Beneficiile numeroase aduse de energia solară nu mai constituie o noutate pentru cei mai mulți consumatori. Panourile solare presupun utilizarea unei surse infinite de energie—lumina solară—și, dacă sunt instalate corect, pot diminua considerabil facturile la curent, dar și amprenta de carbon a unei proprietăți.
Din fericire, panourile solare pot fi montate pe aproape orice tip de acoperiș și, odată instalate, nu mai este nevoie să faceți nimic (sau aproape nimic!)—soarele își va face singur treaba! De la țiglele de șindrilă bituminoasă până la lemn sau țiglă metalică și ardezie, acoperișurile care permit instalarea de panouri solare sunt numeroase. Cu toate acestea, anumite provocări și limitări există—detalii în rândurile de mai jos!
Pe ce tipuri de acoperiș se pot instala panourile solare?
Dacă încă nu ați început construcția casei și doriți să alegeți cel mai potrivit acoperiș pentru panourile solare, vă veți bucura să aflați că vă puteți alege dintre numeroase tipuri de acoperiș. Panourile solare pot fi montate pe numeroase materiale de acoperiș. Chiar dacă unele dintre aceste materiale vor aduce diverse provocări firmei de instalare, odată montate panourile solare, sistemul de energie solară va fi la fel de eficient ca cel instalat cu ușurință pe un alt tip de acoperiș.
Iată cele mai importante informații despre cele mai răspândite tipuri de acoperiș, dar și despre provocările pe care acestea le aduc, sau nu, profesioniștilor în instalarea de panouri solare
Acoperișuri înclinate cu țigle din beton, ardezie, ceramică
Cele mai multe dintre instalațiile de panouri solare au loc pe acoperișuri înclinate, cu țigle de ardezie. Există mai multe modalități prin care se pot realiza instalările:
- Se atașează panourile pe suporturi peste țigle
- Se îndepărtează o secțiune a țiglelor pentru a se monta panourile pe acoperiș
- Se montează acoperișul direct cu țigle solare
Țigla ceramică și ardezia sunt materiale extraordinare pentru acoperiș, dar trebuie îndepărtate pentru a se putea monta panourile solare. Ele se pot sparge și trebuie îndepărtate și apoi înlocuite pentru montajul panourilor. Se vor utiliza cârlige speciale și grătare de montaj pentru a se încadra perfect în zonele în care sunt înlocuite țiglele. Din cauza acestor provocări, instalarea panourilor solare pe acoperiș din țiglă ceramică, ardezie este cea mai scumpă.
Cele mai multe acoperișuri cu țigle permit metodele de instalare menționate, chiar dacă lucrările de acoperiș sunt realizate, de cele mai multe ori, în timpul renovărilor sau în etapa de ridicare a casei. Vă semnalăm că acoperișul cu țigle de ardezie este cel mai costisitor, ardezia fiind cel mai durabil material pentru acoperiș.
Acoperișuri cu șindrile bituminoase
Aceste acoperișuri permit și ele instalarea de panouri solare, cu ajutorul sistemelor tradiționale de montaj. Instalarea de panouri solare pe aceste acoperișuri este ieftină și ușor de derulat. Se vor introduce știfturi în acoperiș după care se vor monta panourile solare.
Șindrilele bituminoase sunt printre cele mai populare materiale de acoperiș. Dacă aveți un astfel de acoperiș, montajul de panouri solare nu va fi doar simplu, ci și convenabil financiar.
Acoperișuri metalice
Acoperișurile metalice sunt mai simplu de realizat când au margini în picioare, de care se pot prinde cadrele de panouri, nefiind nevoie să se mai găurească acoperișul. Acoperișurile din tablă ondulate permit și ele montajul panourilor solare, prin folosirea unor grătare care nu penetrează tabla, asemănătoare clipsurilor de margine—de obicei cele mai rapide și mai convenabile metode de instalare a panourilor.
Cu toate că panourile solare pot fi ușor de instalat pe acoperișuri metalice, procesul de instalare poate varia destul de mult, în funcție de tipul de acoperiș. Dacă aveți un acoperiș cu margine metalică, panoul solar se va monta facil, prin atașare de margine, fără a fi nevoie de alte lucrări. Chiar dacă se vor realiza găuri în acoperișul metalic, acestea vor fi sigilate cu ajutorul unor substanțe speciale, rezistente la apă.
Cum acoperișurile metalice sunt printre cele mai durabile tipuri de acoperiș, ele vor rezista în timp mai mult decât panourile solare, eliminând costurile și eforturile aduse de o eventuală renovare a acoperișurilor.
Acoperișurile verzi
Știm că acoperișurile verzi sunt prezențe rare la noi în țară, dar ele sunt mai viabile decât s-ar crede. În mod surprinzător pentru mulți consumatori, acoperișurile verzi sunt adecvate instalării panourilor fotovoltaice și duc la crearea unor acoperișuri bio-solare. Cu toate acestea, panourile solare vor avea nevoie să fie montate în același timp cu acoperișul verde, sistemul de montaj al panourilor urmând să fie amplasat sub mediul de creștere. Un aspect pozitiv cu acest tip de acoperiș este acela că vegetația este respirabilă, susținând ventilația pentru panourile solare.
