Siguranta pe primul loc

Blog Siguranta pe primul loc

Alege un sistem de supraveghere Rovision si pune siguranta pe primul loc

Cu ajutorul unui kit de supraveghere video Rovision poti sa pui siguranta familiei tale, dar si a casei sau afacerii, pe primul loc. Un sistem de camere de supraveghere inseamna ca poti sta fara griji ori de cate ori lipsesti de acasa. Sistemul de supraveghere video nu inseamna o multime de aparate scumpe si complicate, dimpotriva, este alcatuit din cateva aparate simplu si usor de folosit si instalat. Astfel, principalele componente ale unui kit de supraveghere sunt camerele de supraveghere insotite de aparate tip DVR si NVR. In anumite cazuri, aceste kit-uri de camere de supraveghere includ si accesorii pentru montaj. Numarul de camere depinde de nevoile tale, asa ca poti alege un kit de supraveghere video cu 4 camere sau cu una, doua ori chiar mai multe. Alege intotdeauna in functie de suprafata pe care vrei sa o acopere sistemul de supraveghere si in functie de cum doresti sa plasezi fiecare camera.

Sistemele de supraveghere iti pot proteja cele mai de pret bunuri

Poti alege dintre sisteme de supraveghere exterior sau de interior. Cea mai buna optiune este sa alegi un kit care include atat camere de exterior, cat si cateva camere pentru punctele cheie de acces in incinte. Astfel, un sistem de supraveghere pentru exterior se poate combina cu succes cu unul pentru interior. Descopera oferta rovision.ro si comanda online, rapid si usor.

Ce alte beneficii mai aduc sistemele de supraveghere?

Beneficii sisteme de supraveghere

Cu toate ca principalul beneficiu adus de un sistem de supraveghere video il constituie securizarea bunurilor, oamenilor si proprietatilor, acesta aduce numeroase alte avantaje.

Colecteaza dovezi in caz de efractie

Unul dintre cele mai importante avantaje aduse de un sistem de supraveghere video il reprezinta furnizarea de dovezi, in cazul unei efractii, incident. In cazul in care resedinta/cladirea de birouri/magazinul/parcarea, etc reprezinta obiectul unei activitati infractionale, camerele de supraveghere vor oferi dovezi esentiale pentru organele de investigatie. Indiferent daca vorbim de sisteme de supraveghere traditionale CCTV sau sisteme digitale moderne, imaginile video vor ajuta la depistarea infractorilor.

Trimite alerte automate catre o firma de paza/politie

Pentru anumite locatii, sistemele de supraveghere video pot fi instalate astfel incat sa fie transmise alerte automate catre autoritati in cazul unei efractii. Cu ajutorul senzorilor si amplasarii adecvate a camerelor de supraveghere, sistemul de supraveghere video poate identifica efractia imediat si trimite notificare catre proprietar, firma de paza, politie.

Stocheaza inregistrari importante

Sistemele de supraveghere video pot oferi imagini esentiale pentru afaceri, mentinand rapoarte despre activitatile in anumite zone ale spatiului comercial. Fie ca vorbim despre un spatiu de birouri sau o fabrica, inregistrarile video oferite de sistemul de supraveghere video vor oferi informatii pe care le puteti omite, verifica anumite activitati si evenimente, dar si supraveghea modul de desfasurare a anumitor activitati.

Monitorizeaza evenimente in timp ce au loc

Colecteaza dovezi in caz de efractieIndiferent ca este vorba despre un incident petrecut in afara casei dvs sau a resedintei, sau ca au loc actiuni pe care doriti sa le supravegheati, sistemul de supraveghere video este o solutie la indemana. Puteti vizualiza inregistrarile in timp real pe monitoare sau accesa de la distanta ceea ce se inregistreaza.

Cu ajutorul unui sistem de supraveghere puteti accesa live inregistrarile, de oriunde v-ati afla, luand masurile necesare in cazul incidentelor neplacute.

Indeparteaza posibilii infractori

Simpla prezenta a camerelor de supraveghere poate indeparta infractorii. In urma studiilor, s-a evidentiat ca infractorii evita proprietatile unde sunt instalate camere de supraveghere video. De regula, infractorii petrec timp in a-si selecta urmatoarea tinta, eliminand proprietatile cu sisteme de supraveghere video. Chiar daca infractorii incearca dezactivarea camerelor, distrugerea imaginilor deja surprinsa va fi dificila, mai ales datorita solutiilor moderne de stocare a acestora.

Reduce cheltuielile pentru protectie

Odata ce veti instala un sistem de supraveghere, numarul personalului necesar pentru supravegherea video a unui spatiu comercial, industrial, se va reduce semnificativ.

Previne vulnerabilitatea in masurile de protectie

Supravegherea video poate fi elementul fundamental pentru masurile de protectie pe care le luati, dar si pentru a servi ca masura secundara atunci cand celelalte metode esueaza. Poate alte metode de supraveghere video nu va ofera informatiile pe care le cautati, in timp ce camerele de supraveghere video vor capta imaginile necesare.

Imbunatateste productivitatea

Un sistem de supraveghere in cladirea de birouri, magazine, poate avea efecte pozitive si asupra angajatilor. Acestia se vor simti in siguranta atunci cand stiu ca un sistem de supraveghere video protejeaza spatiul activitatii. Angajatii vor fi mai relaxati si se vor putea focusa pe activitati mai eficient, devenind mai productivi in munca lor.

Ce aspecte sa considerati inainte de achizitionarea unui sistem de supraveghere video?

Modul de instalare a unui sistem de supraveghere video

Intrucat exista numeroase modele de sisteme de supraveghere, este necesar sa examinati o multitudine de factori pentru a identifica sistemul perfect pentru nevoile dvs de securizare, specificul proprietatii, dar si bugetul de care dispuneti. Iata cele mai importante elemente de examinat:

Modul de instalare

Daca vorbim despre supravegherea video a unui spatiu de mici dimensiuni, sau daca nu sunt multe zone de supravegheat, este posibil sa instalati sistemul de supraveghere fara a apela la ajutorul profesionistilor. Piata va ofera sisteme de supraveghere care vin cu toate componentele necesare, camere, dispozitiv de inregistrare, card de stocare, accesorii, etc.

