Camere de supraveghere IP vs. ANALOG – Cine castiga competitia?

Blog
Nu-i asa ca vi s-a intamplat sa urmariti un film in care mai multi politisti s-au adunat in fata unei inregistrari video, finalizand prin a spune: “Hei, stati un pic! Faceti zoom pe tipul ala! Mariti imaginea!” Iar scena continua cu un cadru in care, in mod miraculous, inregistrarea neclara si blurata a siluetei unui om devine foarte clara si precisa, incriminand suspectul… Este o chestiune de timp pana cand el va fi prins si incarcerat, desigur.

CAMERELE DE SUPRAVEGHERE DE TIP ANALOG

De fapt, filmul acela este fictiune pura. In realitate, inregistrarea neclara de pe camera de supraveghere de tip analog va deveni si mai neclara si mai difuza atunci cand faci zoom, pentru o vizualizare mai indeaproape. Dar situatia nu este atat de grava pe cat am crede! Chiar traim in viitor si camerele de tip IP sunt un bun exemplu in acest sens.

Inregistrarile camerelor de supraveghere nu mai au o calitate indoielnica si avem acces la imagini focusate mai clare decat in cazul sistemelor analogice CCTV.

Cu toate acestea, pretul pe care il vom plati este destul de important de luat in considerare. Iata de ce in cazul in care te decizi sa alegi o camera de tip IP, este important sa te gandesti la costurile aferente.

CE ESTE CAMERA DE TIP IP? CUM DIFERA EA DE CEA ANALOG?

IP (Internet protocol) se refera la camerele video de tip digital care pot trimite/primi date prin intermediul unei retele computerizate, in loc sa trimita o raportare unui DVR (Digital Video Recorder).

Acest fapt prezinta multe avantaje si iata cateva dintre ele:

  • CALITATEA IMAGINII

 

analog vs ip camera

Nici cea mai buna camera de supraveghere de tip analog nu va putea sa depaseasca cea mai proasta camera de tip IP in ceea ce priveste rezolutia imaginii surprinse. In cel mai fericit caz, o camera de tip analog va putea manageria echivalentul la mai putin de jumatate de megapixeli, in timp ce o camera Megapixel va fi destul de ineficienta daca nu va putea produce o imagine macar la fel de buna ca si numele pe care il poarta. Exista pe piata multe camere cu configuratie  1.3, 2 sau 3mp, 4mp sau 5mp, ceea ce este oricum mai bun ca si calitate decat in cazul unor camere traditionale CCTV. In acelasi timp, camerele IP cuprind un camp mult mai larg fata de camerele analog. Spre exemplu, a singura camera IP este capabila sa faca munca a 3-4 camere din categoria traditionala, mai ales daca dispune de rezolutii Full HD, 2K sau 4K.

  • ANALIZA VIDEO

Aceasta este doar o denumire pretentioasa care se refera, de fapt, la posibilitatea de a marca anumite “evenimente” care apar in campul de vizualizare al camerei. Acestea ar putea fi orice de la detectarea unei miscari pana la absenta unor obiecte sau chiar a camerei in sine. In loc sa stai sa vizualizezi ore intregi de filmare, reteaua te va anunta exact cand aceste evenimente s-au produs, putand sa le vizualizezi direct.

  • FLEXIBILITATEA SI SCALABILITATEA

In cazul unui DVR traditional analog, fiecare camera trebuie sa fie direct conectata la DVR. Camerele de tip IP pot impiedica aceasta prin utilizarea unor intrerupatoare care permit camerelor apropiate intre ele de a fi conectate la un singur intrerupator. Acesta din urma are nevoie de un singur fir pentru a fi conectat la NVR (Network Video Recorder). Acest fapt reduce numarul de cabluri necesare, ceea ce implica si munca mai putina. In acelasi timp, iti permite si sa conectezi mai multe camere intrucat nu mai esti limitat de numarul de porturi de pe DVR. Mai mult decat atat, folosirea unui intrerupator de tip PoE (Power over Ethernet) va permite cablului Cat5e sau Cat6 sa transmita semnalul si sa ofere curent camerei, eliminand nevoia unei surse de curent separate.

CE INSEAMNA POE?