Acoperișuri din azbest
Instalarea de panouri solare pe acoperișuri din azbest este mai complicată decât cu alte tipuri de acoperiș. Nu fiți surprins dacă firma de instalare a panourilor solare va solicita un răgaz până la luarea unei decizii. Va fi necesară instalarea unor căpriori pe acoperiș pentru suportul modulelor solare, astfel încât să nu se destabilizeze acoperișul din azbest.
Acoperișurile din lemn
Montajul panourilor solare pe acoperișul din lemn este similar celui de pe acoperișul din șindrilă bituminoasă. Lemnul este suficient de durabil ca și șindrila și permite înșurubarea pentru montajul panourilor solare. Cu toate acestea, lemnul se poate crăpa mai ușor decât șindrila bituminoasă și veți avea nevoie, obligatoriu, de o firmă specializată de instalare a panourilor solare. Dacă lucrările nu se realizează cu atenție sporită, acoperișul din lemn ar putea să crape—o problemă cu care nu doriți să va confruntați vreodată!
Acoperișuri din cauciuc și ciment fără țigle
Anumite clădiri comerciale, case cu design modern pot avea acoperișuri din ciment ne-țiglat și cauciuc. Acestea permit instalarea de panouri solare, iar montajul este facil, nefiind necesară instalarea prin penetrare. Panourile solare trebuie să fie înclinare spre soare pentru a capta cât mai mult din lumina solară, iar aceasta se obține, de regulă, cu un sistem de stabilizare. Acesta presupune un grătar cu greutate care ține în loc panoul solar, permițând înclinarea panoului spre soare. Sistemul de stabilizare face acest tip de instalare atractivă financiar, nefiind nevoie de construcție adițională sau găurirea acoperișului.
Acoperișul de paie
Nu trebuie să lucrezi în domeniul energiei solare pentru a realiza că un acoperiș din paie nu se pretează instalării de panouri solare. Nu există un sistem de montaj pentru acest tip de acoperiș. În plus, acest acoperiș nu ar permite ventilarea eficientă sub panourile solare și ar putrezi după un timp. Mai mult decât atât, acoperișurile din paie prezintă un risc semnificativ de incendiu, iar instalarea unui sistem electric (ceea ce este un sistem cu panouri solare) este o idee mai mult decât neinspirată!
Acoperișuri plate
Este posibilă instalarea panourilor solare și pe acoperișuri plate, dar este nevoie de un sistem special de montaj pentru a înălța panourile la un unghi potrivit și stabilitate. Un astfel de sistem presupune efectuarea unui compromis între spațiul disponibil și spațiul necesar umbririi între rândurile de module.
Menționăm că acoperișurile plate aduc diverse provocări, de aceea le acordăm o secțiune separată, în cele ce urmează.
Care este cel mai bun design de acoperiș pentru panouri solare?
Acoperișurile diferă între ele nu doar prin materialele din care sunt realizate, ci și prin designul pe care îl au. Partea bună a acestei varietăți este că piața oferă numeroase soluții de montaj, adecvate mai tuturor tipurilor de acoperișuri. Unele acoperișuri permit o instalare mai simplă a panourilor solare decât altele și nu se poate spune că există un tip ideal de acoperiș pentru panourile solare. Există, însă, tipuri de acoperiș care presupun o instalare mai anevoioasă a panourilor solare.
Este nevoie să se înlocuiască acoperișul înainte de montajul panourilor solare?
Depinde mult de vârsta acoperișului deținut dacă este cazul să înlocuiți acoperișul înainte de instalarea panourilor solare. Spre exemplu, un acoperiș din țiglă bituminoasă are o durată de viață de aproximativ 25 de ani. Dacă acoperișul dvs. este mai vechi sau este are nevoie de lucrări de reparare, înlocuirea lui înainte de instalarea panourilor solare vă va ajuta să economisiți. În plus, nu veți plăti de două ori pentru instalarea panourilor solare. În cazul în care acoperișul este în condiție bună sau nu a fost instalat de mult timp, puteți demara lucrările de instalare a panourilor solare.
Există modele de acoperișuri care nu se pretează instalării panourilor solare?
Cu toate că panourile solare pot fi montate pe aproape tipurile de acoperiș, există câteva modele care nu sunt adecvate montajului de panouri fotovoltaice. Spre exemplu, acoperișurile cu pantă foarte abruptă sau care au înclinare mai mare de 40 de grade nu sunt potrivite instalării panourilor solare (casele în formă de a, spre exemplu). Înclinarea marea a acoperișului nu permite panourilor să fie amplasate la un unghi la care să poată fi eficiente. Instalarea panourilor solare pe acoperișuri extrem de înclinate este aproape imposibilă, din cauza unghiului.
În plus, dacă acoperișul este mereu umbrit, panourile solare nu vor fi eficiente pentru casa dvs. Dacă nu există o bună orientare a acoperișului pentru panourile solare, casa dvs. Nu va beneficia prea mult în urma instalării unui sistem de energie solară.
