Stocarea de date din camerele de supraveghere presupune înregistrarea și păstrarea înregistrărilor video sau audio de la camerele de supraveghere. În cazul unor incidente nedorite, a unor infracțiuni, aceste înregistrări video pot fi utilizate ca și dovezi pentru investigații. Evenimentele înregistrate pot fi analizate datorita stocării datelor, fiind posibilă și identificarea tendințelor comportamentale, a monitorizării activităților și depistării comportamentelor atipice.
Folosind datele stocate, proprietarii sau administratorii vor lua decizii informate în legătură cu măsurile de securitate pentru a optimiza sistemul de supraveghere. Simpla prezență a camerelor de supraveghere și stocarea datelor joacă rol preventiv, intimidând posibilii intruși și diminuând riscul producerii unor efracții și infracțiuni. Stocarea de date reduce eforturile de monitorizare a performanței camerelor de supraveghere, a întregului sistem, identificarea problemelor tehnice și soluționarea acestora fiind mult mai rapidă. Respectarea cerințelor legale și a reglementărilor legat de protecția datelor, dar și regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) este realizabilă și datorită stocării datelor. Mai multe despre ce înseamnă stocarea de date la camerele de supraveghere, importanța ei, modalitățile de realizare și multe altele sunt prezentate în cele ce urmează.
Stocarea datelor în sistemele de supraveghere – de ce este ea importantă
Care sunt funcțiile stocării de date pentru camerele de supraveghere
Asigurarea păstrării înregistrărilor video sau audio este funcția fundamentală pentru stocarea de date. Aceasta oferă informații valoroase și documentate pentru diverse scopuri. Iată aspectele care susțin importanța stocării datelor în camerele de supraveghere:
- Investigarea și soluționarea incidentelor
Stocarea de date asigură înregistrarea în detaliu a evenimentelor care au loc în zonele monitorizate. Dacă se produce un incident sau o infracțiune, înregistrările vor fi folosite ca dovezi pentru a depista infractorii și ușura investigațiile.
- Supravegherea activităților și a comportamentelor
Datorită înregistrărilor stocate, se pot monitoriza eficient activitățile, comportamentele în timp real sau la diverse intervale de timp. Comportamente atipice, modele de activitate, nereguli sunt identificate cu ajutorul datelor stocate.
- Luarea unor decizii informate
Datele stocate oferă informații importante pentru administratori, proprietarii care folosesc camerele de supraveghere. Aceștia vor lua decizii informate legate de securitate, dar și pentru funcționarea cât mai bună a sistemului de supraveghere, pe baza datelor stocate.
- Conformitatea cu legile și reglementările
Stocarea corectă a datelor este o condiție fundamentală pentru a se respecta cerințele legale și reglementările legate de protecția datelor.
- Analiză post-eveniment
Datele stocate se pot analiza la o dată ulterioară pentru a interpreta evenimentele din înregistrări, dar și concepe noi moduri de optimizare a sistemului de supraveghere.
- Resurse pentru anchete și instanțe legale
Dacă au loc incidente, infracțiuni, înregistrările video stocate pot furniza informații precise, valide care să faciliteze anchetele, procesele judiciare.
- Prevenirea infracțiunilor
Camerele de supraveghere și, implicit, stocarea înregistrărilor pot intimida eventualii intruși și opri de la comiterea faptelor ilegale, prevenind infracțiunile.
- Managementul performanței sistemului
Prin stocarea de date, se poate monitoriza și aprecia performanța camerelor de supraveghere și a întregului sistem. Dacă se depistează probleme, nevoia de upgradare sau service, se vor putea întreprinde acțiunile de remediere.
Tipuri de stocare de date folosite cu camerele de supraveghere
Stocarea de date la camerele de supraveghere se poate realiza în mai multe moduri. Iată care sunt cele mai importante dintre ele:
Stocare locală pe card SD
Numeroși producători de camere de supraveghere includ sloturi pentru carduri SD, pentru stocarea directă a datelor pe carduri de memorie SD sau microSD. Acesta reprezintă o soluție simplă, avantajoasă ca preț și este comun camerelor de supraveghere cu trafic mai mic de date.
Caracteristici
- Funcționare și compatibilitate
Camerele de supraveghere cu slot pentru card microSD pot stoca înregistrările chiar pe cardul de memorie introdus în cameră. Astfel, camera va înregistra datele și va stoca direct pe cardul SD local.
