Ghidul consumatorului privind riscul de incendiu cu sistemele de energie solară

Blog Riscul de incendiu cu sistemele de energie solara

Climatul în schimbare, cererea pentru surse de energie regenerabilă, precum și apelul autorităților spre consumatorii rezidențiali și comerciale de a adera la soluții de energie verzi au contribuit la creșterea exponențială a tehnologiilor cu celule solare, peste tot în lume.

Înainte de a intra în detalii, trebuie să evidențiem că, dacă sunt corect instalate, folosite și menținute, sistemele cu panouri solare sunt soluții extrem de sigure, nu doar rentabile. Folosind o sursă de energie infinită cum este cea  a soarelui, energia solară ajută oamenii să realizeze tranziția spre un mod de alimentare mai curat, verde de alimentarea caselor, mașinilor și a numeroaselor aparate, fără a compromite confortul sau standardele înalte din viața modernă.

În ultimul timp, media din diverse țări (Japonia, Norvegia) au ridicat problema riscului de incendiu adus de panourile solare. Chiar dacă incendiile au loc din motive care nu sunt legate de panourile solare, aceste module pot, de fapt, să joace un rol important în intensitatea și viteza de răspândire a flăcărilor.

Sunt frecvente incendiile provocate de panouri solare?

Spre exemplu, un raport guvernamental din Marea Britanie, în care s-au analizat incendiile a 80 de panouri solare, a evidențiat că în 58 din cazuri sistemul fotovoltaic în sine a constituit cauza pentru incendiu. Raportul a notat că parte din aceste incendii au avut loc la interior, în timp ce 6 dintre ele au avut loc la ferme solare. Doar 22 dintre incendii au fost cauzate direct de panourile solare.

Tehnologia regenerabilă cu panouri solare presupune riscuri

Cei mai mulți consumatori se așteaptă ca, prin achiziția unor panouri solare de calitate înaltă, costurile de mentenanță să fie mai mici, iar eficiența totală să fie superioară. Achiziționând de la un furnizor de încredere, veți beneficia de instalare sigură, disponibilitate pentru piese de schimb, personal specializat. Cablurile și componentele care sunt supuse deteriorării din cauza utilizării îndelungate sunt mai durabile, riscul defecțiunilor acestora fiind mai mic.

Achiziția unui sistem cu panouri solare scumpe nu echivalează, din nefericire, risc nul la incendii. Din punctul de vedere al protecției de incendii, folosirea unor materiale neinflamabile între panouri și acoperiș va diminua riscul incendiilor. Conexiunile tot vor necesita înveliș securizant pentru a diminua răspândirea focului.

Utilizarea unor plăci neinflamabile vor diminua incendiul, dar dacă focul și temperatura se acumulează, aceste materiale nu vor fi suficiente. Trebuie să se folosească și izolare neinflamabilă (vata minerală) pentru a diminua răspândirea incendiului.

Până acum, cele mai multe cercetări s-au realizat asupra incendiilor panourilor solare montate pe acoperișuri. Evident, panourile solare montate la sol au și ele risc de incendiu, chiar dacă problema protecției trebuie abordată diferit. Cele mai multe panouri sunt instalate pe acoperiș, unde acumularea de căldură radiază înapoi spre acoperiș, generând rapid creșterea temperaturilor. Rolul izolației este esențial. Dacă fațada are instalație inflamabilă, există riscul ca focul să se întindă de-a lungul peretelui întreg, din cauza efectului de horn din spatele panourilor. Folosirea unor materiale flamabile în construcțiile verticale (lemn, spre exemplu) cu izolare flamabilă va crește semnificativ riscul răspândirii incendiului.

Este riscul de incendiu mai mare pentru instalațiile solare de nivel industrial?

Din perspectivă industrială, preocuparea pentru protecția la incendiu este mult mai accentuată, spațiile de acest tip fiind obligate să funcționeze standardelor locale de siguranță. Companiile instruiesc personalul pentru folosirea și mentenanța adecvată a panourilor solare. Multe dintre panourile solare instalate în aplicațiile comerciale sunt cu tehnologii mai vechi. Toate echipamentele mecanice se degradează în timp, ceea ce înseamnă risc mai mare de incendiu pentru panourile mai vechi. Din acest motiv, inspecția regulată și mentenanța corectă de către personal specializat sunt esențiale pentru siguranța la incendiu.

Provocările aduse de tehnologia solară

Un studiu din 2019 a evidențiat câteva dintre provocările legate de siguranța la incendiu cu panourile solare și tehnologia fotovoltaică . Cele mai notabile observații au fost legate de aprindere, răspândire și combaterea incendiului. Vârsta și condițiile de instalare a panourilor solare ca și cauze în defecțiunile care au provocat incendiu au fost și ele analizate.

