POE sau IP? Cateva informatii fundamentale despre sistemele de supraveghere POE si IP

Blog POE sau IP? Ce alegem?
Daca esti decis deja sa-ti instalezi un sistem de supraveghere, dar nu stii inca daca se alegi unul IP sau PoE, urmatorul articol iti va oferi informatiile de care ai nevoie pentru luarea unei decizii finale.

Fara a insista prea mult, sa ne indreptam atentia catre o imagine detaliata asupra celor 2 tipuri de sisteme de supraveghere.

CARE SUNT INFORMATIILE DE BAZA DESPRE POE?

PoE, altfel spus “Power over Ethernet” (sau “Alimentare prin Ethernet) se refera la tehnologia care face posibila realizarea simultana a alimentarii electrice pentru dispositive de retea si a legaturilor de date, utilizand acelasi cablu de retea.

Cu ajutorul functiei PoE, putem stabili conexiunea intre legatura de date si alimentare pentru o camera de supraveghere IP, prin intermediul unui singur cablu.Camerele IP folosesc, probabil, de cele mai multe ori PoE.

Exista un standard international care asigura compatibilitatea intre echipamentele incluzand functia PoE, in ciuda faptului ca producatorii pot fi diferiti.

CARE SUNT COMPONENTELE PRINCIPALE ARE UNUI POE?

Un sistem bazat pe PoE include 3 componente principale:

  • Cablul de retea
  • Echipamentul PoE care realizeaza alimentarea
  • Echipamentul PoE care este alimentat

Echipamentul PoE care realizeaza alimentarea este in fapt un dispozitiv prevacut cu porturi de retea. Totodata, el este alimentat la priza, folosind porturile de retea atat pentru comunicarea de date, cat si pentru a transmite alimentare electrica, prin intermediul cablului de retea.

CE ESTE O CAMERA IP?

Camera IP (Internet Protocol) reprezinta o combinatie intre un mini computer ca unitate (conectabil la o retea de calculatoare LAN) si o camera de supraveghere. Este vorba despre o camera video digitala, folosita pentru supravegherea video, care prezinta abilitatea de a transmite si reception date, folosind internetul si calculatoarele.

Acest tip de camera folosesc platforme bazate pe retele, de aceea ele putand fi denumite si “camera de retea”.

Iata componentele unui camera de securitati IP:

  • Processor
  • Lentile
  • Senzor de imagine
  • Memorie cache

Procesoarele faciliteaza prelucrarea imaginilor, compresia, analiza video, dar si functiile de retea. Memoria cache este fundamental pentru inmagazinarea programului de functionare (firmware) a camerei de retea. Ea ajuta si la stocarea temporara a secventelor video.

TOATE CAMERELE IP PREZINTA POE?

Intrucat camerele IP cu PoE pot arata la fel ca cele fara PoE, exista perceptia gresita ca toate camerele IP vin cu PoE integrat.

Constructia interna este, insa, cea mai buna dovada ca cele 2 tipuri de camera sunt diferite. In cazul unei camere de supraveghere IP, exista o mufa de retea pentru partea de date, dar si o mufa de alimentare pentru alimentarea cu 12V. Si o camera de supraveghere IP cu PoE include aceste 2 legaturi (alimentare 12V si date), dar include si posibilitatea de a alimenta camera prin intermediul mufei de retea (caz in care mufa de alimentare 12V ramane nefolosita).

Simpla folosire a unei camera de supraveghere IP nu implica alimentarea camerei prin legatura de retea. In cazul camerelor IP cu PoE integrat, aceasta posibilitate este specificata.

Neclaritati pot sa apara si in situatia NVR-urilor de stocare. Exista NVR-uri care poseda PoE integrat, in vederea alimentarii camerelor IP conectate, dar exista NVR-uri care nu il detin. In cazul unui NVR cu PoE, vom identifica porturi de retea cu PoE pentru fiecare camera IP atasata. In situatia unui NVR fara PoE, vom observa un singur port de retea, utilizat doar pentru date. Prin intermediul respectivului port, toate camerele IP legate la respectivul NVR vor comunica.

Switch-urile nu fac nici ele obiectul unei exceptii. Cele mai multe switch-uri existente pe piata vin fara PoE. Un switch cu PoE (apt sa alimenteze echipamente PoE), va avea clar aceste specificatii mentionate pe cutia sa.

CARE SUNT AVANTAJELE UTILIZARII POE?

Standardul PoE este o functie care creste destul de important costurile unui sistem de supraveghere. Camerele IP cu PoE costa mai mult decat cele fara PoE, iar un switch PoE/NVR-ul PoE costa mai mult decat unul fara PoE.