Pentru supravegherea spatiilor comerciale de mari dimensiuni, sau in aplicatiile unde sunt necesare multe camere de supraveghere, va sugeram sa apelati la profesionisti. Instalarea si setarea sistemului de supraveghere sunt mai complexe pentru aceste aplicatii.

Tipul de camera

Fiecare dintre tipurile de camere de supraveghere (IP si analog) prezinta avantaje si limite. Camerele de supraveghere IP (Internet Protocol) sunt preferate camerelor traditionale de tip analog, oferind mai multe functii si prezentand mai multe caracteristici. Camerele de supraveghere IP capteaza imagini la rezolutii inalte si permit analiza video, alerte automate, functii de inteligenta artificiala, etc.

Tipul de stocare

Exista trei tipuri de stocare pentru sistemele de supraveghere video: NVR, DVR si hybrid. Dispozitivul DVR (Digital Video Recorder) foloseste camere de tip analog, in timp ce dispozitivul NVR (Network Video Recorder) foloseste camere IP. Cu un recorder hibrid, veti putea folosi atat camere analog, cat si de tip IP.

Necesarul de stocare

Calitatea pe care o doriti pentru imagini, precum si durata video-urilor vor determina nevoia pentru spatiului de stocare pentru sistemul de supraveghere video. Daca intentionati sa inregistrati si pastrati video de inalta calitate, veti avea nevoie de mult spatiu de stocare pentru sistemul dvs. De asemenea, veti avea nevoie sa determinati daca veti stoca imaginile local pe drive-ul intern de stocare al camerei, hard-disk sau extern pe o platforma in cloud.

Caracteristicile

Sistemele de supraveghere video pot veni cu numeroase caracteristici, precum detectie inteligenta a miscarii, vizibilitatea pe timpul noptii, PTZ, etc. Evaluati aceste caracteristici si alegeti camerele de supraveghere in functie de necesitatile de securizare pentru spatiul dvs. Spre exemplu, daca aveti nevoie de un sistem de supraveghere de baza a spatiului comercial, alegeti unul capabil sa capteze imagini si pe intuneric si sa trimita alerte 24/7.

Specificul spatiului de supravegheat

Este necesar sa stiti unde vreti sa amplasati camerele de supraveghere, intrucat acest aspect va influenta tipul de camera de care aveti nevoie. Spre exemplu, daca aveti nevoie de supraveghere la intrarea in cladire, aveti nevoie de o camera rezistenta la elementele naturale, cu alerte de miscare si vizibilitate si pe timpul noptii.

Capacitatea de personalizare

Multe din sistemele de supraveghere actuale permit ajustarea lor la nevoile specifice ale clientului. Indiferent ca aveti nevoie de un sistem pentru supravegherea unei singure incaperi sau de un sistem pentru monitorizarea curtii si a cladirii de birouri, piata va ofera modelul necesar.

Pretul

Numarul de camere, tipul de spatiu pe care il monitorizati, dar si tipul de stocare dorit sunt cateva dintre elementele care vor influenta pretul pentru un sistem de supraveghere video. Caracteristicile pentru camere, dimensiunea spatiului de stocare, functiile precum analiza video, detectia miscarii sunt alti factori ce se reflecta in costul pentru un sistem de supraveghere video.

Cel mai bun DVR 4 canale in 2024

Blog Cel mai bun DVR 4 canale

Atunci cand vorbim de supravegherea video, trebuie sa vorbim si despre DVR (Digital Video Recorder). Acest dispozitiv ne ajuta sa inregistram filmarile pe care camerele de supraveghere ni le ofera, pentru a le putea vizualiza atunci cand avem nevoie. In cazul  unui incident, sistemul DVR ne va oferi dovada actului infractional si chiar ajuta in identificarea infractorilor.

Sistemele DVR moderne sunt capabole sa pastreze inregistrari de la 16 camere de supraveghere simultan. In plus, dispozitivele DVR vin cu hard drive-uri care va dau posibilitatea de a pastra inregistrarile. Modelele de ultima generatie sustin si stocare in Cloud si chiar vin cu aplicatii ce va permite monitorizarea live de la distanta.

Care este cel mai bun DVR 4 canale?

Daca sunteti in plina pregatire pentru instalarea unui sistem de monitorizare, probabil ca va indreptati si spre achizitionarea unui DVR. Pentru aplicatiile mai putin complexe, in care spatiul de monitorizat nu este impresionant ca in cazul unor spatii industriale, un sistem format din 4 camere supraveghere este o buna optiune. Odata ce ati ales camerele de monitorizare, este necesar sa achizitionati si un recorder DVR 4 canale.

La rovision.ro veti putea gasi cu usurinta modelul cel mai potrivit pentru aplicatia dvs. Modelele noastre acopera nevoi de monitorizare variate si vin la preturi pentru bugete diverse. Dispozitivele DVR 4 canale pe care le puteti achizitiona de la noi sunt de la producatori de renume: Hikvision, Dahua, Rovision, Asytech si Uniview. Chiar daca fiecare dintre modelele oferite sunt de mare calitate, cateva dintre ele impresioneaza cu performantele si raportul calitate pret.

Cele mai bune dispozitive DVR vor oferi functii complexe, integrare cu aplicatii pentru a vizualiza inregistrarile de oriunde de pe planeta, in price moment. Cu cat mai mare valoarea de fps, cu atat mai performant va fi recorderul. Detectia miscarii, vizibilitate pe timpul noptii, alarme de detectia miscarii (semnalate prin aplicatie), posibilitatea de a folosi propriul hard disk, inregistrarea de lunga durata si o interfata usor de navigat sunt caracteristici ale celor mai bune recordere DVR.