În urma studiului, s-au conturat recomandări privind minimizarea folosirii materialelor flamabile pentru acoperirea acoperișului, sub panouri, pentru a opri răspândirea focului. Pompierii trebuie să fie și ei instruiți despre cum să combată incendiile sistemelor fotovoltaice. Spre exemplu, panourile solare trebuie să fie instalate la anumite distanțe pentru a diminua riscul incendiilor.

Tehnologiile cu energie curată, precum cele cu panouri solare aduc importante îmbunătățiri pentru societate, dar și riscuri noi. Producătorii și consumatorii deopotrivă trebuie să lucreze împreună pentru a depista aceste noi riscuri și cele mai eficiente modalități de a le diminua.

Care sunt riscurile de incendiu cu panourile solare?

Dincolo de problema utilizării apei pentru a stinge panourile încărcate electric, există și problema golurilor din acoperiș care captează căldură. În timpul unui incendiu de proporții, pompierii vor încerca să creeze deschideri în acoperiș pentru a ventila clădirea. Dacă sunt instalate panouri solare pe acoperi, un astfel de demers va fi greu de realizat.

Incendiile cu sistemele fotovoltaice sunt rare, dar pot provoca distrugeri importante unei clădiri și bunurilor de la interior. Cu toate că foarte rar un panou solar va lua foc de unul singur (potrivit unei companii de instalare a acoperișurilor din Germania, acest risc este de 0,006%), instalarea defectuoasă, neglijența pot genera focuri electrice pe acoperiș sau la invertor.

Mai mult decât atât, panourile solare sunt folosite deja de câteva decenii și panourile moderne sunt tot mai sigure, iar personalul din domeniul instalării tot mai specializat. Panourile solare sunt sisteme electrice și, asemeni tuturor sistemelor de acest tip, vor prezenta mereu un risc de incendiu.

Care sunt cauzele unui incendiu la panourile solare?

Iată, pe scurt, cauzele posibile pentru un incendiu la sistemul cu panouri solare:

  • Un sistem gândit defectuos
  • Produse defecte
  • Întreruperi de curent
  • Supra voltaj
  • Fulger
  • Echipament electric incorect instalat

Oricare dintre aceste cauze pot duce la apariția unor zone fierbinți în sistem. Ele pot cauza și arcuri între sol și conductor—un alt factor pentru declanșarea unui incendiu.

Toți utilizatorii de sisteme solare trebuie să conștientizeze că aceste conțin cabluri cu electricitate. Firele trebuie să fie cele potrivite și toate trebuie izolate pentru a minimiza riscul de incendiu. Dacă aceste măsuri de siguranță nu sunt întreprinse, pot apare arcuri, scurtcircuite, curenți inversași, defecțiuni de împământare ce pot provoca incendii.

Iată, în detaliu, cele mai comune cauze ale incendiilor panourilor solare

Infiltrarea apei în izolatorul DC

Izolatoarele DC, mai ales cele amplasate pe acoperiș sunt o cauză cunoscută a incendiilor sistemelor fotovoltaice. Izolatoarele instalate pe acoperiș sunt expuse la elementele naturale și sunt predispuse la deteriorare și distrugere. Ele sunt și mai puțin vizibile, ceea ce face ca identificarea problemelor să fie identificate atunci când este deja prea târziu.

În absența instalării corecte a închiderilor izolatorului, apa va intra și se va acumula în carcasa izolatorului, ducând la corodarea terminalelor și distrugerea componentelor interne ale acestuia. Când izolatorul transmite curent în astfel de condiții, rezistența în puncte va fi mai mare acolo unde există corodare, apărând un punct fierbinte care, în final, va duce la incendiu.

Punctele cele mai comune prin care apa poate intra în izolatoarele DC sunt:

  • Conductă care nu este lipită. Ea lasă apa să intre încet la punctul de conectare sau permite deplasarea. Conducta poate să cadă, creând un punct de penetrare. Toate intrările trebuie lipite.
  • Șuruburi care nu sunt sigilate, care lasă apa să se strecoare încet.
  • Utilizarea unor manșoane de cablu incorecte. Pentru cablurile care intră în conducte, trebuie să se folosească manșoane cu găuri multiple și nu cu o singura gaură de compresie. Găurile care nu se utilizează trebuie să fie conectate.
  • Penetrarea incorectă a încasetărilor. Execuția unor găuri în casete fără a le sigila cu substanțe speciale poate cauza penetrarea apei.
  • Strângerea excesivă a șuruburilor poate duce la crăparea încasetării, iar șuruburile prea largi pot duce la sigilare nepotrivită.

Terminația cablurilor

Terminalele și alte conexiuni trebuie să fie bine strânse pentru o transmisie eficientă a curentului. Dacă aceste conexiuni sunt largi, pot să apară puncte fierbinți. Căldura poate topi plasticul din jurul cablurilor și să genereze un incendiu.