Cu toate acestea, beneficiile instalarii functiei PoE merita investia mai mare, reducand costuri ulterioare ale sistemului de supraveghere. Iata avantajele prezentate de PoE:

  • Ofera ocazia folosirii unui singur cablu pentru date si alimentare, chiar daca distanta este foarte mare. Astfel, se economiseste important in ceea ce priveste cablul de alimentare si accesorii diverse care ar fi fost imperios necesare pentru alimentarea camerelor cu 12V pe distante mari.
  • PoE faciliteaza folosirea de lungimi de cablu de minim 100 de metri pana la camera. In cazul unei solutii cu PoE (care utilizeaza 48V), se pot instala destul de usor camere la distante foarte mari. Utilizarea unui switch PoE performant si a unui cablu FTP de calitate pot asigura instalarea unor sisteme IP pana la distante de 150de metri. Astfel de solutii nu sunt viabile prin folosirea unei alimentar clasice cu 12V, dar sunt posibile prin solutia PoE.
  • Sistemele PoE reprezinta variante cu un cablaj mult mai aerisit, care nu implica o multitudine de cabluri si un aspect inestetic al lucrarii.
  • Astfel de sisteme sunt facil de instalat, intrucat fiecare camera vine cu legatura de cablu singulara, ceea de atrage un efort fizic mult diminuat.
  • Flexibilitatea este un atu important, intrucat puteti amplasa camerele oriunde, chiar daca nu se afla langa prize de curent. In cazul in care amplasarea initiala nu este cea mai potrivita, repozitionarea unei camera este destul de facila.
  • Siguranta unui sistem cu PoE este un alt atu, intrucat un astfel de sistem este gandit pentru sa transmite curent in mod inteligent, astfel incat fiecare camera primeste curent cat are nevoie, fara ca o alta sa primeasca prea mult/prea putin curent. Exista modele de PoE mai sophisticate care vin cu un sistem de protectie ce blocheaza alimentarea in cazul in care identifica supracurent sau un scurtcircuit.
  • Intrucat pentru PoE utilizati o singura alimentae pentru camerele IP care pornesc din acelasi punct, stabilitatea este o alta calitate pentru acest tip de sistem. Puteti instala un UPS pentru injector si DVR, avand imagini pentru sistem chiar si in cazul unei pene de curent.
  • Scalabilitatea este un alt avantaj, intrucat, daca ai nevoie de mai multe camera de supraveghere si sistemul iti permite, este posibil sa mai adaugi un injector PoE pe care il conectezi la switch si apoi in NVR.
  • Sistemele PoE sunt reglementate printr-un protocol de retea, fiind usor de resetat si dezactivat un dispozitiv PoE.
  • Sa nu uitam ca o camera de supraveghere PoE este mereu legata cablat, riscul pentru producerea unor interferente fiind mai mic. Conectarea directa prin cablu permite comunicarea datelor mult mai repede. Imaginile prezinta FPS mai mari iar calitatea este mai buna, per total.

EXISTA DEZAVANTAJE IN CAZUL FOLOSIRII POE?

Iata cate dezavantajele care trebuie luate in consideratie atunci cand va ganditi sa instalati un sistem PoE:

  • Exista un risc centralizat care nu trebuie ignorant. Intrucat toate camerele sunt legate de un singur injector PoE, in cazul in care injectorul PoE prezinta o defectiune, toate camerele conectate nu vor mai putea inregistra imagini.
  • Consumul camerei trebuie verificat in mod regulat. Sistemele PoE pot transmite pe cablu FPT pana la 15.4wati. Chiar daca acesta este suficient pentru cele mai multe dintre camerele de supraveghere, e posibil sa fie insuficient pentru o camera PTZ. In aceasta situatie, veti fi nevoiti sa utilizati un sqtich injector PoE+ 802.3at. care este mai scump. Trebuie sa fiti siguri si ca va ajunge suficient curent la camera PTZ, in cazul in care veti folosi mai multe camere.
  • Nu veti putea folosi cabluri mai lungi de 90-100m. cu cat cablul este mai lung, cu atat camerele IP PoE vor primi un voltaj mai mic. O instalare incorecta va atrage si o functionare incorecta.
  • Camerele de supraveghere cu PoE, dar si echipamentele de tip switch injector cu Po Esau DVR-uri cu PoE inclus pot fi mai scumpe decat alt tip de echipamente.

Nota: Camerele de supraveghere IP, dar si camerele de supraveghere cu PoE implica numeroase cunostinte si abilitati avansate de retea. Ele nu pot fi instalate decat de catre profesionisti.

