Alimentarea camerelor de supraveghere prin UTP este o soluție la care apelează mulți utilizatori, datorită numeroaselor beneficii. Datorită cablului UTP, este posibilă transmiterea de date și alimentare printr-un singur cablu, astfel diminuându-se numărul de cabluri necesare în sistem. Cum se utilizează un singur cablu UTP pentru alimentare și transmisie video, cheltuielile pentru instalare sunt mai mici. Totodată, sunt necesare mai puține echipamente auxiliare precum prize și adaptoare.
Prin alimentarea prin UTP, pierderile de semnal și fluctuațiile de tensiune sunt mai mici, iar calitatea imaginii și sunetului sunt mai bune. Construirea solidă a cablului UTP poate reduce apariția problemelor de interferențe, iar camerele pot fi amplasate la distanțe mai mari față de sursa de alimentare fără a se pierde calitatea semnalului. Cablul UTP nu se folosește doar pentru alimentarea camerelor de supraveghere, ci și în rețelele de calculatoare, infrastructura de telecomunicații, fiind ușor de procurat. În cele ce urmează vom povesti, amănunțit, despre ce înseamnă alimentarea de camere de supraveghere prin UTP.
Ce este cablul UTP Cum funcționează el
Cablul UTP (Unshielded Twisted Pair—pereche torsadată neecranată) este un cablu folosit, de regulă, pentru transmisia datelor în rețelele de calculatoare, telefonie, diverse aplicații de comunicații. Acest cablu de alimentare este compus din perechi de conductoare, fiecare pereche fiind torsodată în jurul axei. Datorită acestui tip de construire, cablul UTP poate rezista la interferențe electromagnetice, la zgomote, ceea ce dă stabilitate transmisiei semnalului.
Structura și funcționarea cablului UTP
- Pereche torsodată
Cablul UTP este alcătuit din perechi de fire de cupru care sunt torsionate împreună. De regulă, un cablu UTP are 4 perechi.
- Fire de cupru
Fiecare pereche din cablu este compusă din alte două fire de cupru izolate individual, denumite conductoare. Ele transmit semnalul electric.
- Torsiunea
Perechile sunt torsodate în jurul axei lor, astfel că unul din firele din pereche se învârte în jurul celuilalt, rezultând un design spiralat. Acest detaliu de construire este esențial pentru protejarea semnalului de interferențe externe.
- Izolarea
Fiecare conductor individual din pereche include un strat de izolație, pentru a preveni contactul direct între fire și ajută la reducerea pierderilor de semnal.
Un principiu de transmitere a semnalului electric stă la baza funcționării cablului UTP. Atunci când sursa emite un semnal electric (datele trimise prin rețea de calculatoare), semnalul se propagă de-a lungul conductorului prin cablul UTP. Datorită torsadării, perechile de conductori se protejează reciproc, ceea ce ajută diminuarea interferențelor electromagnetice și a zgomotelor.
În momentul în care semnalul ajunge la capătul opus al cablului, semnalul este receptat și interpretat de dispozitivul receptor. Acest dispozitiv este, în cazul calculatoarelor, un router sau un switch.
Cum se alimentează camerele de supraveghere prin UTP
Ce presupune alimentarea camerelor de supraveghere prin cablu UTP
Pentru a fi posibilă alimentarea camerelor de supraveghere prin cablu UTP, este nevoie de tehnologia Power Over Ethernet (PoE). Tehnologia PoE asigură transmisia de date și alimentare electrică printr-un singur cablu, cablul UTP. Astfel, se elimină nevoia folosirii unor cabluri adiționale pentru conectarea camerei la o sursă de curent.
Iată ce presupune procedura de alimentare a camerelor de supraveghere prin UTP prin PoE:
- Utilizare de echipamente compatibile
Atât camera de supraveghere, cât și dispozitivul de alimentare (poate fi un switch PoE sau injector PoE) trebuie să fie compatibile cu tehnologia PoE. Camerele de supraveghere PoE includ port Ethernet special, cunoscut ca si port PoE, capabil să primească date și alimentare.
- Conectarea cablului UTP
Se conectează un capăt al cablului UTP la portul PoE al camerei de supraveghere, iar celălalt capăt se conectează la portul PoE al dispozitivului pentru alimentare (injectorul PoE sau switch-ul PoE).