Trebuie acordată atenție sporită lungimii și locației cablurilor pentru a se evita încolăcirea sau distrugerea cablurilor. Fiecare priză este o conexiune și conectorii slăbiți, sau unirea unor conectori de la branduri diferite pot duce la un punct fierbinte pe acoperiș.

Distrugerea modulului

Modulele solare sunt testate pentru a putea funcționa în diverse condiții. Cu toate acestea, defecțiuni la modul pot duce la crăpături interne, care nu sunt ușor de depistat. Aceste crăpături minuscule pot duce la puncte fierbinți în celulă și, in final, la incendii. Cauzele pentru aceste crăpături pot fi diverse:

  • Module distruse
  • Mânere de împământare montate pe spate care au cauzat abraziune
  • Deplasarea pe module
  • Transportarea incorectă

Deteriorarea modulului solar poate avea loc și prin delaminarea foliei posterioare, care duce la infiltrarea apei în panou și scurt-circuitarea modulului. În acest context, poate să nu apară incendiu. Cu toate acestea, sistemul poate să cedeze și acoperișul să devină extrem de periculos.

Incendiile panourilor solare pot fi prevenite. Iată cum!

Cel mai important de știut, apelați mereu la o firmă specializată pentru instalarea unui sistem cu panouri solare. Profesioniștii din domeniu știu cel mai bine ce măsuri de siguranță să ia pentru ca panourile solare montate să prezinte un risc cât mai mic de incendiu.

Iată celelalte măsuri prin care puteți avea un sistem de panouri solare cât mai sigur

Achiziționați panouri solare și echipamente de calitate

Subliniem, încă o dată, că panourile solare sunt foarte sigure și că riscul de incediu cu acestea este mult mai mic decât cu cele mai multe aparate electrocasnice (toastere sau mașini de spălat).

Mulți consumatori sunt tentați să achiziționeze panouri solare de calitate inferioară, datorită prețului redus pentru acestea. Evitați pe cât de mult astfel de produse. Panourile pot dezvolta mai repede defecțiuni, provocând incendii și ducând la costuri mai mari pentru achiziționarea de noi panouri solare.

Achiziționați panouri solare de calitate superioară, care vin cu garanții pe termen lung. Acest principiu este valabil și pentru celelalte componente ale sistemului. Nu alegeți cadre sau sisteme de montaj flamabile.

Totodată, urmăriți ca toate conexiunile electrice să fie de la același producător—ambele capete de la conexiunea DC trebuie să fie de la același producător. Este un aspect peste care unii consumatori trec cu vederea. Cu toate acestea, designul conectorilor DC nu este standardizat și chiar și conectorii marcați ca M4 compatibil să prezinte particularități care să genereze arcuri electrice, defecțiuni mecanice și chiar incendii.

Instalați un întrerupător de închidere pentru a deconecta panourile solare de la sistemul electric. Acesta nu va dez-electrifica panourile, dar va ajuta pompierii să combată incendiul panourilor solare.

Utilizați produse rezistente la foc

Există casete de protecție pentru conectorul DC realizate cu un strat adițional pentru protecție la incendiu. Acestea sunt ușor de montat—se montează peste conectorul DC prin capsare. Dacă se petrece un arc electric, acesta va fi conținut sigur pentru a nu răspândi materiale flamabile în instalația cu panouri solare.

Aveți grijă regulat de panouri

Toate sistemele electrice au nevoie de lucrări de mentenanță și panourile solare nu reprezintă o excepție. Urmăriți ca panourile să nu fie deteriorate de animale, rozătoare, păsări, etc. Examinați cablurile—acestea trebuie să nu dezvolte găuri pentru a nu genera probleme în viitor.

Optați pentru panouri solare integrate în panouri solare

Există două tipuri de panouri solare: pe șuruburi, care stau peste țiglele de pe acoperiș și panouri integrate în acoperiș. Întrucât acestea din urmă operează ca și parte din învelișul acoperișului, nu se vor crea goluri în care să se poată depune praful, sau în care animalele și-ar putea face cuibul. Astfel, riscul producerii de incendii va fi mult mai mic.

Realizați acces facil pentru pompieri

În cazul unui incendiu, fiecare secundă contează. Trebuie ca sistemul de panouri solare să fie instalat astfel încât să nu împiedice accesul pompierilor la acoperiș, în cazul unui incendiu.

Montați un întrerupător pentru izolatorul DC

Instalați un întrerupător pentru izolatorul DC într-o zonă ușor de depistat. În multe instalații solare, toate întrerupătoarele sunt montate pe acoperiș. Aceasta înseamnă că, dacă are loc o defecțiune, cineva va putea urca pe acoperiș pentru remediere. Dacă întrerupătorul pentru izolatorul DC sau întrerupătorul de circuit este amplasat într-o zonă mai accesibilă, aceasta înseamnă că va fi mai ușor să izolați sistemul cu panouri solare în cazul unei defecțiuni.