CARE SUNT BENEFICIILE SUPRAVEGHERII CU CAMERE IP?

Iata cele mai importante avantaje ale camerelor de supraveghere IP:

  • Camerele de supraveghere de acest fel pot fi montate in oricare punct al retelei IP, si chiar in afara retelei (in cazul in care exista IP wireless).
  • Comunicarea bidirectionala este posibila prin utilizarea unui singur cablu de retea, permitandu-se utilizatorilor sa transmita in timp real
  • Camera de tip IP poate usura utilizarea analizei video inteligente
  • Atata timp cat este folosita o camera de retea megapixel, sistemul este capabil sa comunice imagini de rezolutie mare
  • Camerele de acest tip transmit datele prin intermediul unor tehnici de autentificare si criptare
  • Un singur cablu de retea este capabil sa comunice comenzile pentru o camera PTZ (aici incluzand si zoom, miscarea pe verticala/orizontala)
  • Functia Power over Ethernet poate simplifica situatia atunci cand vine vorba despre instalarea propriu-zisa si administrarea sistemului. Nu este nevoie de folosirea unui cablu pentru video streaming si a unuia pentru alimentare, intrucat ambele vor putea fi facute prin intermediul unei interfete cu o singura linie. Aceasta caracteristica este esentiala pentru acest tip de camere de supraveghere, neexistand in cazul camerelor de tip analog.
  • Este posibil accesul de la distanta al camerei de retea, in vederea monitorizarii sistemului in timp real, dar si al inregistrarilor realizate prin internet. Este posibila monitorizarea sistemului si de pe smartphone sau iPad, folosind un program specific.

CE DEZAVANTAJE PREZINTA SUPRAVEGHEREA VIDEO CU CAMERA IP?

Camerele de acest tip prezinta, si ele, cateva minusuri care trebuie luate in vedere inaintea luarii unei decizii:

  • Trebuie sa existe o retea cu latime de banda extinsa, pentru a fi posibila transmiterea imaginilor video
  • Camerele de acest tip sunt mai scumpe. Instalarea lor este, de asemeni, mai scumpa.
  • Nu se poate realiza instalarea unor astfel de camere in absenta unor expertize tehnice privind posibilitatea instalarii si utilizarea acestui tip de camere de monitorizare.
  • In cazul in care camera de retea IP urmeaza sa functioneze pe o platforma de internet, este fundamental sa fie setata o parola noua administratorului, mai ales daca exista o sansa (chiar si minima) ca aceasta sa fie accesata din exterior.

RECOMANDARI FINALE IN ALEGEREA UNEI CAMERA IP

In cazul in care va ganditi ca o camera de tip IP este cea mai buna optiune pentru locatia dvs, iata cateva recomandari care trebuie respectate atunci can achizitionati un astfel de sistem:

  • Scopul monitorizarii- este important sa va fie clar daca aveti nevoie de monitorizare generala sau de una extrem de amanuntita. In cazul in care sunteti focusat pe o monitorizare mai detaliata, este mai benefic sa instalati camera megapixel de retea. O camera PTZ va fi, insa, suficienta in cazul unei supravegheri generale.
  • Monitorizarea la interior sau exterior? Este important sa nu uitati de sensibilitatea la lumina cand selectati camerele de interior/exterior. Unele camere vin cu functie day/night. Nu uitati ca o camera de exterior va avea nevoie de protectie impotriva conditiilor meteo nefavorabile, dar si a actelor de vandalism.
  • Zona pe care o veti supraveghea- trebuie sa analizati pe indelete zona pe care o veti monitoriza, inaintea amplasarii camerelor IP. Este bine sa verificati daca zonele alese sunt indepartate/apropiate unele de altele, pentru a alege cel mai potrivit tip de camere.
  • Functionarea pe retea este si ea fundamentala. Nu uitati ca aceste camere IP trebuie sa aiba criptari HTTPS pentru fluxurile video, filtrarea adreselor IP, PoE, dar si suport Ipv6.
  • Nu uitati sa verificati specificatia tehnica legata de calitatea imaginii, compreise, rezolutie sau chiar suportul audio cand alegeti o camera IP.
  • Programul de video management si interfata deschisa sunt si ele importante. Nu doar inregistrarea imaginilor conteaza, ci si administrarea lor. Trebuie sa verificati daca acea camera de monitorizare IP va suporta VMS, dar si daca este compatibila cu versiunile ce urmeaza sa apara. Cea mai populara alegere este reprezentata de camerele IP cu o interfata deschisa consumatorilor. Ea trebuie sa se combine cu sistemele actuale, dar si sa ofere suport pentru aplicatiile de program, analiza video si programul de management.