- Verificarea conexiunii
Verificați dacă toate conexiunile sunt corect realizate, inclusiv conexiunea cablului la porturile PoE. Examinați dacă dispozitivul de alimentare funcționează corect sau nu.
- Transmisia alimentării
Dacă este realizată corect conectarea cablului UTP, ar trebui ca dispozitivul de alimentare să furnizeze curent electric prin cablu spre camera de supraveghere. Astfel, camera va fi alimentată și va începe să funcționeze.
- Configurare și monitorizare
Dacă este nevoie, este posibil să configurați camera de supraveghere și dispozitivul de alimentare conform cerințelor sistemului de supraveghere. De asemeni, se poate monitoriza starea alimentării și a camerelor pentru a fi siguri de funcționarea lor corectă.
Transmisia energiei și a semnalului video prin același cablu—cum este posibila
Transmiterea puterii și a semnalului video prin același cablu, folosind tehnologia PoE este posibilă datorită unei combinații inteligente de tensiuni și semnale, pentru a se asigura alimentarea corectă și transmiterea eficientă a datelor. Iată aspectele tehnice care fac posibilă această transmisie:
- Power over Ethernet (PoE)
Tehnologia PoE face posibilă transmisia curentului electric de alimentare (putere) și a datelor (semnal video) prin același cablu UTP. Astfel, se simplifică instalarea și dispare nevoia unei surse de curent pentru fiecare cameră din sistemele de supraveghere.
- Alimentarea electrică prin PoE:
- Sursa de alimentare—în sistemul PoE se folosește un dispozitiv de alimentare (injector PoE sau switch PoE) care asigură tensiune electrică potrivită (de regulă, 48VDC) prin cablul UTP.
- Injecția de curent—Dispozitivul de alimentare folosește două dintre firele conductoare din cablu pentru a injecta curentul electric în cablul UTP.
- PoE PSE și PD—PoE are două componente: PSE (Power Sourcing Equipment—echipament de furnizare a energiei) și PD (Powered Device—dispozitiv alimentat). PSE este dispozitivul de alimentare (switch-ul PoE, spre exemplu), iar PD este camera de supraveghere care este alimentată (poate fi, în schimb, orice alt dispozitiv PoE precum telefon IP, acces point de tip wireless, etc).
- Transmisia semnalului video
- Semnalul video—Semnalul video generat de camera de supraveghere este convertit în date digitale.
- Modulație și transmisie—Datele digitale sunt modulate și transmise prin una dintre perechile torsodate ale cablului UTP (una dintre perechile care rămâne după alimentare).
- Semnalul video la destinație—semnalul video este recepționat la celălalt capăt al cablului UTP și demodulat de echipamentul destinatar (un NVR, DVR sau monitor).
- Separarea alimentării și a semnalului
- Izolație magnetică—se folosește izolație magnetică între circuitul de putere (PSE) și circuitul de date (semnal video) pentru a preveni interferențele dintre semnalul video și curentul electric.
- Filtrare—echipamentele PoE sunt prevăzute cu filtre pentru a nu lăsa curentul electric să afecteze semnalul video și invers.
- Compatibilitatea dispozitivelor
- Camerele de supraveghere PoE—camerele de supraveghere trebuie să suporte tehnologie PoE pentru a primi alimentare prin cablul UTP. Aceste camere au, de regulă porturi Ethernet cu suport PoE.
- Echipamentele PoE—Dispozitivele de alimentare (switch PoE, injectoare PoE) trebuie să suporte standardul PoE și să ofere tensiunea potrivită pentru dispozitivele alimentate.
Designul inteligent, precum și folosirea unor echipamente compatibile ce asigură izolarea potrivită între alimentare și semnal fac posibilă transmiterea puterii și a semnalului video prin același cablu UTP (de regulă cablu UTP cat5e sau cablu UTP cat6, mai nou). Acest tip de alimentare ușurează instalarea și întreținerea sistemelor de supraveghere, asigurând o soluție mai simplă și mai eficientă pentru a se transmite date și energie spre camerele de supraveghere.