DVR Rovision ROV5104HS-4KL-I2 wizsense

DVR Rovision ROV5104HS-4KL-I2 wizsense, 4 canale, 4K-N/5MP face parte din seria AI si inregistreaza pe cele 4 canale cu rezolutie 4K. Atunci cand sunteti interesati si de captarea sonorului in aplicatia de monitorizare, acest dispozitiv este excelent intrucat sustine audio prin HDCVI—il puteti folosi alaturi de camere Dahua cu microfon incorporat (iata cateva modele: https://staging.rovision.ro/categorie-produs/camera-supraveghere/?filter_audio=da ) .

 

DVR rovision wizSense

DVR-ul Rovision suporta nu doar 4 canale BNC, ci si 4 camere IP cu rezolutie de inregistrare de maxim 8MP. Atunci cand vreti sa amplificati monitorizarea video, o veti putea face cu usurinta, intrucat recorderul permite folosirea de 8 camere. In ceea ce priveste stocarea, recorderul sustine un hard HDD de maxim 10TB (il puteti achizitiona separate). Recorderul functioneaza pe 4 canale audio HDCVI, iar tehnologiile AI conving pentru achizitionare. Protectie perimetrala (filtrare alarme false cauzate de animale, elemente naturale, surse de lumina), recunoastere/analiza faciala (sex, varsta, masca, etc), stocare inregistrari, SMD Plus (Smart Motion Detection) sunt cateva dintre aceste functii. Detalii vin mai jos.

Analiza Tripwire

 

analiza Tripwire

Cu ajutorul acestei functii se pot identifica persoane, obiecte/masini ce depasesc o limita predefinita (virtuala). Daca aplicatia dvs este de monitorizare video a parcarilor, intrarilor, sau a altor zone delimitate, va sugeram sa optati pentru acest DVR.

Detectie faciala

 

Camere cu recunoastere facialaAsa cum sugereaza si numele, aceasta functie permite identificarea persoanelor. Mai mult decat atat, aspecte precum sexul, varsta, ziua de nastere, purtarea de masca/ochelari, adresa, nr certificat si multe alte date personale pot fi obtinute datorita acestei functii. Pentru a diferentie categoriile alese, elementele sunt clasificate pentru fiecare optiune din baza de date.

Vizualizarea imaginilor de la distanta

Unul dintre cele mai importante beneficii aduse de progresul din domeniul supravegherii video este posibilitatea de monitoriza un spatiu de la distanta. Recorderul Rovision vine cu aplicatie, astfel incat veti putea monitoriza spatiul, oriunde v-ati afla! Nu aveti nevoie decat de un telefon mobil si de conectarea la o retea de internet!

SMD Plus (Smart Motion Detection)

 

smart motion detectionPrin aceasta functie, se pot declansa simultan alarma si inregistrarea. Recorderul va analiza automat dimensiunile intrusului pentru a reduce riscul alarmelor false. Compresia H.265+ este suficienta pentru folosirea latimii de banda (bandwidth) la maximum si diminua marimea fisierelor video. Acest efect se petrece fara a se altera calitatea imaginilor. Compresia diminueaza bitrate-ul si sustine performanta constanta si durabila a sistemului de monitorizare.

Functii de redare si backup

Lista functiilor de redare cu acest recorder este lunga si include functii precum: play, pauza, stop, redare rapida, derulare, fisierul precedent/urmator, camera precedenta/urmatoare, shuffle, selectie backup, zoom digital, etc.

In ceea ce priveste backup-ul, este realizat prin dispozitiv USB/retea.

DVR 4 canale 8MP 4K Hikvision DS-7204HTHI-K2(S) Audio

Atunci cand vorbim despre sisteme de monitorizare video, producatori precum Hikvision nu mai au nevoie de nici o introducere. Cu un raport calitate-pret extrem de atragator, recorderul DVR 4 canale 8MP 4K Hikvision DS-7204HTHI-K2(S) Audio este un exemplu foarte bun pentru calitatea produselor de monitorizare video de la Hikvision.

 

DVR 4 canale 8MP 4K Hikvision DS-7204HTHI-K2(S)Recorderul Hikvision are 4 canale turbohd 4.0 si inregistreaza TVI 4K 8MP, fiind capabil de compresie H.265Pro+/H.265 Pro/H.265. Capacitatea de inregistrare Turbo HD este, dupa cum urmeaza:

  • 8Mp, respective 3840×2160 pixeli 15fps,
  • 5MP 20fps
  • 3MP 18fps TVI
  • 2,1 Mp TVI 25fps.

Recorderul inregistreaza si AHD 5MP si 3MP, dar sustine si tehnologie HDCVI 4MP, 2MP, 1 MP. Sustine 4 camere IP Hikvision de pana la 8MP si ofera playback simultan de la 4 camere video. El inregistreaza pe 4 canale TVI audio over coaxial.

Cand ne uitam la detaliile tehnice, remarcam cele 4 intrari audio, alarme In/out 4/1, dar si functiile multiple de care este capabil. Detectie depasirea limitei, detectia de intruziune, analiza video de continut, cautare inteligenta pentru playback eficient (pentru cele 4 canale), detectie modificare brusca pentru 2 canale sunt cateva dintre aceste functii.

Cablarea recorderului o veti putea realiza cu un cablu coaxial de pana la 800m (RG6) pentru camerele Hikvision turbohd. Nu uitati sa achizitionati si conectori BNC.

Versatilitatea recorderului Hikvision este un factor decizional important pentru multi clienti. Acesta poate folosi simultan camere analogice clasice, Hikvision Turbo HD pana la 8MP, AHD 5MP, HDCVI 4MP. El gestioneaza 2 HDD SATA de maximum 10TB (fiecare).

DVR Pentrabrid 4 canale Rovision, 1080N H.265+

Chiar daca bugetul dvs este unul limitat, aceasta nu inseamna ca trebuie sa sacrificati calitatea recorderului DVR pentru aplicatia dvs. La rovision.ro veti gasi modele cu preturi avantajoase, capabile de performante notabile si de calitate superioara.