- Capacitate de stocare
Capacitatea de stocare a cardului SD poate să varieze, de la câțiva GB până la mai mulți TB, conform modelului de cameră și al cardului folosit. Capacitatea mare de stocare asigură înmagazinarea unui număr mare de înregistrări, conform rezoluției și calității acestora.
- Transferul de date
Pentru a viziona înregistrările, utilizatorii trebuie să transfere datele de pe cardul SD pe un computer, dispozitiv extern sau server. Transferarea de date permite analizarea ulterioară, dar și stocarea datelor într-un mediu sigur.
- Ciclu de înregistrare
Atunci când cardul se umple, este posibilă ciclarea înregistrărilor, înregistrările noi urmând să suprascrie automat cele mai vechi înregistrări.
- Fiabilitate și durabilitate
Cardurile SD sunt fiabile, rezistente la șocuri și la condiții de mediu diverse, fiind adecvate pentru folosirea în sistemele de supraveghere.
- Economisire de spațiu și costuri
Stocarea locală pe cardul SD poate fi o soluție mai ieftină decât alte metode de stocare, precum stocarea în Cloud, folosirea serverelor dedicate.
Limitări
Un dezavantaj important al stocării pe cardul SD este capacitatea limitată de stocare, mai ales prin comparația cu alte metode de stocare (stocarea în Cloud, serverele nas). Riscul apariției unor erori după folosirea îndelungată, precum și riscul deteriorării cardului SD sunt alte limite prezentate de stocarea pe card SD.
Stocare pe HDD intern (hard disk drive) sau NVR (network video recorder)
Toate camerele de supraveghere sunt prevazute cu posibilitatea de a stoca datele într-un NVD cu hard disk intern. Sistemele de supraveghere pot folosi și NVR-uri dedicate, pentru stocarea și gestionarea înregistrărilor de la mai multe camere
Caracteristici
- Funcționare și capacitate
HDD-ul intern este o unitate de stocare fizică, asemănătoare celor folosite la computere. Capacitatea lui variază, de la câțiva GB până la mai mulți TB, conform specificațiilor camerei.
- Înregistrarea și stocarea
Camere de supraveghere care au HDD intern pot stoca înregistrările video chiar pe acesta, asigurând o soluție completă de stocare locală. Accesarea și gestionarea înregistrărilor se pot realiza direct de pe HDD-ul intern sau prin interfața NVR-ului.
- Capacitate mare de stocare
HDD-urile interne au capacitate mare de stocare și permit înmagazinarea unui număr mare de înregistrări, pentru o perioadă lungă de timp, conform rezoluției camerelor și a setărilor de înregistrare.
- Ciclul de înregistrare
Asemeni stocării pe cardul SD, unele camere permit ciclarea înregistrărilor pe HDD. Înregistrările noi se vor face peste înregistrările vechi, astfel ca spațiul de stocare să fie cât mai eficient folosit.
- Gestionarea datelor
Folosind interfața NVR-ului sau software-ul de gestionare, utilizatorii pot accesa, căuta și controla înregistrările stocate pe HDD-ul intern, pentru o analizare ulterioară și depistarea evenimentelor importante.
- Fiabilitate și securitate
HDD-urile interne sunt fiabile și sigure pentru stocarea de date. HDD-urile sunt protejate în carcasa camerei sau a dispozitivului NVR, riscul deteriorării lor fizice sau al accesului neautorizat la date fiind redus.
- Integrarea cu alte camere
Sistemele de supraveghere care folosesc HDD-uri interne se pot configura pentru a manageria înregistrările de la mai multe camere concomitent, asigurând o soluție completă și centralizată pentru stocare.
- Asigurarea redundanței
În anumite cazuri, sistemele de supraveghere pot utiliza mai multe HDD-uri interne, configurate în mod redundant, pentru a asigura backup și securitatea datelor dacă se produc probleme tehnice.
Limitări
Prin comparație cu alte unitățile de stocare SSD (Solid State Drive) și sistemele de stocare în Cloud, HDD-ul are capacitate de stocare mai mică, viteză mai mică de citire și scriere, sensibilitate la șocuri și vibrații și durată de viață limitată. HDD-urile presupun un consum mai mare de energie și au timp de căutare mai mare, ceea ce poate influența performanța generală a sistemului.
Stocare în Cloud
Stocarea în Cloud este tot mai populară și se referă la stocarea datelor de servere remote ale furnizorilor de servicii Cloud. Modernă și eficientă, stocarea în Cloud este o metodă scalabilă și flexibilă, accesul la date fiind posibil de oriunde, de pe mai multe dispozitive.
