Camerele de supraveghere cu vizualizare pe timp de noapte ajută utilizatorii să beneficieze de imagini de calitate indiferent de momentul de captare. La rovision.ro puteți găsi camere de supraveghere cu diverse tehnologii de vizualizare nocturnă, la prețuri convenabile pentru cei mai mulți.
Ce tehnologii sunt prezente la camerele de supraveghere pe timp de noapte?
Camerele de supraveghere cu vizualizare pe timp de noapte pot capta imagini în condiții de iluminare sau întuneric complet. Tehnologiile speciale prin care camerele pot capta detalii chiar și atunci când iluminarea este redusă sunt diverse: infraroșu IR, lumină albă, lumină ambientală, etc. Detalii despre aceste tehnologii în cele ce urmează:
Infraroșu (IR)
Sistemul de iluminare IR se referă la LED-uri infraroșii cu care vin camerele de supraveghere dotate. La iluminare redusă sau pe timpul nopții, aceste LED-uri devin active pentru iluminarea zonei de supravegheat și pentru a se capta imagini clare. IR (infraroșu) este un tip de radiație electromagnetică cu lungimi de undă mai mari decât cele ale luminii vizibile ochiului uman, dar mai mici decât cele ale undelor radio. Ochiul uman nu poate detecta infraroșu, dar senzori specializați cum sunt cei de la camerele de supraveghere cu vizualizare nocturnă pot detecta infraroșu.
Cum funcționează iluminarea IR
Iată cum funcționează IR la camerele de supraveghere:
- Generarea de infraroșu
Camerele de supraveghere cu vizualizare nocturnă au încorporate LED-uri infraroșii (IR LED) sau alte surse de lumină care emit în spectrul infraroșu. LED-urile se activează automat dacă nivelul de lumină ambientală scade sub un anumit nivel (noapte, iluminare redusă, întuneric).
- Iluminarea infraroșie
LED-urile infraroșii vor emite o lumină pe care camerele de supraveghere o vor detecta. Cu ajutorul iluminării infraroșii, camera va vedea obiectele și capta imagini pe timpul nopții.
- Senzori de imagine sensibili la infraroșu
Senzorii de imagine au capacitatea de a detecta radiația infraroșu. Atunci când LED-urile infraroșii generează lumină, ea ajunge la obiecte și este reflectată înapoi. Senzorii vor ajuta camera să ofere o imagine vizibilă, ei fiind cei care depistează radiația roșie reflectată.
- Filtru IR Cut (opțional)
Există camere de supraveghere cu vizualizare nocturnă, dotate cu filtru IR Cut, care blochează radiația infraroșie pe timpul zilei, când se folosește doar lumina naturală. Blocarea radiației IR ajută la furnizarea unor imagini clare, colorate la iluminare normală
- Vizualizare nocturnă
Multe camere trec automat pe modul de vizualizare pe timp de noapte, când nivelul de lumină scade sub un anumit nivel. Atunci când este activ modul de vizualizare pe timpul nopții, LED-urile infraroșii oferă suficientă iluminare pentru captarea și monitorizarea zonei, chiar și pe întuneric sau pe timpul nopții.
Ce analizați la iluminarea IR când alegeți camere de supraveghere?
Pentru ca modelul de cameră cu vizibilitate nocturnă cu IR să fie cât mai potrivit pentru aplicația dvs. de supraveghere, examinați următoarele aspecte:
- Distanța de vizualizare nocturnă (IR Range)
Este o valoare specificată în metri și arată până unde este activă funcția IR în întuneric. Dacă aveți o suprafață mare de acoperit, alegeți cameră de supraveghere cu IR Range mare. Ca și reper, o cameră cu IR Range de 10m este suficientă la o curte rezidențială de mici dimensiuni, în timp ce IR Range de 10-30m este adecvat în birourile, magazinele sau spațiile interioare mari. Curțile de mari dimensiuni, parcările pot fi eficient supravegheate noapte cu camere cu IR Range de peste 30m (poate ajunge și la 200m).
- Numărul de LED-uri și puterea lor
Cu cât sunt mai multe LED-uri IR, cu putere mai mare, cu atât mai bună va fi iluminarea în condiții de întuneric.
- Prezența filtrului IR Cut
Filtrul IR Cut ajută la furnizarea de imagini de calitate, în culori naturale, pe parcursul zilei și este important dacă doriți imagini clare, colorate ziua.
- Calitatea senzorului de imagine
Calitatea senzorului de imagine afectează calitatea imaginilor captate. Iată ce senzori de imagine pot fi prezenți:
- Senzori CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor)—au dimensiuni mici, sunt eficienți energetic, au dinamică bună și produc imagini bune la rezoluție mare. Pot prezenta, însă, nivel mai mare de zgomot decât senzorii CCD la iluminare redusă.