Folosiți materiale rezistente la foc pentru acoperiș

Acest pas este realizabil doar când casa este în proces de construire. Cu toate că riscul apariției de incendiu cu panourile solare este minim, dacă un incendiu totuși se produce, materialele acoperișului pot influența mult dacă incendiul se va agrava sau nu. Țiglele de ciment și argilă sunt clasificate ca și materiale inflamabile, fiind opțiuni excelente pentru utilizarea cu sisteme de panouri solare.

Noile camere TandemVu PTZ de la Hikvision

Blog TandemVuPTZ Hikvision

Rovision partener oficial Hikvision vă prezintă noile produse apărute pe piață în materie de supraveghere video

Noile camere TandemVu PTZ de la Hikvision afișează o imagine wide chiar și atunci când vizualizați în ansamblu, înclinați sau măriți.

Designul Hikvision de ultimă generație integrează mai multe lentile într-o singură cameră de securitate pentru a oferi chiar și cele mai mici detalii în tandem.

✅Toate detaliile într-o singură imagine
✅Performanță maximă în condiții de iluminare scăzută
✅O varietate de funcții inteligente într-o singură cameră

Camerele video TandemVu PTZ de la Hikvision prezintă un design avansat, care integrează mai multe lentile într-o singură cameră de securitate, oferind atât imaginea de ansamblu, cât și detaliile mici simultan. Cu această tehnologie, noile camere TandemVu PTZ de la Hikvision oferă o vizualizare largă în timpul panoramării, înclinării sau zoomului. Utilizatorii vor vedea totul fără a pierde vreun detaliu, obținând conștientizarea situației încă de la instalarea camerei de supraveghere.

Imagine completă și detalii într-o singură vedere
Combinarea lentilelor multiple oferă panorame ample peste zone întinse și vederi detaliate și mărite simultan.

Vedere foarte largă: Canalul panoramic acceptă o vizualizare ultra-largă de 180°
Conexiune inteligentă: Detectarea automată a obiectivelor prin canalul panoramic și urmărirea imediată a obiectivelor prin canalul PTZ

Performanță remarcabilă în lumină slabă
Înfrânge întunericul cu ajutorul tehnologiilor ColorVu și DarkFighter, lăsând TandemVu PTZ să te ghideze.

ColorVu: Oferă imagini color noaptea cu o lentilă fixă F1.0, care captează cât mai multă lumină
DarkFighter: Realizează panoramare, înclinare și zoom pentru detalii clare în lumină slabă

Inteligență comutabilă într-o singură cameră
Experimentează diverse funcții inteligente puternice într-o singură cameră – alege doar funcția de care ai nevoie!

Protecție perimetrală
Detectarea persoanelor și a vehiculelor
Urmărire automată

detalii aici:

https://www.hikvision.com/en/products/IP-Products/PTZ-Cameras/tandemvu-ptz-cameras/?at_medium=custom1&at_campaign=tandemvu_campaign&at_custom1=linkedin&at_custom2=20230426&at_custom3=panoramic_view&at_custom4=poster&category=Network+Products&subCategory=PTZ+Cameras&checkedSubSeries=null

Cei mai buni producători de invertoare fotovoltaice

Blog cei mai buni producători de invertoare fotovoltaice

Piața invertoarelor solare se dezvoltă la viteze amețitoare, tot mai mulți consumatori îndreptându-se spre energia solară pentru case și spațiile comerciale. Potrivit unui raport realizat de Markets and Markets, este de așteptat ca piața invertoarelor solare să ajungă la un impresionant 33.8 bilioane de dolari până în 2027. Această creștere este determinată de interesul tot mai mare al consumatorilor pentru energia regenerabilă, progreselor tehnologice în ceea ce privește invertoarele solare, precum și datorită politicii guvernamentale de sprijinire a acestora.

Dacă sunteți în căutarea unui invertor solar, examinați cu atenție selecția de mai jos. Ea cuprinde informații esențiale despre cei mai reprezentativi producători de invertoare solare. La rovision.ro veți găsi modele de la parte dintre aceștia, la prețuri convenabile. Fiecare dintre producătorii menționați oferă o gamă generoasă de invertoare solare  de înaltă calitate pentru aplicațiile rezidențiale și comerciale.

Care sunt cei mai buni producători de invertoare solare?

Criteriile de mai jos au fost utilizate pentru a identifica cei mai semnificativi producători de invertoare solare ai momentului. De asemeni, au fost considerate și opiniile specialiștilor din industria solară, precum și ale profesioniștilor care montează aceste dispozitive.