Caracteristici
- Funcționare
Stocarea în Cloud presupune încărcarea datelor înregistrate de camerele de supraveghere pe serverele externe, care sunt gestionate de furnizorii de servicii Cloud. Atât timp cât există conexiune la internet, datele pot fi accesate și gestionate de oriunde.
- Capacitate de stocare extinsă
Capacitatea de stocare oferită de furnizorii de servicii Cloud este mare și scalabilă, utilizatorii putând păstra un număr mare de înregistrări pentru mult timp.
- Securitate și redundanță
Securitatea datelor este privită responsabil de furnizorii de servicii Cloud, de aceea se apelează la criptarea datelor împotriva accesului neautorizat. Numeroși furnizori de Cloud implementează redundanță geografică, datele fiind duplicate și stocate în diverse locații fizice pentru siguranță.
- Accesibilitate de pe mai multe dispozitive
Cu stocarea în Cloud, înregistrările pot fi accesate de pe diverse dispozitive (tablete, laptopuri, smartphone-uri), chiar dacă sunteți la mare distanță de camera de supraveghere.
- Facilitate în partajarea datelor
Cu ajutorul unui link sau al unei invitații, înregistrările stocate în Cloud pot fi partaje cu alte persoane.
- Management centralizat
Serviciile de Cloud asigură interfață centralizată pentru gestionarea datelor înregistrate de la diverse camere de supraveghere, utilizatorii având o imagine de ansamblu asupra întregului sistem.
- Actualizări și upgrade automat
Furnizorii de servicii Cloud sunt cei cei care manageriază actualizările și upgrade-urile hardware și software, pentru ca cea mai recentă tehnologie să fie utilizată pentru stocare.
- Cheltuieli flexibile
Cu serviciile Cloud sunt posibile diverse planuri de abonament, iar utilizatorii pot decide ce capacitate de stocare, funcții au nevoie pentru sistemele de supraveghere.
Limitări
Accesarea datelor stocate în Cloud presupune conexiune stabilă la internet și riscul unor atacuri cibernetice (hacking, phishing) nu este nul cu acest tip de stocare. În plus, datele pot fi stocate pe același server fizic cu ale altor utilizatori, existând posibilitatea (teoretic) ca datele să fie accesate sau vizualizate și de alți utilizatori. Stocarea în Cloud aduce dependență de furnizorul de servicii și, pentru cantități mai mari de stocare sau caracteristici speciale, pot să apară costuri adiționale. În momentele de vârf, accesul la date poate fi greoi, iar riscul unor erori umane (ștergerea accidentală a datelor, suprascrierea unor fișiere) nu este nul—unele servicii Cloud nu includ soluții eficiente de recuperare a datelor șterse.
Stocare pe server local sau NAS
Stocarea pe servere locale sau NAS (Network Attached Storage) constituie o modalitate de înmagazinare a datelor înregistrate de camerele de supraveghere pe servere dedicate, conectate la o rețea. Acest tip de stocare este flexibil și centralizat.
Caracteristici
- Funcționare și configurare
Serverele locale sau dispozitivele nas sunt dispozitive de stocare, conectate la rețea prin cabluri ethernet, conexiuni Wi-Fi. Ele pot fi configurate pentru a primi și stoca înregistrările de la camerele de supraveghere cu ajutorul protocoalelor de rețea.
- Capacitate mare de stocare
Serverele locale sau nas asigură capacitate mare de stocare, putând fi înmagazinate numeroase înregistrări, de la mai multe camere pentru mult timp.
- Centralizarea datelor
Stocarea pe server local sau nas permite ca datele înregistrate de la toate camerele din sistem să fie centralizate într-un singur loc. Astfel, gestionarea și accesarea înregistrărilor de la mai multe camere se pot realiza de pe o singură interfață.
- Securitate și redundanță
Serverele locale sau nas permit configurare în vederea securizării datelor cu ajutorul criptării și autentificării. Ele pot includ opțiuni de redundanță, datele fiind duplicate pe mai multe dispozitive sau hard disk-uri.
- Accesibilitate de la distanță
Cele mai multe servere locale sau dispozitive nas asigură accesare de la distanță a înregistrărilor, prin aplicație sau browser web. Utilizatorii vor putea vizualiza și gestiona înregistrările, chiar dacă sunt la distanță de dispozitiv.