- Senzori CCD (Charge-Coupled Device)—au performanțe excelente la iluminare redusă, cu nivel scăzut de zgomot, echipând camerele de supraveghere profesionale. Consumă mai multă energie și sunt mai scumpi decât senzorii CMOS.
- Senzori CCD cu tehnologie Starlight—sunt concepuți pentru a avea performanțe superioară pe timpul nopții sau la lumină redusă, ajutând la captarea culorilor pe timpul nopții. Au prețuri mai mari.
- Senzori de sensibilitate ridicată la lumină –funcționează excelent noaptea, la iluminare redusă. Camerele cu astfel de senzori sunt mai scumpe.
- Senzori cu tehnologie Back-Illuminated (BSI)—maximizează captarea de lumină, optimizând performanțele pe timpul noptii.
- Senzori cu tehnologie Exmor (Sony Exmor)—optimizează performanța senzorilor de imagine la iluminare redusă, dar sunt mai scumpi decât alți senzori.
- Senzori de lumină ambientală—camerele cu IR și senzori de lumină ambientală vor regla automat nivelul de iluminare, conform condițiilor de iluminare din zona de monitorizare.
- Rezoluție—cu cât mai mare este rezoluția, cu atât mai fine vor fi detaliile din imagini.
Lumina albă (White Light)
Sunt disponibile camere de supraveghere nocturne ce utilizează sursa de lumină albă (LED-uri albe)pentru a ilumina zonele de supravegheat. Cu ajutorul luminii albe, imaginele captate noaptea vor fi în culori. Simpla prezență a luminii albe poate intimida persoanele interesate de acte ilegale, semnalând prezența supravegherii video. Spre deosebire de lumina infraroșie, lumina albă va furniza o iluminare mai naturală.
Cum funcționează lumina albă
- Generarea de lumină albă
Camerele de supraveghere cu lumină albă au LED-uri albe care produc lumină vizibilă în spectrul de lumină albă. LED-urile se activează manual sau automat, conform nevoilor sau condițiilor de iluminare.
- Vizualizare în culori pe timpul nopții
Când nivelul luminii ambientale scade sub un anumit nivel sau când se activează modul de vizualizare pe timpul nopții, camerele de supraveghere cu lumină albă vor comuta automat pe iluminare cu lumină albă.
- Detecția de mișcare și activarea automată
Multe camere cu lumină albă sunt echipate și cu funcții de detecție a mișcării. Dacă o cameră depistează mișcare în zona supravegheată, lumina albă se va activa automat pentru iluminarea zonei și captarea de imagini clare.
- Descurajarea persoanelor rău-intenționate
Lumina albă ajută la intimidarea intrușilor, activarea lor putând determina abandonarea actelor ilegale.
Controlarea manuală a luminii albe
Multe camere de supraveghere permit controlul manual asupra funcțiilor luminii albe, fiind posibile activarea sau dezactivarea luminii albe în funcție de nevoile supravegherii.
Beneficiile luminii albe
Beneficiile luminii albe sunt:
- Vizualizarea colorată pe timpul nopții, cu mai multe detalii decât la imaginile alb-negru
- Distingerea mai clară a culorilor și detaliilor pe timpul nopții
- Posibilitatea completării cu funcții suplimentare, precum detecția mișcării.
Senzori de lumină ambientală
Senzorii de lumină ambientală pot depista nivelul de lumină din mediul înconjurător și regla automat setările camerei de supraveghere, conform rezultatului detecției. La camerele de supraveghere, senzorii de lumină ambientală reglează comportamentul camerei conform modificărilor de lumină de la exterior.
Cum funcționează senzorii de lumină ambientală
- Detectarea nivelului de lumină
Senzorii de lumină ambientală au componente senzoriale ce depistează intensitatea luminii din mediul înconjurător. Senzorii sunt sensibili la spectrul luminii vizibile și măsoară cantitatea de lumină naturală sau artificială dintr-o zonă dată.
- Reglajul automat al setărilor
Pe baza informațiilor colectate de la senzori, camera de supraveghere va regla automat setările pentru ca imaginile din diverse condiții de iluminare (inclusiv noaptea) să fie cât mai bune. Dacă lumina este excesivă, camera poate să diminueze sensibilitatea la lumină și regla balansul de alb pentru evitarea supraexpunerii. Noaptea sau la iluminare redusă, senzorii vor declanșa automat funcțiile de vizualizare nocturnă (lumina albă, LED-urile infraroșii).