Ce camere de supraveghere sunt compatibile cu alimentarea prin UTP
Sunt disponibile diverse modele de camere de supraveghere care pot fi alimentate prin cablu UTP, folosind tehnologia PoE, folosită tot mai des în domeniul supravegherii video. Iată câteva tipuri de camere de supraveghere ce permit alimentare prin UTP cu PoE:
- Camere de supraveghere IP PoE
Camera IP (Internet Protocol) este gândită pentru a fi alimentată prin cablu UTP și tehnologie PoE. Aceste camere se conectează la rețea Ethernet, fiind alimentate direct prin același cablu Ethernet.
- Camere de supraveghere dome PoE
Camerele de supraveghere de tip dome, cu design de cupolă, sunt potrivite pentru supravegherea interioară și deseori pot fi alimentate prin cablu UTP cu PoE.
- Camere de supraveghere bullet PoE
Camerele de tip bullet, cu aspect cilindric, sunt adecvate supravegherii la exterior și permit, deseori, alimentare prin cablu UTP cu tehnologie PoE.
- Camere de supraveghere PTZ PoE
Camerele de tip PTZ (Pan-tilt-zoom) se pot roti, înclina, ridica sau coborî. Ele pot fi controlate de la distanță, executa zoom și urmări obiecte sau persoane în mișcare.
- Camere de supraveghere PoE cu rezoluție înaltă
Multe camere de supraveghere cu rezoluție înaltă pot fi alimentate prin UTP. Aceste camere captează imagini cu o calitate superioară, cu numeroase detalii și reduc nevoia instalării mai multor camere, putând capta suprafețe mai mari.
- Camere de supraveghere wireless PoE
Aceste camere folosesc tehnologie wi-fi pentru a transmite datele și pot fi alimentat prin cablu UTP cu PoE prin injector PoE wireless. Ele sunt ideale acolo unde se doresc cât mai puține cabluri pentru instalare.
Ce echipamente suplimentare sunt necesare pentru alimentarea camerelor prin UTP
Pentru a fi posibilă alimentarea camerelor de supraveghere prin cablu UTP cu tehnologie PoE, sunt necesare componente suplimentare, cum ar fi:
- Switch PoE
Un switch PoE este un dispozitiv de rețea ce asigură alimentarea concomitentă a mai multor camere de supraveghere și transmisia datelor prin cablul UTP. Switch-ul PoE asigură porturi PoE la care se pot conecta direct camerele de supraveghere, pentru a fi alimentate prin cablu.
- Injector PoE
Injectorul PoE este un dispozitiv care convertește alimentarea electrică de la o sursă de curent în semnal PoE pe cablul UTP. Injectorul este utilizat dacă switch-ul nu include porturi PoE sau când se dorește alimentarea unei singure camere care nu prezintă port PoE dedicat.
- Splitter PoE
Un splitter PoE este un dispozitiv folosit pentru separarea alimentării de semnalul video, dacă se folosește cameră de supraveghere fără port PoE, dar se dorește alimentare prin cablul UTP. Splitter-ul PoE poate separa semnalul de alimentare de date, pentru furnizarea fiecăreia la dispozitivul folosit.
- Adaptor PoE
Adaptorul PoE poate fi utilizat pentru alimentarea unor alte tipuri de dispozitive, care nu sunt realizate pentru PoE. Camerele de supraveghere care nu susțin tehnologie PoE, alte dispozitive IP, sunt astfel de dispozitive la care se poate folosi adaptorul PoE.
- Video balun
Video balun-ul este un dispozitiv folosit în sistemele de supraveghere pentru a transmite semnalul video analogic sau digital, cu ajutorul cablului UTP. El convertește semnalul video coaxial în semnal pe cablul UTP și invers pentru a recepta semnalul video la distanțe mai mari.
- Conectori UTP
Conectorii UTP sunt mufele sau prizele folosite pentru conectarea cablurilor UTP la diverse dispozitive sau echipamente. Conectorii fac posibilă conectarea electrică între cablul UTP și echipamentul care va primi sau va transmite semnalul. Există diverse tipuri de conectori UTP, cel mai folosit pentru sistemele de supraveghere IP fiind conectorul RJ-45.
Alegeți componentele sau dispozitivele care întrunesc cerințele pentru kitul de supraveghere ales. Dacă optați pentru un switch PoE, el va putea alimenta mai multe camere concomitent, ceea ce eficientizează și simplifică instalarea și organizarea. Folosind componentele sau dispozitivele adecvate, veți putea alimenta camerele de supraveghere prin cablu UTP, instalarea și organizarea sistemului de supraveghere derulându-se mai repede și mai simplu.