DVR Pentrabrid 4 canale Rovision, 1080N H.265+ este un astfel de model, fiind o alegere excelenta pentru clientii cu buget fix, dar la fel de interesati ca toti clientii sa beneficieze de produse performante.

 

DVR Pentrabrid 4 canale Rovision, 1080N H.265+

Recorderul Pentabrid Rovision este capabil de compresie video H.265+/H.264 si poate diminua bit rate-ul cu pana la 90%. Astfel, se va reduce semnificativ spatiul de stocare de care aveti nevoie pentru inregistrarile video. Versatilitatea recorderului este impresionanta, mai ales tinand cont de pretul acestuia. Astfel, recorderul sustine camere cu tehnologie HDCVI/AHD/TVI/CVBS/IP si este capabil sa identifice automat semnalul camerei, eliminand nevoia unor setari manuale.

Recorderul Pentabrid Rovision sustine rezolutie 1080P Lite pe toate canalele si transmite 720p pana la 1200m pe cablu coaxial. Scalabilitatea este si ea excelenta, intrucat recorderul permite conectarea de 6 camere IP.

In ceea ce priveste stocarea, veti avea nevoie de hard diska HDD cu capacitate maxima de 6TB. Veti avea nevoie de 2 USB-uri 2.0 pentru backup. Este posibila si vizualizarea pe telefon de la distanta. Aplicatia exista atat pentru telefoanele Android, cat si pentru cele iphone (aplicatia Rovision Connect).

Legea camerelor de supraveghere – care sunt limitele impuse de legislatia romaneasca asupra dreptului de a-ti pazi bunurile de valoare

Blog Legea camerelor de supraveghere

Indiferent daca sunteti proprietar sau chirias, instalarea unui sistem de alarma sau a unui sistem de supraveghere video complet este o miscare inteligenta de securitate. Spargatorii au spus chiar ca o casa cu o camera de filmat afara nu merita osteneala.

Dar cum ramane cu toata activitatea pe care o capteaza camera de supraveghere atunci cand nu este vorba de un jaf? Este in regula sa instalati o camera de securitate care este indreptata spre casa vecinului dvs? Va pot solicita fortele de ordine inregistrarile video?

Acestea sunt doar cateva dintre problemele de confidentialitate care impiedica oamenii sa-si instaleze camere de supraveghere. Din pacate, confidentialitatea este rareori o problemă simpla. Pentru a ajuta la rezolvarea acestor probleme, avem raspunsuri la cele mai frecvente intrebari despre camerele de securitate si confidentialitate.

Camerele de securitate sunt o incalcare a vietii private?

Nu. Simplul act de a instala o camera de supraveghere pentru a fi cu ochii pe casa ta (sau copiii sau animalele de companie) nu constituie o invazie a vietii private. O problema poate fi modul in care va folositi de filmarile video. Iata cateva momente in care o camera de securitate poate fi o incalcare a vietii private:

  • Camera poate vedea in casa unui vecin, mai ales daca puteti vedea locuri private, cum ar fi un dormitor sau o baie.
  • Aveti o camera intr-un loc privat din casa.
  • Utilizati o camera ascunsa fara consimtamant.

Poate vecinul sa va inregistreze video pe proprietatea dvs?

Vecinul poate să înregistreze video pe proprietatea dvs. dar numai dacă există consimțământul scris al dvs. ca proprietar. Din 25 mai 2018, în țara noastră a devenit activ Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR), regulament ce se aplică și imaginilor captate de camerele de supraveghere. Imaginile captate cuprind, deseori, imagini cu persoane și pot fi folosite pentru a identifica persoane suspecte (direct sau indirect). Astfel, imaginile devin obiectul regulamentului GDPR.

Atunci când unghiurile de captare ale camerelor sunt îndreptate spre o proprietate privată a persoanelor terțe (aici sunt incluse case, uși, geamuri de apartamente, curți ale vecinilor), prelucrarea datelor prin imaginile video captate se poate realiza în urma obținerii consimțământului scris al persoanelor ce pot fi surprinse de camerele de supraveghere.

În cazul în care camerele de supraveghere video captează, exclusiv, spațiul privat al proprietarului (gestionarului) camerelor pentru nevoi personale și de familie, Legea nr. 133/2011, respectiv art. 2 alin. (4), exclude de la aplicabilitate prelucrarea datelor. Astfel nu sunt încălcate drepturile subiecților ale căror date sunt captate prin camerele de supraveghere. Legea precizată se aplică doar când unghiul de captare pentru camerele de supraveghere video excede spațiul privat al proprietarului camerelor.

Sistemele de supraveghere și GDPR

Toate instituțiile și persoanele fizice sau juridice de pe teritoriul U.E. care folosesc camere de supraveghere au obligația de a descrie scopul pentru care sunt utilizate camerele. Regulamentul GDPR se focusează pe persoana fizică, iar camerele de supraveghere pot deveni intruziune în viața acesteia. Regulamentul GDPR protejează datele persoanelor fizice pe bază de:

  • Consimțământ
  • Contract
  • Interes vital
  • Obligație legală
  • Interes public
  • Interes legitim.

Încalcă vecinul dvs. legea când folosește camere de supraveghere?

Nu, doar pentru că vecinul dvs. utilizează camere de supraveghere nu înseamnă că încalcă legea. Dar, folosirea de camere de supraveghere îl face să devină un operator de date cu caracter personal și el devine obligat să respecte obligațiile legale privind protecția datelor (dreptul la informare al persoanei vizate este unul dintre ele).

Chiar dacă este posibil ca vecinul dvs. să capteze imagini prin camere de supraveghere, trebuie să arate că modalitatea respectă regulamentul GDPR și că protejează drepturile persoanelor captate prin camerele de supraveghere.

Ce trebuie să facă vecinul dacă a surprins imagini cu persoane din curtea dvs.?