- Economisirea energiei
Senzorii de lumină ambientală ajută la economisirea energiei. Dacă nivelul de lumină este potrivit pentru vizualizare clară, camera nu va activa funcțiile de iluminare nocturnă, ceea ce duce la economisirea energiei electrice.
- Adaptarea la modificările de lumină
Din cauza condițiilor meteo, a mișcării norilor, a unor factori diverși se pot produce diverse modificări de lumină. Senzorii de lumină ambientală vor ajuta camera să se adapteze la aceste modificări pentru a oferi imagini clare, consistente.
- Ameliorarea calității imaginilor
Cum setările se vor regla automat, senzorii de lumină ambientală vor optimiza calitatea imaginilor captate de camere noaptea, astfel ca subexpunerea sau supraexpunerea să nu ducă la pierderea de detalii esențiale.
Termoviziune
Camerele cu termoviziune detectează radiația termică produsă de obiecte sau persoane pe timpul nopții, în întuneric sau în condiții de iluminare redusă. După ce determină și măsoară radiația termică produsă de obiecte, camerele cu termoviziune vor converti informațiile în imagini vizuale în care temperatura are reprezentare grafică. Tehnologia de termoviziune este fundamentată pe diferența de temperatură dintre obiecte și se folosește pentru a asigura observarea obiectelor noaptea, în întuneric complet, vizibilitate redusă.
Cum funcționează camerele cu termoviziune
- Depistarea radiației termice
Camerele cu termoviziune folosesc senzori specializați (detectoare termice, senzori infraroșii) pentru a măsura radiația termică produsă de diverse obiecte. Radiația termică a unui obiect este afectată de temperatura lui absolută.
- Conversia în imagini vizuale
Informațiile despre radiația termică vor fi convertite, după procesare, în imagini vizuale, conform tonului de culoare sau nivelului de intensitate al temperaturii. De obicei, culorile reci (albastru, verde) sunt temperaturi mai mici, iar culorile calde (roșu, galben) reprezintă temperaturi mai ridicate.
- Paleta de culoare și moduri de vizualizare
Camerele cu termoviziune se folosesc pentru selectarea paletelor de culori. Un utilizator alege între diverse scheme de culori pentru a reliefa mai eficient diverse temperaturi sau caracteristici ale obiectelor. Pot să existe diverse moduri speciale de vizualizare:
- Vizualizare termică standard—culorile sunt variațiile de temperatură, respectiv temperaturi mai ridicate la tonuri calde (roșu, galben) și temperaturi mai scăzute pentru tonurile reci (albastru_.
- Vizualizare în gradienți—afișarea imaginilor termice se face folosind gradienți pentru a sublinia variațiile de temperatură, ceea ce este util la remarcarea modificărilor fine în temperatură.
- Vizualizare în alb și negru—imaginile termice sunt convertite în diverse nuanțe de alb și negru, conform temperaturii. Este o vizualizare simplificată, utilă la remarcarea detaliilor.
- Vizualizare pseudocromatică—pentru afișarea imaginilor termice se utilizează doar culori pseudocromatice (artificiale), diverse temperaturi fiind reprezentate prin anumite culori. Acest mod facilitează identificarea și interpretarea variațiilor de temperatură.
- Vizualizare cu spectru liniar—imaginile termice se afișează cu un spectru liniar de culori, ajutând la interpretarea modificărilor de temperatură în mod clar.
- Vizualizare în contururi sau linii—se accentuează liniile sau contururile de temperatură, reliefând marginile obiectelor cu temperaturi diferite.
- Vizualizare mixtă—include informații din spectrul vizual în imaginile termice pentru a furniza imagine ce îmbină luminozitatea și temperatură, pentru a se sesiza simultan detalii termice și vizuale.
- Depistarea diferențelor de temperatură
Camerele cu termoviziune pot depista și sublinia diferențele de temperatură între obiecte și mediul lor înconjurător. Astfel, se vor depista obiecte chiar și noaptea, obiectele emițând radiație termică, indiferent de iluminare.
Camerele cu termoviziune se folosesc la supravegherea video din spațiile medicale, industriale, în misiunile de căutare sau salvare.
Tehnologii de optimizare a imaginii
Anumite tehnologii ajută la creșterea calității imaginilor captate noaptea sau în condiții de iluminare redusă. Iată câteva exemple:
WDR (Wide Dynamic Range)
WDR este o tehnologie care permite gestionarea diferențelor mari de iluminare într-o scenă, precum cele dintre zonele luminoase și cele întunecate sau umbroase. Tehnologia WDR ameliorează capacitatea camerei de a identifica detalii din zonele iluminate diferit într-un cadru.
Low Light sau Ultra Low Light
Camerele cu tehnologie Low Light sau cele cu Ultra Low Light sunt concepute pentru a furniza imagini bune noaptea, fără să depindă doar de LED-urile infraroșii. Cu ajutorul acestei tehnologii, camera va capta imagini mai clare în condiții de iluminare redusă, noaptea.