O SUGESTIE FINALA

Indiferent de categoria finala aleasa, este important ca un client sa se gandeasca la nevoile sale reale, la cunostintele de care dispune in acest sens, dar si la costurile de mentenanta implicate pentru fiecare categorie. Chiar daca o camera de supraveghere poate costa mai mult initial, eficienta si performanta ei pot fi argumente decisive in momentul achizitionarii.

Camere de supraveghere IP vs. ANALOG – Cine castiga competitia?

Blog
Nu-i asa ca vi s-a intamplat sa urmariti un film in care mai multi politisti s-au adunat in fata unei inregistrari video, finalizand prin a spune: “Hei, stati un pic! Faceti zoom pe tipul ala! Mariti imaginea!” Iar scena continua cu un cadru in care, in mod miraculous, inregistrarea neclara si blurata a siluetei unui om devine foarte clara si precisa, incriminand suspectul… Este o chestiune de timp pana cand el va fi prins si incarcerat, desigur.

CAMERELE DE SUPRAVEGHERE DE TIP ANALOG

De fapt, filmul acela este fictiune pura. In realitate, inregistrarea neclara de pe camera de supraveghere de tip analog va deveni si mai neclara si mai difuza atunci cand faci zoom, pentru o vizualizare mai indeaproape. Dar situatia nu este atat de grava pe cat am crede! Chiar traim in viitor si camerele de tip IP sunt un bun exemplu in acest sens.

Inregistrarile camerelor de supraveghere nu mai au o calitate indoielnica si avem acces la imagini focusate mai clare decat in cazul sistemelor analogice CCTV.

Cu toate acestea, pretul pe care il vom plati este destul de important de luat in considerare. Iata de ce in cazul in care te decizi sa alegi o camera de tip IP, este important sa te gandesti la costurile aferente.

CE ESTE CAMERA DE TIP IP? CUM DIFERA EA DE CEA ANALOG?

IP (Internet protocol) se refera la camerele video de tip digital care pot trimite/primi date prin intermediul unei retele computerizate, in loc sa trimita o raportare unui DVR (Digital Video Recorder).

Acest fapt prezinta multe avantaje si iata cateva dintre ele:

  • CALITATEA IMAGINII

 

analog vs ip camera

Nici cea mai buna camera de supraveghere de tip analog nu va putea sa depaseasca cea mai proasta camera de tip IP in ceea ce priveste rezolutia imaginii surprinse. In cel mai fericit caz, o camera de tip analog va putea manageria echivalentul la mai putin de jumatate de megapixeli, in timp ce o camera Megapixel va fi destul de ineficienta daca nu va putea produce o imagine macar la fel de buna ca si numele pe care il poarta. Exista pe piata multe camere cu configuratie  1.3, 2 sau 3mp, 4mp sau 5mp, ceea ce este oricum mai bun ca si calitate decat in cazul unor camere traditionale CCTV. In acelasi timp, camerele IP cuprind un camp mult mai larg fata de camerele analog. Spre exemplu, a singura camera IP este capabila sa faca munca a 3-4 camere din categoria traditionala, mai ales daca dispune de rezolutii Full HD, 2K sau 4K.

  • ANALIZA VIDEO

Aceasta este doar o denumire pretentioasa care se refera, de fapt, la posibilitatea de a marca anumite “evenimente” care apar in campul de vizualizare al camerei. Acestea ar putea fi orice de la detectarea unei miscari pana la absenta unor obiecte sau chiar a camerei in sine. In loc sa stai sa vizualizezi ore intregi de filmare, reteaua te va anunta exact cand aceste evenimente s-au produs, putand sa le vizualizezi direct.

  • FLEXIBILITATEA SI SCALABILITATEA

In cazul unui DVR traditional analog, fiecare camera trebuie sa fie direct conectata la DVR. Camerele de tip IP pot impiedica aceasta prin utilizarea unor intrerupatoare care permit camerelor apropiate intre ele de a fi conectate la un singur intrerupator. Acesta din urma are nevoie de un singur fir pentru a fi conectat la NVR (Network Video Recorder). Acest fapt reduce numarul de cabluri necesare, ceea ce implica si munca mai putina. In acelasi timp, iti permite si sa conectezi mai multe camere intrucat nu mai esti limitat de numarul de porturi de pe DVR. Mai mult decat atat, folosirea unui intrerupator de tip PoE (Power over Ethernet) va permite cablului Cat5e sau Cat6 sa transmita semnalul si sa ofere curent camerei, eliminand nevoia unei surse de curent separate.