- Integrare cu alte sisteme
Este posibilă integrarea serverelor locale sau nas cu alte sisteme și servicii (sisteme de securitate, de automatizare) pentru a se crea o soluție complexă, personalizată.
- Managementul avansat al datelor
Serverele locale sau nas asigură funcții avansate de management al datelor. Etichetarea, căutarea rapidă, programarea înregistrărilor, gestionarea utilizatorilor sunt astfel de funcții.
- Costuri și scalabilitate
Cu toate stocarea pe servere locale sau nas are costuri inițiale mai mari, ea asigură scalabilitate sporită și flexibilitate privind capacitatea de stocare și funcționalitățile suplimentare.
Limitări
Accesarea de la distanță a datelor stocate pe server local sau nas este dificilă, fiind necesară configurare de conexiune VPN sau sistem de acces de la distanță pentru accesare. Serverele locale au capacitate de stocare limitată și echipamentul necesită protecție fizică împotriva furturilor, incendiilor. Cu o stocare în server local, utilizatorul trebuie să instaureze un backup eficient (backup în Cloud, spre exemplu) pentru a nu se pierde definitiv informațiile. Accesul la date se poate face doar din dispozitivele conectate la rețeaua locală și utilizatorii trebuie să managerieze mentenanța, actualizările de software ale stocării în server local sau nas.
Stocare hibridă
Stocarea de date hibridă constituie o metodă prin care datele înregistrate de camerele de supraveghere sunt înmagazinate în mai multe locuri concomitent, fiind îmbinate două sau mai multe tipuri de stocare. Cu acest tip de stocare, se obțin avantajele de la fiecare dintre metodele folosite, pentru redundanță și flexibilitate în gestionarea datelor.
Caracteristici
- Funcționare și configurare
Stocarea de date hibridă presupune mai multe tipuri de medii de stocare, precum: stocare locală pe card SD, stocare în Cloud, stocare pe HDD intern, stocare pe servere locale sau nas. Sistemul este astfel configurat încât înregistrarea și păstrarea datelor au loc concomitent pe mai multe medii.
- Redundanță și siguranță
Cu aceste sisteme de stocare hibride, înregistrările se copiază și se înmagazinează în mai multe locuri, pentru redundanța datelor. Dacă unul dintre medii este compromis, datele vor rămâne intacte pe celelalte medii, pentru accesare ulterioară.
- Flexibilitate și scalabilitate
Cu stocarea hibridă de date, utilizatorii pot stabili ce tipuri de stocare să folosească, conform nevoilor și bugetelor disponibile. Spre exemplu, se poate îmbina stocarea locală pe card SD pentru înregistrările cotidiene și stocarea în Cloud ca și copie pentru înmagazinarea înregistrărilor semnificative.
- Eficiență în gestionarea spațiului de stocare
Prin stocarea hibridă se folosește eficient spațiul de stocare. Astfel, înregistrările mai vechi se pot stoca pe medii cu capacitate mai mare, iar înregistrările recente se păstrează pe spații de stocare mai ușor și mai rapid de accesat.
- Gestionarea datelor
Un avantaj esențial al stocării hibride este că utilizatorii pot decide cum să stocheze datele. Astfel, datele stocate în Cloud pot fi accesate de la distanță, iar datele stocate local pot fi manageriate centralizat pe un server.
- Asigurarea conformității și protecției datelor
Stocarea de date hibridă este o soluție pentru respectarea normelor legale și a reglementărilor privind protecția datelor. Atunci când datele sunt stocate în mai multe medii și locații, protejarea datelor și posibilitatea recuperării datelor la nevoie sunt mai simple și mai sigure.
Limitări
Implementarea unui sistem hibrid de stocare de date este complexă, fiind necesare planificări detaliate, configurări corecte a soluțiilor de stocare diverse folosite. Stocarea hibridă are costuri mai mari și securitatea este mai complexă, datele fiind stocate pe medii diferite. Totodată, trebuie să se asigure sincronizarea corectă a datelor între mediile folosite, dar și conexiune stabilă la internet pentru accesarea datelor stocate în Cloud. Cu stocarea hibridă este necesară o planificare detaliată pentru backup de date și recuperare a datelor, iar managementul în sine al datelor poate fi mai complicat.
Stocare pe dispozitive USB
Stocarea pe dispozitive USB este o modalitate simplă, portabilă pentru înmagazinarea înregistrărilor video sau audio de la camerele de supraveghere. Pentru sistemele de supraveghere de mici dimensiuni, dar și pentru utilizatorii care vor să transfere repede și facil înregistrările pe alte dispozitive, calculatoare, stocarea pe dispozitive USB este o excelentă alegere.
