Doriți să adăugați panouri solare dar nu aveți un acoperiș care să le poată susține? Chiar dacă panourile solare nu pot fi instalate pe acoperiș, nu înseamnă că trebuie să abandonați ideea de a vă bucura de un sistem cu energie solară. În schimb, examinați pe îndelete proprietatea dvs. Pentru a depista cele mai pune spații de instalare pentru panouri.
Panourile solare pot fi instalate la sol, pe acoperișuri de pergole în parcare și ca unități cu montaj pe suporturi. Aceste configurații pot duce la obținerea unei cantități similare, dacă nu mai mare de energie decât cu panourile instalate pe acoperiș
Instalarea panourilor solare pe acoperiș are neajunsuri
Lista beneficiilor aduse de energia regenerabilă este lungă—facturile la curent devin mai mici, puteți obține puncte pentru Casa Verde, diminuați amprenta de carbon a gospodăriei dvs. Sau vă afirmați chiar devotamentul pentru mediu.
Dintre multele tipuri de energii regenerabile disponibile, energia solară este, probabil, cea mai confortabilă și mai apreciată. Este deja prezentă pe piață de câteva decenii, fiind o tehnologie cu performanțe notabile și rambursări cuantificabile. Cu toate că instalarea pe acoperiș este cea mai comună, ea nu este întotdeauna cea mai potrivită pentru anumite clădiri, mai ales pentru cele comerciale.
Anumite acoperișuri funcționează ca elemente arhitecturale și adăugarea de panouri solar ear influența negativ aspectul clădirii. Sunt acoperișuri care nu pot susține greutatea panourilor sau care sunt prea mici pentru ca panourile solare să poată furniza energia necesară casei.
Instalările pe acoperiș tind să fie limitate de dimensiuni. Spațierea modulelor este determinată de dimensiunea acoperișului, iar performanța acoperișului ar putea fi diminuată din cauza limitărilor fizice. Orientarea și înclinarea acoperișului vor determina și ele ce poate produce un sistem, deoarece specificul arhitectural și limitările fizice intră în joc.
Pentru anumite facilități, nu este cel mai bun moment să se adauge panouri solare. Din cauza duratei medii de viață pentru acoperiș comercial și a panourilor fotovoltaice (rezistă 25 de ani), este bine ca panourile să fie adăugate imediat după instalarea acoperișului. Dar dacă sunteți deja la jumătatea duratei de viață pentru acoperiș, adăugarea unor panouri solare s-ar putea să nu fie cea mai bună decizie.
Vizibilitatea și accesibilitatea sunt și ele sacrificate în cazul instalării pe acoperiș. Cele mai multe panouri solare nu vor fi ușor de vizualizat, eventualele probleme fiind mai greu de reperat. Instalate pe acoperiș, panourile solare vor fi mai greu de curățat, întreținut și menținut în condiții excelente de funcționare.
Care sunt alternativele instalării pe acoperiș?
În loc de instalare pe acoperiș, panourile fotovoltaice pot fi instalare cu suporturi sau stâlpi. Cu fiecare dintre aceste opțiuni se pot folosi aceleași tipuri de panouri solare, diferența fiind dată de sistemul de grilaj folosit. Mai mult, aceste soluții de montaj permit să maximizați orientarea panourilor pentru a crește cantitatea de energie produsă.
Sistemele de montaj la sol sunt adecvate pe proprietățile cu mult teren disponibil, precum campusuri, proprietăți publice sau comerciale cu terenuri de mari dimensiuni. Panourile pot fi montate in diverse tipuri de sol, iar amplasamentul lor poate fi ales astfel încât panourile să nu altereze estetica spațiului.
Iată care sunt alternativele montării panourilor solare pe acoperiș
Instalare la sol cu grătare
Acest tip de instalare este simplu și lucrările de îngrijire a panourilor vor fi ușor de executat. Panourile pot fi ajustate facil, pentru a se obține cele mai bune unghiuri de captare a razelor solare. Costurile pentru acest tip de instalare sunt cele mai mici și se poate da funcționalitate unui spațiu care nu era utilizat anterior.
Spre deosebire de instalarea pe acoperiș, cu o instalare la sol ajustarea unghiurilor pentru panouri pentru captarea eficientă a luminii solare este mult mai ușor de realizat. Instalarea la sol permite înclinarea panourilor la unghiul ideal iar acest unghi depinde de cât de departe de sud sau de nord se află proprietatea. Unghiul pentru o casă din Arad va fi diferit de unghiul pentru o casă de lângă Dunăre. Dacă aveți panourile montate pe acoperiș, unghiurile vor fi limitate deoarece va trebui să considerați și vântul care va bate peste panouri.
Instalarea la sol a panourilor solare este relativ simplă și rapidă, fiind necesară doar execuția unor șanțuri de suprafață pentru a securiza grătarele și o mână de oameni pentru a instala panourile. Datorită accesibilității, mentenanța panourilor la sol este ușoară, rapidă și avantajoasă ca preț. Modulele nu trebuie să fie mutate și înmagazinate temporar ca în cazul montajului pe acoperiș, când trebuie să se repare acoperișul.
Panourile solare montate la sol sunt ușor de examinat, curățat și remediat—nici nu se pune problema riscurilor pentru accidentare, ca în cazul montajului pe acoperiș. Întrucât panourile montate la sol sunt cele mai accesibile, ele sunt și cele mai expuse la vandalizare, distrugere accidentală și chiar furt. Măsuri pentru protejarea panourilor solare în acest sens vor fi mai mult decât necesare.