În primul rând, vecinul ar trebui să aibă un motiv clar și justificabil pentru supravegherea video. Iată câteva măsuri pe care vecinul dvs. ar trebui să le întreprindă înainte de montarea camerelor de supraveghere:

  • Să informeze clar, prin semne, că există camere de supraveghere. Trebuie să fie precizat și scopul înregistrării
  • Să nu capteze mai multe imagini decât are nevoie pentru îndeplinirea scopului
  • Să asigure securitatea imaginilor captate
  • Să păstreze înregistrările doar atât timp cât are nevoie
  • Să opereze sistemul de supraveghere doar conform scopului enunțat.

Ce se întâmplă dacă vecinul dvs. încalcă legea?

Dacă vecinul dvs. nu respectă legea privind protecția datelor, el poate fi supus unei sancțiuni din partea ANSPDCP.  Poate fi vorba despre o amendă, dar puteți și să întreprindeți o acționare în justiție pentru a solicita despăgubiri în instanță.

Cu ce scop poate fi utilizata supravegherea video?

Cf. Art. 4
Supravegherea video poate fi efectuata, in principal, in urmatoarele scopuri:
a) prevenirea si combaterea savarsirii infractiunilor;
b) supravegherea traficului rutier si constatarea incalcarii regulilor de circulatie rutiera;
c) asigurarea pazei si protectiei persoanelor, bunurilor si valorilor, a imobilelor si a instalatiilor de utilitate publica, precum si a imprejmuirilor afectate acestora;
d) indeplinirea unor masuri de interes public sau exercitarea prerogativelor de autoritate publica;
e) realizarea unor interese legitime, cu conditia sa nu se prejudicieze drepturile si libertatile fundamentale sau interesul persoanelor vizate.

In ce conditii poate fi utilizata supravegherea video?

Cf. Art. 5
(1) Supravegherea video poate fi efectuata in locuri si spatii deschise sau destinate publicului, inclusiv pe caile publice de acces de pe domeniul public sau privat, in conditiile prevazute de lege.
(2) Camerele de supraveghere video se monteaza in locuri vizibile.
(3) Este interzisa utilizarea mijloacelor de supraveghere video ascunse, cu exceptia situatiilor prevazute de lege.
(4) Este interzisa prelucrarea datelor cu caracter personal prin mijloace de supraveghere video in spatii in care se impune asigurarea intimitatii persoanelor, cum ar fi: cabine de proba, vestiare, cabine de dus, toalete si alte locatii similare.

Legi care reglementeaza supravegherea video:

  • Prin adoptarea Regulamentului nr. 679/2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor datea fost implementat GDPR începând cu data de 25 mai 2018.
  • Parlamentul României a adoptat Legea 190/2018 Privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 679/2016. Această lege reglementează doar supravegherea video făcută de angajator la locul de muncă.
  • Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, împreună cu Decizia nr. 52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, reglementează instalarea camerelor de supraveghere în spațiile publice sau private.
  • Decizia nr. 52/2012 (articolul 4), permite supravegherea video numai în următoarele cazuri:
    • pentru prevenirea și combaterea săvârșirii infracțiunilor.
    • pentru supravegherea traficului rutier și constatarea încălcării regulilor de circulație rutieră.
    • pentru asigurarea pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor, a imobilelor și a instalațiilor de utilitate publică, precum și a împrejmuirilor afectate.
    • pentru îndeplinirea unor măsuri de interes public sau exercitarea prerogativelor de autoritate publică.
    • pentru realizarea unor interese legitime, cu condiția să nu se prejudicieze drepturile și libertățile fundamentale sau interesul persoanelor vizate.

Durata de stocare a datelor

Durata de stocare a datelor obtinute prin intermediul sistemului de supraveghere este proportionala cu scopul pentru care se prelucreaza datele, astfel ca inregistrarile sunt stocate pentru o perioada care nu depaseste 30 de zile, cu exceptia situatiilor expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate.

La expirarea perioadei de stocare, datele se sterg prin procedura automata de suprascriere in ordinea în care au fost inregistrate.

In cazul producerii unui incident de securitate, precum si in cazuri temeinic justificate, durata de pastrare a inregistrarilor relevante poate depasi limitele normale in functie de timpul necesar investigarii suplimentare a incidentului de securitate.

Pastrarea este documentata riguros, iar necesitatea pastrarii este revizuita periodic, si se va face cu aprobarea conducerii institutiei.

In cazul in care durata de stocare depaseste termenul prevazut de 30 de zile, aceasta se va consemna in Registrul inregistrarilor care depasesc durata de stocare, gestionat de administratorii sistemului.

De asemenea, sa nu omitem faptul ca supravegherea video trebuie anuntata VIZIBIL, astfel incat cine trece prin raza de actiune a camerelor, sa fie informat de faptul ca este supravegheat video.

Mai multe informatii privind politica generala a supravegherii video-audio AICI

Numai tu stii cat de multe eforturi ai depus pentru a achizitiona in sfarsit masina mult visata, cursiera aceea pe care o invidiaza toti amicii din gasca ta si, in general, fiecare dintre bunurile de valoare din colectia ta. Este de inteles dorinta de a proteja cat mai bine obiectele valoroase si de a avea posibilitatea de a identifica hotul care ti-a ochit bicicleta sau vecinul suparat caruia i-a scapat cheia pe portiera masinii tale.

Cea mai buna si la indemana solutie este aceea de a monta in anumite puncte cheie din casa si din jurul acesteia doua-trei camere video de supraveghere care sa te ajute in procesul de gasire a celui care a dorit sa-ti faca un necaz. Trebuie sa stii, totusi, ce conditii au impus legiuitorul roman si cel european in aceasta privinta, pentru ca filmarile sa iti fie cu adevarat utile in justitie si pentru a nu putea fi acuzat de felurite incalcari ale legislatiei de GDPR.

 Cuprins:

  1. Legislatia privind montarea camerelor de supraveghere si scopul acesteia
  2. Regulile privind inregistrarile realizate pe domeniul public

1. Legislatia privind montarea camerelor de supraveghere si scopul acesteia

Inainte sa faci o investitie intr-un kit performant de supraveghere este recomandat sa cercetezi in amanunt domeniul legal cu care interfereaza dorinta ta legitima de a-ti pazi casa, familia si bunurile de evenimente neplacute.