Caracteristici
- Funcționare și compatibilitate
Dispozitivele USB (stick-uri USB, flash driver-uri) sunt dispozitive portabile pentru stocare, cu interfață USB. Ele pot fi folosite cu majoritatea camerelor de supraveghere cu port USB (Dahua Imou, diverse modele de la Hikvision și multe altele) sau cu dispozitivele NVR care susțin conectarea de stick-uri USB.
- Capacitate de stocare
Capacitatea dispozitivelor USB variază de la câțiva GB până la câțiva TB, conform modelului de dispozitiv.
- Portabilitate
Dispozitivele USB au dimensiuni mici și sunt portabile și asigură transfer rapid și facil al înregistrărilor de la camera de supraveghere spre alte dispozitive (laptopuri, computere), fără să se folosească diverse cabluri.
- Fiabilitate și facilitate la folosire
Stocarea pe dispozitive USB este foarte simplu de folosit—nu este nevoie decât să se conecteze dispozitivul USB la portul corespunzător al camerei sau la dispozitivul NVR pentru a transfera înregistrările.
- Stocare locală sau de backup
Dispozitivele USB pot fi utilizate pentru stocarea locală a înregistrărilor pe termen scurt, dar și pentru crearea unui backup care este ușor și rapid de accesat.
Limitări
Un dezavantaj al stocării pe dispozitivele USB este capacitatea limitată de stocare, mai ales prin comparație cu medii de stocare precum stocarea în Cloud sau HDD-urile interne. Totodată, pentru protecția datelor înregistrate, sunt necesare criptarea și păstrarea lor într-un loc sigur, pentru a nu se pierde datele sau a nu fi accesate de persoane neautorizate.
Compresia datelor, rezoluția camerelor, timpul de păstrare a înregistrărilor—de ce sunt importante pentru stocarea de date
Compresia datelor—funcții în stocarea de date
Compresia datelor este o tehnică folosită pentru a reduce dimensiunile fișierelor sau datelor, fără a afecta calitatea înregistrărilor. Metoda contribuie la economisirea spațiului de stocare în sistemele de supraveghere, dar și în mediile de stocare.
Iată care sunt beneficiile compresiei de date:
- Reduce dimensiunea fișierelor
Compresia datelor reduce dimensiunea fișierelor și astfel se economisește spațiul de stocare. După realizarea compresiei, fișierele audio și video înregistrate de camerele de supraveghere vor fi mult mai mici.
- Crește eficiența stocării
Spațiul de stocare este o resursă valoroasă ce poate fi cu mult mai eficientă prin comprimarea datelor. Mai multe înregistrări vor fi înmagazinate pe același spațiu și se vor putea stoca mai multe înregistrări, fără să fie necesare ale dispozitive de stocare sau discuri.
- Scade consumul de bandă și trafic de date
În cazul sistemelor de supraveghere ce trimit înregistrări spre servere sau dispozitive externe, compresia datelor contribuie la diminuarea traficului de date și a consumului de bandă. Astfel, cheltuielile pentru serviciile de internet sau pentru conexiunile de rețea vor fi mai mici.
- Transfer rapid
Fișierele comprimate au dimensiuni mai mici, de aceea transferul și partajarea lor spre alte dispozitive sau platforme (dispozitive mobile, servicii de stocare în Cloud) sunt mai rapide.
- Se economisesc resursele hardware
Compresia datelor duce și la reducerea nevoilor pentru resurse hardware, precum procesorul și memoria, atunci când au loc procesarea și accesarea de date.
Limitări
Compresia de date are și dezavantaje, precum diminuarea calității pentru fișiere, nevoie mai mare de procesare pentru comprimarea și decompresia datelor. Utilizatorii trebuie să găsească echilibrul perfect între nivelul de compresie dorit și calitatea obținută, ținând cont de particularitățile sistemului de supraveghere, performanțele așteptate cu acesta.
Rezoluția camerelor și timpul de păstrare a înregistrărilor
Rezoluția camerelor și timpul de păstrare a înregistrărilor influențează capacitatea de stocare a datelor. Detalii în cele ce urmează:
- Rezoluția camerelor
Rezoluția camerelor (numărul total de pixeli dintr-o imagine) contează pentru claritatea și numărul de detalii pentru imagini și înregistrări. Camerele de supraveghere cu rezoluții înalte (1080p, 4k) vor produce imagini detaliate, dar vor avea nevoie de capacitate mai mare de stocare.
