Cablul UTP este este cel mai raspandit cablu din cupru folosit atat in retelistica de telefonie, cat si in retelele locale LAN. O alternativa sigura la cablurile din fibra optica si cele coaxiale, cablul UTP aduce beneficii in numeroase aplicatii si este extrem de apreciat pentru costul redus si usurinta la instalare.
Vezi oferta bogată de cablu UTP mufat și la rolă la prețuri excelente de la Rovision.
Cablul UTP definitie
Cablul UTP este un cablu torsadat, in care doi conductori sunt rasuciti unul in jurul celuilalt, pentru a se elimina interferentele electromagnetice ce produc diafonie. Exista mai multe tipuri de cabluri UTP, diferentiate intre ele prin diverse elemente precum numarul de rasuciri pe distanta de 1m. Cu cat numarul este mai mare, cu atat este mai redusa diafonia.
Rasucirea firelor ajuta la diminuarea interferentelor intrucat zona de bucla dintre conductori (ce produc cuplajul magnetic in semnal) este diminuata mult. In plus, directiile de curent produse de un camp magnetic cuplat uniform sunt inversate la fiecare rasucire, ducand la anularea reciproca. La magazinul rovision.ro gasiti o oferta generoasa de cabluri UTP, potrivite in aplicatii diverse si cu preturi convenabile pentru cei mai multi clienti.
Cate fire contine un cablu UTP
Cablul UTP este compus din 4 perechi de fire, izolate intre ele. Cele 8 fire au culori diferite si trebuie asezata intr-o ordine specifica, in functie de tipul de aplicatie. Efectul de anulare apare datorita torsadarii perechilor de fire, acest efect prevening alterarea semnalului util produs de interferentele magnetice. Cele patru perechi de fire de cupru sunt invelite intr-o manta de plastic.
Cablul torsadat neecranat este cel mai des intalnit in retelele de date. Cunoscut si sub denumirea de cablu Ethernet, cablul UTP este folosit mai ales datorita flexibilitatii sale in retelele de date si de telefonie.
Ordinea culorilor la cablul UTP
Asa cum am mentionat, cele 8 fire ale cablului UTP trebuie dispuse intr-o anumita ordinre, corespunzatoare aplicatiei. Perechile torsadate au culori diferite pentru a fi mai usor de identificat. Spre exemplu, in America de Nord, un fir intr-o pereche se poate identifica prin una dintre culorile: albastru, portocaliu, verde, maro sau gri. Acest fir este imperecheat cu un fir dintr-o alta grupa de culori: alb, rosu, negru, galben sau violet. De regula, un fir intr-o pereche este in culoare solida, iar celalalt este cu dungi din culoarea firului cu care este imperecheat.
Prin urmare, un fir de culoare albastra ar putea fi imperecheat cu un fir cu dungi albe si albastre, pentru a putea fi identificate mai usor. Ordinea culorilor de cablu UTP este, dupa cum urmeaza: maro, alb-maro, verde, alb-verde,albastru,alb-albastru,portocaliu,alb-portocaliu.
Grosime/diametru cablu UTP
AWG (American Wire Gauge) este un sistem logaritmic standardizat pentru diametrul de cabluri si este folosit inca din 1857, cu precadere in America de Nord. El reflecta diametrul cablurilor rotunde, precum cablul UTP. Cu cat numarul este mai mare, cu atat diametrul pentru cablu este mai mic, similar altor sisteme non-metrice de stabilire a grosimiii.
Constructia cablurilor UTP variaza de la model la model, dar ele prezinta caracteristici asemanatoare. Toate cu conductor intern realizat din cupru cu diametru de 0,51mm si izolatie dintr-un compus de poliolefina.
In ceea ce priveste diametrul cablurilor UTP, acesta poate lua valori de la 5,5mm pana la 6,20mm.
Lungime maxima cablu UTP
Multi utilizatori sunt la curent cu faptul ca distanta maxima de cablu UTP de retea din cupru este de 100m. Cum in cele mai multe aplicatii, nu se folosesc cabluri mai lungi de 100m, se poate spune ca lungimea cablului nu influenteaza semnificativ viteza de transmisie a datelor. Daca, in schimb, cablul utilizat este mai lung de 100m, se vor produce timpi de asteptare mai mari. Cu cat lungimea de cablu este mai mare, cu atat mai notabile vor fi aceste intarzieri.
Sunt diversi factori care influenteaza viteza si interferenta EMI. Astfel, simpla pliere a cablului dupa o anumita lungime poate avea un impact asupra performantei cablului. Pentru a va bucura de performantele maxime ale lungimii de cablu detinute, trebuie sa luati aminte la factori precum temperatura mediului, numarul dispozitivelor, tipul de dispozitive conectate, tipul de informatie transmis, etc.
In ceea ce priveste performantele electrice, in realitate, un cablu flexibil se va comporta similar unui cablu fix de lungime mai mare. Temperaturile pot influenta si ele distanta maxima pana la care se pot obtine cele mai bune performante pe cablu. Astfel, temperaturile ridicate influenteaza negativ raspunsul in frecventa cablurilor, fie ele flexibile sau fixe.
Un cablu UTP de internet poate avea lungime maxima de 100m, ceea ce este suficient pentru cele mai multe aplicatii rezidentiale, chiar si case mai mari. De aceea, utilizatorii nu-si pun problema vitezei de retea atunci cand aleg un cablul Internet UTP cu RJ45.
Cablu UTP cat 5
Cablul UTP cat5 este un cablu cu pereche torsodata pentru retele de calculatoare. Din 2001, varianta cea mai utilizata din Cat5 este cablul Cat5e. Acest cablu asigura performanta pana la 100Mhz si este adecvat pentru cele mai multe tipuri de aplicatii de 2,5gbase-T, precum si viteze 100 Base-T. Cablul de date Cat 5 este utilizat si pentru a transmite semnale precum cele video si de telefonie.