Legislatia in materie de inregistrari videoPhoto by Jürgen Jester on Unsplash

Legislatia in materie de inregistrari video a devenit una foarte bogata incepand cu anul 2016, cand a fost emis Regulamentul European nr. 679/2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date. Pe langa acest regulament si legea nr. 190/2018 Privind masurile de punere in aplicare a Regulamentului UE nr. 679/2016, in care se face referire in special la situatia inregistrarilor realizate de catre angajatori in spatiile de munca, este important sa consulti o serie de acte normative care pot prezenta interes pentru persoanele private care doresc pur si simplu sa isi supravegheze bunurile:

  • Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor;
  • Decizia nr. 52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

2. Regulile privind inregistrarile realizate pe domeniul public

 Daca intreaga actiune de montare si utilizare a camerei de supraveghere se va desfasura exclusiv pe proprietatea ta, lucrurile vor fi simple si clare inca de la inceput. Tot ce trebuie sa stii este ca legea nu distinge intre domeniul public si domeniul privat in materia scopului pentru care va fi montat sistemul de supraveghere. Articolul 4 al Deciziei nr. 52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal mentioneaza ca, in principiu, un sistem de supraveghere video poate fi montat pentru:

  • prevenirea si combaterea savarsirii unor infractiuni;
  • supravegherea traficului rutier si constatarea unor incalcari ale regulilor de circulatie rutiera;
  • asigurarea pazei si protecţiei persoanelor, bunurilor si valorilor, a imobilelor si a instalatiilor de utilitate publica, precum si a imprejmuirilor afectate acestora;
  • indeplinirea unor masuri de interes public sau exercitarea prerogativelor de autoritate publica;
  • realizarea unor interese legitime, cu conditia să nu se prejudicieze drepturile si libertatile fundamentale sau interesul persoanelor vizate.

Regulile privind inregistrarile realizate pe domeniul public
Atunci cand zona ta de interes se afla pe domeniul public, lucrurile stau putin diferit. Conform Legii 333/2003, persoanele fizice sau juridice care pot proiecta, instala, modifica si efectua operatiuni de intretinere a componentelor sistemelor de supraveghere si alarmare impotriva efractiei trebuie sa detina o licenta eliberata de Inspectoratul General al Politiei Romane. Acesta este primul aspect care ar trebui sa te preocupe. In plus, este esential ca persoanele care urmeaza sa treaca prin raza de captare a sistemului tau de supraveghere sa accepte, chiar si in mod tacit, ca datele lor cu caracter personal sa fie prelucrate. De aceea este imperios necesar sa plasezi la vedere un afis sau orice fel de semn care sa atentioneze trecatorii ca zona este inregistrata video. De asemenea, imaginile captate trebuie sa fie securizate, sterse periodic si accesate numai de catre persoanele autorizate.

In ultimul rand, in cazul intampinarii reticentei si al unui eventual conflict intre tine si trecatorii nemultumiti ca au fost filmati, trebuie sa le oferi acestora toate explicatiile pe care le solicita, pentru a nu fi afectat in cazul in care acestia aleg, totusi, sa depuna o plangere impotriva ta la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

Odata ce esti informat corespunzator si ai gasit echipa perfecta cu care doresti sa colaborezi pentru furnizarea si montarea sistemului tau de supraveghere video, nu mai trebuie sa te preocupe aceasta problema. Poti savura linistit un ceai alaturi de familie in weekend, stiind ca toate bunurile tale sunt in siguranta.

Sursa foto: unsplash.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Cele mai bune camere de supraveghere

Blog

Sentimentul de siguranta este la baza nevoilor umane primare. Astfel, aproape in mod constant, mintea oamenilor va derula aproape zilnic o serie de ganduri legate de protectia personala, a casei si a bunurilor proprii. 

 

Camerele de supraveghere sunt azi un mijloc modern si eficient de a avea mereu sub ochi domiciliul propriu sau sediul afacerii pe care o detii. Desigur, pentru un maxim de securitate posibil, ai putea opta pentru un sistem de supraveghere video complet, insa solutia ar putea fi oarecum costisitoare daca spatiul tau propriu pe care il doresti supravegheat nu este unul de mari dimensiuni si cu o topografie in teren foarte complicata.  

In acest caz, poti opta pentru una sau mai multe camere de supraveghere care, amplasate strategic, pot oferi o acoperire video optima asupra obiectivelor de interes. Alegerea unei astfel de camere poate fi o sarcina destul de grea pentru un cumparator neavizat, iar de aceea, in acest articol, vei afla cateva detalii utile despre cele mai bune camere de supraveghere care pot fi folosite atat pentru observarea exteriorului obiectivului, cat si la interior.

1. Cele mai bune camere de supraveghere  – Clasament TOP 3

Atunci cand te-ai decis sa adaugi un plus de siguranta casei sau unui alt obiectiv, instalarea de camere de supraveghere este primul pas pe care ar trebui sa-l faci. In cele ce urmeaza, vei afla principalele caracteristici pe care trebuie sa le iei in considerare la alegerea unei astfel de aparaturi de top.