- Rata de cadre (FPS)
Rata de cadre pe secunde (FPS) se referă la numărul de cadre video produse într-o secundă. Cu cât FPS-ul este mai mare, cu atât vor fi înregistrate mai multe cadre pe secundă, imaginea obținută fiind mai fluidă. Un FPS mai mare impune, însă, capacitate mai mare de stocare.
- Calitatea înregistrărilor
Calitatea înregistrărilor (nivelul de compresie și setările de codificare) contează destul de mult pentru dimensiunea fișierelor și pentru capacitatea de stocare de care este nevoie. O calitate superioară a înregistrărilor va impune nevoia unei capacități mai mari de stocare.
- Timpul de păstrare a înregistrării
Utilizatorii trebuie să știe pentru cât timp vor să păstreze înregistrările pe sistemul de supraveghere. Intervalul de păstrare a înregistrărilor depinde de scopul sistemului de supraveghere (săptămâni, luni, ani). Dacă se dorește păstrarea înregistrărilor pentru o perioadă lungă de timp, spațiul de stocare necesar trebuie să fie mai mare.
Calcularea capacității de stocare necesare
Ținând cont de rezoluția camerelor de supraveghere, FPS, calitatea înregistrărilor, timpul de păstrare a înregistrărilor, se poate aprecia de ce capacitate de stocare este nevoie. Estimarea ajută la identificarea celor mai bune variante de hard-disk, server local, dispozitive nas, card micro SD, stick USB sau servicii Cloud pentru stocarea înregistrărilor.
Uneori este nevoie să se facă un compromis între calitatea înregistrărilor, timpul de păstrare a înregistrărilor și capacitatea de stocare de care este nevoie. Spre exemplu, se poate alege o rezoluție mai mică pentru camere sau o compresie mai mare pentru a salva din spațiul de stocare, fără a se pierde mult din calitatea înregistrărilor.
Ce măsuri se pot lua pentru protecția datelor stocate
Metode de securitate cruciale pentru protejarea datelor stocate în camerele de supraveghere
Protejarea datelor stocate în camerele de supraveghere este o prioritate fundamentală pentru a oferi confidențialitate, integritate și disponibilitate pentru acestea. Cele mai importante măsuri în acest sens sunt:
- Criptarea datelor
Criptarea este o metodă fundamentală pentru protecția datelor stocate, prin care datele se convertesc în format codificat, accesul fiind permis doar cu o cheie anume. Chiar dacă datele vor fi copiate sau interceptate, ele nu vor putea fi citite fără cheia de decriptare.
- Autentificare și controlarea accesului
Trebuie utilizate metode de autentificare puternice pentru ca accesul să fie permis doar unor utilizatori autorizați. Creați parole puternice și modificați-le în mod regulat. Puteți opta pentru controlul accesului pentru utilizator sau pentru grup, astfel ca doar persoanele autorizate să poată accesa anumite funcții sau înregistrări.
- Actualizarea de software și firmware
Camerele de supraveghere și dispozitivele asociate trebuie să beneficieze constant de cele mai noi actualizări de software și firmware. Actualizările contează pentru optimizarea securității, corectând posibilele vulnerabilități.
- Stocare securizată
Optați pentru metode de stocare securizate, precum dispozitivele nas protejate prin parole, criptate. Este necesar ca servele și dispozitivele de stocare să fie amplasate în încăperi sau spații la care are acces doar personalul autorizat.
- Monitorizarea și înregistrarea accesului
Folosiți sisteme de monitorizare a accesului, de înregistrare a acțiunilor utilizatorilor. Dacă apar activități suspecte, se vor putea accesa înregistrările pentru depistarea neregulilor.
- Utilizarea de rețea securizată
Urmăriți ca rețeaua folosită pentru conectarea camerelor de supraveghere să fie securizată. Folosiți protocoale criptate (wpa2, wpa3 pentru cameră Wi-Fi, rețele Wi-Fi) și urmați măsuri de protecție împotriva atacurilor cibernetice.
- Actualizări regulate
Informați-vă constant despre cele mai noi vulnerabilități de securitate și implementați metode eficiente pentru le contracara. Păstrați actualizate sistemele și evaluați constant securitatea sistemului de supraveghere.
