Cum aleg un invertor fotovoltaic? Ghid complet pentru o achiziție reușită
În ultimii ani, tot mai mulți români și-au arătat interesul pentru sursele de energie regenerabile, mai ales pentru sistemele fotovoltaice. Capacitatea soarelui de a oferi energie pentru o întreagă gospodărie este un plus pentru mediu, soarele fiind o resursă accesibilă pentru o bună perioadă în timpul unui an.
Sistemele fotovoltaice sunt sisteme complexe, care includ panouri solare (panouri fotovoltaice), invertor solar, cabluri și conectori electrici, diverse elemente de protecție și manipulare a sistemului. Anumite sisteme includ, de asemeni, o baterie și un contor electrice.
Invertorul este o cutie amplasată pe perete sau chiar pe acoperiș ce preia curentul continuu (DC) generat de panourile solare fotovoltaice (PV) și îl transformă în curent alternativ (AC) pentru a fi folosit în circuitele de electrice ale unei clădiri. De obicei, invertorul este cea mai complexă componentă a sistemului cu panouri solare și, din nefericire, prima componentă care cedează.
Ce tipuri de invertoare există?
Există mai multe tipuri de invertoare fotovoltaice și câteva informații fundamentale despre acestea vă vor ajuta în identificarea celui mai potrivit tip de invertor pentru gospodăria dvs.
Invertorul în șiruri
Invertorul în șiruri este cel mai răspândit tip de invertor fotovoltaic, cel mai simplu și cel mai ieftin. Un șir (sau mai multe șiruri) de panouri solare va fi conectat la un singur invertor. Invertorul va fi montat pe un perete exterior, de regulă lângă panoul electric al reședinței. Acest tip de invertor este larg răspândit printre sistemele solare fotovoltaice și funcționează excelent pentru cele mai multe gospodării.
Un neajuns al acestui tip de invertor este acela că există riscul ca panourile solare să nu poată livra energia necesară într-o aplicație. Întrucât panourile din șir sunt conectate în serie între ele, dacă un panou devine umbrit, murdar sau pur și simplu cedează, atunci întregul produs al întregului șir este diminuat, de obicei la nivelul panoului umbrit (murdar).
Astfel, dacă eficiența unui panou scade la 50% (din diverse motive), eficiența întregului șir de panouri scade la 50%. Atât timp cât nu există risc de umbrire, sistemul este menținut în bună stare și urmăriți performanța sistemului, acest tip de invertor rămâne o alegere inspirată pentru multe aplicații rezidențiale și nu numai.
Micro-invertorul
În loc să se folosească un singur invertor pentru un întreg sistem, fiecare panou are propriul micro-invertor. De obicei, panourile și micro-invertoarele sunt componente separate, dar ele sunt disponibile și ca module solare AC.
Instalarea unui micro-invertor este, de obicei, mai scumpă și, întrucât micro-invertoarele sunt atașate direct de fiecare panou de pe acoperiș, ele sunt mai expuse la condițiile meteo (mai ales comparativ cu invertorul în șir, care se montează pe perete. Dacă un invertor cedează, trebuie ca un specialist să urce pe acoperiș pentru a remedia problema.
Spre deosebire de un invertor în șir de bună calitate, micro-invertorul poate fi mai puțin eficient individual. Cu toate acestea, instalarea cu micro-invertoare poate deveni și cu 12% mai eficientă datorită impactului mai mic adus de umbrire, alterarea panourilor, etc. În plus, micro-invertoarele nu prezintă aceleași minusuri ca invertoarele in șir.
În cazul în care un panou se strică sau devine umbrit, se va pierde doar energia produsă de acel panou. Totodată, nu există riscul ca o conectare DC să provoace incendiu, întrucât micro-invertoarele asigura curent AC.
Dacă există riscul umbririi panourilor, mai ales umbrire care apare și dispare în cursul zilei, alegeți micro-invertoarele. Acestea sunt soluții excelente și daca aveți un acoperiș atipic pe care mai multe panouri în șir vor fi greu de montat, dar și dacă doriți mai multă flexibilitate (anticipați că veți mai adăuga alte panouri după un timp).
Invertoare hibrid
Invertoarele hibrid sunt invertoare în șir care au capacitatea de a conecta o baterie de stocare la sistemul solar fotovoltaic, astfel că sistemul va funcționa și în cazul unei căderi de tensiune. Astfel, o singură unitate va conecta panourile și bateria. Invertoarele hibrid sunt mai scumpe decât invertoarele în șir. În ultimul timp, prețurile pentru modelele hibrid au început să scadă, fiind la fel de convenabile ca și invertoarele clasice.