 

PoE (Power over Ethernet) se refera la sistemul care permite transmiterea energiei electrice si a datelor printr-un cablu Ethernet. Asa cum am mentionat, acest sistem presupune imbinarea atat a energiei electrice cat si a datelor, eliminand nevoia de a folosi surse diferite pentru curent (ceea ce are presupune mai multe cabluri).

Un switch PoE va permite conectarea mai multor camere la acelasi NVR. Aceste switch-uri pot oferi mai multe porturi pentru a conecta camerele, urmand ca ele sa fie conectate la un singur NVR intr-o configuratie de tip “arbore”. Switch-ul este capabil sa gestioneze si curentul, dar si traficul de retea. Acelasi numar de camere ar implica un numar mai mare de unitati DVR in cazul unui setup de tip analog, ceea ce inseamna mai multe cabluri si mai mult efort fizic.

CAND SI CUM SA FOLOSESTI UN SWITCH POE PENTRU SISTEMELE DE TIP IP

 

Asa cum am mentionat, un switch de tip PoE va oferi energie electrica si conexiune de date la sistemul PoE cu camere IP, prin intermediul unor cabluri de retea de tip Cat5, Cat5e, Cat6. In ziua de azi, indiferent de locatie si de industrie, folosirea unui switch PoE pentru o camera IP pentru a monitoriza siguranta oamenilor si a afacerilor este foarte comuna si chiar foarte populara. De obicei, in cazul unor sisteme cu camere IP, switch-urile PoE cu porturi diferite sunt necesare.

  • DE CE ESTE NEVOIE DE UN SWITCH POE PENTRU SISTEMELE CU CAMERE IP?

In cazul in adoptarii tehnologiei de tip PoE, unii utilizatori se gandesc ca folosirea unui switch PoE nu este absolut neceasara (costurile sale sunt destul de mari). Un injector PoE poate sustine electric camerele IP, salvand si spatiu in acelasi timp. Dar ce se intampla in cazul in care este necesara instalarea mai multe dispositive (zece camera IP), care trebuie conectate intre ele? In aceste conditii, un switch PoE este cea mai buna solutie. Pe langa acest aspect, switch-urile PoE prezinta si alte beneficii pentru sistemele cu camere IP:

  • SUNT MAI USOR DE INTRETINUT SI AU PRETURI MAI SCAZUTE

Switch-urile PoE sunt din ce in ce mai populare. Modelele mai sofisticate permit ca energia electrica pentru fiecare camera sa poata fi controlata din orice punct al sistemului de camere IP. Acest fapt permite administratorilor sa reporneasca o camera PoE IP neresponsiva, fara a se deplasa la locatie, economisand bani si efort fizic.

  • AJUTA LA EXTINDEREA DURABILITATII IN TIMP A CAMERELOR DE SUPRAVEGHERE

Intrucat sunt conectate la un switch PoE, camerele de tip IP pot instalate oriunde, chiar si in locatii in care este dificil de ajuns. Cu ajutorul unui singur cablu Cat5e, distanta intre camerele PoE Ip poate ajunge si la 100m. in cazul in care este vorba de o distanta mai mare, va fi necesara instalarea unor releuri PoE.

  • REZISTENTA LA CADERILE DE TENSIUNE

De obicei, camerele de tip IP primesc curent de la o singura sursa de alimentare (switch PoE). De aceea, atasarea unui UPS central (Uninterruptable Power Supply) la un switch PoE va asigura supravegherea video continua chiar in cazul unei pene de curent.

ESTE POSIBILA FOLOSIREA SWITCH-URILOR POE PENTRU SISTEMELE CU CAMERE IP PENTRU MONITORIZAREA RESEDINTEI?

 

NVR POEMulti clienti considera necesara instalarea unui sistem cu camere IP pentru casa, resedinta lor. Camerele legate la switch-urile PoE sunt usor de instalat de catre utilizatori, eliminand cablurile inutile. In contextul dezvoltarii sistemelor cu camere IP, este de asteptat ca din ce in ce mai multe camere inteligente IP vor fi folosite in cadrul sistemelor de monitorizare IP a resedintelor.