CE INSEAMNA POE?

 

PoE (Power over Ethernet) se refera la sistemul care permite transmiterea energiei electrice si a datelor printr-un cablu Ethernet. Asa cum am mentionat, acest sistem presupune imbinarea atat a energiei electrice cat si a datelor, eliminand nevoia de a folosi surse diferite pentru curent (ceea ce are presupune mai multe cabluri).

Un switch PoE va permite conectarea mai multor camere la acelasi NVR. Aceste switch-uri pot oferi mai multe porturi pentru a conecta camerele, urmand ca ele sa fie conectate la un singur NVR intr-o configuratie de tip “arbore”. Switch-ul este capabil sa gestioneze si curentul, dar si traficul de retea. Acelasi numar de camere ar implica un numar mai mare de unitati DVR in cazul unui setup de tip analog, ceea ce inseamna mai multe cabluri si mai mult efort fizic.

CAND SI CUM SA FOLOSESTI UN SWITCH POE PENTRU SISTEMELE DE TIP IP

 

Asa cum am mentionat, un switch de tip PoE va oferi energie electrica si conexiune de date la sistemul PoE cu camere IP, prin intermediul unor cabluri de retea de tip Cat5, Cat5e, Cat6. In ziua de azi, indiferent de locatie si de industrie, folosirea unui switch PoE pentru o camera IP pentru a monitoriza siguranta oamenilor si a afacerilor este foarte comuna si chiar foarte populara. De obicei, in cazul unor sisteme cu camere IP, switch-urile PoE cu porturi diferite sunt necesare.

  • DE CE ESTE NEVOIE DE UN SWITCH POE PENTRU SISTEMELE CU CAMERE IP?

In cazul in adoptarii tehnologiei de tip PoE, unii utilizatori se gandesc ca folosirea unui switch PoE nu este absolut neceasara (costurile sale sunt destul de mari). Un injector PoE poate sustine electric camerele IP, salvand si spatiu in acelasi timp. Dar ce se intampla in cazul in care este necesara instalarea mai multe dispositive (zece camera IP), care trebuie conectate intre ele? In aceste conditii, un switch PoE este cea mai buna solutie. Pe langa acest aspect, switch-urile PoE prezinta si alte beneficii pentru sistemele cu camere IP:

  • SUNT MAI USOR DE INTRETINUT SI AU PRETURI MAI SCAZUTE

Switch-urile PoE sunt din ce in ce mai populare. Modelele mai sofisticate permit ca energia electrica pentru fiecare camera sa poata fi controlata din orice punct al sistemului de camere IP. Acest fapt permite administratorilor sa reporneasca o camera PoE IP neresponsiva, fara a se deplasa la locatie, economisand bani si efort fizic.

  • AJUTA LA EXTINDEREA DURABILITATII IN TIMP A CAMERELOR DE SUPRAVEGHERE

Intrucat sunt conectate la un switch PoE, camerele de tip IP pot instalate oriunde, chiar si in locatii in care este dificil de ajuns. Cu ajutorul unui singur cablu Cat5e, distanta intre camerele PoE Ip poate ajunge si la 100m. in cazul in care este vorba de o distanta mai mare, va fi necesara instalarea unor releuri PoE.

  • REZISTENTA LA CADERILE DE TENSIUNE

De obicei, camerele de tip IP primesc curent de la o singura sursa de alimentare (switch PoE). De aceea, atasarea unui UPS central (Uninterruptable Power Supply) la un switch PoE va asigura supravegherea video continua chiar in cazul unei pene de curent.

ESTE POSIBILA FOLOSIREA SWITCH-URILOR POE PENTRU SISTEMELE CU CAMERE IP PENTRU MONITORIZAREA RESEDINTEI?

 

NVR POEMulti clienti considera necesara instalarea unui sistem cu camere IP pentru casa, resedinta lor. Camerele legate la switch-urile PoE sunt usor de instalat de catre utilizatori, eliminand cablurile inutile. In contextul dezvoltarii sistemelor cu camere IP, este de asteptat ca din ce in ce mai multe camere inteligente IP vor fi folosite in cadrul sistemelor de monitorizare IP a resedintelor.

POT FI FOLOSITE SWITCH-URILE POE PENTRU SISTEMELE CU CAMERE IP IN MONITORIZAREA SEDIILOR DE FIRMA?