Instalarea sistemului de supraveghere cu alimentare prin UTP
Iată care sunt etapele procesului de instalare a unui sistem de supraveghere cu alimentare prin cablu UTP:
- Planificarea sistemului
- Stabiliți zona sau zonele care necesită supraveghere și identificați cele mai bune locuri pentru instalarea camerelor de supraveghere.
- Depistați caracteristicile necesare pentru camerele de supraveghere, conform nevoilor dvs. De supraveghere.
- Alegerea echipamentelor
- Selectați camerele de supraveghere compatibile cu alimentarea prin cablul UTP cu ajutorul tehnologiei PoE
- Alegeți un switch PoE sau injector PoE conform numărului de camere ce vor fi incluse în sistem.
- Amplasarea camerelor
- Instalați camerele de supraveghere în locurile prestabilite, astfel ca să fie acoperite cât mai eficient zonele care necesită supraveghere.
- Urmăriți să protejați camerele de elementele naturale, condiții adverse și să eliminați eventualele obstacole ale câmpului vizual al camerelor de supraveghere.
- Instalarea cablului UTP
- Conectați cablul UTP la camerele de supraveghere și la switch-ul (sau injectorul) PoE.
- Verificați dacă sunt bine fixate cablurile și dacă nu sunt trecute pe lângă surse de interferențe precum cablurile de curent electric.
- Conexiuni și configurare
- Conectați cablul UTP la porturile PoE de la camerele de supraveghere și la switch PoE sau la injectorul PoE.
- Configurați camerele de supraveghere, dispozitivele de rețea pentru a fi siguri că setările sunt corecte și că funcționarea este corespunzătoare.
- Testarea sistemului
- Realizați teste pentru a fi siguri că toate camerele funcționează conform așteptărilor, că există stabilitate pentru conexiunea PoE (alimentarea și transmisia datelor prin cablul UTP sunt stabile).
- Examinați calitatea imaginii, a semnalului video pentru a depista eventualele probleme și a le soluționa.
- Monitorizare și întreținere
- Odată finalizată instalarea, este necesară monitorizarea regulată a sistemului de supraveghere pentru a vă asigura de buna lui funcționare.
- Urmăriți ca echipamentele PoE și camerele de supraveghere să fie actualizate în mod regulat. Nu uitați de lucrările regulate de întreținere!
Cum obțineți o conexiune stabilă și fiabilă
Numeroase aspecte vor conta pentru stabilitatea conexiunii și eficiența alimentării camerelor prin UTP. Iată care sunt cele mai importante:
- Calitatea cablului UTP
Folosiți cablu UTP de înaltă calitate, cu perechi torsodate potrivite și izolație eficientă. Cablurile UTP de calitate inferioară vor determina interferențe și pierderi de semnal.
- Instalarea corectă
Pentru conexiune cât mai stabilă, trebuie ca montajul să fie cât mai bine realizat. Nu rulați cablul paralel cu cablurile de curent electric sau cablurile care transmit semnale puternice pentru a evita interferențele electromagnetice.
- Calitatea conectorilor
Folosiți conectori de calitate și montați corect conectorii. Dacă sunt greșit montați sau necalibrați, conectorii vor determina pierderi de semnal, diminuând stabilitatea conexiunii.
- Conectările
Examinați în mod regulat conexiunile cablului UTP pentru a fi siguri că sunt fixate solid și că nu au apărut probleme. Dacă sunt slabe conexiunile, semnalul va înregistra întreruperi.
- Nu realizați prea multe răsuciri
Dacă se realizează prea multe răsuciri, îndoiri, performanța cablului UTP va avea de suferit. Urmăriți să instalați cablul UTP fără a realiza multe răsuciri, fără să presați excesiv asupra perechilor torsodate.
- Calitatea echipamentelor suplimentare
Pentru alimentare prin tehnologie PoE, folosiți echipamente adiționale (switch, injector, etc) de calitate superioară, pentru a obține o alimentare cât mai stabilă.
- Protejarea cablului la exterior
Atunci când cablul UTP este instalat la exterior sau în medii expuse, urmăriți să fie bine protejat împotriva elementelor naturale, a condițiilor meteo nefavorabile, deteriorării fizice.
