Blog Cel mai bun cablu pentru panouri fotovoltaice

Cablul pentru panouri fotovoltaice este un cablu electric realizat special pentru folosirea la sistemele solare fotovoltaice. Ele ajută la conectarea panourilor solare fotovoltaice între ele și la alte componente ale sistemului. La rovision.ro puteți găsi cabluri pentru diverse cerințe ale mediului de exploatare.

Cum alegeți cablurile pentru panouri fotovoltaice

Alegeți cabluri pentru panouri fotovoltaice ținând cont de următoarele aspecte:

  • Compatibilitatea electrică

Cablul trebuie să fie dimensionat astfel încât să gestioneze tensiunea și curentul produse de panourile fotovoltaice. Astfel, sistemul va funcționa eficient și sigur.

  • Rezistența la intemperii

Cablul trebuie să reziste la expunerea la condiții meteo dificile, temperaturi extreme mari și mici, radiație solară intensă, precipitații, umezeală ridicată.

  • Izolație UV rezistentă

Izolația cablului trebuie să reziste la deteriorarea produsă de radiația ultravioletă de la lumina solară directă.

  • Flexibilitate și manevrabilitate

Pentru instalare facilă și adaptare la diversele configurații de montaj ale panourilor fotovoltaice, cablul trebuie să fie flexibil.

  • Durabilitate mecanică

Cablul trebuie să reziste la tracțiune, torsiune, îndoire pentru a rezista stressului mecanic ce poate apare la instalare și utilizare.

  • Protecție împotriva incendiilor

Unele cabluri sunt fabricate pentru a fi ignifuge. Ele nu duc la propagarea incendiilor și asigură nivel adițional de siguranță.

  • Certificări și standarde

Cablurile trebuie să fie realizate conform standardelor și reglementărilor specifice din aplicațiile solare fotovoltaice. Ele pot avea certificări de respectare a normelor internaționale importante.

  • Costul

Costul cablului poate fi considerat când se stabilește bugetul total al proiectului de instalare a panourilor fotovoltaice. Astfel, se va obține un raport calitate-preț convenabil.

  • Lungime și secțiune transversală

Lungimea cablului contează pentru pierderile de putere în sistemul fotovoltaic. Cablurile trebuie să aibă lungimea potrivită pentru a minimiza pierderile și pentru ca sistemul să opereze conform așteptărilor.

Secțiunea transversală se referă la capacitatea lui de a transmite curentul electric generat de panourile fotovoltaice. Cu cât secțiunea transversală este mai mare, cu atât mai mică este rezistența electrică. Secțiunea transversală se alege în funcție de curentul produs de panouri și de distanța până la echipamentul de conversie a energiei.

Cel mai bun cablu pentru panouri fotovoltaice

Set 400m Cablu fotovoltaic panou solar 6mm,1.8KV constituie una dintre cele mai bune opțiuni din oferta noastră. Setul include 200m de cablu roșu și 200 m cablu negru și se poate folosi atât la sistemele fotovoltaice off-grid, cât și la cele on-grid. Fiecare dintre cabluri are 18,7kg.

Cablurile prezintă rezistență ridicată la coroziune, la temperaturi extreme, apă și agenți chimici. Fiecare cablu are izolație dublă, pentru protecție optimă. Cablurile au conductor din cupru cositorit și sunt flexiibile.

Gradul anti-îmbătrânire este ridicat și cablurile au rezistență ridicată la produse petroliere. Sunt rezistente la UV  și sunt compatibile cu mufe MC4. Specificațiile tehnice includ și tensiune DC0.9/1.8KV și AC 0.6/1KV.

Cablurile sunt realizate conform standardelor internaționale, cu înveliș cauciucat flexibil, rezistent la apă pentru mult timp ce nu susține arderea. Cablurile au marcaj cu cifră la fiecare 1m. Compatibil cu mufe MC4Set Cablu fotovoltaic panou solar 6mm.

În selecția noastră se află și Cablu solar 6mm cupru rola 200m rosu. Lista calităților acestui cablu este lungă și include: rezistență mare la coroziune, temperaturi extreme, la produse petroliere, apă și agenți chimici. Cablul are conductor din cupru cositorit, rezistent la coroziune și cu înaltă conductivitate.

Disponibil în roșu și negru, cablul rezistă la UV și are grad înalt anti-îmbătrânire. Cu tensiune DC0.9/1.8KV și AC 0.6/1KV, cablul este compatibil cu mufe MC4Set Cablu fotovoltaic panou solar 6mm. Respectă standardele internaționale și are înveliș cauciucat foarte flexibil care rezistă la apă mult timp. Marcajul este din metru în metru și cablul nu întreține arderea.

Dacă în aplicația dvs. Aveți nevoie de un cablu de 4mm, optați pentru Cablu solar 4mm cupru rola 200m negru. Este un cablu subțire, ușor, robust, rezistent la intemperii și UV. Rezistența sa la coroziune, temperaturi extreme, abraziune și tăiere este înaltă. Cablul este adecvat la orice sistem fotovoltaic insular sau conectat la rețea.

Tensiune nominala  este DC: 1 500V, iar celelalte specificații tehnice sunt DC0.9/1.8KV, AC 0.6/1KV. Se poate folosi la temperaturi 40+90C, iar temperatura maximă la conductor este 120℃. Conductorul este recoacțat conservat. Izolația este albă, de tip 120C XLPO. Rezistența la apă, agenți chimici, produse petroliere este înaltă.