- Backup regulat
Realizați backup regulat pentru datele înregistrat. Dacă este posibil, optați pentru backup automat pentru ca înregistrările să fie protejate în cazul unor defecțiuni tehnice, accidente, atacuri cibernetice.
Abordarea riscurilor de acces neautorizat și soluționarea lor
- Riscul de spargere a parolelor
Unul dintre cele mai comune riscuri de acces neautorizat este spargerea parolelor slabe. Soluția constă în utilizarea unor parole puternice, complexe, ce includ caractere alfanumerice, litere mari și mici, simboluri. Parola trebuie modificată regulat și se recomandă folosirea de autorizare în 2 pași, pentru mai securizare eficientă.
- Riscul de atacuri de forță brută
Atacurile de forță brută sunt încercări repetate de a ghici parole sau încercări automate. Folosirea unor mecanisme de blocare automată sau temporizare a accesului după un număr de încercări eșuate reprezintă soluția pentru acest gen de atacuri.
- Riscul de vulnerabilități software și firmware
Dispozitivele și software-ul folosite în sistemul de supraveghere pot avea vulnerabilități comune, pe care atacatorii le pot folosi. Pentru eliminarea acestui risc, trebuie ca dispozitivele să beneficieze regulat de cele mai noi patch-uri și actualizări de securitate.
- Riscul de interceptare a traficului de rețea
Dacă traficul nu este criptat, riscul accesării de către persoane neautorizate este mare. Ca și soluție, trebuie folosite protocoale de criptare, precum SSL sau TLS pentru traficul web, respectiv WPA2 sau WPA3 pentru rețelele Wi-Fi.
- Riscul de inginerie socială
Atacatorii pot încerca să folosească informații importante prin tehnici de inginerie socială, precum pretextarea sau phishing-ul. Personalul trebuie informat pentru a putea depista rapid și evita aceste tactici și trebuie implementate politici stricte legate de distribuirea informațiilor.
- Riscul de acces fizic neautorizat
Dacă dispozitivele de stocare sau serverele sunt instalate în locuri ușor de accesat, riscul ca ele să fie accesate de persoane neautorizate este mare. Trebuie ca echipamentele să fie amplasate în încăperi securizate, la care doar personalul autorizat să aibă acces.
- Riscul de neactualizare a software-ului
Atunci când dispozitivele de supraveghere nu sunt actualizate cu cele mai recente versiuni de software sau firmware, ele sunt vulnerabile la atacurile cibernetice. Derularea unui proces regulat de actualizare reduce acest risc.
Managementul datelor stocate
Atunci când se vorbește despre stocarea de date, trebuie acoperite și subiecte legate de retenția datelor, politica de înlocuire a înregistrărilor vechi, automatizarea stocării și backup-ul datelor.
Retenția datelor și politica de înlocuire a înregistrărilor vechi
Retenția datelor se referă la perioada de timp pentru care sunt păstrate înregistrările de la camerele de supraveghere în sistemul de stocare, pentru vizualizare ulterioară. Retenția datelor reprezintă o componentă importantă a politicii de management al datelor în sistemul de supraveghere și se decide în funcție de cerințele legale, industriale ale utilizatorului.
Politica de înlocuire a înregistrărilor vechi este o metodă de comună folosită pentru eficientizarea spațiului de stocare, prin care înregistrările recente devin prioritare pentru păstrare. Spre exemplu, o politică de reținere poate menționa ca înregistrările să fie păstrate pentru 30 de zile, iar politica de înlocuire să asigure că înregistrările vechi sunt șterse automat după ce au trecut cele 30 de zile, pentru a face loc înregistrărilor noi. Astfel, înregistrările importante și recente pot fi mereu accesate, iar spațiul de stocare nu este încărcat cu date vechi și inutile.
Politica de retenție și înlocuire a înregistrărilor depinde de necesitățile și cerințele sistemului de supraveghere, dar și de reglementările legale. Politica trebuie să fie clară, transmisă personalului responsabil, utilizatorilor pentru ca datele înregistrate să fie gestionate corect, respectându-se termenele de păstrare a datelor.
Automatizarea stocării și backup-ul datelor
Automatizarea stocării și backup-ul de date reprezintă procesul de configurare a sistemelor și software-urilor pentru a gestiona automat salvarea și înmagazinarea înregistrărilor și datelor esențiale în mod constant, fără să intervină oamenii. Practicile automatizate sunt fundamentale pentru siguranța și disponibilitatea datelor în sistemele de supraveghere și alte medii de stocare.
