izolatie care nu este asigurata de cablurile UTP. Exista si FUTP (FTP+sufa), care are in plus un fir de otel, in cazul montajului intre stalpi pentru nu a permite indoirea cablului

Cablu UTP = Cablu folosit frecvent la cablari structural de interior datorita costurilor reduse si usurintei instalarii. In interiorul unui cablu UTP exista pana la patru perechi rasucite de fire de cupru, inchise intr-un capac de protectie din plastic, cu numarul mai mare de perechi care corespunde mai multor latimi de banda. Cele doua fire individuale dintr-o singura pereche sunt rasucite unul in jurul celuilalt si apoi perechile sunt rasucite unul in jurul celuilalt. Acest lucru se face pentru a reduce interferentele electromagnetice, acestea putand afecta performanta retelei.

Camera BULLET = Termenul “Camera Bullet” provine de la asemanarea cu un glont (bullet in limba engleza), si sunt folosite, in general, la exterior. Camerele de tip bullet vin cu diverse lenitile fixe (cele mai folosite 2.8mm si 3.6mm) sau varifocale (cea mai folosita fiind 2.8mm-12mm).

Camera DOME = Un alt design pentru camere de supraveghere care au devenit foarte populare. Datorita formei, este greu de spus exact unde se indreapta aceasta, daca nu o vedeti de aproape. Acestea sunt in general folosite in interiorul cladirilor, desi cele cu protectia antivandalism pot fi folosite si in exterior. Se pot monta atat pe tavan cat si pe perete.

Camera IP = Camera video digitala.Termenul se aplica, de regula, numai celor care pot fi accesate direct printr-o conexiune la retea. O camera IP este, de obicei, centralizata (necesita un Network Video Recorder (NVR) pentru gestionarea inregistrarii/redarii) sau descentralizat (nu este nevoie de NVR, deoarece camera poate inregistra pe orice suport local sau de stocare la distanta). Pot fi atat de tip bullet cat si te tip dome.

Camera PTZ = (Pan Tilt Zoom) Functie care permite reglarea pozitiei camerei folosind o telecomanda/tastatura.

Camera WIRELESS = Camerele wireless permit transmiterea de date video si audio catre receptor fara a fi nevoie sa se ruleze cabluri. Ele nu sunt chiar independente, deoarece necesita o sursa de alimentare. De obicei, se recomanda folosirea acestora doar in cazurile in care nu exista posibilitatea de a se cabla. Pot fi atat de tip bullet cat si te tip dome.

CCD = (Charge-Couple Device), este unul dintre senzorii de imagine utilizati în camerele de securitate. Atunci cand se inregistreaza un videoclip, CCD-ul este lovit de lumina care intra prin obiectivul camerei. Fiecare din mii sau milioane de pixeli minusculi care alcatuiesc CCD, transforma aceasta lumina in electroni. Numarul de electroni, descris in mod obisnuit ca incarcatura acumulata a pixelilor, este masurat si apoi convertit la o valoare digitala. Acest ultim pas are loc in afara CCD-ului, intr-o componenta a camerei numita convertor analog-digital.

Compresie = Micsoreaza dimensiunea fisierelor si face inregistrarile sa nu-si piarda din calitatea imaginii.

Contrast = Un termen comun folosit in raport cu domeniul dinamic al imaginii video, adica, diferenta dintre cele mai intunecate si cele mai luminoase parti ale unei imagini.

CMOS = (Complementary Metal Oxide Semiconductor) constituie cel mai popular senzor de imagine care utilizează circuite atât pozitive cât și negative. Printre caracteristicile importante se numără imunitatea ridicată la zgomot de imagine și consumul redus de energie.

CVBS = (Composite Video Bar Signal) In televiziunea difuzata se refera la semnalul video, inclusiv informatiile de culoare si sincronizare.

Decibel =  (dB) este o măsură logaritmică a raportului dintre două puteri. Este folosită în acustică, fizică, electronică (inginerie). Este a zecea parte dintr-un bel (B)

Detectia de miscare = Reprezinta o functie inteligenta a softului de inregistrare prin care campul de vizibilitate al camerei este analizat astfel incat la aparitia oricarei schimbari de pozitie sau de viteza al unui obiect, acesta sa reactioneze conform instructiunilor date de catre utilizator (de exemplu, cand intra cineva in raza camerei)

Distanta focala = Distanta dintre centrul lentilei sau punctul secundar principal si senzorul de imagine. Lungimile mai mici ofera un camp vizual mai mare si o marire mai mica. Lungimea mai lunga ofera un camp de vedere mai ingust si o marire mai mare. Tabelul de mai jos ofera o valoare aproximativa pentru unghiul campului de vedere pentru obiectivele cu diferite lungimi focale. Cele mai multe camere video CCTV au una din cele 3 dimensiuni ale dispozitivelor de vizualizare enumerate mai jos, 1/4 “, 1/3” sau 1/2 “.