DNR (Digital Noise Reduction)
DNR este o tehnologie care diminuează zgomotul digital din imaginile captate, optimizând claritatea imaginilor, mai ales pe întuneric, noaptea sau în condiții de iluminare redusă.
Darkfighter
Darkfighter este o tehnologie concepută de Hikvision pentru a se produce imagini de calitate superioară pe întuneric sau la lumină redusă. Tehnologia Darkfighter presupune câteva caracteristici fundamentale:
- Senzor de imagine avansați, optimizați pentru a capta mai multă lumină la condiții de iluminare redusă.
- Tehnologii avansate de procesare a imaginii precum algoritmi complecși ce reduc zgomotul digital.
- Filtru IR Cut pentru eliminarea culorilor distorsionate la iluminare redusă.
- Sensibilitate optimizată la culori
- Tehnologie Smart IR ce reglează automat intensitatea iluminatorului IR, conform distanței subiectului, pentru a nu se produce supraexpunerea și pentru ca iluminarea să fie uniformă.
- Calitate video superioară în timp real, fără întârzieri importante.
Tehnologia Starlight
Dezvoltată de Hikvision, dar preluată și de alți producători, tehnologia Starlight îmbunătățește calitatea imaginilor în condiții de iluminare redusă sau întuneric complet, camera putând capta detalii clare și culori realiste chiar și pe timpul nopții. Iată ce caracteristici fac posibilă tehnologia Starlight:
- Senzori de imagine sensibili la lumină (CMOS sau CCD)
- Pixeli mari și tehnologie HDR (High Dynamic Range) ce ajută la captarea unei cantități mai mari de lumină. Tehnologia HDR ajută la producerea unei imaginii mai echilibrate, cu detalii vizibile atât din zonele luminoase, cât și din cele întunecate.
- Filtru IR Cut
- Tehnologie Smart IR
- Procesare avansată a imaginii (precum DNR)
Tehnologia ColoVu
ColorVu reprezintă o inovație în domeniul camerelor de supraveghere și aparține, din nou, lui Hikvision. Ea ajută camerele de supraveghere să producă imagini color și nu imagini alb-negru pe timpul nopții sau la iluminare redusă. Pentru a funcționa, această tehnologie presupune:
- Iluminator în culori ce emite lumină în spectrul vizibil, camera captând imagini color chiar și în întuneric
- Senzori de imagine sensibili la lumină ce captează mai multă lumină
- Filtru IR Cut
- Pixeli mari și tehnologie HDR
- Tehnici avansate de procesare a imaginii
- Performanțe optime pe întuneric sau condiții de iluminare redusă
Iluminarea dinamică (Dynamic Illumination)
Iluminarea dinamică este o tehnologie prezentă la camerele de supraveghere ce pot regla dinamic nivelul de iluminare, conform mișcării depistate în anumite scene. Tehnologia duce la optimizarea vizibilității și a calității imaginilor pe timpul nopții, la iluminare redusă, ajutând la captarea de detalii clare.
Cum funcționează iluminarea dinamică
- Detecția mișcării
Sistemele de iluminare dinamică presupun dotarea camerelor de supraveghere cu senzori de detecție a mișcării ce vor monitoriza zona. Ori de câte ori senzorii detectează mișcarea, sistemul va determina o modificare la nivelul de iluminare.
- Reglarea automată a iluminării
După ce se depistează mișcarea, sistemul de iluminare dinamică va regla nivelul de iluminare pentru ca vizibilitatea din zona monitorizată să fie optimă. Iluminarea poate să se amplifice doar pentru o perioadă scurtă de timp, pentru evidențierea unui obiect, a unei zone sensibile și captarea de imagini clare.
- Diminuarea riscului de subexpunere sau supraexpunere
Iluminarea dinamică reduce riscul producerii de supraexpunere (lumină excesivă) sau subexpunere (prea puțină lumină).
- Intimidarea persoanelor suspecte
La detectarea mișcării, nivelul de iluminare de la camere va crește brusc, ceea ce poate semnala supravegherea video persoanelor rău-intenționate. Prezența camerelor poate determina abandonarea săvârșirii faptelor ilegale.
- Reducerea consumului de energie
Iluminarea dinamică poate fi concepută pentru a se activa doar la nevoie, ceea ce va reduce consumul de energie asociat.
- Eficientizarea supravegherii video
Prin iluminare dinamică, se vor înregistra imagini clare, cu multe detalii, chiar și noaptea, astfel că supravegherea video va fi mai eficientă.