Dacă urmează să instalați un sistem solar PV, dar nu ați ales modelul de baterie, vă recomandăm să fiți atenți dacă doriți un invertor hibrid. Compatibilitatea între invertoare și baterii este esențială, nu toate modelele și brandurile fiind compatibile între ele. Nu vă doriți să fiți restricționat în alegerea bateriei din cauza brandului de invertor.
Vă puteți alege un invertor hibrid fără baterie doar dacă sunteți sigur că veți achiziționa baterie care va fi disponibilă pe viitor. Altfel, este posibil să fie greu să găsiți bateria compatibilă cu invertorul deja achiziționat. În cazul în care nu sunteți sigur dacă veți folosi o baterie pe viitor, vă recomandăm să optați pentru un invertor în șir sau un micro-invertor, urmând să rezolvați problema instalării bateriei la momentul potrivit. Invertorul poate fi înlocuit—există baterii care au invertorul încorporat.
Magazinul rovision.ro vă propune un Invertor Hibrid monofazat Victron multiplus-II PMP482505010, 4 kw, 4000 W. Tehnologia Multiplus-II îmbină funcțiile Multiplus și multi-grid. El preia caracteristicile unității Multiplus, dar prezintă si opțiune pentru transformator extern ce extinde funcția Power Control si PowerAssist la 32A.
Invertoare de baterie
Dacă aveți deja un sistem solar și sunteți mulțumit de invertorul curent, dar doriți să adăugați o baterie de stocare, în loc să treceți la un model hibrid, vă puteți conecta bateria printr-un invertor de baterie. Acest tip de invertor pot transforma energia stocată în curent alternativ pentru circuitele din gospodărie, dar și asigura energie solară la bateria pentru stocare.
Anumite baterii sunt de tipul ‘all-in-one’ și au invertorul AC încorporat. Dacă aveți micro-invertoare pentru panouri, pentru a adăuga baterie, veți avea nevoie fie de un invertor de baterie, fie de o baterie ‘all-in-one’.
Rovision.ro vă pune la dispoziție invertoare și un bun exemplu în acest sens este Invertor de baterie Victron Phoenix, 12-250 V, 200 W. Invertoarele Phoenix sunt realizate cu tehnologie fotovoltaică superioară (Sinus MAX) și se caracterizează prin pornire la sarcină maximă. Portul VE Direct poate fi conectat la computer, tablete, Smartphone (Apple și Android), dispozitive McBook, alte dispozitive. Invertorul este complet configurabil.
Ce mărime de invertor să alegeți?
Mărimea pentru invertor depinde de mărimea panoului solar. Măsurată in kilowați (kW), mărimea invertorului se referă la cantitatea maximă de energie solară generată pe care invertorul o poate manageria.
Cum se calculează mărimea invertorului
Capacitatea maximă a invertorului trebuie să fie de cel puțin 75% din capacitatea celulei solare. Altfel spus, capacitatea celulei poate fi de până la 133% din capacitatea invertorului. Spre exemplu, dacă aveți o celulă solară de 6kw, invertorul trebuie să fie capabil să managerieze un maximum de 6kw de energie și cel mai simplu este să achiziționați un invertor d 6kw.
Acesta este principiul de bază, dar, în realitate, un panou solar rareori va putea genera energia maximă, din cauza unor factori precum cantitatea de lumină, vârsta panourilor, temperatura ambientală, etc. Astfel, se va putea folosi și un invertor mai mic. Pentru celula solară de 6kw se va putea folosi și un invertor 4.5kw, cu preț mai mic decât invertorul de 6kw.
Vă semnalăm că, dacă doriți să maximizați mărimea invertorului, va fi dificil să adăugați mai multe panouri solare în viitor fără să adăugați un nou invertor sau să instalați un invertor mai mare decât cel inițial.
Există diverse limitări în ceea ce privește mărimea pentru invertorul pe care îl instalați, precum alte componente ale sistemului, reglementări locale privind exportul solar spre rețea, etc.
Ce criterii să folosiți atunci când alegeți un invertor solar?
Întrucât oferta de invertoare este generoasă, vă sugerăm să țineți cont de câteva criterii atunci când analizați opțiunile
Examinați frecvența utilizată de invertoare
Este fundamental să cunoașteți diferențele între diverse tipuri de invertoare și despre cum funcționează acestea.