 

Camera supraveghere IP exterior ROVISION 5MP lentila fixa 3 6mm carcasa metalica 100 M IR alimentare POE detectie miscare Camera Analog HD 4K-8MP lentila motorizata 2 7 13 5mm IR 80m – HIKVISION DS-2CE19U1T-IT3ZF Camera Cube IP 6 0MP lentila 2 8mm AUDIO WI-FI PIR SD-card – HIKVISION
Produs Camera supraveghere IP exterior ROVISION 5MP lentila fixa 3.6mm, carcasa metalica, 100 M IR alimentare POE, detectie miscare  Camera Analog HD 4K-8MP, lentila motorizata 2.7~13.5mm, IR 80m – HIKVISION DS-2CE19U1T-IT3ZF Sistem de Supraveghere Wireless cu 6 Camere Hikvision de 4MP, 30m IR, lentila 2.8mm, NVR 8 canale
Caracteristici Rezolutie camera: 5MP(2K+)Senzor: 1/2.5″ PS5510 PIXART CMOS

Detectie miscare: Da, cu identificare faciala, alarmare la schimbare de cadre si scene filmate

Filmare infrarosu: da, IR la 100 m

Material camera: metal

Clasa protectie intemperii: IP67

Tip lentila: fixa

Tip de amplasare: exterior

Temperatura de operare:  -40°C ~ +60°C

Rezolutie camera: 8 MP (3840 × 2160)@15fps 5 MP (2560 × 1944)@20fps 4 MP@25fps 1080p@25fpsSenzor: 8.29 MP high performance CMOS

Filmare infrarosu: da,EXIR pana la 80 metri IR Cut Filter Smart IR

Material camera: metal

Clasa protectie intemperii: IP67

Tip lentila: varifocala motorizata 2.7~13.5 mm, asigura unghi vizual de 108°  pana la 46°

Tip de amplasare: exterior

Temperatura de operare:  -40°C ~ +60°C

Greutate: 695 gr.

Rezolutie camera: 6MP@20fps / 4MP/ 1080P / 720PSenzor: 1/2.9′ 6.0 megapixel progressive scan CMOS

Filmare infrarosu: da, pana la 10m

Audio: da, cu microfon integrat

Inregistrare: suport card SD integrat pana la 128GB

Transmisie: Wi-Fi IEEE802.11b 802.11g 802.11n. 2.4Ghz

Material camera: metal/plastic

Clasa protectie intemperii: IP67

Tip lentila: fixa

Tip de amplasare: interior

Temperatura de operare:  -30°C ~ +60°C

Greutate: 128 gr.

PRO – O camera de supraveghere din gama profesionala cu vizibilitate maxima pe timp de noapte de pana la 100 m 

– Rezolutia superioara de 5MP ofera, impreuna cu senzorul cu care este echipata imagini video de calitate si clare.

– Camera poate fi folosita la exterior pentru supravegherea unor obiective cu suprafete mari

– Camera beneficiaza de nenumarate functii inteligente printre care detectia faciala fiind capabila sa faca diferenta intre persoane sau animale ori pasari

– Camera cu o rezolutie maxima superioara a imaginilor captate de 8MP sau 4K 

– Camera dispune de lentila motorizata varifocala cu unghi generos de vizualizare

– Carcasa metalica si rezistenta la intemperii cu grad de protectie IP67 asigura protectie adecvata la intemperii

– Filmare pe timp de noapte la distanta generoasa de 80 m 

– O camera din gama cu posibilitate de transmisie Wi-Fi excelenta pentru stapii interioare sau pentru spatii exterioare protejate

– Rezolutia de 6MP ofera imagini clare iar camera poate stoca materialul filmat pe un card SD avand un slot adecvat ce poate suporta carduri pe pana la 128GB

– Camera ofera inregistrare audio dispunand de un microfon incorporat bidirectional. 

CONTRA – Pretul din gama superiara – Pretul poate fi considerat ca fiind din gama superioara – Pretul ridicat
VEZI AICI PRETUL VEZI AICI PRETUL VEZI AICI PRETUL

 

2. Cum sa alegi o camera de supraveghere de top

Alegerea unui model bun de camera de supraveghere poate fi o actiune dificila daca nu tii cont de la bun inceput de cateva detalii si caracteristici care, insumate, iti pot da garantia unei optiuni bine facute. 

  • Rezistenta la intemperii 

Mai ales in ceea ce priveste camerele de supraveghere exterioare, rezistenta la intemperii este esentiala. Elementele naturii, razele solare, ploile, ninsoarea, inghetul, temperaturile ridicate sau foarte scazute, sunt cateva dintre amenintarile pe care le poate intampina o camera de supraveghere. De aceea, ar trebui sa verifici materialele din care este confectionata camera si, mai ales, clasa de protectie indicata de producator. 

  • Oferirea de imagini live 

Modelele de camere de supraveghere care ofera posibilitatea de a te conecta, prin telefonul mobil, laptop sau computer si a urmari in timp real ceea ce filmeaza sunt o buna alegere pentru securitatea obiectivului tau. Mai mult, prin intermediul internetului, poti accesa de la distanta camerele instalate si verifica in orice moment ce se intampla acasa sau in orice spatiu pe care l-ai securizat video. 

  • Rezolutia video ridicata

O atentie desebita la alegerea unei camere de supraveghere trebuie acordata rezolutiei video de care aceasta este capabila. Poti fi sigur ca vei alege o solutie buna de securitate daca modelul de camera ales are o rezolutie video ce se incadreaza minim in standardul HD sau 1080p. Camerele cu o rezolutie inferioara, de exemplu 720p sunt ceva mai ieftine, insa rezolutia imaginii nu este satisfacatoare mai ales daca filmarea este facuta de la o distanta ceva mai mare. De asemenea, rezolutii superioare din gama 2K sau chiar 4K sunt excelente din punctul de vedere al claritatii, dar echipamentele pot fi mult mai scumpe.   

  • Detectarea miscarii 

O camera de supraveghere buna ar trebui sa fie prevazuta cu un sistem de detectare a miscarii. Foarte multe camere moderne includ aceasta optiune care poate fi setata in multiple moduri prin aplicatia mobila a device-ului. Astfel, vei putea regla sensibilitatea la detectarea miscarii si chiar recunoasterea faciala sau a animalelor de companie. 

  • Filmarea pe timp de noapte 

Pentru o camera de supraveghere superioara filmarea pe timp de noapte este o caracteristica care nu ar trebui sa lipseasca. Exista modele care pot filma in conditii de noapte chiar si in culori, dar aceste modele tind sa fie ceva mai scumpe. Majoritatea modelelor mainstream filmeaza noaptea in alb-negru – ceea ce poate fi suficient in majoritatea situatiilor de lucru.  

