Energia solară este tot mai căutată. De ce merită panourile solare investiția?

Blog energia solară este tot mai căutată

Soarele este o sursă de energie non-poluantă, regenerabilă, gratuită și, mai ales, infinită. Efectele încălzirii globale pot fi diminuate cu ajutorul energiei soarelui care reduce semnificativ amprenta de dioxid de carbon. Energia solară are multe beneficii și asigură independență energetică pe care tot mai mulți consumatori o caută.

Din cele 7,47 milioane de locuințe din țara noastră, jumătate dintre acestea sunt adecvate instalării sistemelor cu panouri solare. În acest moment, încălzirea locuințelor și nevoile energetice sunt acoperite prin surse regenerabile în proporție de 42%, dar doar 1,3% din acest procent vine din energie solară. Aproape 60% dintre locuințe folosesc energia convențională cu gaze naturale, cărbune și energie nucleară.

Dacă sunteți interesat de energia verde, de a cheltui, în timp, mai puțin pe energie au, dacă, vă doriți să aveți un impact asupra planetei cât mai puțin dăunător, instalarea unui sistem de panouri solare este un pas fundamental. Dar merită aceste sisteme investiția substanțială? Sunt panourile solare atât de eficiente pe cum este promovat? La aceste întrebări și multe altele similare vă vom răspunde mai jos, pentru a vă ajuta să luați o decizie.

Cea mai importantă întrebare: se pretează casa dvs. La panouri solare?

Indiferent de cât de eficiente sunt panourile solare, discuția devine inutilă dacă proprietatea dvs. Nu permite instalarea acestora sau dacă locația nu permite funcționarea eficientă a panourilor. Un sistem de energie solară reprezintă o investiție semnificativă și, dacă nu se amortizează în timp, ea nu mai este rentabilă. Iată câteva aspecte de analizat înainte de a investiga costurile de instalare pentru un sistem cu panouri solare

Locația

Sistemele cu panouri solare pot funcționa cel mai bine în zonele cu lumină solară din belșug. Panourile solare pot funcționa și în condiții meteo potrivnice, dar nu vor genera maximul de energie de care sunt capabile. Dacă locuiți într-o zonă cu vreme ploioasă sau înnorată în cea mai parte din an, sistemul de panouri solare nu va putea atinge maximul de eficiență pentru care este construit. Economisirile pe care le așteptați de la un astfel de sistem nu vor veni, din nefericire, niciodată.

Totodată, este esențial ca să nu existe nimic să blocheze accesul luminii solare la panouri sau să le umbrească. Copaci înalți, clădiri reprezintă astfel de blocaje. Chiar și dacă aceste blochează accesul luminii solare la panouri pentru câteva ore, ele vor diminua cantitatea de energie produsă de panouri. În timp, investiția în sistemul cu panouri solare se va dovedi a fi neprofitabilă. Casele din emisfera nordică, orientate spre sud, vest beneficiază de cea mai bună expunere la soare, generând maximul de energie pentru care sunt realizate.

Tipul de acoperiș

Tipul de acoperiș al casei dvs. Este crucial în instalarea panourilor solare. Desigur, panourile solare se pot instala și la sol (analizați aceste soluții dacă proprietatea dvs. se pretează la panouri solare, dar nu la instalare pe acoperiș). Veți avea nevoie de suficient spațiu pentru a monta numărul potrivit de panouri solare. Numărul de panouri solare depinde de consumul de energie al gospodăriei dvs. Și tipul de panouri solare alese.

Panourile solare de înaltă sunt mai eficiente și veți avea nevoie de un număr mai mic de panouri pentru a alimenta casa. Aceste panouri sunt excelente acolo unde acoperișul are design cu geamuri Velux, coș de fum—aceste detalii micșorează spațiul disponibil pentru panouri.  Cu toate că există panouri solare mai ieftine, energia produsă de acestea este mai mică și veți avea nevoie de mai multe panouri pentru a alimenta gospodăria. Dacă acoperișul nu este suficient de spațios pentru acestea, investiția în panouri nu va fi atât de profitabilă pe cât ați sperat.

Vă semnalăm că, pentru a capta cât mai multă lumină solară, panourile trebuie instalate la unghi între 15 si 40 grade. Dacă proprietatea dvs. este amplasată în unghi abrupt, va fi necesar un echipament special de montaj pentru a ajustare. Evident, aceasta duce la complicarea procesului de instalare a panourilor solare și, evident, a costurilor asociate.

Trebuie să evidențiem că autorizația de construcție a unei case nu o include pe cea pentru instalarea panourilor solare. Cu toate aceste, demersurile pentru eliberarea avizelor de instalare a panourilor solare s-a simplificat semnificativ în ultimii ani.