Filtru IR Cut
Filtrul IR Cut este o componentă a camerelor de supraveghere ce blochează sau lasă radiația infraroșie să treacă. Filtrul a fost conceput pentru a regla iluminarea între spectrul vizibil și cel infraroșu, pentru a se capta imagini clare, colorate la iluminare normală și pentru a se corecta balansul alb.
Cum funcționează filtrul IR Cut
- Funcționarea pe timpul zilei
Filtrul IR Cut se află în fața senzorului de imagine și ziua, la lumină naturală sau artificială suficientă, el este activ. Aceasta înseamnă că va lăsa să treacă doar radiația luminoasă vizibilă.
- Blocarea radiației infraroșii
În timpul zilei, filtrul IR Cut va diminua și chiar bloca trecerea radiației infraroșii spre senzorul de imagine. Blocajul face ca imaginile captate la lumină normală să fie clare și colorate.
- Eliminarea anomaliilor cromatice
Dacă nu există filtru IR Cut, radiația infraroșie poate altera reproducerea precisă a culorilor în imaginile captate ziua. Pot să apară “încurcături cromatice” și culorile să nu fie reproduse corect.
- Activarea automată a modului nocturn
Când nivelul de lumină scade sub o anumită valoare (de obicei, noaptea), filtrul IR Cut se va retrage sau se va închide automat. Astfel, camera va capta și înregistra radiația infraroșie pe timpul nopții sau la lumină slabă.
- Vizualizare nocturnă cu IR
Atunci când filtrul IR Cut se oprește, camerele vor folosi LED-urile infraroșii pentru iluminarea zonei și captarea imaginilor în modul de vizualizare nocturn. Filtrul IR Cut face distincția clară dintre iluminarea pe timpul zilei și cea nocturnă, pentru ca imaginile să fie de calitate, în oricare moment.
- Reactivarea filtrului IR Cut la răsăritul soarelui
În zorii zilei, când crește nivelul de lumină, se va activa din nou filtrul IR Cut, pentru a bloca radiația infraroșie și reveni la captarea imaginilor optime pe parcursul zilei.
Ce tipuri de camere de supraveghere nocturnă există?
Tipurile de camere de supraveghere nocturnă sunt diverse, unul dintre criteriile de clasificare fiind tehnologia folosită pentru captarea imaginilor pe timpul nopții. Iată care sunt cele mai populare tipuri de camere de supraveghere cu vizualizare nocturnă:
Camere de supraveghere cu LED-uri IR (infraroșii)
- Folosesc LED-uri infraroșii pentru a lumina zona de supraveghere în întuneric complet
- Dacă sunt utilizate la exterior, camerele au construcție solidă, reflectată prin clasa de protecție la apă și praf IP. IP66, IP67, IP68 sunt câteva clase de protecție pe care le pot prezenta camerele de supraveghere.
- Pot avea diverse rezoluții: 1mp, 2mp, 4mp, etc.
- Furnizează imagini clare pe timpul nopții, la distanțe diverse, conform puterii și numărului de LED-uri IR.
Camere de supraveghere Low Light sau Ultra Low Light
- Nu depind de LED-uri IR pentru a asigura bune performanțe la iluminare redusă
- Sunt dotate cu senzori de imagine sensibili la lumină pentru a capta detalii la iluminare redusă
- Produc imagini colorate, cu multe detalii la lumină redusă fără activarea iluminării IR
Camere de supraveghere cu lumină albă (White Light)
- Folosesc lumină albă pentru a ilumina zonele la întuneric
- Pot furniza imagini colorate, cu multe detalii pe timpul nopții
- Iluminarea zonei poate intimida persoanele suspecte
- Furnizează imagini de calitate superioară
Camere de supraveghere cu vizualizare termică
- Depistează radiația termică pe care o emit obiectele și persoanele
- Pot oferi imagini clare, în întuneric complet
- Se folosesc la monitorizarea la distanță pentru a detecta obiectele în condiții de vizibilitate diminuată.
Camere de supraveghere cu WDR (Wide Dynamic Range)
- Sunt utile în condițiile cu iluminare inegală, precum zone luminoase și zone întunecase
- Mențin detalii clare în ambele zone cu iluminare extrem de diferită
- Diminuează distorsiunile provocate de iluminarea inegală, producând imagini clare și echilibrate
Camere de supraveghere cu filtru IR Cut
- Folosesc un filtru IR Cut pentru a face diferența dintre lumina vizibilă și cea infraroșie
- Furnizează imagini colorate, clare pe timpul zilei și comută la vizualizarea pe timpul nopții cu IR la nevoie
- Produc imagini de calitate în orice moment
Care sunt beneficiile folosirii camerelor de supraveghere cu vizualizare pe timp de noapte?
