Tot ce trebuie să faceti, ce să cumpărați și cum să faceți acest lucru.
Sunt 5 etape pentru alegerea si montarea unui sistem de supraveghere ideal pentru locatia dumneavastra.
1.LOCALIZAȚI ZONA CARE URMEAZĂ SĂ FIE MONITORIZATĂ
Evident , înainte de a vă da seama cum să configurați un sistem de supraveghere video trebuie să decidem și să știm ce trebuie să monitorizam: prin urmare ,trebuie sa luam în considerare factori cum ar fi distanța IR(infrarosu) doar pentru noapte,unghiul camerei de vizualizare care se reflecta in lentila camerei de supraveghere cu cat este lentila mai mica de ex 2.8mm cu atat unghiul este mai larg și numarul de camere pentru ca inregistratoarele(dvr,xvr,nvr) sunt de obicei în multipli de 4,apoi 8,16,32,64 de canale.
Este important să vă amintiți câteva note tehnice importante:
- Doar tehnologia IP poate fi accesată fără fir (adica semnal de la dvr sau xvr pana la camera de supraveghere)
- Distanța maximă a cablului pentru care nu se pierde semnal, pentru o sursa de alimentare 12v este de 30 de metri cu tehnologia AHD / CVI / TVI , acest lucru se intampla dacă vrem să se alimenteze camerele direct de unde pleaca spre camera, altfel ar trebui să folosim puterea la punctul de instalare si aducem in acest caz un singur cablu de 220v și apoi conectați sursa de alimentare direct la punctul de instalare a camerei de supraveghere.
- Distanța maximă pentru semnalele video este de până la 100 de metri pentru soluții IP fara injectoare POE, și până la 300 m pentru
- Cabluri coaxiale,utp,ftp cu tehnologii AHD / CVI / TVI .
- Folositi o sursă de alimentare neîntreruptibilă , care asigură stabilitate , LED – urile camerelor de luat vederi sunt foarte sensibile la fluctuațiile de tensiune, precum și hard diskul , care păstrează informatia video
2.CARE ESTE BUGETUL DVS. PENTRU A INVESTI ÎN SISTEMUL DE SUPRAVEGHERE VIDEO?
- Bugetul este cel mai important impediment in alegerea sistemului multi dintre noi vrem ieftin si bun , noi vă sfătuim să alegeți o tehnologie si un sistem complet in functie de pretentiile dumneavoastra,pretul fiind principalul indicator de calitate al sistemului.
- Amintiți – vă că un produs pentru supraveghere video va trebui să fie pornit 24 din 24 , în orice condiții , astfel încât calitatea de asamblare și componente este foarte importantă în evaluarea corecta. Ganditi-va ca tehnologia se schimba foarte repede,un sistem analog de camere cu 700 linii de acum 3-4 ani nu mai valoreaza acum mai nimic, poate un sistem IP 4K peste 4-5 ani va fi ceva de domeniul trecutului.
- Un alt aspect pe care va sfatuim este sa achizitionati un dvr cu mai multe canale decat aveti nevoie acum, pe viitor nu se stie cand mai doriti 2 sau 4 camere si nu veti mai putea pentru ca nu mai sunt canale disponibile la dvr sau nvr. .
- Monitorul nu folosește de multe ori, și luati în considerare dacă să cumparati sau nu, puteti folosi un monitor de calculator pentru instalare unică, sau un televizor, consideră că acum toate recordere au ieșiri VGA și HDMI si mai ales ca va ajuta vizionarea live de pe telefon mobil.
3.CARE SUNT ACCESORIILE NECESARE PENTRU INSTALAREA UNUI SISTEM DE SUPRAVEGHERE VIDEO?
Să ne uităm acum la lista de cheltuieli , amintindu-vă tot ce trebuie să instalați:
- Recorder,sau dvr,xvr,nvr : amintiți-vă că trebuie să aveți atât de multe canale cât de multe camere am de instalat , nu doar acum ci și mai târziu, așa că dacă ați cumpărat acum un model de dvr de 8 canale nu se pot instala mai mult de 8 camere.Bineinteles sunt cateva modele la care mai puteti adauga 1,2,4 sau 8 camere IP fata de canalele dvr sau nvr.
- Hard Disk : trebuie instalat in recorder pentru a salva ceea ce se întâmplă la nivel local ,inregistrarile se prescriu automat iar numarul de zile de inregistrare depinde de cate framuri ati setat dvr pe fiecare canal,capacitatea hdd,cate camere sunt cuplate,ce tehnologie are camera,cati megapixeli are camera,daca ati setat dvr sa inregistreze continuu sau doar la detectie miscare,etc.
- Camere de supraveghere : evaluăm câte și ce tip ( Dome, bullet, ptz,fisheye etc.), pe baza tehnologiei camerei(AHD,CVI,TVI,ANALOG,IP) care trebuie sa fie compatibila cu tehnologia dvr,xvr,nvr
- Cabluri Video : se ia in considerare traseele si distantele pentru fiecare camera pana la dvr,se recomanda cablu coaxial cu alimentare,utp cu alimentare separata,ftp cu alimentare separata,utp sau ftp simplu fara alimentare cand doriti sa alimentati cu un singur cablu pana la 3 camere+ alimentare(4 perechi are cablu UTP)
- Video Balun : pentru a aduce semnalul video la un cablu rețea (pentru tehnologiile analogice, AHD, CVI, TVI)este nevoie de kitbalun, vândute în perechi pentru utilizare în cele două capete ale cablului UTP
- Conectori Video : trebuie să instalați conectori mufa Tata sau mama la capetele cablului, RJ45 pentru cabluri de rețea camere IP și conectori BNC pentru cabluri coaxiale
- Surse de alimentare : camerele necesită alimentare cu energie de 12v pentru cel puțin 0,6A per camera pana la distante de 30m , pentru distante de peste 30 m vă recomandăm sa instalați o sursa alimentare direct la punctul de instalare a camerei sau o sursa cu mai multi amperi. sursa 10A 12V pentru 4 camere 2MP este suficient.