Marimea lentilei1/2.7″ Senzor de imagine1/3″ Senzor de imagine1/4″ Senzor de imagine
2.8mm93°82°65°
3.7mm80°65°53°
4mm75°62°50°
4.8mm64°53°42°
6mm52°44°34°
8mm40°34°27°
12mm27°23°18°
16mm21°17°13°
25mm13.4°11°
50mm6.7°
75mm4.47°2.5°

DNR = Prescurtare de la Digital Noise Reduction. Reducerea zgomotului dinamic: o tehnica digitala de procesare video care masoara zgomotul din imagine si o reduce automat.

Iris = Irisul controleaza cat de multa lumina este lasata in obiectivul camerei

DVR = (Digital Video Recorder) este un dispozitiv care inregistreaza semnalul video de la camerele de supraveghere.

EE/AI = (Electronic Exposure/Auto Iris) = modul EE adapteaza timpul de expunere la intensitatea luminii.

FOV = (Field Of View- camp de vizualizare) Masura zonei vizibile din campul vizual al camerei. Cu cat distanta focala este mai mare, cu atat campul de vedere este mai mic. Cu cat distanta focala este mai mica, cu atat este mai mare campul vizual. De obicei se scrie unghiul de vizualizare atat pe orizontala cat si pe verticala (de exemplu: FOV – 82 ° orizontala 62 ° verticala).

FPS = (Frames Per Second) se refera la numarul de cadre concepute intr-o singura secunda la camerele de supraveghere/camere video. Cu cat numarul de cadre este mai mare, cu atat rezolutia va fi mai mica. Cu cat numarul de cadre este mai mic, cu atat rezolutia va fi mai mare.

HDCVI = (High Definition Composite Video Interface) – este o tehnologie care ofera o solutie de supraveghere ce permite transmisia la rezolutii de pana la 4K, la distante mari si costuri reduse. Tehnologia HDCVI vine cu marele avantaj al transmiterii semnalului video, audio, controlul si alimentare prin intermediul aceluiasi cablu.

HD-TVI (TurboHD) = Camerele Turbo HD suporta tehnologia “High Definition Video Interface Transport” (HD-TVI), care permite utilizatorilor sa trimita video necompresat, de inalta rezolutie, prin cablu coaxial. Foloseste noua metoda “Up The Coax”.

HLC = (High Light Compensation) reduce intensitatea luminilor la care poate fi supusă o cameră și ajută la identificarea obiectelor supravegheate pe timp de noapte.

Impedanta = O proprietate a tuturor conductorilor metalici si electrici care descriu opozitia totala la debitul curent intr-un circuit electric.

Index de protectie – IP = Indexul de protectie „IP” are doua cifre si literele optionale dupa ele. De exemplu, IP66 sau IP68. Primul numar defineste protectia impotriva patrunderii obiectelor straine. 0 este cel mai mic rating si inseamna ca este ne-protejat. 6 este cel mai inalt nivel si inseamna ca este inchis etans si nu patrunde praf sau alte impuritati. Al doilea numar defineste nivelul de protectie impotriva patrunderii apei. 0 este cel mai mic rating inseamna ne-protejat. 8 este cel mai inalt grad si protejeaza impotriva imersarii continue in apa. De exemplu, pentru a putea monta o camera in exterior, aceasta trebuie sa aiba cel putin un index IP 66.

Protectia impotriva obiectelor straineProtectia impotriva apei/lichidelor
Prima cifraDescriereA doua cifraDescriere
0Fara protectie0Fara protectie
1Protejat impotriva obiectelor solide de pana la 50 mm, de exemplu atingerea accidentala de catre maini1Protejat de picuraturile de apa care curg vertical, de exemplu: condensarea
2Protejat impotriva obiectelor solide de pana la 12 mm, de exemplu: degetele.2Protejat de spray-uri directe de apa pana la 15 grade fata de verticala
3Protejat impotriva obiectelor solide de pana la 2.5mm, de exemplu : ustensile relativ mari sau fire.3Protejat de spray-uri directe de apa pana la 60 grade fata de verticala
4Protejat impotriva obiectelor solide de pana la 1mm :ustensile mici sau fire foarte subtiri4Protejat impotriva sprayurilor de apa din toate directiile
5Protejat impotriva prafului, cu mici excepti (de exemplu depuneri daunatoare)5Protejat impotriva jeturilor de joasa presiune de apa din toate directiile
6Carcasa inchisa etans, nu permite nici unui obiect sa intre.6Protejat impotriva presiunii scazute a apei.
7Protejat impotriva efectelor imersiunii in apa intre 15 cm si 1 m
8Protejat impotriva perioadelor lungi de imersiune in apa sub presiune