- Actualizați firmware-ul
Dacă folosiți camere de supraveghere IP PoE sau alte echipamente PoE, folosiți mereu cele mai recente actualizări de firmware. Actualizările contează pentru soluționarea problemelor de compatibilitate, ajutând la o performanță mai bună pentru întreg sistemul.
- Monitorizare regulată
Monitorizați în mod regulat performanțele sistemului de supraveghere alimentat prin UTP, examinați calitatea semnalului și a conexiunii. Dacă apar probleme, trebuie să depistați cauzele și să soluționați cât mai repede defecțiunile.
Care sunt avantajele alimentării camerelor prin UTP Care sunt limitările
Avantajele alimentării camerelor prin UTP
Alimentarea camerelor de supraveghere prin UTP are numeroase avantaje, cele mai semnificative fiind:
- Instalare mai simplă
Alimentarea prin UTP permite transmisia datelor și a alimentării electrice printr-un singur cablu. Astfel, nu mai este nevoie să se utilizeze cabluri separate pentru alimentare și transmisie video, instalarea sistemului realizându-se mai repede și mai simplu.
- Costuri mai mici
Din moment ce nu se folosesc cabluri adiționale pentru alimentare, scad cheltuielile de achiziție a materialelor. Scad, evident, și eforturile și timpul necesar instalării. Nu se vor folosi prize de curent acolo unde se vor instala camerele de supraveghere, ceea ce înseamnă costuri mai mici pentru echipamente.
- Flexibilitate la instalare
Datorită alimentării prin cablu UTP, camerele de supraveghere pot fi instalate la distanțe mai mari față de sursa de alimentare. Aceasta deoarece cablul UTP are rezistență mai mică la pierderi de tensiune pe distanțe mari, prin comparație cu modelele tradiționale de alimentare.
- Stabilitate și siguranță
Cablul UTP torsionat diminuează interferențele electromagnetic și zgomotul, astfel că transmisia semnalului video este stabilă, iar calitatea imaginii este bună. Totodată, pentru că se folosesc mai puține cabluri, scade riscul deteriorării sau al problemelor cauzate de descoperirea firelor.
- Extensibilitate
Sistemele de supraveghere alimentate prin UTP pot fi extinse facil prin adăugarea de noi camere de supraveghere, fără să fie nevoie de modificări majore ale infrastructurii curente. Alimentarea prin UTP facilitează extinderea viitoare a unui sistem de supraveghere.
- Soluție integrată
Sistemele de supraveghere cu alimentare integrată sunt sisteme eficiente, compacte și estetice. Folosindu-se un singur cablu pentru toate camerele, alimentarea prin UTP nu afectează major aspectul proprietății.
- Management centralizat pentru alimentare
Dacă se folosește switch PoE sau injector PoE centralizat, monitorizarea și controlarea alimentării camerelor vor fi mai simple. Întreținerea și administrarea generală a rețelei vor fi mult simplificate prin alimentarea UTP.
Care sunt limitările alimentării prin UTP
Ca orice tehnologie, alimentarea UTP prezintă anumite limitări care trebuie analizate înainte de implementarea unui sistem de supraveghere. Iată care sunt aceste limitări:
- Distanța de transmisie
Distanța maximă pe care o poate traversa un cablu UTP pentru transmisia de date și alimentare este de 100m (de regulă). Dacă distanța dintre sursa de alimentare (switch PoE și injector PoE)și camera de supraveghere trece de această distanță, se va impune folosirea de repetitoare sau extensoare pentru a mări distanța.
- Capacitatea de alimentare
Capacitatea de alimentare a switch-ului sau injectorului PoE aduce o altă limitare pentru alimentarea prin UTP. Dispozitivele au o putere maximă pe care o pot transmite spre camerele de supraveghere. Astfel, switch-ul sau injectorul PoE trebuie să fie selectate conform cerințelor de putere ale camerelor de supraveghere.
- Consumul de energie al camerelor
Camerele de supraveghere pot avea consumuri diferite de energie, conform caracteristicilor (rezoluția, funcțiile avansate, infraroșu IR). Atunci când camerele de supraveghere au nevoie de cantitate mare de energie, trebuie analizate soluțiile pentru alimentarea corespunzătoare a camerelor.
- Pierderile de tensiune
Cu cât cablul UTP traversează distanțe mai mari, există riscul unor pierderi de tensiune pe cablu. Pierderile de tensiune vor influența capacitatea de a asigura alimentarea de care au nevoie camerele de supraveghere.