POT FI FOLOSITE SWITCH-URILE POE PENTRU SISTEMELE CU CAMERE IP IN MONITORIZAREA SEDIILOR DE FIRMA?

Supravegherea video a sediilor de firma este esentiala in contextual societatii modern. Sistemele de supraveghere cu camere IP ofera solutii optime pentru protejarea celor mai multe sedii. Atat companiile de dimeniuni medie, cat si cele mai mari au nevoie de mai mult de o camera IP pentru sistemele de monitorizare cu camere IP. In aceste conditii, numarul de porturi pentru switch-urile PoE are importanta. Un switch PoE 24 este o solutie viabila pentru retelele de dimensiuni medii, in timp ce cele de tip 48 pot satisface cerintele afacerilor de dimensiuni mari (hoteluri sau companii mari).

CE TIPURI DE CAMERE IP EXISTA?

Exista o mare varietate de camera de supraveghere Megapixel IP. Iata cateva dintre ele:

  • CAMERELE DE TIP BOX

Aceste camere sunt bune atunci cand vrei sa poti zooma pe o anumita zona, destul de mica. Ele sunt de obicei fixate inspre o singura directie. Nu vin cu lentile, deci trebuie achizitionate separate lentile C/CS.

  • CAMERELE DE TIP DOM (INTERIOR SI EXTERIOR)

Lentilele acestui tip de camere poate fi orientat spre directia dorita, prezentand si functii zi/noapte si infrarosii care se actioneaza in conditii de iluminare scazuta. Ele vin si cu lentila P-Iris care asigura un camp de vizibilitate mai mare astfel incat ceea ce este in fata, in spate si intre poate fi cuprins. Modelele pentru exterior trebuie sa aiba un grad mare de protectie anti-furt (IK-10), dar si rezistenta la apa (IP68), pentru a putea supravietui conditiilor meteo dificile.

  • CAMERELE DE TIP BULLET

Acest tip de camere pot fi ajustate pentru a supraveghea o zona specifica, prezentand abilitati de zoomare si de cuprindere mai bune decat camerele de tip dom. Cu toate acestea, ele nu sunt cele mai subtile camera. Camerele de tip dom sunt mici si discrete, in timp ce cele de tip bullet sunt destul de evidente. Asa ca, este bine sa va ganditi daca vreti ca aceste camere sa fie vizibile sau nu.

Carcasa camerelor de tip dome le ajuta ca zona spre care sunt orientate sa fie si mai discrete, in timp ce in cazul camerelor de tip bullet, este destul de evident ce anume este monitorizat video. In timp ce camerele de tip bullet prezinta mare rezistenta la apa si sunt folosite mai ales in exterior, ele sunt mai expuse distrugerii intrucat nu poseda un design incastrabil precum cele de tip dom.

  • CAMERELE DE TIP PTZ

Camerele de tip PTZ (Point-Tilt-Zoom) reprezinta, probabil, cea mai sofisticata optiune din aceasta categorie. Camerele de tip box pot fi orientate catre o singura locatie, si chiar cele de tip dom si de tip bullet trebuie ajustate manual pentru a supraveghea o noua zona. Acest fapt nu se intampla in cazul camerelor de tip PTZ intrucat ele pot fi controlate de la distanta. Astfel, ele pot fi orientate oricand si oricat pentru a monitoriza mai bine o zona noua. Multe camere de supraveghere de acest fel vin cu functii diverse, care include 20X Zoom optic sau 10x Zoom Digital. Sa nu uitam sa mentionam functia de auto-ajustare care permite utilizatorul sa programeze scanarea si monitorizarea unei zone specifice.

 

Camerele de tip PTZ

MERITA SAU NU SA INVESTITI INTR-UN SISTEM DE MONITORIZARE CU CAMERE POE?

Toate aceste detalii despre camerele IP si switch-urile PoE au avut ca scop facilitarea clientilor in luarea unei decizii finale. Daca inca va ganditi daca sa treceti de la un sistem de tip analog la unul de tip IP, sunt cateva chestiuni pe care trebuie sa le luati in considerare.