Iată criteriile folosite pentru a evidenția producătorii de încredere de invertoare solare

  • Calitate și siguranță
  • Monitorizare
  • Garanție
  • Caracteristici
  • Preț

Toate invertoarele solare vin cu o formă sau alta de monitorizare de la distanță, esențială pentru a observa performanța sistemului. Fără monitorizare precisă și de încredere, este deseori dificil a ști dacă un invertor solar operează corect sau nu, sau dacă a suferit o defecțiune gravă. Considerăm că monitorizarea sistemului și a consumului de energie este o componentă fundamentala a unui sistem fotovoltaic. Cele mai multe invertoare moderne examinează atât generarea de energie solară, cât și consumul de energie al gospodăriei.

Victron Energy

Victron Energy este o companie olandeză specializată in design-ul și producerea de produse pentru sisteme energetice bazate pe baterii. Înființată în 1975, compania a crescut și a devenit o companie internațională cu aproape 1000 de tipuri de produse comercializate peste tot în lume. În sectorul off-grid, Victron Energy  oferă soluții inovatoare de la sisteme solare rezidențiale până la rețele independente de mici dimensiuni. Pe lângă invertoare solare, compania produce și încărcătoare solare, invertoare solare în șir, etc.

Invertoarele Victron Energy atrag prin raportul calitate-preț, precum și performanța consistentă, sigură pentru o bună perioadă de timp. Componentele Victron sunt realizate pentru conectivitate Smart și cele mai multe produse integrează dispozitive GX, de genul Cerbo GX. Astfel, diversele componente electrice ale sistemului vor putea comunica între ele. Orice produs Victron este ușor de conectat și de monitorizat, mai ales dacă vine cu abilități Bluetooth.

Invertoarele Victron se evidențiază și cu design-ul curat, discret, cu amprentă de mici dimensiuni. Produsele Victron sunt create pentru a da maximul de eficiență și pentru a ocupa un spațiu cât mai mic. Față de invertoarele de la alți producători, cele Victron sunt ușor de accesat, de utilizat. Datorită portalului web VRM și a aplicației Victron Connect, veți putea monitoriza și controla sistemul pentru eficiență maximă.

Invertor ON-Grid monofazat Victron multiplus PMP485021010 este un bun model de la Victron Electric, ce reflectă calitățile enumerate anterior. Invertorul Multiplus poate prelua extrem de rapid (sub 20 milisecunde) furnizarea la consumatorii conectați dacă se defectează rețeaua. Calculatoarele și diverse echipamente vor opera fără întrerupere. Se pot conecta în paralel mai multe invertoare (trei unități pentru ieșire trifazică), dar și până la 6 seturi de 3 unități pentru invertor mai mare de 75 kW/ 90 kVA și o capacitate de încărcare peste 2000 A.

TED Electric

Ted Electric este o companie cu mai mult de 25 de ani de experiență în domeniul produselor solare. Producătorul oferă garanție de 2 ani pentru invertoarele solare și execută produse extrem de diverse (baterii GEL pentru echipamente medicale, sisteme de detecție de fum și gaz, sisteme de energie solară și eoliană, echipamente portabile pentru măsurare, sisteme de securitate, etc). Compania este ancorată la nevoile mereu în schimbare ale consumatorilor. Progresul continuu din domeniile tehnologice, telecomunicații duce la dezvoltarea unor sisteme de energie mai sigure și mai eficiente.

Invertoarele Ted Electric atrag prin instalarea facilă, dispozitivele putând fi instalate de proprietarii pricepuți în acest sens. În plus, invertoarele electrice oferă informații detaliate despre sistemul fotovoltaic al casei dvs. Invertoarele Ted Electric au display de bază care arată producția de energie solară în timp real, consumul de energie în timp real. Utilizatorul poate vedea instant cât de mult consumă un aparat electrocasnic. Invertorul informează și despre cât de mult consumă aparatele de mare dimensiune, dar și când unul dintre acestea pornește sau se oprește. Totodată, invertorul poate să indice ce aparate nu ar trebui alimentate non-stop din cauza consumului de energie excesiv, chiar și atunci când nu sunt deschise.

Un model excelent pentru aplicațiile rezidențiale pe care îl găsiți la rovision.ro este Invertor solar de la 48V la 230V 3600VA/2400W MPPT. Acesta este un invertor solar care are control inteligent prin dublu microprocesor CPU și tehnologie de încărcare solara. Invertorul prezintă tehnologie de monitorizare MPPT (Multi Power Point Tracking Controller) și are indicatori LCD și LED. Include toată gama de protecții suprasarcina, scurtcircuit, subvoltaj , supravoltaj, supraîncălzire și management inteligent pentru acumulator.