În ciuda acestor mici probleme privind siguranța, panourile solare montate la sol sunt excelente soluții pentru mulți consumatori. Financiar vorbind, acest tip de instalare este unul dintre cele mai ieftine, de la investiția inițială și până costurile de întreținere a panourilor solare (mai mici, evident). Instalarea la sol a panourilor solare este cea mai rapidă și presupune volum de muncă redus din partea firmei specializate și, implicit, costuri mai mici.
Instalarea cu stâlpi
Cu acest tip de montaj, vizibilitatea pentru panouri este bună, iar amprenta montajului nu este de mari dimensiuni. Este un tip de instalare potrivit regiunilor nordice, in care vremea este mai dură. Pentru a se amplifica producerea de energie, se pot cupla mai mulți stâlpi la un loc.
Dacă nu aveți suficient teren, dar nici instalarea pe acoperiș nu este o soluție, luați în calcul instalarea cu stâlpi a panourilor solare. Panourile fotovoltaice vor fi atașate la stâlpi solizi, la câțiva metri de pământ, asemeni unei antene satelit.
Instalările cu stâlpi sunt compatibile în regiunile cu climat nordic, unde viscolele sunt frecvente. Există chiar posibilitatea înmagazinării panourilor în poziție verticală, pentru a se diminua depunea de zăpadă și de gheață.
Panourile sunt echipate cu o platformă de monitorizare care permite pivotarea lor pentru a avea expunere la soare constantă, pe tot parcursul zilei. Această configurație are costuri ceva mai ridicate pentru instalare, din cauza materialelor adiționale necesare pentru construirea stâlpilor și a sistemului de monitorizare. Cu toate acestea, costurile vor fi rapid amortizate deoarece acest sistem de panouri solare poate produce cu 25% mai multă energie decât cu celelalte tipuri de instalări.
Instalarea pe pergole în parcări
Cu aceste instalare, se dublează funcționalitatea parcărilor. Pe de o parte, se creează zone de umbrire în parcări, iar pe de altă parte se oferă energie gratuită pentru încărcătoarele EV. Se poate opta pentru structuri continue sau pentru structuri individuale.
Dacă dețineți o parcare de mari dimensiuni, îi puteți amplifica funcționalitatea prin instalarea unor pergole solare. Întrucât parcările pot oferi la fel de mult spațiu ca și un acoperiș, ele constituie soluția ideală pentru a produce energie solară.
Pergolele de parcare încep să câștige în popularitate deoarece pot genera electricitate, dar și deveni soluții de umbrire și de protecție. Altă dată un spațiu folosit exclusiv pentru mașini, o parcare cu pergole cu panouri solare este cu mult mai utilă.
O astfel de pergolă solară oferă spațiu la fel de mult ca o instalare la sol, dar are proprietățile unei instalări cu stâlpi. Pergola va fi susținută prin coloane întărite care sunt realizate special pentru a susține dimensiunea panourilor solare.
Ca și structură continuă, panourile pot fi aranjate cu o singură pantă de înclinare sau în formă de Y. Se pot crea și “copaci” sau pergole individuale în parcare, în funcție de bugetul disponibil și de preferințe. Ambele design-uri oferă umbrire, creând un spațiu de parcare aparte. Se poate amplifica funcția copertinei prin asocierea unui încărcător EV. Stațiile de alimentare pentru vehiculele electrice reprezintă o modalitate atractivă de a crește o afacere și amplifica profilul sustenabil. Cu panouri solare care oferă energie independent de rețea, veți putea oferi energie regenerabilă utilizatorilor de mașini electrice.
Dacă aveți deja instalate pe acoperiș panourile solare, panourile instalate pe pergole pot optimiza performanța panourilor curente pentru a crește cantitatea de energie produsă de sistem. Copertinele pot crește și vizibilitatea inițiativelor pentru energie regenerabilă, mai ales dacă panourile solare montate pe acoperiș nu sunt vizibile. Din punct de vedere estetic, pergolele solare pot deveni un element arhitectural care scoate din anonimat spațiul în general anost al unei parcări.
Cu toate acestea, trebuie să amintim că acest tip de instalare presupune costuri semnificative. Suporturile pentru copertine trebuie să fie realizate pe comandă pentru parcare și conform specificațiilor panourilor solare. De asemenea, sunt necesare lucrări de consolidare pentru stabilitate. Aceste costuri adiționale reprezintă o creștere și cu 10-15% a investiției inițiale pentru panourile solare.
O ultimă observație
Pentru a crește siguranța panourilor solare, alegeți cel mai protejat loc pentru panourile solare. Unii consumatori folosesc clădirea pentru protecție vizuală, amplasând panourile în spatele acesteia. Evident, se poate instala un gard de protecție în jurul panourilor solare. Până la urmă, depinde și de zona în care locuiți și riscul efracției din zona dvs. Panourile instalate pe stâlpi sau pe pergole sunt, însă, instalate prea sus pentru a putea fi vandalizate sau furate.
Indiferent de tip, cele mai multe panouri fotovoltaice vin cu șuruburi de siguranță care necesită instrumente speciale pentru montaj sau demontare. Astfel, riscul ca o persoană neautorizată să poată fura o componentă a sistemului este destul de redus. Dacă, în ciuda acestor precizări, vă ăngrjorează furtul sau vandalizarea panourilor solare, puteți lua în calcul instalarea unui sistem de supraveghere video—până la urmă, cea mai eficientă metodă de securizare a unei proprietăți.
În final, este bine să știți că instalarea pe acoperiș nu este singura soluție prin care puteți beneficia de un sistem cu panouri solare. Mai mult decât atât, alternativele prezentate pot fi chiar mai ieftine și mai eficiente decât instalările pe acoperiș.