Spre exemplu, costurile initiale vor fi destul de importante, dar este de asemenea esential sa nu uitati ca o singura camera de monitorizare IP poate inlocui cu succes 3 sau chiar 4 camere de tip analog, datorita capacitatii de a acoperi o arie mult mai larga. Astfel incat, chiar daca veti plati mai mult pentru o singura unitate, veti avea nevoie de un numar mult mai mic de camere de supraveghere. In acelasi timp, intrerupatoarele va vor permite sa conectati mai multe camere la cate un NVR, spre deosebire de camerele analog si conectarea lor la un DVR. In functie de configuratia aleasa si de dimensiunea acesteia, veti putea cumpara un numar mai mic de recordere. Este important sa alegeti cea mai buna varianta, fiind sigur ca NVR-ul este capabil sa faca fata tuturor.

Sa nu uitam ca nu veti avea nevoie de surse de energie eletrica diferite in cazul camerelor de tip IP in cazul in care veti instala un intrerupator PoE, ceea ce inseamna ca veti putea folosi banii pentru alte resurse de care aveti nevoie.

In final, daca sunteti interesat de instalarea unui sistem de monitorizare video, camerele de tip IP sunt cea mai buna optiune in acest moment. Daca deja aveti un sistem de supraveghere instalat si sunteti multumit de performantele acestuia, este mai bine sa nu initiate instalarea integral a unui noi sistem, cel putin pentru moment. Este, insa, o chestiune de timp pana cand un sistem de tip analog va deveni sinonim cu “depasit”, si nu ar fi rau sa va ganditi ca este momentul sa pasiti spre viitor.

De ce ROVISION?

Blog logo_rovision

Firma noastra se bazeaza pe o echipa tanara, dinamica, ambitioasa, dornica de afirmare pe piata sistemelor de supraveghere. Suntem orientati atat pe o gama low-cost- destinata celor cu buget redus- cat si pe Kit-uri de supraveghere performante(ahd,hdcv,ip,tvi), in conformitate cu noile tendinte ale pietei din acest domeniu, concurenta din piata sistemelor de supraveghere si securitate impunand utilizarea unor standarde foarte inalte.

 

DE CE SA ALEGI ROVISION?

 

 

Pentru ca:

 Firma noastra se bazeaza pe o echipa tanara, dinamica, ambitioasa, dornica de afirmare pe piata produselor de acelasi gen, aflata in permanenta extindere, ce urmareste tratarea cu profesionalim, – avand peste 10 ani experienta in acest domeniu- seriozitate si amabilitate a tuturor dorintelor Dvs. in ceea ce priveste siguranta caminului, a autoturismului sau a firmei pe care o conduceti. Suntem direct importatori a sistemelor de supraveghere, DVR-urilor si a accesoriilor legate de securitate.

– Oferim siguranta deplina afacerii DVs. la cel mai bun raport calitate-pret, branduri de renume (DAHUAHIKVISION) fiind oferta noastra in solutionarea breselor de securitate. Suntem orientati atat pe o gama low-cost- destinata celor cu buget redus- cat si pe Kit-uri de supraveghere performante (ahd, hdcv, ip, tvi), in conformitate cu noile tendinte ale pietei din acest domeniu, concurenta din piata sistemelor de supraveghere si securitate impunand utilizarea unor standarde foarte inalte.

– O gama diversificata de produse va asteapta pe site-ul nostru – camere supraveghere HikvisionDahua, Rovision, UNV, DVR-urimufe, cablu supraveghere, surse alimentare camere supraveghere– comenzile fiind procesate si onorate la timp, suportul tehnic fiind asigurat permanent de colegii nostri din departamentul tehnic, conform programului afisat, intre orele 9- 18, orice nelamurire legata de produse sau de modul de conectare a acestora putand fi elucidate in timp real- la telefon, sau prin intermediul tutorialelor realizate de echipa noastra si postate pe site.

– Garantia produselor noastre este de 24 luni, preturile afisate continand TVA, adaosul comercial fiind minim.

– Suntem importatori si distribuitori la o mare parte din produsele de pe site

-Suntem parteneri de peste 3 ani cu Emag, Cel.ro, Domo.ro

SI inca ceva….

 Oferim Transport GRATUIT pentru comenzi mai mari de 500 ron si suport tehnic gratuit cu specialisti in domeniul sistemelor de supraveghere.