Cele mai importante aspecte cu automatizarea stocării și backup-ul datelor sunt:
- Salvarea regulată
Sistemele automate de stocare și backup sunt configurate pentru a realiza salvări regulate ale datelor, conform politicii de retenție. Astfel, se poate seta ca backup-ul să fie zilnic, săptămânal sau lunar.
- Programare și planificare
Procesul de backup și stocare este programat și planificat pentru a se realiza când sistemul de supraveghere este mai puțin solicitant, pentru a reduce impactul asupra sistemului.
- Backup pe suport extern
Automatizare poate presupune realizarea de copii de rezervă pe suporturi externe, cum ar fi USB, nas sau servere dedicate pentru redundanță și protecție dacă apar defecțiuni la hardware sau alte incidente.
- Backup în Cloud
Salvarea datelor în Cloud, pe servicii de stocare online securizate reprezintă o altă metodă automată de protejare împotriva datelor locale.
- Verificări și rapoarte
Sistemele automate pot inspecta integritatea datelor salvate și furniza rapoarte de succes, notificări dacă apar erori în procesul de backup.
- Criptare și securitate
Datele salvate și backup-ul sunt protejate prin criptare.
- Actualizări automate
Software-ul de backup și stocare pot fi setate pentru actualizare automată, pentru a se folosi cele mai noi funcții și pentru a optimiza securitatea datelor.
Automatizarea stocării și backup-ul datelor diminuează riscul de pierdere a datelor, economisesc timpul, efortul uman și garantează un mediu de stocare sigur și eficient. Implementarea unui sistem corect configurat și automatizat este o garanție pentru protejarea datelor și disponibilitatea lor în cazul unor incidente.
Implicații legale și conformitatea GDPR
GDPR (regulamentul general privind protecția datelor) reprezintă un set de norme ce protejează drepturile și confidențialitatea persoanelor privind prelucrarea și stocarea datelor personale. Iată câteva aspecte legale privind folosirea camerelor de supraveghere:
- Transparență și informare
Operatorii de camere de supraveghere trebuie să informeze clar, precis persoanele supravegheate în legătură cu scopul și durata prelucrării datelor personale, a înregistrărilor video.
- Baza legală pentru prelucrare
Înregistrările video trebuie să fie prelucrate conform unei baze legale, în acord cu GDPR.
- Drepturile persoanelor vizate
Persoanele supravegheate pot solicita accesul la înregistrările video care le implică, pentru a le corecta și chiar șterge.
- Limitarea stocării
Înregistrările video pot fi stocate doar pentru perioada determinată de scopul supravegherii. Trebuie să se țină cont de perioadele de retenție legală, să se deruleze politici de înlocuire și ștergere a înregistrărilor vechi.
- Securitatea datelor
Confidențialitatea datelor trebuie să fie protejată prin metode potrivite de securitate.
- Evaluarea impactului asupra protecției datelor
Dacă utilizarea camerelor de supraveghere influențează protecția datelor, trebuie să se evalueze impactul asupra protecției datelor (DPIA) pentru a determina și soluționa riscurile.
- Notificarea încălcărilor de securitate
Dacă se încalcă securitatea și datele sunt afectate, autoritățile de supraveghere și persoanele vizate trebuie informate de către operatorii de camere de supraveghere (conform GDPR).
Stocarea de date în camerele de supraveghere – încotro
Stocarea de date în camerele de supraveghere evoluează constant, tehnologii tot mai noi fiind gândite pentru a se optimiza eficiența, securitatea și capacitatea de gestionare a informațiilor. Pentru o gestionare cât mai bună a spațiului de stocare, camerele de supraveghere folosesc tehnologii de compresie avansată precum H.265 (High Efficiency Video Coding-HEVC). Tehnologiile de compresie sunt fundamentale pentru reducerea dimensiunii fișierelor video, fără a se pierde calitatea imaginii. Oricum, caracteristici ale camerelor de supraveghere, azi întâlnite la scară largă, precum senzorul de mișcare (camera va începe înregistrarea doar la depistarea mișcării în zona supravegheată) contează pentru dimensiunea fișierelor cu înregistrările video.
Există camere de supraveghere cu funcții de analiză video inteligentă la sursă, capabile să proceseze și să selecteze înregistrările importante, reducând volumul de date stocat, astfel eficientizând folosirea spațiului de stocare. Indiferent de metodele de stocare de date spre care vă îndreptați, nu ezitați să apelați la sfaturile specialiștilor din domeniul supravegherii video.