Infrarosu – IR =datorită acestei tehnologii este posibilă vizualizarea pe timpul nopții pe diferite distante

Iris = Irisul controleaza cat de multa lumina este lasata in obiectivul camerei

Lentila varifocala = Un obiectiv cu camera cu lungime focala variabila. Lentilele varifocale ofera o mai mare flexibilitate fata de lentilele fixe, deoarece acestea permit ajustarea diafragmei lentilei dupa cum este necesar. Lentilele varifocale vin intr-o gama de deschideri, incluzand 2,8-12 mm, 3,5-8 mm si 6-60mm. Cu cat este mai mare dimensiunea diafragmei, cu atat imaginea va fi mai mare, imaginea va fi capturata mai detaliat. O dimensiune mai mica a diafragmei va avea ca rezultat o vedere mai larga, cu mai putine detalii fiind capturate.

Lungime de banda = (In limba engleza, bandwidth),  este capacitatea unei legaturi de comunicatii prin retea, cablu sau fara fir pentru a transmite cantitatea maxima de date de la un punct la altul printr-o retea de calculatoare sau conexiune la internet intr-o anumita perioada de timp – de obicei, o secunda.

Meniul OSD = (On Screen Display) reprezinta o modalitate avansata de setare a camerelor de supraveghere video, ce permite instalatorului sa ajusteze un set de filtre digitale si diversi parametri ai imaginii, pentru a customiza semnalul generat. De exemplu, pot fi setati parametri de expunere (Shutter, BLC, DWDR, AGC), parametric ai imaginii (DNR, Culoare, Contrast, Luminozitate, Mirror, AWB, D/N), functii special cum ar fi titlu camera, data/ora, detective de miscare, recunoastere facial, etc

MPEG = (Moving Picture Experts Group) este un standard de codare video digitala cu o rata de compresie medie. In CCTV acest standard a fost inlocuit cu H264, care este de aproximativ 2 ori mai eficient, ia mai nou cu H265

Mod zi / noapte  = O camera care are o functionare normala a culorilor in situatiile in care exista o iluminare suficienta (conditii de zi), dar unde sensibilitatea poate fi crescuta atunci cand nu este disponibila lumina (conditii de noapte). Acest lucru este realizat prin inlaturarea filtrului IR-cut (necesar pentru o culoare buna).

NVR =(Network Video Recorder) este un dispozitiv digital care primește și stochează imaginile video transmise de camerele de supraveghere IP.

OSD = Prescurtare de la On Screen Display – O metoda de afisare a informatiilor de setare si / sau a instructiunilor pe un monitor de afisaj.

Pelco D = reprezinta un protocol de comunicare pentru controlul camerelor cu PTZ. Acest protocol comunica in sistem hexazecimal pe 7 biti.

Pixeli = un pixel este cel mai mic element al unei imagini digitale. Camerele de supraveghere video digitale au rezolutii de 1-8 megapixeli.

Placa de captura = acest dispozitiv se monteaza intr-un computer si cu ajutorul acestuia semnalul video este captat in format digital si inregistrat pe diferite suporturi de stocare: Hard Disk, CD/DVD, USB Stick, carduri de memorie sau dispozitive de stocare din reteaua locala, conectate la computer

POE = Prescurtare de la Power Over Ethernet – De obicei, camerele de supraveghere necesita doua cabluri pentru a putea inregistra (alimentare+video). Prin asocierea cu un NVR corespunzator, conexiunea de tip POE permite ca printr-un singur cablu de tip FTP transmiterea alimentarii cat si a semnalului video. Daca sunteti in cautarea unui NVR care suporta PoE, este important sa verificati mai intai numarul de  porturi, pentru a putea acoperi toate dispozitivele dumneavoastra. Daca aveti un NVR care nu are POE, puteti lua un switch POE, prin care vor trece cablurile inainte sa ajunga in NVR.