Fronius

Invertoarele Fronius se mențin în topul invertoarelor mai ales datorită design-ului inovativ de tip snap (creat în 2012). Producătorul austriac realizează invertoare folosite la scară largă pentru aplicațiile domestice și comerciale, datorită performanțelor și a siguranței oferite. Cererea pentru modelul mono-fazic Fronius Primo este extrem de mare și a generat, la un moment dat, probleme de aprovizionare. Producătorul Fronius oferă garanție extinsă cu 5 ani  pentru invertoarele înregistrate online, ceea ce duce la o garanție totală de 10 ani.

Unul dintre motivele pentru care invertoarele Fronius sunt apreciate este sistemul de răcire activ, încorporat în toate dispozitivele Fronius cu sistem de prindere facilă. Răcirea activă este o caracteristică prezentă și în modelele de generație nouă, GEN24 Hybrid. Toate dispozitivele electronice au o temperatură maximă de operare după care puterea trebuie diminuată pentru a se preveni supra-încălzirea și defectarea sistemului—aici intervine eficient sistemul de răcire activa. Invertoarele Fronius vin și cu izolator DC și un design de prindere pentru instalare și accesare facile.

Invertorul de mare capacitate tri-fazic Fronius Symo și invertoarele ECO sunt văzute ca printre cele mai bune modele pentru aplicații comerciale, datorită calității înalte și a performanțelor sigure. Monitorizarea Wi-fi este standard pentru toate invertoarele prin intermediul Fronius SolarWeb. Adăugarea unui instrument de măsurare Fronius Smart permite monitorizarea producerii și a consumului de energie. Astfel, sistemul poate fi utilizat ca sistem de monitorizare completă a energiei pentru o casă.

Aplicația Fronius SolarWeb este ușor de utilizat și oferă informații despre generarea și consumul de energie, precum și economisirea estimată. Secția de analiză oferă statistici de operare detaliate precum curentul în șir și voltajul de rețea. Cu toate acestea, accesarea datelor despre monitorizarea consumului este posibilă doar pentru 3 zile fără subscrierea Premium la Fronius SolarWeb. Upgradarea la Premium oferă beneficii excelente, dar cele mai bune platforme de la producătorii competitivi oferă acces gratuit.

Solar Edge

Invertoarele SolarEdge au devenit tot mai populare în plan Mondial datorită design-ului unic cu optimizatoare DC care permit optimizare și control de energie pentru fiecare dintre panourile solare din sistemul fotovoltaic. Invertoarele compacte SolarEdge din seria SE-H vin într-o gamă variată de mărimi de la 2.5kw până la 10kw. Toate invertoarele SolarEdge trebuie instalate cu un optimizator adițional DC pentru fiecare panou. Optimizatoarele efectuează o parte din sarcinile invertorului în serie. Acestea sunt module electronice de mici dimensiuni, atașate în spatele fiecărui panou solar, montate pentru ca fiecare panou să opereze la nivelul maxim. Optimizarea de panou poate fi obținută și prin utilizarea de micro-invertoare, alături de alte optimizatoare de energie.

Optimizatoarele SolarEdge permit realizarea unor șiruri mai lungi de panouri (până la 22 de module), asigură închidere rapidă pentru siguranță sporită, reduc efectul nedorit al umbririi și pot asigura identificare rapida a unor eventuale probleme. Cu toate acestea, optimizatoarele ridică nivelul de complexitate a sistemului fotovoltaic și orice dispozitiv electronic instalat pe acoperiș va putea genera probleme în viitor. Invertoarele SolarEdge pot veni cu garanție extinsă până la 12 ani.

În ceea ce privește monitorizarea, trebuie să amintim că invertoarele SolarEdge au tehnologie Wi-Fi opțional, pentru a putea oferi date despre energia fiecărui panou. Funcția este excelentă pentru monitorizarea de sistem, dar și pentru detectarea defecțiunilor. În plus, SolarEdge oferă una dintre cele mai bune aplicații pentru telefoane Smart pentru monitorizarea sistemului de la distanță.

Huawei

Producătorul chinez Huawei nu mai are nevoie de nici o prezentare. El a intrat pe piața produselor rezidențiale abia în 2018, când a oferit consumatorilor un invertor solar compact, ușor ca și greutate, cu un set impresionant de calități.  Datorită volumului imens de invertoare de nivel comercial și utilitar vândute la nivel global, Huawei este astăzi unul dintre cei mai mari producători de invertoare solare. Compania a investit miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare în ultimul deceniu.

Prima generație de invertoare rezidențiale de la Huawei a fost SUN2000L, disponibil într-o mare diversitate de mărimi, de la 2kw la 5kw. Varianta updatată a acestui model a fost lansată în 2020. Asemeni variantei inițiale, noul invertor SUN2000L1 poate funcționa și ca invertor hibrid. Este compatibil cu optimizatoarele mai puternice SUN2000-450W-P și sistemele cu baterii mai noi Huawei LUNA 2000.