- Compatibilitatea PoE
Nu toate camerele de supraveghere pot fi alimentate prin cablul UTP prin tehnologie PoE. Atunci când doriți să achiziționați camere de supraveghere, verificați dacă acestea sunt compatibile cu alimentarea UTP prin tehnologie PoE.
- Întreruperi de alimentare
Alimentarea prin cablul UTP aduce sistemului de supraveghere vulnerabilitate la întreruperile de alimentare pe rețea. Dacă se defectează switch-ul sau injectorul PoE, camerele de supraveghere nu vor mai funcționa corect.
- Infrastructura curentă
Dacă intenționați să implementați un sistem de supraveghere cu alimentare prin UTP într-o infrastructură de rețea care există deja, trebuie să fiți siguri că echipamentele și cablurile UTP suportă cablul UTP, respectiv tehnologia PoE.
Ce alte metode de alimentare a camerelor de supraveghere sunt disponibile
Există mai multe metode de alimentare a camerelor de supraveghere, fiecare dintre ele cu beneficii și limitări:
Sursa de alimentare separată
Aceasta este metoda tradițională de alimentare a camerelor de supraveghere și presupune folosirea unei surse de alimentare separate (adaptor de curent, sursă de tensiune dedicată). Cu acest tip de alimentare, sunt necesare cabluri separate pentru furnizarea energiei de la sursa de alimentare la camera de supraveghere.
Avantaje
- Capacitate de alimentare mai mare—sursa separată va putea furniza putere mai mare, fiind adecvată pentru camerele de supraveghere cu un consum de energie mai mare sau sistemele cu mai multe dispozitive de alimentat.
- Flexibilitate în alegerea surselor de alimentare—se folosesc surse separate, deci se pot folosi surse de alimentare pentru fiecare cameră, conform cerințelor camerelor.
Limitări
- Față de alimentarea prin UTP, cu sursa separată vor fi necesare mai multe cabluri de instalare, pentru fiecare cameră. Costurile vor fi mai mari decât cu cablarea UTP, iar instalarea va fi mai complexă.
- Restricții la amplasare—camerele trebuie să fie amplasate aproape de priza de curent (la alimentarea prin UTP camerele pot fi mai departe de sursa de alimentare), astfel că instalarea camerelor este condiționată de prezența infrastructurii electrice existente.
Alimentare prin cablu coaxial
Anumite modele de camere de supraveghere se pot alimenta prin cabluri coaxiale cu ajutorul unui adaptor poc (Power over Coax). Adaptorul permite transmiterea de putere și semnal video analogic pe același cablu coaxial, de aceea instalarea este mau simplă.
Avantaje
- Transmisie pe distanțe mari–Față de cablul UTP, cablul coaxial poate transporta semnalul video pe distanțe mai mari. Astfel, alimentarea prin cablul coaxial este adecvată sistemelor cu cerințe complicate de amplasare, la distanțe mai mari față de sursa de curent.
- Putere mai mare pentru camere cu cerințe mari de consum—cablurile coaxiale pot oferi mai multă putere, fiind adecvate camerelor de supraveghere cu un consum de energie mai mare.
Limitări
- Mai multe cabluri și cheltuieli mai mari—dacă la alimentarea prin UTP se folosește un singur cablu, alimentarea prin cablul coaxial presupune folosirea de cabluri distincte pentru alimentare și transmisie. Astfel, cheltuielile pentru achiziție vor fi mai mari, iar instalarea mai dificila—comparativ cu alimentarea prin UTP.
- Risc pentru interferențe—cablul coaxial este mai sensibil la interferențele electromagnetice, ceea ce diminuează calitatea semnalului video și a datelor transmise. Cablul UTP, însă, este mai rezistent la interferențe.
Alimentare prin Wi-Fi sau baterie
Există camere de supraveghere ce se pot alimenta prin conexiune Wi-Fi și pot avea baterii pentru funcționare independentă de sursa de curent permanentă. Camerele sunt potrivite pentru instalarea în locurile izolate, unde nu sunt surse de curent tradiționale, dar și pentru aplicațiile mobile de supraveghere.