Beneficiile utilizării camerelor de supraveghere cu vizualizare pe timp de noapte sunt multiple:
- Asigură supraveghere continuă
Camerele de supraveghere cu vizibilitate nocturnă permit supravegherea fără oprire a zonelor, chiar și în condiții de iluminare redusă, noaptea, sau pe întuneric, pentru securizare înaltă.
- Previn săvârșirea actelor ilegale
Simpla prezență a camerelor de supraveghere a camerelor cu vizibilitate nocturnă (mai ales a celor cu lumină albă) poate opri persoanele rău-intenționate de la săvârșirea unor acte ilegale (vandalism, efracție, furturi, etc).
- Depistarea promptă a intrușilor
Vizibilitatea pe timpul nopții ajută la depistarea promptă a intrușilor sau a activităților suspecte pe timpul nopții, ajutând la intervenția rapidă a forțelor de ordine (la nevoie).
- Identificarea facilă a suspecților
Camerele cu vizibilitate nocturnă furnizează imagini clare, detaliate ceea ce ajută la identificarea persoanelor suspecte. Dacă se derulează investigații, imaginile furnizate vor funcționa ca probe valoroase.
- Supravegherea de la distanță pe timpul nopții
Dotate cu tehnici pentru captarea de imagini pe întuneric chiar și de la distanță, camerele de supraveghere cu vizibilitate nocturnă asigură supraveghere video eficientă la distanțe.
- Evidențierea detaliilor în scene întunecate
Datorită vizibilității nocturne, camerele de supraveghere pot reliefa detaliile semnificative (fețe, plăcuțe de înmatriculare), chiar și în absența unei iluminări naturale potrivite.
- Monitorizare a locurilor greu de accesat sau întunecate
Camerele de supraveghere cu vizibilitate nocturnă se pot folosi pentru supravegherea locurilor greu de accesat, a zonelor întunecate, precum parcări, depozite, curți interioare.
- Oferă imagini de calitate pe întuneric
Tehnologiile prezente la aceste camere contribuie la optimizarea imaginii, a culorilor, detaliilor captate pe timpul nopții.
Există dezavantaje la utilizarea camerelor de supraveghere cu vizibilitate nocturnă?
Dezavantajele folosirii de camere de supraveghere cu vizibilitate nocturnă nu sunt majore, dar completează imaginea corectă despre acestea:
- Depind de calitatea luminii IR
Calitatea imaginilor pe timp de noapte depinde de calitatea LED-urilor infraroșii (IR) folosite la camere. Dacă LED-urile nu sunt de calitate, imaginile furnizate nu vor fi clare.
- Pot avea distanțe de vizualizare limitate
Distanța până la care camerele pot capta imagini clare pe timpul nopții poate fi limitată. Dacă sunt obstacole, condiții meteo nefavorabile, distanța utilă se poate reduce semnificativ.
- Sunt vulnerabile la zgomotul digital
La lumină redusă, inclusiv noaptea, camerele sunt sensibile la zgomot digital, ceea ce va diminua calitatea generală a imaginilor, fiind adăugați pixeli distorsionați.
- Există risc de supraexpunere sau subexpunere
Sunt scenarii în care pot apare fenomene de subexpunere (prea puțină lumină) sau de supraexpunere (prea multă lumină), calitatea imaginilor având de suferit.
- Consumul de energie este mai mare
Funcțiile de vizualizare pe timpul nopții presupun, de obicei, consum suplimentar de energie, mai ales dacă sunt active LED-urile IR sau alte tehnologii de iluminare.
- Sunt sensibile la reflexii și reflecții
În anumite scenarii, mai ales pe timpul nopții sau în condiții de iluminare redusă, camerele de supraveghere nocturnă sunt sensibile la reflexii sau reflecții, ce influențează vizibilitatea.
- Au prețuri mai mari decât camerele fără vizibilitate nocturnă
Camerele de supraveghere cu vizibilitate nocturnă pot fi mai scumpe decât cele obișnuite, mai ales dacă e vorba de modelee cu tehnologii avansate precum lumina albă sau termoviziunea.
- Pot fi afectate de condițiile meteo
Condițiile meteo nefavorabile (ceață, ploaie) pot influența vizibilitatea și, implicit, performanțele camerelor de supraveghere cu vizibilitate nocturnă.
Cum optimizați performanțele camerelor de supraveghere cu vizibilitate nocturnă?
Optimizarea performanțelor camerelor de supraveghere cu vizibilitate nocturnă se poate realiza prin aplicarea unor sfaturi de amplasare:
- Identificați zonele cu iluminare redusă
Determinați zonele cu iluminare redusă sau variabilă și care trebuie monitorizate pe timpul nopții. Intrări, holuri, zone de exterior iluminate slab sunt astfel de zone.