Nu trebuie să luați aminte și la protejarea de vandalizare a panourilor solare, precum și de protecție la avarii accidentale. Dacă doriți să beneficiați de subvenția de la stat, trebuie ca proprietatea dvs. Să fie adecvată montajului unui sistem de cel puțin 3kW putere instalată.

A doua întrebare: cât de mari sunt facturile la curent?

Aceasta a doua întrebare este la fel de importantă ca și prima. Adevărul fie spus, nu are sens să vă angrenați în procesul de instalare a panourilor solare dacă facturile la curent nu sunt foarte mari. Totodată, nu rentează să considerați panourile fotovoltaice dacă aveți casa înconjurată de copaci sau clădiri înalte. Acestea fiind spuse, vă recomandăm sa analizați facturile emise de furnizorul de energie daca panourile vor fi montate pe o casă deja ridicată. Dacă nu, este indicat să vă interesați despre consumul mediu din zonă, nevoile anticipate de consum pentru gospodăria dvs.

Nevoile de energie diferă de la o gospodărie la alta și sistemul de panouri solare trebuie ales în funcție de acestea, dar și spațiul oferit de acoperi. În mod ideal, un sistem necesită între 20 si 30mp, iar unghiul de înclinare trebuie să fie de 30 grade, orientarea casei trebuind să fie spre sud.

Un astfel de sistem nu va elimina total consumul de energie din rețeaua comună și, mai ales, de facturile pentru acest consum. În sezoanele cu randament maxim pentru panourile solare, însă, sistemul va putea diminua semnificativ aceste facturi. Astăzi a devenit tot mai dificilă împărțirea anului în anotimpuri. Cu toate acestea, pentru Romania, o țară cu un climat temperat-continentală, producția maximă de energie solară este vara, după care urmează, descrescător, toamna, primăvara și iarna. Iarna, eficiența panourilor solare poate ajunge și la 30% față de vară.

Sunt scumpe panourile fotovoltaice?

Piața oferă o mare varietate de panouri fotovoltaice și bugetul disponibil este un criteriu de selecție pentru cei mai mulți clienți. Fără a detalia prea mult tipurile de panouri solare, vă evidențiem că panourile poli-cristaline sunt cele mai populare panouri pentru aplicații rezidențiale, în special cele cu putere de 250W.

Ofertele de la furnizori variază ca preț, dar prețul mediu pentru un panou poli-cristalin este în jur de 650 lei. Aceasta presupune 2,6 lei pentru fiecare watt, cu o rată de degradare a performanței de 0.61% pe ani, respectiv 6% pe deceniu.

Mult mai eficient energetic (chiar cel mai eficient în acest moment) este, însă, panoul mono-cristalin. Prețul pentru un astfel de panou este mai mare, ceea ce face ca investiția inițială să fie mult mai mare decât una cu panouri poli-cristaline. Prețurile pentru aceste panouri variază destul de mult de la un furnizori. Ideea de bază este că panourile mono-cristaline pot fi și cu 50% mai scumpe decât panourile poli-cristaline.

Cele mai ieftine sunt panourile amorfe. Din cauza eficienței destul de scăzute, aceste panouri sunt din ce în ce mai puțin căutate de către consumatori. Aceste panouri se montează direct pe acoperiș, fără suport, devenind eficiente maxim în sezonul cald. În sezonul rece, randamentul lor scade semnificativ, mai ales prin comparația cu celelalte tipuri de panouri.

Luați în calcul panourile hibrid, cu eficiență energetică înaltă, dar și prețuri pe măsură!

Casa Verde – o idee care e prea mult folosită?

O casă cu un consum energetic mediu impune instalarea unui sistem cu panouri solare pe o suprafață de 20mp. Cele mai multe sisteme standard comercializate de furnizori includ 12 panouri de 250W, cu o putere fotovoltaică de 3kw pe an. Dacă nevoile gospodăriei dvs. sunt mai mari de atât, vă puteți îndrepta spre sisteme cu panouri de 260W, care au un potențial energetic mai mare.

Desigur, apare dilema de ce trebuie ca sistemul montat să fie de minim 3kw. Răspunsul este simplu—doar așa vă puteți înscrie în programul Casa Verde, coordonate de Ministerul Mediului. Prin acest program, veți putea beneficia de o subvenție de la stat de maxim 20.000 lei, ceea ce reprezintă 90% fonduri nerambursabile pentru proiect. Cu ajutorul acestui program puteți beneficia de o investiție de maxim 4000 euro. În plus, un aplicant din zona rezidențială nu trebuie să vina cu capital pentru a primi, abia ulterior, decontarea. Costurile sunt acoperite de firma certificată pentru montaj și dacă statul amână decontarea, firma de instalație va avea de suferit în acest sens.