Invertoare on-grid
Aceste invertoare convertesc curentul continuu în curent alternativ și au capacitatea de a se integra în interfața cu rețeaua publică de electricitate. Un astfel de invertor poate transmite energia solară nefolosită spre rețea și nu are nevoie de baterie.
Invertor ON-Grid monofazat Victron multiplus PMP485021010, 48-5000 VA, 4000 W, de la rovision.ro este un invertor cu undă sinusoidală pură cu funcții primare și diverse caracteristici avansate.
Invertoare off-grid
Cunoscut și sub denumirea de invertor de sine stătător, acest invertor transforma curentul continuu în curent alternativ din bateriile solare și este în mod obișnuit capabil să asigure electricitate la mai multe aplicații rezidențiale și comerciale.
Pentru sistemele off-grid cu panouri solare, magazinul rovision.ro include modelul Invertor Tensiune hibrid PS 1KVA/12V/50A pentru sisteme off grid panouri solare REVO VP 1000-12. Acesta este compatibil cu rețeaua de curent alternativ sau puterea generatorului și are un design inteligent pentru încărcătorul bateriei pentru a se îmbunătăți performanța acesteia.
Invertoare hibrid
Ele transformă curentul continuu în curent discontinuu și pot fi integrate atât in sisteme off-grid, cât și în sisteme de rețea.
Invertoarele în șir
Acestea sunt comune aplicațiilor rezidențiale.
Puterea nominala invertor
Vă atenționăm că trebuie să țineți cont de puterea energetică rezultată din sistemul fotovoltaic. Așa cum am menționat anterior, dacă sistemul solar fotovoltaic este de 6kw, este bine ca și invertorul solar să fie tot de 6kw.
Analizați eficiența invertoarelor
Este esențial să examinați eficiența diferitelor invertoare solare. Aveți grijă când selectați invertorul solar, întrucât nu toate invertoarele de înaltă eficiența vor fi potrivite aplicației dvs. O eficiență între 93% și 98% este o eficiența adecvată în cele mai multe aplicații. Panourile solare pot înregistra pierderi de energie, dar acestea pot fi minimizate cu ajutorul unui invertor solar cât mai eficient.
Luați în considerare parametrii esențiali
Invertoarele solare nu produc electricitate, dar au nevoie de anumiți parametri pentru a funcționa. Astfel, este esențial să analizați aspecte fundamentale precum voltajul AV rezultat, voltajul DC de intrare, frecvența, circuitul. Spre exemplu, voltajul de intrare și de ieșire pentru un sistem solar rezidențial standard trebuie să fie de 24, respectiv 48 VDC.
Verificați accesoriile adiționale și dispozitivele de urmărire pentru invertoarele solare
Toate dispozitivele au durată de viață limitată. Anumite invertoare solare sunt echipate cu cipuri sau dispozitive mici care detectează orice tip de operare incorectă. În cazul unei defecțiuni, aceste dispozitive vor trimite informații importante către compania de instalare pentru o intervenție cât mai prompta.
Trebuie să verificați dacă invertorul solar asigură componente opționale de monitorizare, care vă permit să urmăriți precis performanța sistemului solar. Dispozitivul de monitorizare vă va informa câtă energie produce sistemul zilnic, lunar sau anual. Anumite invertoare moderne pot chiar să vină cu aplicație mobilă pentru detectarea eficienței, a operării sistemului și a invertorului solar.
Alegeți un invertor cu funcții excelente
De cele mai multe ori, invertoarele sunt instalate în afara clădirilor. Temperaturile înalte cresc voltajul pentru sistemul fotovoltaic, în timp ce temperaturile scăzute vor reduce voltajul. Depășirea voltajului maxim poate afecta invertorul. Mai mult, când voltajul sistemului scade prea mult, există riscul ca invertorul să nu mai funcționeze.
Prin urmare, este bine să alegeți un invertor solar cu caracteristici ce permit funcționarea optimă chiar și în condiții meteo nefavorabile. Spre exemplu, un invertor de calitate va avea un înveliș solid sau tehnologie care garantează o performanță stabilă chiar și în timpul fenomenelor meteo extreme.
Verificați sistemul de răcire al invertorului
Un sistem de răcire este necesar pentru a preveni supraîncălzirea. Deoarece invertoarele solare sunt montate la exteriorul clădirilor, ele pot produce căldură intensă. Urmăriți să alegeți un invertor solar cu sistem de răcire cât mai eficient.