- Alegeți locurile adecvate pentru camere
Amplasați camerele în zonele strategice pentru ca tot perimetrul zonei să fie acoperit. Ferestrele, căile de acces, intrările principale sunt zone care necesită supraveghere video.
- Adăugați mai multă lumină vizibilă
Adăugarea sursei potrivite de lumină va optimiza performanțele camerei p timpul nopții și chiar determina camera să funcționeze în modul color toată noaptea. Un stâlp cu lumină egală, intensă peste o suprafață va reduce numărul și dimensiunea umbrelor din jurul obiectelor monitorizate noaptea.
- Instalați surse adiționale de lumină infraroșie
Dacă instalați iluminatori externi cu infraroșu puteți ilumina zona de supraveghere în mod discret. Sunt disponibile modele diverse, cu unghi larg sau îngust, pentru distanțe mai mici sau mai mari, potrivite aplicațiilor diverse de supraveghere.
- Evitați obstacolele
Instalați camerele de supraveghere astfel ca anumite obstacole (copaci, stâlpi, alte construcții) să nu obtureze câmpul vizual al camerelor.
- Nu amplasați camerele pentru a capta prin ferestre
O cameră de supraveghere montată la interior pentru a capta, prin fereastră, imagini de la exterior poate furniza imagini destul de bune pe timpul zilei. Noaptea, însă, o astfel de cameră va deveni inutilă. Nu vor fi vizibile decât reflexiile LED-urilor IR asupra geamului.
- Configurați setările de iluminare IR (unde este cazul)
Camerele cu opțiuni de reglare a puterii sau sensibilității LED-urilor IR necesită reglaje, conform particularităților mediului de supraveghere.
- Setați unghiul de vizualizare
Stabiliți unghiul de vizualizare a camerei pentru a cuprinde zona de supraveghere. Dacă este necesar, ajustați acest unghi din când în când.
- Reduceți riscul reflexiilor și al umbrelor
Nu instalați camerele acolo unde există reflexii sau umbre, deoarece acestea pot influența calitatea imaginilor pe timpul nopții.
- Măsurați distanța de la subiectul sau zona de supravegheat
Puterea LED-urilor infraroșii va afecta distanța până la care poate camera să capteze imagini pe timpul nopții. Amplasați camera la distanța pe care o poate acoperi pe timpul nopții.
- Evitați iluminarea directă
Evitați iluminarea directă a LED-urilor infraroșii de obiecte sau suprafețe din apropiere, deoarece ea duce la apariția supraexpunerii și la pierderea unor detalii.
- Setați corect unghiul de vizualizare
Este important să reglați unghiul camerei pentru acoperirea eficientă a zonei de monitorizare. Trebuie să reglați înălțimea, orientarea camerei pentru ca imaginea să fie cât mai cuprinzătoare.
- Realizați alinierea cu fluxul luminos
Amplasați camerele de supraveghere astfel ca acestea să fie aliniate cu fluxul natural al luminii ambientale, pentru ca acestea să capteze ziua cât mai multă lumină naturală.
- Efectuați setările de sensibilitate la lumină
Configurați camerele pentru reglajul automat, conform nivelului de lumină ambientală. Astfel, imaginile de la cameră indiferent de momentul de captare și nivelul de iluminare.
- Curățați regulat lentilele
Urmăriți ca lentilele camerelor să fie mereu curate, pentru ca imaginile captate să fie clare. Curățați regulat lentilele de praf, murdărie, polen, etc.
- Testați și reglați periodic camerele
Testați camerele de supraveghere în diverse condiții de iluminare. La nevoie, reglați setările pentru ca imaginile oferite să fie mereu clare, precise.
- Protejați camerele de intemperii
Camerele amplasate la exterior vor avea nevoie de protecție împotriva condițiilor meteo extreme. Protejați camerele de ploaie, ninsoare, temperaturi extreme prin amplasarea lor în carcase rezistente la astfel de condiții.
- Securizați tehnologic camerele de supraveghere
Camerele de supraveghere trebuie să beneficieze de funcții de securitate tehnologică pentru a se diminua riscul accesării ilegale sau al manipulării.
Ce caracteristici tehnice trebuie analizate la achiziția de camere de supraveghere nocturne?
Caracteristicile tehnice de examinat la achiziționarea de camere de supraveghere nocturne sunt:
Senzorul de imagine
Un senzor de imagine de calitate este fundamental pentru captarea de imagini de calitate pe timpul nopții. Ca și regulă, senzorii de imagine mai mari și cei sensibili la lumină asigură performanțe de calitate pe timpul nopții.