Un minus important de semnalat este acela că acest buget de la stat este în descreștere de câțiva ani, de la 20.000 de utilizatori ajungându-se la 13.000 în 2021. Mai mult decât atât, cererile sunt aprobate în ordinea aplicării. Contează și regiunea geografică în care locuiți, anumite zone având număr limitat de beneficiari ai programului.

În concluzie, dacă doriți să instalați sistem de panouri solare prin programul Casa Verde trebuie să vă înarmați cu răbdare. Programul înregistrează întârzieri (furnizorii sunt amânați pentru decontare), iar competiția este destul de dinamică.

Este sau nu rentabil să investiți într-un sistem cu panouri solare?

Pe baza folosirii unui calculator CEZ (calculator consum energie electrică), s-a stabilit că, pentru un consum de 3000kwh pe an (în jur de 250kwh pe lună), sistemul cu panouri solare va putea genera în jur de 4100kwh. Astfel, s-ar obține o economie de  1250 Ron pe an, iar investiția inițială s-ar recupera cam în 3 ani, dacă se decide o finanțare nerambursabilă a proiectului.

Dacă nu este posibilă finanțarea nerambursabilă, vor trece 10 ani până la amortizarea investiției inițiale. Cât despre deteriorarea în timp a panourilor și diminuarea eficienței lor în timp, trebuie să reliefăm că acestea nu constituie probleme reale. Cei mai mulți furnizori asigură garanții pentru produse și performanțele lor și pentru 25 de ani!

Deși panourile solare aduc cele mai mari cheltuieli pentru instalare, trebuie să semnalăm că un sistem de energie solară presupune și alte componente. Regulatorul de tensiune (acesta diminuează riscul supraîncărcării bateriei și costă între 2500 Ron și mai mult de 4000 Ron), baterii  (pentru a stoca și trimite energie în timpul nopții—se găsesc baterii de diverse capacități de stocare și prețuri), invertoare (acestea transformă energia DC produsă de panouri în curent AC, indispensabil funcționării aparatelor electrocasnice. În plus, invertoarele monitorizează și performanța pentru panouri și semnalizează eventualele probleme sau defecțiuni. Un invertor este în jur de 1000 Ron). Sistemul de energie solară include și dispozitiv de măsurare, ce indică ce cantitate de energie este produsă sau consumată și alte componente diverse.

Indiferent că doriți să vă înscrieți sau nu pentru subvenționarea proiectului cu energie solară, luați o decizie cât mai informată. Părerile sunt destul de diverse printre consumatori. Eficiența energetică a panourilor solare depinde de mulți factori—este evident că, în zilele noroase, panourile vor capta mai puțină lumină solară și, implicit, vor genera mai puțină energie.

În plus, în anumite situații, sistemul ar putea produce mai multă energie decât consumați, caz în care pierdeți surplusul. Acest surplus de energie nu poate fi păstrat pentru o perioadă lungă de timp. Achiziționarea unor baterii performante pentru stocarea energiei produse și nefolosite este esențială pentru ca sistemul solar să merite. Există tipuri de sisteme prin care excesul de energie produs poate fi trimis spre rețeaua comună de energie.

Din 2019 a devenit posibilă achiziționarea unui Aviz Tehnic de Racordare de la operatorul de distribuție pentru a comercializa energia produsă și neconsumată. Statutul se numește prosumator și se referă la instalarea de către distribuitor a unui contor cu sens dublu, care indică atât energia cumpărată de la el, cât și cea pe care consumatorul o vinde ulterior. Aceasta este o metodă care are ca scop diminuarea cheltuielilor anuale, prin rentabilitate mai mare în timpul verii, față de eficiența redusă din timpul iernii. Nu vă gândiți că este un instrument prin care vă veți îngroșa veniturile anuale.

Spre exemplu, costurile pentru comercializarea energiei electrice în 2020, generate de prosumatorii cu centrale electrice cu putere de maxim 100kw a fost de 196 Ron/mWh. Prețul de vânzare spre furnizor pentru kwh a fost de 0.19 bani și consumatorii pot exporta în rețea surplusul de energie, pentru a economisi la facturile ulterioare.

În loc concluzie

Sistemul de energie solară va include mai multe componente pe lângă panourile solare. Luați în calcul și costurile pentru firma de instalare, echipamentul adițional, serviciile regulate de mentenanță, precum și taxele suplimentare pentru adăugarea de echipamente precum baterii, încărcătoare pentru vehicule electrice.

Vestea bună este că prețurile pentru panourile solare au scăzut cu mai mult de 60% în ultimii zece ani. Costul total pentru un sistem de energie solară depinde mult de dimensiunea lui, firma de instalare, regiunea în care locuiți, tipul de panouri solare alese, etc.