Din anumite puncte de vedere, invertorul seamănă cu invertorul SolarEdge HD Wave, folosind optimizatoare pentru fiecare panou în parte, asemeni micro-invertoarelor. Cu toate acestea, spre deosebire de invertoarele SolarEdge, modelele Huawei pot funcționa cu sau fără optimizatoare. Ca și sistem hibrid, invertorul Huawei folosește baterie de cuplare la voltaj înalt DC (este încorporată. Aceasta este compatibilă cu bateria LG-RESU-H și bateria nouă LUNA 2000.

Noua cutie opțională de backup funcționează fie cu bateria LG RESU HV, fie cu bateria nouă Huawei și vine cu rating de backup de 5kw, ceea ce este mai mult decât suficient pentru încărcările esențiale. Cât despre monitorizare, este important să menționăm ca aplicația nouă FusionSolar și portalul online de monitorizare sunt mult mai bune decât aplicațiile anterioare FusionHeome. Ele oferă o interfață ușor de citit și funcții de monitorizare, captare de date mai avansate. Aplicația updată fusionsolar poate fi utilizată pentru instalarea de invertor și conectare directă prin rețeaua locală de Wi-Fi.

SMA

Producătorul german SMA Solar Technologies a fost considerat, pentru mult timp, cel mai bun producător de invertoare în serie. Aceasta a fost înainte de apariția seriei de la Fronius care a furat locul de top în 2016. Cu toate acestea, noul invertor Sunny Boy AV a devenit tot mai popular, mai ales după ce compania s-a relocat înapoi în Germania (2019). Invertoarele SMA au fost mereu apreciate pentru performanțele sigure și sunt considerate, în general, printre invertoarele de cea mai înaltă calitate disponibile pe piață. Compania oferă garanție extinsă de la 10 la 20 de ani.

Invertoarele tri-fazice de la SMA sunt produse în Germania, iar seriile noi Sunny Tripower sunt văzute ca printre cele mai bune invertoare comerciale de pe piață. SMA și-a consolidat poziția ca unul dintre liderii mondiali în producția de invertoare solare utilitare prin invertoarele centrale Tripower Core1, Sunny HighPower și Sunny Island.

Asemeni multor invertoare mai noi, cele mai recente serii de invertoare AV de la SMA nu au display și se bazează doar pe comunicarea Wi-Fi pentru instalare și monitorizare. Invertoarele fără display au devenit comune, întrucât display-ul digital instalat la exterior poate ceda în timp. Acest design fără display reduce riscul defecțiunilor și al problemelor legate de garanție, dar este funcțional doar dacă există o comunicare Wi-Fi extrem de stabilă și sigură.

Producătorul SMA are un pachet de monitorizare online, denumit portalul Sunny și cele mai multe invertoare SMA sunt echipate astăzi cu funcție standard de conectare la Wi-Fi. Monitorizarea consumului total și al producerii de energie solară se realizează printr-un instrument de măsurare (destul de scump) adițional, respectiv Sunny Home Manager. Singurul dezavantaj este aplicația mobilă SMA care un aspect destul de învechit și nu este foarte popular printre consumatori, mai ales de cei care folosesc varianta pentru Android. Cu toate acestea, aplicația nouă SMA 3600  va face, se pare, viața mult mai ușoară pentru utilizatori după achiziționarea de modele noi de invertoare.

Sungrow

Creată în 1997 de un profesor universitar, compania Sungrow este una dintre cele mai mari companii de furnizare invertoare solare pe plan mondial. Totodată, este și un producător chinez de invertoare de mare renume. Invertoarele rezidențiale SG au devenit extrem de populare printre utilizatori datorită prețurilor competitive și a nivelului înalt de siguranță. Sungrow este o companie importantă și are reputație excelentă datorită serviciilor și a calității produselor.

Pe lângă invertoarele solare de o diversitate bogată, Sungrow realizează și câteva dintre cele mai valoroase invertoare hibrid de pe piață. Spre exemplu, SHK-30 este un invertor hibrid avantajos ca preț, potrivit în numeroase sisteme de stocare de enegie de tip rezidențial, alături de invertoarele hibrid recente SH-RS. Acestea sunt realizate pentru a se îmbina cu sistemele de baterii de înalt voltaj de ultimă generație de la Sungrow.

Invertoarele solare din seriile premium SG și invertoarele hibrid SH5K-30 au fost primite foarte bine de către utilizatori, au valoare excelentă pentru prețul lor și includ o garanție extinsă de până la 10 ani. Invertoarele Sungrow vin cu monitorizare standard Wi-Fi și folosesc monitorizare nouă, bazată pe Cloud, prin portalul isolarcloud. Acesta este sigur și vine cu funcții noi precum upgradare firmware de la distanță. Aplicația pentru telefoanele Smart este gratuită, simplu de folosit și funcționează eficient. Singura observație ar fi legată de monitorizarea consumului, care poate fi problematică (se pare că acest neajuns a fost remediat, însă).