Cablul UTP Cat 5 a fost creat pentru a se obtine integritate optima pentru semnal. Firele acestui cablu sunt izolare cu fluoretilen-propilena (FEP)m care este un plastic cu dispersie redusa. Constanta dielectrica a plasticului nu este influentata major de frecventa. Cablul are 3 rasucire la fiecare 2,54cm de cablu de cupru AWG24.
Acest cablu reduce dezacordurile de impedanta la punctele de conexiune si foloseste in majoritatea aplicatiilor conectori RJ-45. Cele mai multe cabluri Cat5 sunt neecranate intrucat se bazeaza pe perechea torsodata echilibrata si semnalizare diferentiata pentru a respinge zgomotul.
Cablul UTP Cat5 este folosit in cablare structurata pentru retele de calculator precum Ethernet prin pereche incrucisata. Standardul pentru cablu indica performanta optima pentru frecvente de pana la 100Mhz, acest cablu fiind o buna optiune pentru aplicatii 10 Base-T, 100 Base-TX (Ethernet rapid), 1000Base-T (Ethernet Gigabit), 2,5 Base-T. In conexiunile 10Base-T si 100 Base-TX Ethernet, vor fi necesare doua perechi de cabluri, in timp ce pentru conexiunile 1000 Base-T si Ethernet rapid se recomanda 4 perechi de cabluri.
In anumite aplicatii, mai multe tipuri de semnale poate fi transmise printr-un singur cablu. Un cablu Cat5 poate transmite doua linii telefonice traditionale precum si 100Base-TX intr-un singur cablu.
Unul dintre cablurile UTP Cat5 de la rovision.ro este Cablu de retea UTP cat5 cu alimentare 2×1 mm rola 100m. Acest cablu este din aluminiu cuprat solid si are invelis dublu PVC. Poate transmite semnal fara interferente pe distanta maxima de 100m si vine cu 2 fire de alimentare, in rola de 100m. Are invelis din PVC si culoarea neagra.
Cablu UTP Cat 5e
Cablul UTP Cat5e este comercializat si utilizat la scara larga de mai bine de 15 ani. Atunci cand a fost creat, componentele de hardware aveau preturi destul de ridicate, dar lucrurile s-au modificat de atunci. Astazi, tot mai multi consumatori se indreapta spre retelele 1GB si cablul UTP Cat5e din cupru se evidentiaza cu performantele sale superioare cablului Cat5.
Chiar daca sunt in vigoare specificatii mai stricte in ceea ce priveste performanta (frecventa pana la 150mhz), cablul UTP Cat5e poate asigura performante excelente pana la distanta de 100m, in cadrul retelelor Ethernet.
Viteza pentru cablul UTP Cat5e este de 1000Mbps si izolarea sa este realizata din PE (polietilena). Pretul pentru acest cablu este extrem de atractiv si cablul Cat5e este excelent pentru retelele audio, de transfer de date si retele in casa. Daca doriti sa instalati aplicatii precum sisteme wireless, boxe Home Stereo sau sisteme de supraveghere, cablul 5e este o optiune adecvata. El este potrivit si pentru spatiile de business precum retele de mici dimensiuni, chioscuri.
Cablul Cat5e poate sustine retele pana la 1 GB (1000Mb pe secund) si poate veni in modele ecranate, ce reduc zgomotul. Cablu UTP Dahua PFM920I-5EUN 100% cupru 0.45 mm CAT5E este un cablu cu izolatie externa din material PVC. Realizat cu 99,9% OFC (Oxygen free copper), cablul are 4 perechi de fire si diametru de 4,7mm. Vine in rola de 305m lungime.
Cablu UTP cat 6
Cablul UTP Cat6 este un tip de cablu pentru Gigabit Ethernet si diverse protocoale de retea. El este compatibil cu cablurile de tip Cat3, Cat5 si Cat5e. Acest cablu are speficicatii aparte pentru diafonie si pentru zgomotul de sistem si prezinta performante excelente la frecventa dubla fata de cea a cablui Cat5e—250Mhz. Cablul UTP Cat6 are 4 perechi de conductori de cupru si diametru mai mare pentru conductori (de la AWG 24 la AWG 23).
Pentru un canal complet, lungimea maxima pentru acest cablu este de 100m, dar trebuie sa mentionam ca raportul dintre lungimea cablului de conectare si lungimea cablului orizontal joaca un rol important in acest sens.
Cablul Internet UTP Cat6 poate fi folosit pentru retele de 10Gb si asigura comunicare cu doua sensuri pe fiecare pereche de fire. Aplicatiile video si audio de editare, procesare, bazele de dae SQL, autocad, transferurile de fisiere precum si profilurile de roaming pot beneficia prin utilizarea cablului UTP Cat6. Acest cablu este ganditi pentru viteze inalte de transfer de date.
Daca este nevoie sa folositi cablu UTP Cat6 de exterior, trebuie sa va ganditi daca el va trece prin aer sau prin pamant. In cele mai multe aplicatii, se recomanda ingroparea directa a cablului UTP Cat6, realizat special pentru exterior si cu rezistenta la radiatiile UV. De regula, se prefera sa se ingroape cablul Ethernet de exterior decat sa se treaca prin aer. Va semnalam ca exista cabluri de exterior Cat6 care nu sunt adecvate ingroparii directe.
Un cablu UTP Cat6 este fabricat cu o manta de exterior mai groasa, care este mai solida decat mantaua cablurilor de interior. Daca se foloseste un astfel de cablu, nu vor mai exista cheltuieli suplimentare pentru alte mijloace de protectie a cablurilor.
Cablu UTP cat 6 vs 5e
Cablurile Ethernet sunt imbunatatite in mod constant, pentru a se mari vitezele, latimea de banda, pentru a se diminua zgomotul. Daca nu stiti care din cablurile Cat6 si Cat5e este potrivit pentru aplicatia dvs, comparatia detaliata de mai jos va va ajuta in luarea unei decizii.