Protectie antivandalism – IK = Clasificarea IK stabileste gradul de protectie care este asigurat de carcasa echipamentului impotriva socurilor mecanice externe. Cu cat indexul IK este mai mare, cu atata rezista mai mult la socuri. (este sugerat IK10 pentru o camera de supraveghere).

PTZ = Prescurtare de la Pan Tilt Zoom – Camerele cu functia PTZ va permit sa reglati pozitia lor (“Pan” este miscarea in lateral, “Tilt” este in sus si in jos) si focalizarea prin apropiere/departare “Zoom”) a camerei folosind o telecomanda/tastatura.

Rezolutie orizontala = reprezinta numarul maxim de linii alternative albe si negre, din imaginea camerei. O rezolutie de 400 linii TV reprezinta 200 de linii negre distincte si 200 de linii albe distincte numarate pe orizontala imaginii si egale cu inaltimea acesteia. Acest parametru este cunoscut si sub numele de “Linii de rezolutie orizontala” fiind foarte important pentru caracteristicile camerelor.

ROI = Prescurtare de la Region Of Interest. Reprezinta o zona specifica dintr-un camp de vizualizare, folosita de algoritmul de detectie a miscarii.

Router = Un dispozitiv de retea care transmite pachetele de date. Cand facem referire la configurarile camerelor de supraveghere, un router este utilizat pentru a conecta un DVR/NVR si un computer la o singura conexiune la internet. Un router poate fi, de asemenea, utilizat pentru a conecta mai multe camere de securitate bazate pe tehnologie IP la o singura conexiune de internet.

RS-485 = Interfata de comunicare pentru a putea controla camerele de suraveghere cu functie PTZ.

S/N = Prescurtare de la SIGNAL TO NOISE RATIO, este raportul dintre zgomot si semnalul total real si arata cum nivelul de semnal este mai mare decat nivelul de zgomot. Acesta este exprimat in decibeli (dB), daca valoarea este mai mare, imaginea si sunetul vor fi mai clare in timpul redarii.

Semnal analog = majoritatea camerelor CCTV chiar daca au electronica cu microprocesoare si componente digitale, dau la iesire un semnal analogic, adica nivel de voltaj variabil si sincronizari de frecventa. Standardele pentru semnal video analogic sunt NTSC (SUA) si PAL (Europa).

Unghi = unghi sau campul de vedere, aceasta este zona pe care o lentila poate acoperi, unde unghiul de vedere este determinat de lungimea focala a obiectivului.

Unghi de vizualizare = Poate fi exprimat in diagonala, orizontala sau verticala. Dimensiunile focale mai mici dau un unghi de vedere mai larg.

UTC = Prescurtare de la UP THE COAX. UTC este noua tehnologie adoptata in sistemul de supraveghere video analogic. UTC poate permite utilizatorului sa configureze de la distanta OSD-ul camerei prin intermediul circuitului integrat UTC (IC). Cel mai important, pentru a adopta tehnologia UTC, nu necesita schimbarea designului original al circuitelor CCTV, deci UTC este incorporat in cablul coaxial, semnalul de control se va transmite prin cablu coaxial.

Video balun = Vine de la prescurtarea BALance / UNbalance.  Un video balun este o alegere excelenta pentru un traseu lung de cablu. Cablul standard coaxial este, de obicei, cel mai bun mediu pentru transmiterea de imagini video, dar calitatea inregistrarilor este limitata la aproximativ 180 de metri înainte de degradarea calitatii. Un video balun permite semnalului sa calatoreasca cateva sute de metri in plus. Exista 2 tipuri de video balun CCTV, pasiv si activ. Un video balun pasive sunt bune pana la 350 de metri. Un video activ poate extinde raza de actiune la 1200 de metri, dar va folosi o alimentare externa cu curent continuu (DC).


WDR = 
Prescurtare de la Wyde Dynamic Range. O camera de securitate WDR  este utilizata pentru a capta imagini clare ale obiectelor inconjurate de o lumina puternica din spate, pastrand totodata vizibilitatea fundalului.

ZOOM = Modificarea lungimii focale efective pentru a permite campurilor de vizualizare diferite sa umple zona de imagine. Zoomul poate fi optic, in cazul in care obiectivul este reglat, sau digital, in cazul in care o parte din vedere selectata este marita electronic.

ZOOM motorizat = o camera de supraveghere cu zoom motorizat este foarte utila atunci cand exista un operator care poate si doreste sa actioneze zoom-ul camerei atunci cand are nevoie de informatii mai detaliate asupra unui loc, lucru, eveniment sau persoane.