Acoperișul plat și panourile solare—este posibilă sau nu această combinație?
Panourile solare pot fi montate pe acoperișuri din diverse materiale, cu variate forme, dar aduc provocări atunci când vine vorba de montajul pe acoperișul plat. Chiar dacă instalarea panourilor fotovoltaice nu este imposibilă pe acoperișul plat, ea aduce provocări care necesită mai multă atenție decât in cazul montării pe alte tipuri de acoperiș.
De ce este mai dificilă instalarea panourilor pe acoperișuri plate?
Panourile solare pot fi montate pe acoperișuri plate, dar există anumite dificultăți. Aceste acoperișuri au înclinare minimă pentru a permite instalarea sistemelor cu panouri fotovoltaice. Un acoperiș cu înălțare de 6,25mm pe 30cm se încadrează în categoria unui acoperiș plat.
Din moment ce sistemele cu panouri fotovoltaice urmează unghiul de înclinare a acoperișului, sistemele montate pe acoperișuri plate vor permite realizarea unghiului dorit pentru înclinare. Unghiul ideal pentru un panou solar este de 30 de grade față de orizontală. Astfel, panourile solare vor capta mai multă lumină solară pe parcursul zilei. Cu un acoperiș plat, panourile solare vor fi montate pe suporturi care va inclina panul la unghiul de 30 de grade.
Acoperișurile plate sau acoperișurile cu înclinare foarte mică presupun adoptarea unor soluții precise de instalare a panourilor solar. Cheia unei instalări de succes cu aceste acoperișuri constă în identificarea din timp a provocărilor. Iată care sunt cele mai semnificative dintre acestea:
- Scurgeri
- Guri de aerisire
- Ventilatoare de evacuare
- Unități de pe acoperiș
- Parapeți
- Marginile de acoperiș
Panourile solare vor fi montate într-o cuvă și stabilizate cu balast (cărămizi, pavele, pietre, pietriș) pentru a rezista la vânturile intense. Alternativ, panourile pot fi montate pe cadre de metal. Locația și structura clădirii vor influența modul de instalare a panourilor.
Dacă aveți o casă cu acoperiș plat, consultați o firmă specializată în instalarea de panouri solare și experiență bogată cu diverse tipuri de acoperiș.
Care sunt recomandările specialiștilor?
Iată câteva dintre recomandările profesioniștilor în ceea ce privește montajul panourilor solare pe acoperișuri plate
- Panourile solare instalate pe acoperișuri plate trebuie să fie înclinate spre față, pentru a fi siguri că vor capta cât mai multă lumină solară. În instalările mai avansate, panourile pot fi cu sistem automat de auto-înclinare ce maximizează captarea de lumină și generarea de energie pe parcursul zilei.
- Montajul panourilor solare cu înclinare este esențial pentru a menține panourile cât mai curate. Astfel, ploaia va spăla în mod natural depunerile de praf, menținând performanțele panourilor în parametrii optimi. De obicei, panourile trebuie să fie montate la cel puțin 10 grade, dar cei mai mulți instalatori vor căuta să obțină un unghi între 20 și 50 de grade (dacă este posibil).
- Trebuie luate în vedere și aspecte ce țin de vânt, condițiile meteo nefavorabile ce pot face diferența între a opta pentru sisteme independente (mai puțin invazive), folosind balast pentru stabilitate sau sisteme fixe cu grătare care se atașează direct de acoperiș.
- Cu un acoperiș plat nu se poate obține aceeași cantitate de energie ca în cazul acoperișurilor înclinate, întrucât este nevoie de spațierea panourilor pentru a permite umbrire de la pereții de parapet și de la panouri în sine.
exemplu de sisteme de montaj pentru panouri solare pe acoperișuri plate
Pe piață se găsesc sisteme de montaj al panourilor solare pe acoperișul plat de la diverși producători. Acestea vor fi ancorate de acoperiș prin greutatea dalelor de beton. Firma specializată va calcula greutățile necesare pentru sistem, dar și dispunerea lor spațială. Dacă acoperișurile prezintă membrane hidroizolatoare, se vor folosit covoare de cauciuc ce rezistă la razele UV, montabile sub structura de montare.
Sunt disponibile sisteme de montaj pentru panouri solare pe acoperișuri plate spre sud, dar și pentru acoperișuri plate est-vest. Un sistem sud include un profil lateral (folosit în fața rândului sudic al modulului solar), profilul fundal (instalat în spatele rândului nordic din modul) și profilul central (amplasat între rândurile modulului solar). Acest tip de montaj se potrivește cu panourile solare de la cei mai mulți producători de panouri.
Sistemul de montaj est-vest include un profil exterior (pentru rândurile exterioare ale modulului solar), un profil central înalt (amplasat între două rânduri de panouri solare din modul) și profilul central scurt (folosit între două rânduri de panouri solare din modulul solar). Structura poate fi utilizată cu panouri de la diverși producători.