Ce este cablul Cat5e? Ce este cablul Cat6?
Cablul 5e are performante mai bune decat cablul Cat5 standard, inclusiv viteze mai mari si de 10 ori decat acesta. In plus, cablul Cat5e poate traversa distante mai mari fara ca semnalul sa fie alterat de crosstalk. Cele mai multe cabluri Cat5 au diametru AWG24 si pot sustine retele Gigabit pe distante maxime de 100m.
Cablul Cat6 a fost dezvoltat dupa cablul Cat5e si este un cablu torsadat, compatibil invers cu cablul Cat5, Cat 5e si Cat3. Asemeni cablului Cat5e, cablul Cat6 sustine Ethernet Gigabit pana la 100m, dar poate fi folosit si in retelele 10-Gigabit pe anumite distante.
Latimea de banda
Atat cablul Cat5e, cat si cel Cat6 pot suporta viteze de pana la 1000Mbps, respectiv Gb pe secunda. Aceste viteze sunt mai mult decat suficiente pentru vitezele celor mai multe conexiuni de internet. Nu exista inca multe aplicatii rezidentiale in care conexiunea de internet sa impuna viteze de pana la 500Mbps.
Cea mai mare diferenta intre cablul Cat5e si Cat6 este data de latimea de banda. Astfel, cablul Cat6 este realizat pentru a opera frecvente pana la 250Mhz, fata de cablul Cat5e care sustine frecvente pana la 100Mhz. Aceasta inseamna ca un cablu Cat6 poate procesa o cantitate mai mare de date in acelasi timp. Ganditi-va la o autostrada cu mai multe benzi si la diferenta intre banda a doua si a patra banda. Desi pe ambele se poate circula cu aceeasi viteza, banda a 4a permite trafic mai intens.
Viteza
Intrucat cablul Cat6 permite frecventa pana la 250Mhz, performanta sa este de doua ori mai mare decat cea a cablului Cat5e, care sustine doar 100Mhz. Astfel, cablul Cat6 asigura viteze pana la 10gbase-T sau 10-Gigabit Ethernet, in timp ce cablul Cat5e sustine pana la 1Gbase-T sau 1-Gigabit Ethernet.
Crosstalk
Atat cablul Cat5e, cat si cablul Cat6 sunt cabluri cu perechi torsadate. Ambele sunt compuse din fire cuprate, de obicei cu 4 perechi torsadate (8 fire) pe cablu. Cablul Cat6 este mai flexibil decat in trecut si foloseste diverse moduri pentru reducerea zgomotului.
Indiferent de splinele folisite, cablurile Cat6 prezinta specificatii mai stricte pentru crosstalk si zgomotul de sistem. Cablul Cat6 nu doar ca asigura interferenta mai scazuta sau Near-End Crosstalk (NEXT) in transmisie, fata de cablul Cat5e, dar si optimizeaza crosstalk ELFEXT (Equal-Level Far-End Crosstalk), pierderea pentru raspuns (Return Loss-RL) si pierderea de insertie (Insertion loss, IL). In final, va fi mai putin zgomot de sistem, mai putine erori si viteze mai mari pentru transmisia datelor.
Lungimea maxima
Cablul Cat5e si Cat6 pot avea lungimi maxime de 100m pentru fiecare segment de cablu de retea. Vitezele maxime de transmisie a datelor nu vor mai putea fi atinse dupa aceasta lungime. Dupa acest maximum, conectarea va fi mai slaba, se va pierde sau chiar nu se va mai stabili deloc. Daca este necesar sa se acopere distante mai mari de 100m, semnalul poate fi amplificat prin intrerupatoare sau extinderi.
Cand este folosit pentru 10Gbase-T, lungimea maxima pentru cablul Cat6 se va reduce la 55m. Dupa aceasta distanta, viteza scade la 1gbase-T. Pentru a putea trece cablul in 10Gbase-T pana la 100m, se recomanda folosirea cablului Cat 6A (cablul Cat 6 amplificat).
Diferente fizice
De cele mai multe ori, tipul de cablu este trecut pe acesta. Daca nu, nu veti putea sa identificati tipul de cablu dupa culoare sau conectorul RJ-45. De regula, cablurile Cat6 sunt mai groase decat cablurile Cat5e intrucat au in componenta fire cuprate mai groase.
Costuri
Mai multe aspecte duc la diferente de costuri pentru cele doua tipuri de cabluri. Lungimea, calitatea, concentratia de cupru si producatorul sunt cateva dintre aceste aspecte. In general, cablurile Cat6 sunt mai scumpe cu 10-20% decat cablurile Cat5e.
Cablu Cat5e sau cablul Cat6? Ce alegeti?
Exista numeroase elemente de luat in consideratie cand trebuie sa alegeti unul dintre cele doua tipuri de cabluri. Ce viteza este necesara pentru retea: 100Mbps, 1000Mbps sau 10Gbps? Cati utilizatori sunt pe retea? Atunci cand numarul de utilizatori este mare, frecventa pe cablu (Mhz) devine importanta. Este cablul pentru aplicatie la interior sau exterior? Aveti nevoie de un cablu rigid sau flexibil? Exista multe surse pentru interferente? Acestea sunt cateva dintre intrebarile la care trebuie sa raspundeti atunci cand alegeti un cablu Ethernet. La rovision.ro exista o echipa de profesionisti gata sa va ajute in luarea unei astfel de decizii si multe altele similare.
Nu uitati ca reteaua hard in infrastructuri se demodeaza in timp; va fi mai simplu sa upgradati hardware-ul decat sa instalati cabluri noi. Diferenta de pret intre cablurile Cat5e si Cat6 nu este mare si este recomandabil sa optati pentru cablul mai bun. Alegeti mereu un cablu din 100% cupru, intrucat un cablu de calitate inferioara poate altera mult performanta intregului sistem si nu reprezinta decat 5% din investitia pentru acesta.