3.Marcile de camere de supraveghere recomandate de Rovision.ro

3.1. Marca Rovision

Firma Cristal SRL are o bogata si indelungata activitate in domeniul IT si comunicatii, activand de nu mai putin de 30 de ani pe piata de profil din Romania. Brandul Rovision, care face parte din portofoliul firmei, vine ca o completare logica a experientei in domeniul sistemelor CCTV. 

Marca se distinge in piata prin rapoarte excelente calitate-pret precum si prin introducerea in modelele de camere si sisteme de supraveghere complexe a ultimelor tehnologii ale vremii.

3.2. Marca Hikvision

Chinezii de la Hikvision sunt recunoscuti la nivel mondial in domeniul tehnologiilor inteligente cu aplicabilitate in diverse zone de interes de la rezidential pana la domenii industriale diverse. 

Firma, cu sediul in Hangzhou, numara peste 42000 de angajati si se regaseste printre companiile cu o politica agresiva in domeniul cercetarii-dezvoltarii investind peste 10% din cifra anuala de afaceri in dezvoltarea de tehnologii si produse noi. 

4. Cum poti folosi o camera de supraveghere de interior sau de exterior

Camerele de supraveghere pot functiona atat cu alimentare prin fir, cat si cu baterii. In general, camerele tip wireless pot fi alimentate cu acumulatori. Avantajul acestora este dat de mobilitate si de posibilitatea de fi instalate in spatii in care nu exista posibilitatea conectarii la surse de curent electric. 

Folosirea unei camere de securitate poate urma una sau alta din strategiile de montare. Astfel, un obiectiv al montarii acestora poate fi descurajarea actelor de furt sau de distrugere de bunuri. In acest caz, camerele de securitate pot fi montate in locuri care sa fie vizibile din orice unghi. Mai mult, acest scop poate fi atins mai usor si prin montarea unor indicatoare sau afise care sa exprime explicit faptul ca obiectivul in cauza este supravegheat video. 

Totusi, descurajarea vizuala poate sa nu functioneze pentru toate categoriile de persoane predispuse la spargeri sau distrugeri. Mai mult, o camera de supraveghere amplasata intr-un loc vizibil poate fi si accesibila si poate fi chiar deteriorata inainte de producerea actului de spargere sau distrugere ca o asigurare a faptuitorilor ca nu vor fi inregistrati. 

In aceste situatii, folosirea camerelor de supraveghere trebuie sa urmeze o strategie opusa iar device-urile ar trebui ascunse privirilor celor ce se apropie de obiectiv sau chiar dispuse in locuri foarte greu accesibile. Dispunerea la o inaltime sau la o distanta apreciabila poate insa aduce prejudicii insemnate rezolutiei imaginilor filmate, in functie de caracteristicile camerei. 

Ascunderea camerelor de supraveghere poate fi o cale de actiune mult mai avantajoasa in aceste cazuri. Exista o serie de idei pe care le poti adopta in acest scenariu:

  • De exemplu, ai putea camufla o camera de supraveghere intr-un ornament arhitectonic al cladirii sau al curtii. Desigur, in aceste situatii nu este recomandabil sa apelezi la camere cu fir deoarece acestea ar putea da de gol amplasamentul, camerele de supraveghere wireless fiind mult mai potrivite in acest scenariu de camuflare. 
  • O alta idee de camuflare a camerelor este de a le ingloba in corpurile de iluminat exterioare sau interioare, dupa caz. Nimeni nu va putea realiza la prima vedere ca lampile ornamentale ascund de fapt “ochiul” vigilent al camerei de supraveghere instalate. 
  • Daca locuiesti intr-o zona cu arbori si vegetatie, o buna idee este pozitionarea camerelor de supraveghere pe ramurile catorva arbori amplasati mai strategic. Totusi, aceste camere ar trebui verificate mai des pentru a observa calitatea imaginilor transmise deoarece vegetatia arboretului, ramuri sau frunze, pot bloca, in cazul unei cresteri necontrolate, obiectivul camerei. 

5. Intrebari si raspunsuri frecvente despre cele mai bune camere de supraveghere

  1. Ce tip de transmisie este mai buna la o camera de supraveghere?

Atat camerele de supraveghere wireless cat si cele cu fir clasic ofera acelasi avantaje. Poti opta pentru camere alimentate si cu transmisie prin fir daca deja casa sau obiectivul detine un sistem de cabluri deja realizat. In caz contrar, solutia mai viabila este alegerea unei camere de tip wireless. 

  1. Cum functioneaza sistemul de detectie a miscarii la camerele de supraveghere?

Camerele de supraveghere au posibilitatea de a compara doua cadre inregistrate si in cazul in care exista diferente in imagini, acest lucru declanseaza o alerta de detectare a miscarii. De asemenea, schimbarea intensitatii luminii (de exemplu, aparitia unei lanterne sau aprinderea unui bec) este un factor declansator. 

  1. Merita sa cumpar o camera de supraveghere pentru acasa?

Asigurarea unui sentiment suplimentar de siguranta este intotdeauna o idee buna. Camerele de supraveghere sunt, in cea mai mare parte, accesibile ca pret, iar tehnologia care evalueaza constat adauga mereu noi facilitati ergonomice in controlul acestora. 

  1. Cum pot sti ca achizitionez o camera de supraveghere buna?

Este recomandat sa verifici o mostra de filmare produsa de camera pe care o doresti. Verifica de asemenea, documentatia producatorului precum si conditiile de garantie oferite. 

  1. Voi putea folosi imaginile camerei pentru a proba o spargere sau a solicita despagubiri de la firma de asigurari?

Da, in cele mai multe cazuri. Imaginile inregistrare pot adauga greutate plangerilor pe care le vei face la organele de politie. De asemenea, pagubele suferite prin furt sau distrugere vor fi, de regula,acoperite prin asigurare daca detii un astfel de produs financiar. 

 

Sursa foto: rovision.ro, Pixabay.com.