Supravegherea video a sediilor de firma este esentiala in contextual societatii modern. Sistemele de supraveghere cu camere IP ofera solutii optime pentru protejarea celor mai multe sedii. Atat companiile de dimeniuni medie, cat si cele mai mari au nevoie de mai mult de o camera IP pentru sistemele de monitorizare cu camere IP. In aceste conditii, numarul de porturi pentru switch-urile PoE are importanta. Un switch PoE 24 este o solutie viabila pentru retelele de dimensiuni medii, in timp ce cele de tip 48 pot satisface cerintele afacerilor de dimensiuni mari (hoteluri sau companii mari).

CE TIPURI DE CAMERE IP EXISTA?

Exista o mare varietate de camera de supraveghere Megapixel IP. Iata cateva dintre ele:

  • CAMERELE DE TIP BOX

Aceste camere sunt bune atunci cand vrei sa poti zooma pe o anumita zona, destul de mica. Ele sunt de obicei fixate inspre o singura directie. Nu vin cu lentile, deci trebuie achizitionate separate lentile C/CS.

  • CAMERELE DE TIP DOM (INTERIOR SI EXTERIOR)

Lentilele acestui tip de camere poate fi orientat spre directia dorita, prezentand si functii zi/noapte si infrarosii care se actioneaza in conditii de iluminare scazuta. Ele vin si cu lentila P-Iris care asigura un camp de vizibilitate mai mare astfel incat ceea ce este in fata, in spate si intre poate fi cuprins. Modelele pentru exterior trebuie sa aiba un grad mare de protectie anti-furt (IK-10), dar si rezistenta la apa (IP68), pentru a putea supravietui conditiilor meteo dificile.

  • CAMERELE DE TIP BULLET

Acest tip de camere pot fi ajustate pentru a supraveghea o zona specifica, prezentand abilitati de zoomare si de cuprindere mai bune decat camerele de tip dom. Cu toate acestea, ele nu sunt cele mai subtile camera. Camerele de tip dom sunt mici si discrete, in timp ce cele de tip bullet sunt destul de evidente. Asa ca, este bine sa va ganditi daca vreti ca aceste camere sa fie vizibile sau nu.

Carcasa camerelor de tip dome le ajuta ca zona spre care sunt orientate sa fie si mai discrete, in timp ce in cazul camerelor de tip bullet, este destul de evident ce anume este monitorizat video. In timp ce camerele de tip bullet prezinta mare rezistenta la apa si sunt folosite mai ales in exterior, ele sunt mai expuse distrugerii intrucat nu poseda un design incastrabil precum cele de tip dom.

  • CAMERELE DE TIP PTZ

Camerele de tip PTZ (Point-Tilt-Zoom) reprezinta, probabil, cea mai sofisticata optiune din aceasta categorie. Camerele de tip box pot fi orientate catre o singura locatie, si chiar cele de tip dom si de tip bullet trebuie ajustate manual pentru a supraveghea o noua zona. Acest fapt nu se intampla in cazul camerelor de tip PTZ intrucat ele pot fi controlate de la distanta. Astfel, ele pot fi orientate oricand si oricat pentru a monitoriza mai bine o zona noua. Multe camere de supraveghere de acest fel vin cu functii diverse, care include 20X Zoom optic sau 10x Zoom Digital. Sa nu uitam sa mentionam functia de auto-ajustare care permite utilizatorul sa programeze scanarea si monitorizarea unei zone specifice.

 

Camerele de tip PTZ

MERITA SAU NU SA INVESTITI INTR-UN SISTEM DE MONITORIZARE CU CAMERE POE?

Toate aceste detalii despre camerele IP si switch-urile PoE au avut ca scop facilitarea clientilor in luarea unei decizii finale. Daca inca va ganditi daca sa treceti de la un sistem de tip analog la unul de tip IP, sunt cateva chestiuni pe care trebuie sa le luati in considerare.

Spre exemplu, costurile initiale vor fi destul de importante, dar este de asemenea esential sa nu uitati ca o singura camera de monitorizare IP poate inlocui cu succes 3 sau chiar 4 camere de tip analog, datorita capacitatii de a acoperi o arie mult mai larga. Astfel incat, chiar daca veti plati mai mult pentru o singura unitate, veti avea nevoie de un numar mult mai mic de camere de supraveghere. In acelasi timp, intrerupatoarele va vor permite sa conectati mai multe camere la cate un NVR, spre deosebire de camerele analog si conectarea lor la un DVR. In functie de configuratia aleasa si de dimensiunea acesteia, veti putea cumpara un numar mai mic de recordere. Este important sa alegeti cea mai buna varianta, fiind sigur ca NVR-ul este capabil sa faca fata tuturor.