Cablu UTP cat 7
Cablul Cat7 se utilizeaza in infrastructurile de baza pentru setarile cu fir Gigabit Ethernet. Cablul are perechi torsodate cu protectie si sustine conexiuni Ethernet de inalta viteze. Vitezele de transfer sunt de 1Gbps sau mai mult, tipice pentru conexiunile directe intre servere, retele de calculatoare si intrerupatoare.
Nevoia de viteze de Internet si transfer de date este tot mai comuna pentru domeniul industrial si comercial. Timpul in care orice dispozitiv va fi apt sa inregistreze si sa transmita date in timp real nu este departe. Daca se intentioneaza instalarea unor astfel de dispozitive pe viitor, specialistii recomanda montajul unui cablu Cat7 cat mai curand, indiferent de tipul de aplicatie (rezidential, comercial, industrial, etc).
Cateva dintre specificatiile pentru cablul Cat7 sunt:
- Poate asigura viteza inalta pentru transfer de date pe anumite distante
- Este realizat pentru a indeplini conditiile legate de crosstalk si blocarea zgomotului de sistem
- Poate opera la nivel optim o lunga perioada de timp
- Performantele sale nu sunt alterate prin expunerea la elemente de mediu periculoase
Gandit pentru a sustine Ethernet 10Gbps, cablul Cat7 impresioneaza cu performantele sale. In laborator, acest cablu poate avea viteze de transmisie si de 40Gbps la 50m, respectiv 100Gbps la 15m. In conditii reale, va fi necesara respectarea anumitor conditii pentru a se obtine performante similare (setari precise pentru hardware). Asftel, pentru viteze maxime, cablurile trebuie sa aiba latime de banda de pana la 600Mhz pe fir de cupru de 100m. Performantele cablului Cat7 sunt de 6 ori mai bune decat cele ale cablului Cat5e si de 2,4ori mai mari decat ale cablului Cat6.
Alte tipuri de cablu UTP
Cablu f/UTP
De multe ori cunoscut sub denumirea de cablu FTP, acest tip de cablu prezinta o folie de protectie totala de jur imprejurul perechii torsodate neinfoliate si a unui fir de descarcare. Atunci cand acest fir este corect conectat, zgomotul nedorit este descarcat la impamantare, oferind protectie aditionala impotriva radiatiilor EMI si RFI.
Un astfel de cablu din magazinul rovision.ro este Cablu CAT6 FTP ecranat 0.5mm 24AWG CUPRU SOLID rola 100m . Realizat din 99,99% cupru, cablul este ecranat cu folie de aluminiu si are invelis exterior PE negru. Prezinta protectie la UV si are invelis dublu 2,6mm PVC. Vine in culoarea neagra, in rola de 100m.
Cablul F/UTP cat 6
Cablul F/UTP Cat6 are un diametru intre 6,73 si 7,62mm. Este cel mai mic cablu UTP Cat6 ofera cel putin 35% mai multa capacitate de umplere decat un cablu UTP Cat6. Datorita diametrului mai mare, cablul Cat6 UTP are nevoie de o cablare mai mare, mai multe traversari, mai multe testari ANEXT.
Cu toate ca multe cabluri ecranate sunt mai mari, mai voluminoase si mai dificil de instalat decat cablurile fara protectie, nu este cazul cablului Cat6 F/UTP. Dimpotriva, acest cablu este mai usor si necesita mai putina pliere si cai de traversare mai mici. In plus, inovatiile din domeniul conectarii fac cablul F/UTP Cat6 mai simplu de conectat. In ceea ce priveste impamantarea, atat cablul F/UTP Cat 6, cat si cel UTP respecta specificatiile TIA/EIA J-STD-607-A.
Cablul U/UTP
Cablul U/UTP este cablul UTP. Este un cablu neecranat si cel mai raspandit cablu. Este flexibil si nu impune costuri mari pentru instalare.
Cablu UTP pentru exterior
Cablul UTP de exterior este necesar pentru a conecta doua sau mai multe constructii de exterior, camere de supraveghere de retea de exterior, precum si conexiuni de retea Wi-Fi de exterior. De multe ori, acest cablu de retea de exterior va fi ascuns, dar depinde mult de aplicatie. Cablul UTP depinde mult pentru siguranta unei retele si cel mai recomandat tip de cablu UTP de exterior este cablul Cat6.
Inainte de a instala un cablu de retea de exterior, trebuie sa alegeti cel mai potrivit cablu si unde il veti instala: in aer sau sub pamant. Indiferent de loc, insa, cablul Cat6 cu protectie UV si certificat pentru instalarea la exterior este este cel mai potrivit cablu de retea.
Cablul UTP Cat6 este fabricat, de regula, cu o manta mai durabila decat cablul Cat5. Cu un cablu UTP Cat 6 de exterior nu va trebui sa mai cheltuiti pentru alte materiale de protectie a cablului. Pentru instalarea in pamant a cablului vor fi necesare mijloace suplimentare pentru protectia impotriva apei precum banda rezistenta la apa sau gelul de protectie la inundatie. Cu un cablu Cat6 de exterior, veti putea trece cablul pe distante mai mari de 100m fara a intampina distorsionari de semnal. Dupa aceasta lungime, semnalul se va estompa, viteza se va reduce si va descreste si stabilitatea conexiunii.
Cablul Cat6 nu este rezistent la foc si, de aceea, nu poate fi trecut pe distante mai mari de 15m fara a fi luate masuri de protectie. Acest cablu poate transmite date mai repede si pe distante mai mari decat alte cabluri UTP. De aceea, interferentele EMI si de semnal pe interior si exterior se reduc semnificativ pentru cablul UTP Cat6. Acest cablu este o solutie excelenta pentru conectarea setarilor industriale cand interferenta de semnal de la motoare, turbine, sau conectarea wireless este dificila.