Modul de afișate a informațiilor
Un invertor solar de calitate va avea afișaj pentru indicatorii esențiali în funcționare, de tipul „pornit”, „oprit”, „stand-by” sau informații despre energia produsă de panourile solare (câte ore de energie generează, numărul de kW, etc). De obicei, afișajul este de tip LCD, dar modelele mai noi de invertoare solare se pot conecta la telefonul Smart prin aplicația adecvată. Astfel, monitorizarea performanțelor invertorului va fi cum nu se poate mai simplă.
Luminile de indicare vor semnaliza, de obicei, dacă sistemul operează normal sau dacă a avut loc o defecțiune, sau dacă sistemul alimentează rețeaua cu energie, etc. Examinați display-ul și indicatorii în mod regulat (lunar, spre exemplu) pentru a fi siguri că nu există erori sau atenționări despre eventuale defecțiuni.
Garanția oferită
Cum invertorul solar este un echipament electronic, are o durată de viață limitată în timp. Un invertor trebuie să funcționeze minim 5 ani (și la sfârșitul celor 5 ani își va fi meritat investiția), dar cele mai multe invertoare vor funcționa optim și mai bine de 10 ani. Analizați garanția oferită. Cele mai multe invertoare fotovoltaice au o durată de viață mai mică decât cea a panourilor solare.
O garanție de 10 ani este potrivită în cele mai multe situații. Există, însă, producători cu opțiunea de extindere a garanției pentru alți câțiva ani, dar veți acoperi costuri suplimentare. Cei mai mulți producători sunt dispuși să ofere asistență tehnică în cazul în care firma de instalare nu mai există.
Chiar dacă invertorul nu mai este în perioada de garanție când se defectează, nu este grav. Simplul fapt că acesta a funcționat pentru mai bine de 5 ani este un avantaj. Chiar dacă veți nevoit să achiziționați un nou invertor, cel mai probabil veți putea cumpăra un model mai nou, mai sofisticat, la același preț cu modelul anterior.
Pretul invertorului
Bugetul de care dispuneți este cel care influențează modelul de invertor achiziționat. Caracteristicile, tehnologia, mărimea sunt factori care afectează prețul pentru un invertor fotovoltaic. Pentru un model bun veți plăti de la 3.000 Ron în sus. Prețurile pot fi și mai mici de atât, dar performanțele, durabilitatea, precum și caracteristicile invertoarelor fotovoltaice vor fi mai limitate.
Un invertor în șir poate costa de la 4.500 Ron până la 8.000 Ron și mai mult, în funcție de mărime și brand. Costul pentru un micro-invertor depinde de numărul de panouri in sistem și energia produsă. Un micro-invertor poate costa și 1000 Ron. De obicei, un sistem cu micro-invertoare va costa cu 20% mai mult decât un sistem echivalent ca putere cu invertoare în șir.
Invertoarele hibrid costă între 4000 și 8000 Ron, dar există și modele care depășesc prețul de 15.000 Ron. Dacă sunteți interesat de invertoare de baterie, vă semnalăm că acestea vor crește costul de instalare cu 8000-15000 Ron.
Culegeți informații despre producător
Unele brand-uri sunt mai cunoscute decât altele. Cu toate acestea, unele sunt noi și există puține informații ajutătoare. Căutați brand-ul și colectați cât mai multe informații de pe site-urile oficiale. Citiți opiniile clienților, comentariile de pe forumuri si social-media pentru vă putea discerne alegerile. O companie de încredere are reputație bune, opinii pozitive din partea clienților și oferă o gamă variată de produse și servicii.
Va funcționa invertorul solar în timpul unei căderi de tensiune?
Cele mai multe sisteme solare sunt astfel realizate astfel încât să se oprească în timpul unei pene de curent. Dacă sunteți dispuși să plătiți mai mult, vă puteți achiziționa un invertor care să mențină alimentarea cu energie pentru casă în timpul căderii de tensiune.
Cele mai multe reședințe cu energie solară sunt conectate și la rețeaua comună de electricitate. În astfel de situații, invertorul trebuie să asigure protecție împotriva insularizării. În timpul unei pene de curent, rețeaua (precum și inginerii care lucrează la linii) trebuie să fie protejați de insulele de generare de electricitate (precum panourile solare) ce pot produce energie în linii, pe neașteptate.
Cea mai simplă modalitate ca un invertor să asigure protecție anti-insularizare este să se oprească în mod complet. Astfel, când invertorul detectează pană de curent de la rețea, se va opri de tot și nu va exista energie în toată casa. Este posibil ca panourile solare să mai producă energie, dar aceasta să fie irosită.