Rezoluția
O rezoluție mai maree va ajuta la furnizarea unor imagini mai clare, cu mai multe detalii. Noaptea, sau în condiții de lumină slabă, camerele cu rezoluții mai mari (peste 4mp) pot să ofere imagini la fel de clare (nu cele mai clare imagini) ca și camerele cu rezoluții mai mici.
Tehnologia de vizualizare pe timpul nopții
Recitiți secțiunile despre tehnologiile prezente la camerele cu vizibilitate pe timpul nopții și alegeți conform particularităților mediului de supravegheat, nivelului de securitate dorit, bugetului disponibil.
Distanța de vizualizare nocturnă
Verificați distanța până la care camera poate capta imagini clare pe timpul nopții. Puterea, numărul și distribuirea LED-urilor infraroșii precum și tehnologia utilizate vor afecta distanța de vizualizare nocturnă a camerei.
WDR
Tehnologia WDR contribuie la controlarea diferențelor mari de iluminare într-o scenă, fiind extrem de folositoare în mediile cu variații mari de lumină, precum zonele luminoase și cele umbroase.
Sensibilitatea la lumină ambientală
Camerele cu sensibilitate la lumina ambientală vor regla automat setările, conform condițiilor de iluminare. Prin adaptarea la modificările de iluminare din mediu, camerele vor oferi mereu imagini clare.
Filtrul IR Cut
Filtrul IR Cut ajută la producerea de imagini clare, colorate pe timpul zilei și face corectă trecerea de la modul Zi la modul Noapte al camerei.
DNR (Digital Noise Reduction)
Tehnologia DNR diminuează zgomotul digital din imaginile captate, imaginile devenind mai clare la lumină slabă.
Prezența tehnologiilor de optimizare a calității imaginilor
Tehnologii precum BLC (Back Light Compensation) , WDR, HLC (High Light Compensation) ajută la gestionarea eficientă a condițiilor de iluminare inegale, optimizând calitatea imaginilor.
- BLC
Tehnologia BLC compensează iluminarea inegală dintr-o scenă, focalizarea fiind pe zonele cu lumină slabă, imaginea obținută fiind mai echilibrată prin compensarea automată. Când sunt diferențe mari de iluminare între zone ale aceleași imagini, BLC va detecta zonele luminoase și regla automat expunerea pentru a nu se supraexpune zona respectivă.
- HLC
Similară cu BLC, tehnologia HLC este mai orientată spre gestionarea iluminării înalte, precum lumina directă a farurilor, a altor surse de lumină puternică. HLC reglează automat nivelurile de expunere pentru a nu apare supraexpunerea în zonele cu lumină intensă, asigurând claritate pentru restul imaginii.
- 3D DNR (3D Digital Noise Reduction)
3D DNR diminuează zgomotul digital din imagini, crescând claritatea și calitatea generală a imaginilor pe timpul nopții. Spre deosebire de DNR, tehnologia 3D DNR adaugă o nouă dimensiune de analizare, considerând nu doar imaginea statică, ci și mișcarea în cadru. 3D DNR diminuează zgomotul digital în zonele statice, dar și în cele dinamice alee scenei. Este o tehnologie mai avansată, utilă când se produce mișcarea în cadru.
- Smart IR
Smart IR reglează automat puterea LED-urilor infraroșii, conform distanței subiectului, pentru a nu se produce supraexpunere la scenele apropiate. Smart IR poate ajuta intensitatea luminii în timp real, pentru ca obiectele îndepărtate să fie iluminate eficient, iar cele apropiate să nu fie supraexpuse.
Compatibilitatea cu iluminarea suplimentară
Acolo unde este necesar, camerele de supraveghere pot fi asociate cu surse de iluminare suplimentară, precum farurile, stâlpii, etc, ce vor optimiza vizibilitatea și calitatea imaginilor surprinse noaptea.
Unde se recomandă folosirea de camere de supraveghere pe timp de noapte?
Camerele de supraveghere pe timp de noapte se recomandă, în special, în:
- Locuințe pentru supravegherea în jurul casei, a intrărilor, curților, garajelor
- Afaceri și comerț—magazine, birouri, depozite pentru a se preveni vandalizarea, furturile, securiza angajații
- Parcări și spații publice
- Instituții educaționale pentru securizare
- Infrastructură rutieră—autostrăzi, intersecții, zone critice pe drumurile publice
- Hoteluri, unități de cazare
- Centre comerciale, complexe de divertisment
- Mediul industrial
- Zone sensibile—laboratoare, depozite de arme, unități medicale
- Locuri de muncă critice—centrele de date unde trebuie securizată continuu infrastructura
- Construcții și șantiere—prevenirea furturilor, securizarea echipamentelor, materialelor.