In aplicatiile de exterior se poate folosi si cablul Cat6e, care este o varianta augmentata a cablului Cat6. El este realizat pentru a sustine frecventa dubla, de la 250Mhz la 600Mhz. Nu exista un standard recunoscut pentru cablul Cat6e, asa cum exista pentru cablurile Cat6 si Cat5e. La rovision.ro veti gasi ca si optiune pentru exterior Cablu UTP DE EXTERIOR CAT 6E CUPRU . Cu manta dubla, rezistenta la exterior, UV si rezistenta la intindere, cablul are o temperatura de operare intre -20 si +60grade Celsius si vine in tambur de 305m.
Pentru aplicatiile de exterior se poate folosi si cablul Cat7, care asigura viteza de transmisie de date pentru conexiunile cu fir de 10,000Mbit/s sau 10 Gbit/s. Acesta se foloseste pentru conectarile la Internet de mare viteza, pentru televizoare Smart, imprimante, laptop, telefon si alte dispozitive de retea. Protectia de cupru si invelisul dual pentru fire asigura interferenta optime si protectie la pierdere de semnal. Cu certificare de rezistenta la conditiile de vreme si manta de exterior din LLPDE, cablul UTP Cat7 este rezistent la UV si simplu de montat la exterior.
Atunci cand alegeti un cablul UTP de exterior, este important sa acordati atentie si bugetului. Nu uitati de diferentele de pret intre cablul Cat6 si Cat7. Cu toate acestea, nevoile de latime de banda joaca un rol mult mai important in alegerea cablului pentru o aplicatie. Daca sunteti in cautarea unui cablu rezistent la apa, la UV sau protejat, examinati atent ofertele. Pentru a proteja dispozitivele electrice cat mai bine de elementele naturale, optati pentru un cablu Ethernet.
Cand folositi cablu Cat6 la exterior, montati-l intr-o conducta din PVC sau o teava din alt plastic ce este rezistenta la apa. Aceasta trebuie sa fie ingropata la adancime de 1,8-2,4m si la distanta de liniile principale sau alti factori electrici perturbatori.
Cablul UTP de mare viteza
Exista o mare varietate de cabluri UTP si una dintre cele mai importante criterii de diferentiere este categoria din care un cablu UTP poate face parte. Incepand cu modelele din Cat5, se pot deja utiliza cablurile Cat8. In plus, in fiecare dintre categorii exista mai multe alte tipuri de cabluri UTP. Spre exemplu, exista Cat5, dar si Cat5e, Cat6, precum si Cat6e sau Cat6A. Latimile de banda cu care aceste cabluri pot functiona duc la alte diferentieri intre tipurile de cabluri. Spre exemplu, cablul Cat8 are cea mai mare viteza de transfer.
Cablul Cat8 este cel mai recent cablu de cupru Ethernet conform standardelor IEEE. Acest cablu aduce diferente importante in ceea ce priveste viteza de transferare a datelor fata de cablurile Cat7 si Cat6. Acest cablu UTP de viteza mare utilizeaza conector RJ45 si este compatibil invers cu tipurile anterioare.
O caracteristica importanta a cablului Cat8 este protectia. Ca parte din mantaua cablului, perechile torsodate protejate actioneaza un material conductiv pentru a proteja conductorii interni de interferentele EMI, ceea ce duce la viteze de transmisie a datelor mai mari si la mai putine erori. In plus, fiecare pereche torsodata este invelita in folie pentru a elimina crosstalk-ul si a asigura viteze de transmisie a datelor mai mari. In consecinta, cablul Cat8 este mai greu, mai rigid si mai greu de instalat in locurile stramte.
Cablul Cat8 este cel mai rapid cablu UTP. Viteza de transmisie a datelor este de pana la 40Gbps, ceea ce inseamna de 4 ori mai rapid decat cablul Cat6a. El sustine latime de banda pana la 2Ghz, ceea ce este de 4 ori mai mult decat latimea de banda pentru cablul Cat6a. Aceste caracteristici reduc intarzierea si dau calitate superioara semnalului.
Cablul UTP Gigabit
Atunci cand cautati un cablu UTP pentru reteaua dvs de Internet, trebuie sa incepeti prin a identifica viteza de conectare la Internet. Daca aveti Internet de 1Gb, un cablu UTP 1Gb din generatii mai vechi va face fata cu succes retelei. Cand conexiunea este ceva mai lenta (10 sau 20Mgbs pe secunda), un cablu Cat5 sau mai nou va fi o optiune adecvata.
Daca nu stiti ce viteza aveti la Internet, conectati calculatorul direct la modem si incarcati un test de viteza. Astfel, veti obtine o idee despre ce aveti nevoie pentru conectivitatea prin cablu. Daca planul dvs sustine doar descarcari de 50Mbps, un cablu 10Gbps ar putea fi prea mult pentru nevoile sistemului.
Cablu UTP 10Gb
Cablul Cat5 sustine standardele 10Base-T, 100Base-T, 1000Base-T, frecvente de pana la 250mhz si suporta pana la 10Gbs in conditii de debit la lungime de cablu maxima de 55m.
Cablul Cat6a este un cablu 10Gb Ethernet alternativ la cablul Cat6. Acest cablu este realizat pentru a sustine frecvente pana la 500mhz, ceea ce este dublu fata de cablul Cat6, ce poate sustine pana la 100m cand transmite 10Gbps.
Un alt cablu UTP adecvat in aceasta categorie este cablul Cat7 care suporta frecvente pana la 600Mhz si Ethernet 10Gbase-T pe lungimi de 100m cu performante mai bune in reducerea zgomotului si a interferentelor.
Toate aceste cabluri sunt compatibile cu modelele mai vechi, astfel ca se poate introduce un cablu incrucisat mai nou intr-un dispozitiv creat pentru un cablu mai lent. Cel mai rapid cablu este, insa, cablul Cat8 care sustine viteza de transfer de date pana la 40Gbps, adica de 4 ori mai mult fata de cablu Cat6a.