Sa nu uitam ca nu veti avea nevoie de surse de energie eletrica diferite in cazul camerelor de tip IP in cazul in care veti instala un intrerupator PoE, ceea ce inseamna ca veti putea folosi banii pentru alte resurse de care aveti nevoie.

In final, daca sunteti interesat de instalarea unui sistem de monitorizare video, camerele de tip IP sunt cea mai buna optiune in acest moment. Daca deja aveti un sistem de supraveghere instalat si sunteti multumit de performantele acestuia, este mai bine sa nu initiate instalarea integral a unui noi sistem, cel putin pentru moment. Este, insa, o chestiune de timp pana cand un sistem de tip analog va deveni sinonim cu “depasit”, si nu ar fi rau sa va ganditi ca este momentul sa pasiti spre viitor.

De ce ROVISION?

Blog logo_rovision

Firma noastra se bazeaza pe o echipa tanara, dinamica, ambitioasa, dornica de afirmare pe piata sistemelor de supraveghere. Suntem orientati atat pe o gama low-cost- destinata celor cu buget redus- cat si pe Kit-uri de supraveghere performante(ahd,hdcv,ip,tvi), in conformitate cu noile tendinte ale pietei din acest domeniu, concurenta din piata sistemelor de supraveghere si securitate impunand utilizarea unor standarde foarte inalte.

 

DE CE SA ALEGI ROVISION?

 

 

Pentru ca:

 Firma noastra se bazeaza pe o echipa tanara, dinamica, ambitioasa, dornica de afirmare pe piata produselor de acelasi gen, aflata in permanenta extindere, ce urmareste tratarea cu profesionalim, – avand peste 10 ani experienta in acest domeniu- seriozitate si amabilitate a tuturor dorintelor Dvs. in ceea ce priveste siguranta caminului, a autoturismului sau a firmei pe care o conduceti. Suntem direct importatori a sistemelor de supraveghere, DVR-urilor si a accesoriilor legate de securitate.

– Oferim siguranta deplina afacerii DVs. la cel mai bun raport calitate-pret, branduri de renume (DAHUAHIKVISION) fiind oferta noastra in solutionarea breselor de securitate. Suntem orientati atat pe o gama low-cost- destinata celor cu buget redus- cat si pe Kit-uri de supraveghere performante (ahd, hdcv, ip, tvi), in conformitate cu noile tendinte ale pietei din acest domeniu, concurenta din piata sistemelor de supraveghere si securitate impunand utilizarea unor standarde foarte inalte.

– O gama diversificata de produse va asteapta pe site-ul nostru – camere supraveghere HikvisionDahua, Rovision, UNV, DVR-urimufe, cablu supraveghere, surse alimentare camere supraveghere– comenzile fiind procesate si onorate la timp, suportul tehnic fiind asigurat permanent de colegii nostri din departamentul tehnic, conform programului afisat, intre orele 9- 18, orice nelamurire legata de produse sau de modul de conectare a acestora putand fi elucidate in timp real- la telefon, sau prin intermediul tutorialelor realizate de echipa noastra si postate pe site.

– Garantia produselor noastre este de 24 luni, preturile afisate continand TVA, adaosul comercial fiind minim.

– Suntem importatori si distribuitori la o mare parte din produsele de pe site

-Suntem parteneri de peste 3 ani cu Emag, Cel.ro, Domo.ro

SI inca ceva….

 Oferim Transport GRATUIT pentru comenzi mai mari de 500 ron si suport tehnic gratuit cu specialisti in domeniul sistemelor de supraveghere.

Camerele de supraveghere 4K – 8 MEGAPIXELI – cateva informatii de orientare pentru noul utilizator

Blog CAMERA DE SUPRAVEGHERE 4K

CE ESTE O CAMERA DE SUPRAVEGHERE 4K?

Camerele de supraveghere 4K sunt cele care sunt capabile de o rezolutie inalta de 3840×2160 cu mai mult de 8 milioane de pixeli. De aceea, ele mai sunt cunoscute si sub numele de camere de supraveghere 8MP, sau camere ultra HD CCTV.

Ca sa clarficam pentru cei mai putin cunoscatori, o imagine este alcatuita din mii si milioane de pixeli, orizontal si vertical. Si camerele de monitorizare 4K sunt cele care contin aproximativ 4K pixeli orizontali.

CE INSEAMNA ASTA PENTRU UTILIZATOR?