Avantaje
- Amplasare flexibilă—Cu toate că și alimentarea prin UTP permite flexibilitate la amplasare, alimentarea prin Wi-Fi elimină cablurile fizice pentru transmisia de date sau alimentare, flexibilitatea fiind superioară. Camerele pot fi montate oriunde și nu trebuie să se afle aproape de sursa de curent sau routerul wi-fi.
- Instalare facilă—alimentarea prin Wi-fi elimină cablurile fizice. Chiar dacă alimentarea prin UTP este mai simplă, folosindu-se un singur cablu pentru alimentare și transmisia de date, nu egalează în simplitatea instalării alimentarea prin Wi-Fi. În plus, cu alimentarea prin Wi-Fi sau baterie nu este nevoie de spargerea pereților, podelilor, pentru trecerea cablurilor.
Limitări
- Fiabilitate limitată—interferențele electromagnetice, obstacolele fizice din mediul înconjurător pot influența semnalul Wi-Fi. Interferențele vor determina întreruperi în transmisie și reducerea calității pentru imagini. Cablul UTP este mult mai rezistent la astfel de interferențe.
- Lățime de bandă limitată—camerele de supraveghere ce funcționează prin Wi-Fi pot ocupa mare parte din lățimea de bandă a rețelei Wi-Fi, ceea ce poate influența negativ viteza și performanța rețelei. Folosirea cablului UTP pentru transmisia datelor oferă camerelor de supraveghere o lățime de bandă mai mare, performanța camerelor fiind mai eficientă, iar calitatea imaginii este mai bună.
- Distanțe mai mici—cablul UTP permite transmisia pe distanțe mai mari față de transmisia Wi-Fi.
Alimentare prin rețea solară
Pentru aplicațiile de supraveghere remote, în zonele izolate, camerele de supraveghere pot fi alimentate prin sisteme de alimentare solară. Sistemele folosesc panouri solare pentru a produce energie electrică și pentru a alimenta camerele de supraveghere.
Avantaje
- Independență energetică—Spre deosebire de alimentarea prin UTP, care depinde de o sursă de curent, alimentarea cu baterie solară asigură funcționarea camerelor de supraveghere independent de sursa de curent permanent sau de cablurile fizice. Alimentarea solară este ideală pentru locațiile izolate, zonele fără acces la rețeaua electrică.
- Este ecologică—folosirea energiei solare este o metodă ecologică, sustenabilă, energia solară fiind o sursă regenerabilă și nepoluantă. Alimentarea prin UTP nu prezintă aceste calități.
- Flexibilitate în amplasare—camerele de supraveghere cu alimentare solară se pot monta în locuri în care nu este posibilă sau convenabilă alimentarea prin cabluri UTP sau prin alte metode de alimentare.
Limitări
- Capacitate limitată pentru baterie—capacitatea bateriei poate fi limitată, ceea ce poate influența durata de funcționare a camerelor, mai ales atunci când nu este suficientă lumină solară sau condițiile meteo sunt nefavorabile. Alimentarea prin UTP nu este limitată și nu depinde de condițiile meteo.
- Investiție inițială semnificativă—sistemele de alimentare solare aduc costuri mari inițiale pentru achiziția de panouri solare, baterii, alte componente fundamentale pentru captarea, stocarea, convertirea energiei solare. Unul dintre beneficiile esențiale ale alimentării prin UTP este cel al costurilor scăzute, necesarul de cabluri, eforturile și timpul pentru instalare fiind mult mai mici.
Spre ce se îndreaptă alimentarea camerelor de supraveghere
Alimentarea camerelor de supraveghere prin UTP rămâne o metodă căutată de utilizatori, datorită numeroaselor beneficii (instalare mai simplă, mai puțin costisitoare, risc redus de interferențe, etc). Producătorii din domeniul supravegherii video se concentrează pe dezvoltarea unor camere cu un consum mai mic de energie, dar și pe conceperea unor sisteme de gestionare inteligentă a energiei. Acestea din urmă vor contribui la optimizarea consumului de energie al camerelor de supraveghere, precum și la extinderea durate de funcționare a bateriilor.
Actualmente, alimentarea camerelor de supraveghere se îndreaptă spre soluții cât mai ecologice, mai eficiente energetic, mai flexibile, pentru a întruni nevoile și cerințele tot mai diverse ale utilizatorilor. Consultați specialiștii din domeniu pentru a selecta cele mai potrivite camere de supraveghere și metode de alimentare pentru locația dvs.