Un cablu potrivit de la rovision.ro este Cablu FTP CAT6 Cupru 100% 4*2*0.5 mm 24 AWG tambur 305m . Acest cablu este ecranat cu folie de aluminiu si are invelis exterior PE negru. Prezinta protectie la UV si este realizat din cupru 99,99%.
Cablu UTP ecranat
Cablul de retea ecranat are ecranare completa prin tresa si prezinta perechi torsadate neecranate (UTP). Cunoscut si sub denumirea de cablu STP, cablul UTP ecranat este mai flexibil decat cablul FF/UTP este mai potrivit in aplicatiile in care se doreste flexibilitate.
Daca doriti un cablu UTP exterior 100, puteti examina modelul Cablu UTP DE EXTERIOR CAT 6E CUPRU 100%. Acest cablu are manta dubla, culoare neagra si este rezistent la exterior si UV. In plus, prezinta rezistenta inalta la intindere si are diametru AWG24 pentru conductor
Cablul UTP dublu ecranat
Cablul UTP dublu ecranat are ecranare totala, respectiv ecranare generala prin tresa (S) si ecranare cu folie (F), precum si perechi torsadate neecranate (UTP). Ocazional, este cunoscut sub denumirea de cablu STP. Cablul cu ecranare generala prin tresa si folie de ecranare sunt excelente optiuni in prevenirea interferentelor (EMI), limitand accesul dar si iesirea lor.
Atunci cand examinam cablul STP si cablul FTP, in cazul cablului cu litera S vor gasi tresa (fire subtiri), pe cand in cablurile FTP , ecranarea se realizeaza doar prin folie (F). Uneori, cablurile SF/UTP se afla in categoria cablurilor Cat6.
Cablu SF-UTP cat.6e, 0.59mm cupru integral este un cablu din cupru solid 100%, ecran general cu folie Aluminiu si tresa cu stanat. Diametrul exterior este de 7,6mm si cablul are culoarea albastra.
Cablu UTP full cupru
Un cablu UTP din cupru este usor de inteles. Este un cablu cu conductor din 100% cupru si nu exista alte materiale in compozitie. In plus, conductorul din cupru este un material solid. Datorita conductorului din cupru 100%, acest cablu este excelent pentru aplicatiile Ethernet de inalta viteza.
Cablul UTP din cupru integral este perfect pentru aplicatiile poe, nu doar pentru cele Ethernet de inalta viteza. Pentru centrele de date si cladirile de birouri unde se doreste viteza maxima, aceste cabluri sunt alegeri ideale.
Trebuie sa evidentiem ca un cablu din cupru integral va fi putin mai scump decat unul care contine si alte materiale, cuprul fiind un material scump. Daca bugetul este limitat sau aplicatia este rezidentiala, simpla, cabluri care contin si alte materiale sunt alegeri mai potrivite.
Nu toate cablurile UTP vor indeplini cele mai stricte conditii de siguranta. Daca doriti sa instalati cabluri UTP unde siguranta este esentiala, optati pentru cabluri 100% din cupru. Un bun exemplu de la rovision.ro in aceasta categorie este Cablu UTP DE EXTERIOR CAT 6E CUPRU 100%. Acest cablu este pentru exterior, are manta dubla si prezinta rezistenta la UV, intindere si elementele naturale. Este operabil la temperaturi intre -20 si +60 grade Celsius si vine in tambur de 305m.
Cablu UTP litat
Cablul UTP litat este, de regula, folosit ca si cablu patch in zonele de lucru si camerele de telecomunicatii. Acest cablu este folosit pentru cablarea de perechi incrucisate in multe conexiuni de retea.daca examinati un astfel de cablu, veti constata ca fiecare conductor de cupru este realizat din multe fire mai mici. Ele sunt astfel dispuse astfel incat mai multe dintre ele (6-18) sa inconjoare un singur fir in mijlocul manunchiului. Firele de la exterior sunt amplasate in jurul unui singur fir printr-un proces de suvitare. Ele impreuna formeaza un singur conductor cuprat cu un diametru similar celui dintr-un conductor UTP.
Iata cateva dintre aplicatiile pentru cablul UTP:
- Conexiuni de telefonie si retele LAN
- Conexiuni Ethernet de la viteze mici pana la viteze mari de transfer de date
- In conectarile imprimantelor si a modemelor la calculatoarea
- In retelele OC-3ATM si aplicatiile Sonet
- In conexiunile IBM la calculatoarele principale
- In aplicatiile Ethernet 10Base-T
Cablu UTP pentru LAN
Cablul UTP este un tip de cablu folosit la scara larga pentru retelele de telefonie si cele locale LAN. Alternativele la acest cablu sunt cablurile coaxiale si cele de fibra optica. Cablurile UTP sunt optiuni excelente pentru transferul de semnale audio si al datelor electronice. Ele sunt folosite in subsistemele de cablare orizontale si de baza.
Iata de ce cablurile UTP sunt folosite frecvent in aplicatiile LAN:
- Sunt mai ieftine decat alte cabluri
- Instalarea este rapida si facila
- Nu ocupa mult spatiu, avand dimensiuni mici
- Nu pun probleme pentru impamantare
- Diminueaza radiatiile EMI, RFI si crosstalkul
- Functioneaza excelent chiar si la vitezele de date mai mici.
Cablurile Cat5, Cat5e, Cat6 sunt cabluri UTP des folosite in retelele LAN.
Cablu de retea UTP cat5 cu alimentare 2×1 mm rola 100m este un cablu cu dubla alimentare, realizat cu aluminiu cuprat solid. Cablul are invelis dublu PVC si poarta semnalul fara interferente pana la distanta de 100m. Are manta neagra si vine in rola de 100m.