Fimer

Fimer este o companie de prestigiu, din Italia care a preluat departamentul de produse solare ABB la începutul anilor 2020. Compania este în plin proces de a moderniza multe dintre invertoarele ABB și își extinde invertoarele fotovoltaice de înaltă calitate în aplicațiile de nivel rezidențial, comercial și utilitar.

Odată cu preluarea de către Fimer și feedback-ul pozitiv pentru invertoarele recente UNO-TL și UNO-TL-DM-PLUS, este de așteptat ca Fimer să-și mențină și să construiască o poziție cât mai solidă pe piața de profil. Una dintre calitățile cele mai semnificative pentru invertoarele din seria UNO este capacitatea de a permite șiruri paralele de panouri cu rating de intrare de până la 32A MPPT. Acest rating este pentru ambele MPPT-uri, ceea ce înseamnă că se pot obține trei șiruri independente de panouri cu orientări diferite.

Invertoarele de tip UNO au interfață de plug&play și Wi-Fi pentru toate modelele. Pentru a rămâne competitive într-o piață mereu în transformare, invertoarele hibrid din seria REACT2 de la Fimer vin cu un sistem unic modular pentru stocarea energiei solare (BESS) ce poate fi cuplat fie la AC, fie la DC.

Aplicația recentă Fimer Spa și platforma de monitorizare Energy Viewer reprezintă un important progres și oferă informații detaliate când sunt utilizate împreună cu un instrument de măsurare a energiei. Cu toate acestea, există limite și aplicația nu oferă multe date tehnice, precum generarea de șiruri individuale, voltaje—acestea sunt importante pentru monitorizarea panourilor și depistarea defecțiunilor. Se poate monta un card de logare Wi-fi pe toate modelele mai vechi UNO și invertoare tri-fazice TRIO pentru a se activa monitorizarea.

GoodWe

GoodWe a fost  înființată in 2010 și este o companie din China ce produce invertoare cu prețuri care acoperă o plajă extrem de vastă.  Seria DNS include invertoare solare cu o gamă largă de voltaje MPPT și display LCD. Acestea au fost primite foarte bine de către instalatori. Trebuie să menționăm că uriașul Global Electronics a intrat în parteneriat cu GoodWe pentru a produce invertoare solare de înaltă performanță. Modelele sunt bazate pe seriile de la 5 la 10kw GoodWe MS cu până la 4 MPPT-uri  (Maximum Power Point Tracking) independente.

În ceea ce privește stocarea de energie, GoodWe oferă numeroase invertoare hibrid cuplate AC și DC. De curând a lansat și o gamă variată de sisteme de baterie. Invertoarele hibrid ES sunt produse remarcabile marca GoodWe și sunt apreciate în industrie, mulți producători incluzând platforma hibrid simplă, dar extrem de puternică în numeroase sisteme de stocare cu baterii (ESS). Toate invertoarele GoodWe vin cu monitorizare standard Wi-Fi. Garanția pentru seria DNS este de 10 ani și poate fi extinsă până la 25 de ani. Portalul de monitorizare de sistem GoodWe este excelent, iar platforma este detaliată atât pentru monitorizarea sistemului fotovoltaic, cât și pentru sistemul de stocare a energiei.

Delta

Delta este, în general, privită de instalatorii de sisteme solare ca unul dintre cei mai buni producători de invertoare de nivel de bază. Acest aspect nu este surprinzător, întrucât Delta Group este un uriaș de produse electronice care execută sisteme de control de energie din 1971. În ciuda gamei mai vechi RPI, care nu a fost extrem de populară printre consumatori, invertoarele mai noi precum cele din seria Delta Home sunt foarte bine primite de utilizatori.

Invertorul nou H5A-222 este un produs care se evidențiază cu izolator încorporat DC, instrument de măsurare a energiei încorporat, precum și voltaj de declanșare foarte scăzut (35V). Aceasta înseamnă că invertorul acoperă o plajă vastă pentru voltaj la operare și că va începe să genereze devreme dimineața (mai ales prin comparație cu alte modele de invertoare). În plus, invertorul poate opera cu un singur panou (pe MMPT). Cu toate acestea, în mod real, sunt necesare două panouri în considerarea variațiilor de temperatură. Cele mai multe dintre invertoarele de la alți producători necesită 3 și chiar mai multe panouri pentru a începe să genereze energie. Invertoarele Delta vin cu garanție de 5 ani.

Monitorizarea se realizează prin aplicația prin cloud MyDelta Solar. Atât aplicația, cât și portalul au fost updatate pentru a ameliora experiența pentru utilizatori. Cu toate că, la început aplicația nu avea performanța sigură, Delta a efectuat diverse modificări pentru a îmbunătăți nu doar experiența pentru consumatori, cât și procesul de instalare a setărilor pentru invertoare.