Invertoarele hibrid pot asigura protecție anti-insularizare în timpul unei pene de curent, dar și să mențină circularea energiei de la panourile solare (și de la baterie, în cazul în care aveți una) în circuitele din casă. Prețul pentru un astfel de sistem este destul de mare, întrucât aceste invertoare sunt, de regulă, mai scumpe. Totodată, veți avea nevoie de mai multe panouri solare și baterie mai mare pentru a avea energie în casă pentru câteva ore în timpul unei pene de curent.
Vă recomandăm să permiteți alimentarea cu energie doar pentru circuitele esențiale în astfel de situații, precum frigiderul, câteva instalații de iluminare. Această modificare presupune mai multă cablare și, în mod firesc, costuri mai mari.
Unde trebuie instalat un invertor solar?
Invertoarele în șir, cele hibrid și invertoarele de baterie trebuie montate pe un perete cu umbră, lângă un panou central. Invertoarele sunt create pentru a fi instalate la exterior și sunt, de obicei, rezistente la condițiile meteo. Cu toate acestea, ele nu suportă căldura excesivă, întrucât le poate altera performanța și durata de viață.
Dacă invertorul nu poate fi montat într-o zonă cu umbră, se recomandă instalarea unei soluții de umbrire. Există sisteme de umbrire speciale pentru invertoare solare. În anumite situații, va fi necesară încasetare pentru rezistență la apa.
Analizați și aspectul securității pentru invertoarele fotovoltaice. Invertoarele în șir pot fi ținta unor furturi dacă sunt amplasate în zone expuse. Furtul este rar, dar nu imposibil. Instalarea în spatele unui gard sau al unei porți care se încuie este o excelenta opțiune. Există modele de invertoare cu dispozitive anti-furt încorporate.
Familiarizați-vă cu invertorul fotovoltaic achiziționat!
După instalare, vă încurajăm să vă familiarizați cât mai mult cu invertorul. De regulă, acesta vine cu un display cu lumini. Informați-vă ce semnalizează fiecare dintre ele. Fie că optați pentru monitorizare smart prin aplicație fie prin examinare vizuală a panoului indicator al invertorului, verificați din când în când sistemul fotovoltaic. Dacă veți detecta probleme în faza incipientă, veți putea ajusta consumul de electricitate pentru a maximiza energia furnizată de sistemul fotovoltaic. Nu vă doriți să aflați din factura la curent că sistemul fotovoltaic performează mai slab decât ar trebui și că ați folosit energia din rețeaua publică în loc de cea solara!
Multe invertoare vin cu opțiuni sofisticate de monitorizare. Monitorizarea se realizează, de regulă, prin conectare prin Wi-Fi sau Bluetooth la router-ul casei. Performanța sistemului este conectată și poate fi accesată printr-o aplicație sau site web. Astfel, veți putea urmări cum operează sistemul pe parcursul zilei și al sezoanelor, monitoriza energia furnizată în rețea, șamd.
Vă semnalăm că, dacă brandul de invertor nu mai există, există riscul ca monitorizarea sistemului să nu mai fie posibilă. Iată un motiv în plus pentru care să achiziționați invertoare fotovoltaice de la producători de prestigiu.
În cazul în care invertorul nu are funcție de monitorizare Smart, puteți plăti un sistem adițional de monitorizare. Aceste sisteme pot include taxe pentru servicii, dar vor oferi rapoarte complete despre performanțele sistemului fotovoltaic. Mulți proprietari își pierd interesul în monitorizarea regulată a sistemului solar după câteva luni. De aceea, se recomandă angajarea unor firme specializate în monitorizarea sistemelor fotovoltaice.
Dacă invertorul este conectat la internet, urmăriți ca rețeaua dvs. să fie cât mai bine protejată prin parole și încriptare. Consultați manualul producătorului de invertor pentru a realiza conexiuni la internet cât mai sigure.
Ce probleme pot dezvolta invertoarele fotovoltaice?
Cei mai mulți dintre clienții care au invertoare care s-au defectat aleg să înlocuiască invertoarele cu unele noi. Cele mai multe dintre probleme (mai mult de 80%) apar la invertoare în primii cinci ani de folosire (când, oricum, invertoarele sunt acoperite de garanție). Mai mult de 90% din invertoarele defectate sunt înlocuite în primii 9 ani de utilizare.
O concluzie firească
La rovision.ro veți găsi o gamă variată de invertoare fotovoltaice. Odată ce ați parcurs informațiile fundamentale despre cum să identificați cele mai bune modele pentru aplicația dvs, procesul de achiziție se va desfășura mai repede și mai eficient.