Cablu UTP plat
Cablul de retea plat este un cablu Ethernet in forma plata. Fiecare dintre perechile de fire torsadate cuperate sunt plasate una langa alta, in loc sa fie dispuse in forma patrata. 90% din cablurile UTP plate sunt neecranate si nu ofera protectie excelenta, intrucat este dificil sa se creeze un invelis protector. De aceea, cablul UTP plat poate capta campuri electromagnetice din perechile din apropiere si tind sa se supraincalzeasca. Daca este un cablu de calitate, astfel de riscuri sunt minime.
Cablul UTP plat este unul dintre cele mai mici ca diametru, fiind de multe ori creat cu fire 32AWG. Exista si cabluri 28AWG care sunt mai subtiri ca alte cabluri. Cablurile plate patch sunt create pentru conector RJ45 pentru a putea fi conectate in orice port. Ele pot fi folosite in orice aplicatie: calculatoare, routere, modemuri, imprimante de retea, faxuri, console de gaming. Datorita formei plate, cablul UTP plat este usor de amplasat pe langa suprafete plate precum pe sub covor, mobila, pereti. In functie de categoria aleasa, cablul plat poate sa asigura Ethernet Gigabit. Cat 5e si Cat6 sunt cele mai raspandite cabluri plate folosite.
Cablul panglica are mai multe cabluri care sunt amplasate paralele, unul langa altulm creand aspectul de panglica. Ambele capate ale cablului UTP panglica se divid separat in cabluri individuale pentru ca fiecare cablu sa poata fi introdus in intrerupatoare sau porturi de servere.
Cablul UTP slim este o varianta mai subtire a cablului Cat6. Este nevoie de folosirea diametrului AWG pentru descrierea acestui cablu. De regula, cablul Cat6 este realizat cu cablu 24AWG, in timp ce un cablu Cat6 slim va avea fir de 28AWG. Astfel, cablul UTP slim este mult mai mic in diametru decat cablul Cat6 standard.
Cablu UTP pentru camere supraveghere video
Daca urmeaza sa instalati camere de supraveghere, veti avea nevoie de cabluri, alese conform tehnologiei camerelor. Astfel, daca veti instala un sistem de supraveghere IP, un cablu UTP de camere de supraveghere potrivit este cablul Cat5e. Acesta va transmite atat energie, cat si date catre camerele de supraveghere IP. Veti avea nevoie de o sursa de alimentare 12V daca nu se poate transmite energie prin cablul Ethernet.
Cablu UTP Dahua PFM920I-5EUN 100% cupru de la rovision.ro este un cablu UTP pentru camere de supraveghere IP care permite alimentare poe pana la 160m.
In cazul in care aveti un sistem de tip analog, veti putea instala cablu UTP video, chiar daca nu aveti nevoie sa conectati camerele analog sau HD-TVI la retea. Folosind un video balun, veti putea converti un conector RJ-45 Ethernet in conector BNC, urmand sa folositi un cablu RG-59 siamez.
Pentru cele mai multe aplicatii de tip CCTV, veti folos cablul Cat5e. Cablu Cat5 este mai incet si usor depasit, fiind folosit tot mai rar. Cablul Cat6 nu este cel mai potrivit cablu UTP camere video, fiind prea mult pentru acest tip de aplicatie. Cablul Cat5e, in schimb, este mai comun decat cablul Cat 6. Daca nu sunteti limitat de buget si anticipati o upgradare in viitorul apropiat, puteti investi in cablul Cat6.
Cablu date UTP + alimentare 2×1.5, protectie UV -ELAN, 305m este un cablu hibrid UTP, din cupru 100% si folosit pentru transmisia semnalului CCTV si de date si alimentare pe distante mari. Este realizat pentru folosire la exterior si are manta neagra cu protectie la UV si gel de protectie pentru prevenirea degradarii cablurilor. Prezinta rezistenta inalta la intinderi si ancorari pe distante de pana la 60m intre stalpi.
Cablu UTP poe
Daca aveti o retea de inalta performanta, veti avea nevoie de solutii de cablare potrivite care sa asigure vitezele inalte si energia corespunzatoare. Pentru alimentare de camere de supraveghere prin cablu UTP va recomandam sa optati pentru cablul Cat6A intrucat indeplineste standardele inalte ale acestor sisteme.
Folosit in aplicatiile din domeniul medical, institutii educationale, militare, etc, cablul Cat6 A se impune prin numeroase atribute:
- Este realizat din cupru solid pentru a oferi performante superioare altor tipuri de cabluri
- Poate transmite Ethernet 10-Gb pana la 100m
- Asigura transmisie de latime de banda de 500Mhz
- Izoloarea si incrucisarea fixa ajuta la prevenirea crosstalk-ului
- Diametrul 23AWG permite rezistenta redusa, temperaturi mai mici si pierderi de energie minime
Cablu UTP cu alimentare
Pentru cei interesati de cablu UTP cu alimentare, o optiune avantajoasa in multe aplicatii este Cablu de retea UTP CAT 5 . Cablul are dubla alimentare 2x1mm si este fabricat cu aluminiu cuprat solid. Prezinta invelis dublu PVC si poate transmite semnalul fara interferente pana la 100m. Are manta din PVC de culoare neagra si vine in rola de 100m.
Cablu UTP mufare
Pentru o mufare de cablu UTP cat mai precisa, vor fi necesare cateva echipamente:
- Cablu UTP (Cat5 sau Cat6)
- Cleste pentru sertizat mufele RJ45
- Mufa RJ45
- Cutter
- Cleste sfic
Culorile de cablu pentru cablul UTP sunt: Maro, alb-maro, verde, alb-verde,albastru,alb-albastru,portocaliu,alb-portocaliu. Exista mai multe metode prin care se poate realiza mufarea cablului UTP:
- Crossover
Un cablu crossover Ethernet este cablul utilizat pentru conectarea directa de dispozitive. Se foloseste pentru conectarea a doua dispozitive de acelasi fel, precum 2 pc-uri sau 2 comutatoare.