- camere IP : puteti utiliza sursa12v , sau switch PoE care transporta sursa alimentare direct de la cablul rețelei până la 100metri, iar apoi in cazul în care camera are PoE se poate conecta direct prin cablu UTP fara nici o sursa de alimentare si utilizați doar un splitter PoE .
- Cablu de rețea : trebuie să conectați dvr-ul la rețea(ruter) pentru al putea vedea de la distanță pe internet
- Monitor : optional pentru a evalua dacă este util pentru casa/spatiul dvs
- Clești : dacă folosiți conectori bnc sau rj45, veți avea nevoie de cleste sau cleste sertizare pentru a conecta conectorii de cablu
- Sursa de alimentare neîntreruptibilă sau UPS : recomandata sursa comutatie stabilizata eventual si cu backup + acumulator(un mini ups) sau UPS cu sau fara management.
- Supraveghere video : legislația prevede semne în locurile publice care vă avertizează asupra prezenței unui sistem de supraveghere astfel încât, pentru a evita posibilele sancțiuni grele, nu uitați să le faceți vizibile,nu uitati sa montajul unui sistem de supraveghere se face de o firma avizata IGPR,altfel garantia echipamentelor se poate pierde daca se monteaza incorect.
- Tester : dacă vă simțiți că este necesar pentru a face mai multe instalări în viitor,un tester este un instrument excelent care vă va ajuta in timpul instalării
- În cele din urmă, uneltele de lucru comune, cum ar fi șurubelnițele de diferite dimensiuni,pat cablu,soricei,doze,dibluri, și scări pentru instalarea la altitudine.
4.INSTALAREA UNUI SISTEM DE SUPRAVEGHERE
Instalarea unui sistem de securitate , după ce aveți toate produsele disponibile, este simpla daca aveti tot ce va trebuie si sunteti documentati si chiar nu vreti sa apelati la o firma de montaj pentru costuri suplimentare,dar trebuie sa va asumati si un risc de legislatie si riscul de a praji’ echipamentele.
Pentru camerele de exterior bullet înălțimea uzuala este 4m, asigurați-vă că camerele de luat vederi nu au noaptea o sursa de lumina in fata camerei sau fascicul care sa bata spre ea
Pentru camerele dome de interior nu sunt restrictii, chiar se recomanda sa nu fie nici o sursa de lumina pe timp de noapte in interior.
Există camere PTZ de exterior care respectă anumite reguli speciale, care trebuie sfătuite cu un specialist la fata locului înainte de a le cumpăra.
Toate partea activă (recorder, surse de alimentare, etc.) ar trebui să fie într-un mediu protejat, mai bine dacă este ascuns (blat, dulap, etc) , astfel încât să se evite , în cazul accesului neautorizat , dar amintiți – vă că DVR , necesită o aerisire corectă, se așteaptă întotdeauna cel puțin 10 cm spatiu liber de ventilație , și pentru a evita prea cald, umed sau cu praf, evident ,
În plus, vă recomandam o sursa cutie metalica protejata care asigură regularitatea curentului, ceea ce va asigura o durată lungă de viață a instalației dumneavoastră.
5.PORNIȚI SISTEMUL DE SUPRAVEGHERE VIDEO INSTALAT SI FACETI SETARILE PENTRU VIZIONARE MOBIL, DESKTOP, TABLETA, LAPTOP
În acest moment, pornim dvr ,alimentam inclusiv camerele și configurăm dvr sau nvr.
- Asigurați-vă că toate conexiunile sunt stabile, probabil mișcând cablul și asigurându-vă că nu pierdeți semnalul
- Asigurați-vă că există o ventilație corespunzătoare în care este prezent dvr-ul
- Configurați dvr și toate funcțiile (ip, mișcare, acces la distanță) din instructiuni de folosire,manual,cd de instalare, tutoriale,sectiune download programe dvr
Va recomandam urmatoarele masuri de securitate pentru dvr sa nu fie hackerite pe net
– sa actualizati firmware-ul la ultima versiune disponibila la toate dvr-urile in functiune.
– sa nu folositi utilizatorul si parola implicite, si sa creati un nou utilizator si o noua parola;
– sa nu folositi functia tip DMZ (demilitarized zone) a routerului, pentru ca video recorderul nu este protejat si poate fi usor accesat de o persoana neautorizata, ci rutari individuale port forwarding sau cloud a porturilor de stream (80) si web (34567), pe care apoi le modificati;
Cum iti dai seama ca video recorderul a fost virusat?
– videorecorderul porneste, dar nu trece de faza de boot;
– placa de baza are doua led-uri, unul rosu si unul verde. In cele mai multe cazuri LED-ul verde nu functioneaza sau are o intensitate foarte scazuta.
Din pacate virusarea video recorderului poate duce la distrugerea iremediabila a placii de baza, prin stergerea memoriei Flash.
Situl rovision.ro rezolva probleme dvr care sunt hackerite pe net daca sunt achizitionate de pe acest site dar costul transportului este asigurat de client (tur-retur).