Cablul are durată de viață mai mare de 25 de ani. El se poate folosi la sisteme fotovoltaice la interiorul și exteriorul clădirilor și echipamentelor cu cerințe mecanice ridicate, precum și în condiții meteo dificile. Este compatibil cu mufe MC4.

O altă opțiune pentru cablu de 4mm, este Cablu solar panouri 4mm pentru panouri fotovoltaice cu mufe MC4, mamă+tata. Setul include 10m de cablu negru și 10m de cablu roșu. Cablul este, în egală măsură, funcțional și durabil. Este un model recunoscut de două organizații în domeniul standardelor și calității, respectiv.

Cablul rezistă la factori agresivi precum acizi, amoniac, radiații UV. Este excelent pentru mediile dificile, de exterior sau de tip industrial. Grosimea cu secțiune4 mm2 asigură capacitate ridicată de transmisie a energiei și robustețe înaltă. Dotat cu două straturi de izolație, cablul are flexibilitate mare și se instalează facil.

Pentru instalare facilă și identificarea corectă a polarității, cablul are 2 culori (roșu și negru). Cablul asigură performanțe superioare și este ușor de utilizat. Este eficient, durabil și sigur.

Pachet 20m cablu solar 6mm roșu si negru are 10m roșu și 10m negru și este adecvat în sistemele fotovoltaice off-grid sau on-grid. Cablul are rezistență ridicată la temperaturi extreme, coroziune, apă și agenți chimici. Rezistă la produsele petroliere și gradul anti îmbătrânire este ridicat.

Izolația dublă oferă protecție ridicată, iar cablul are conductor din cupru cositorit. Este flexibil, ușor de prelucrat și este rezistent UV. Se poate utiliza cu mufe MC4.

Pașii de instalare și întreținere a cablurilor în sistemele fotovoltaice

Recomandările noastre privind instalarea și întreținerea cablurilor în sistemele fotovoltaice sunt:

  1. Planificați și proiectați corect sistemul

Planificați și proiectați sistemul fotovoltaic corect, ținând cont de lungimea cablului, secțiunea transversală și rutele optime de cablare. Verificați ca modelele de cablu să aibă dimensiunile adecvate pentru a minimiza pierderile de putere și asigura eficiența sistemului.

  • Alegeți cablul adecvat

Folosiți cabluri fotovoltaice de calitate, cu rezistență la intemperii și UV. Secțiunea transversală a cablului trebuie să fie corespunzătoare curentului generat de panouri și distanței până la echipamentul de conversie a energiei.

  • Instalați corect cablurile

Manevrați atent cablurile pentru a nu deteriora izolația sau conductorul. Verificați instalarea corectă a cablurilor, respectând instrucțiunile producătorului, normele de siguranță. Nu îndoiți și nu torsionați excesiv cablurile. Folosiți accesorii de fixare pentru protecție împotriva deteriorării mecanice.

  • Conectați și etichetați

Verificați dacă ați realizat corect conectarea cablurilor. Folosiți mufe și conectori de calitate și etichetați toate cablurile. Veți identifica mai ușor conexiunile și destinația lor în sistem.

  • Verificați și testați

Analizați fiecare conexiune și vedeți dacă există scurtcircuite sau cabluri deteriorate. Puneți sistemul în funcțiune după ce l-ați testat pentru a fi siguri că toate cablurile sunt conectate corect.

  • Realizați lucrări de întreținere

Realizați în mod periodic inspecții ale cablurilor și conexiunilor pentru a depista și remedia posibilele probleme. Astfel veți evita defecțiuni majore și diminuarea performanțelor sistemului de panouri fotovoltaice.

Curățați și întrețineți cablurile în mod regulat pentru ca între sistemul să funcționeze optim pentru cât mai mult timp.

Sfaturi practice pentru evitarea problemelor la cablurile pentru panouri fotovoltaice

Iată câteva sfaturi pentru a evita problemele comune la cablurile de panouri fotovoltaice și pentru ca sistemul să fie  performant pe termen lung:

  • Asigurați monitorizare și mentenanță regulată

Realizați verificări regulate pentru a depista eventualele probleme sau defecțiuni în sistem. Păstrați programul regulat de mentenanță, cu lucrări de curățare a panourilor, inspectarea conexiunilor, testarea performanțelor sistemului.

  • Realizați etichetare și documentare

Etichetați fiecare cablu și documentați conexiunile și traseul lor. Astfel, veți facilita identificarea și diagnosticarea problemelor dacă apar defecțiuni sau probleme la sistem.

  • Protejați împotriva intemperiilor

Verificați ca toate componentele sistemului să fie protejate de condițiile meteo dificile, vânt puternic, grindină, ninsoare abundentă. Examinați periodic integritatea, stabilitatea cablurilor, a panourilor.

  • Protejați de deteriorarea mecanică

Evitați torsionarea, îndoirea sau strângerea excesivă a cablurilor. Protejați cablurile de deteriorarea mecanică prin folosirea de accesorii de fixare.

  • Aplicați măsuri de protejare împotriva coroziunii

Folosiți materiale și cabluri rezistente la coroziune pentru a nu se deteriora de la expunerea la substanțe chimice sau umezeală. Aplicați straturi adiționale de protecție, precum materiale de etanșare, vopsea anticorozivă.

  • Efectuați continuu instruire și educare

Urmăriți ca toți utilizatorii și tehnicienii să fie instruiți corect despre funcționarea și întreținerea sistemului fotovoltaic. Informați-vă mereu despre noile tehnologii, practici din domeniul energiei solare. Aplicați noile informații sistemului dvs.