- Normal (straight through)—cu patchuri directe
Patchurile directe sunt utilizate mai ales in retelele de mari dimensiuni. Se pot conecta dispozitive diferite (PC la switch, la imprimanta, la retea de mai multe PC-uri, servere sau switchuri). Standardele pentru cablarea cablurilor de Internet sunt TS68 A si TS68B. Standardul TS68B este cel mai folosit pentru cablurile Ethernet drepte.
Mufare cablu UTP in ordinea culorilor – cablu RJ45 – 568B
Iata pasii pentru acest tip de mufare:
- Se incepe prin decablarea plasticului ce inconjoara cablul UTP. Se foloseste un cutter astfel incat sa nu se taie cele 8 fire din cablu. Se taie dublu cat este mufa, pentru a fi mai usor de indreptat.
- Se desfac firele, se indreapta pentru a fi lipite unul de celalalt.
- Se amplaseaza firele in, ordine, de la dreapta la stanga: maro,alb-maro,verde,alb-albastru,albastru,alb-verde,portocaliu,alb-portocaliu
- Se taie firele uniform
- Se introduce firele in mufa
- Se sertizeaza mufa cu ajutorul clestelui de sertizat
- Cablul va fi functional 100%
Mufare cablu internet 568A
Se urmeaza aceeasi pasi ca la standardul 568B, dar ordinea firelor va fi alta. De la dreapta la stanga, ordinea culorilor va fi: maro, alb-maro, portocaliu, alb-albastru, albastru, alb-portocaliu, verde, alb-verde.
Cablu UTP vs fibra optica
Atunci cand comparam cablul UTP cu cel din fibra optica, trebuie se evidentiem ca diferentele sunt, in linii mari, legate de viteza, latime de banda si distanta pana la care pot transmite informatia. Cu toate ca un cablu din fibra optica depaseste in performante cablul UTP, trebuie sa reliefam ca aceasta superioara vine cu un pret mare pentru manopera, instrumente, mentenanta ulterioara. Mai multe detalii mai jos.
Ce este cablul din fibra optica? Ce este cablul UTP?
Cablul din fibra optica este compus din manunchiuri subtiri de fibre optice si poate fi fabricat cu sticla optica pura sau plastic. Acest cablu poate fi alcatuit din 2 sau sute de manunchiuri de fire, care pot fi la fel de subtiri precum firul de par uman. El pot transmite pulsari ale luminii infrarorsu laser care, in schimb, pot transporta date, voce, video si alte tipuri de informatii.
Dupa cum am mentionat, cablul UTP este format din 8 fire din cupru cu invelis protector in diverse culori. Acestea sunt grupate in alte 4 perechi si informatia este transmisa prin impulsuri electrice, lungimi de unda. Diametrul conductorilor de cupru, materialelele folosite si procesul de fabricare influenteaza performantele pentru cablul UTP.
Latimea de banda
Cablul UTP are fire de cupru mai mari in diametru, are atenuare mai mare si este sensibil la interferentele de exterior si interior. Diferentele in latimea de banda apar pentru ca un cablu UTP foloseste electroni pentru a transmite datele, in timp ce cablul din fibra optica utilizeaza fotoni (lumina). Pulsurile de lumina sunt mai rapide decat pulsurile electrice si, de aceea, cablul din fibra optica transmite mai multa informatie pe secunda, oferind mai multa latime de banda.
Materiale
In anumite contexte, cuprul si fibra optica sunt similare. De aceea, tehnologiile sunt comparabile pe anumite aspecte. In ceea ce priveste performantele, aplicatiile, costurile, tehnicile de mufare, cele doua tipuri de tehnologii sunt din ce in ce mai similare in ultimii ani. In plus, cablul UTP Cat6A diminueaza si mai mult diferentele intre cele doua tipuri de cabluri datorita abilitatiloe sale 10-Gbps.
Avantajele aduse de cablul UTP
Cablurile de fibra optica sunt unice si necesita mai multa pregatire profesionala, unelte scumpe si tehnici de instalare specifice. Costurile pentru instalare si materiale sunt mai mari decat cele pentru cablul UTP.
In ceea ce priveste aplicatiile poe, cablul UTP este mai potrivit decat cel din fibra optica, incapabil sa transmita un semnal electric. Cu toate ca exista convertoare pentru cablul de fibra optica ce transforma semnalul luminos in semnal electric, investitiile in acestea sunt mari.
Beneficii cablul din fibra optica
Cablul din fibra optica poate sustine latimi de banda mari si viteze inalte. Cablul din fibra optica este mai ieftin decat cel UTP si poate transmite pe distante mai mari decat cablul din cupru UTP. In plus, cablul din fibra optica este mai subtire si poate avea diametre mai mici decat cablul din cupru. Instalarea in locurile stramte este mai simpla cu un cablu din fibra optica, ce este si mai usor decat cel UTP.
Riscul pierderii semnalului in cablul din fibra optica este mai mic decat la cablul UTP, iar semnalele luminoase de la un fir la altul nu interfereaza cu alte fire din acelasi cablu (cum se intampla la cablul UTP).
Concluzie
Exista un tip de cablu UTP care impresioneaza prin performantele sale. Este vorba despre cablul Cat6A care sustine viteze de transfer de 10Gbps (pe distanta maxima de 100m). El permite frecvente pana la 500Mhz (dublu fata de cablul Cat6) si standardul cablului Cat 6A este ANSI/TIA-568-C.2. O buna optiune este si cablul Cat6, ce sustine transmisie de 10Gbps pana la distante de 50m, adica jumatate din lungimea pentru cablul Cat6A.
Costurile pentru echipamentele necesare reprezinta principalul motiv pentru care cablul din fibra optica nu este inca folosit pe scara larga. Pentru cele mai multe aplicatii se foloseste, in continuare, cablul UTP.