Camerele de monitorizare 4K IP ofera detalii mai clare, mai bine si mai mult decat niciodata. Spre exemplu, poti vedea clar si citi tablitele de inmatriculare ale masinilor care trec sau care sunt parcate. Poti chiar identifica, destul de usor, pana si personajele imprimate pe tricourile trecatorilor pe strada, trasaturile fetei ale hotilor sau infractorilor care incearca sa patrunda in casa ta.

Pe scurt, nu vei pierde nici macar un detaliu, atata timp cat folosesti o camera CCTV 4K. Daca ai o camera de monitorizare 4K si cu functie sonora, poti chiar auzi sunetele produse de un postas sau de hoti.

Nota: este posibil sa fi remarcat cele 2 rezolutii standard incluse de camerele de monitorizare Google 4K: 3840×2160 si 4096×2160. Cu toate acestea, atunci cand oamenii vorbesc despre camerele de monitorizare 4K, 8MP, ultra HD CCTV sau camerele 2160p, ei se refera ca cele cu rezolutie 3840×2160.

CUM FUNCTIONEAZA O CAMERA DE SUPRAVEGHERE 4K?

Probabil ca te intrebi de ce o camera de monitorizare 4K este comparabila, ca si performante, cu un TV sofisticat sau cu un echipament fotografic complex.

De fapt, totul se reduce la specializarea sensorului. Senzorul unei camere de monitorizare 4K este mai mare ca marime, dar prezinta sensitivitate mai buna in conditii de iluminare scazuta, ceea ce atrage rezolutia inalta de 8MP. Adaugarea tehnologiei avansate de catre codecul video (10 sau 12 biti) duce la capacitatea camerelor de monitorizare 4K CCTV de a oferi imagini de calitate superioara, tehnic si vizual vorbind.

Cu toate acestea, un senzor 4K nu este garantia unei camere 4K IP reale. Nu uitati sa verificati si rezolutia imaginii (3840×2160) pentru a fi siguri ca urmeaza sa achizitionati o camera de monitorizare 8MP reala.

CATEVA CUVINTE DESPRE CAMERELE DE SUPRAVEGHERE 4K

Universul camerelor de monitorizare CCTV este intr-o continua miscare si ne ofera camere de retea IP de inalta rezolutie. Spre exemplu, noile camere 4K IP de la Avalonix sunt exact ceea ce multe sisteme de monitorizare aveau nevoie. Aceasta noua serie de recordere de retea video Ultra HD (UHA) si camerele IP prezinta rezolutie 4K in timp real, dar si rezolutii pentru senzorii camerelor de 8MP si 12MP. Sistemele cu camere 4K sunt solutia ideala pentru zonele mari de acoperire, fiind capabile sa identifice obiecte de la distanta chiar si in inregistrarile video. Astfel, un utilizator poate captura imagini video datorita prezentarii generale cu unghiuri largi si puncte multiple de focalizare, pastrandu-si, insa, capacitatea de a face zoom digital si de a se focusa pe cele mai mici detalii.

DE CE SA ALEGI CAMERE 4K SI NU CAMERE 1080P?

Pentru ca selectia sa fie mai facila, iata cateva comparatii in ceea ce priveste rezolutiile comune in MP si dimensiunea imaginilor in pixeli:

  • 4K = 8.3 megapixels, 3840×2160 pixels
  • 1080p = 2 megapixels, 1920×1080 pixels
  • 720p= 1 megapixel, 1280×720 pixels
  • D1 = 0.4 megapixel, 704×480 pixels

Cele mai multe camere CCTV au avut rezolutie D1 (704×480 pixeli) pentru o buna perioada de timp. Situatia s-a schimbat in 2014, cand senzorii cu MP au devenit prea scumpi pentru folosirea lor in monitorizarea resedintei personale sau a spatiilor comerciale de mici dimensiuni.

 

Rezolutie Camere 1080p vs 4K

 

Odata cu imbunatatirea tehnologiei senzorilor de imagine, am asistat si la o diminuare a preturilor, ceea ce a facut ca aceste camere 1080P sa devina, la randul lor, accesibile. Tot mai mult, ele au inceput sa inlocuiasca popularele camere de monitorizare de tip analog, mai ales in cadrul sistemelor de nivel incepator.

Camerele de monitorizare 1080P HD sunt recomandate utilizarii interioare, unde cei mai multi dintre subiecti nu se afla la mai mult de 12m distanta de camera. Ele pot fi folosite insa, cu success, si in aplicatiile pentru spatiile exterioare. Cu toate acestea, daca se doreste zoomarea si identificarea unor detalii faciale pe o inregistrare video la distante de 10 m sau chiar mai mult, acest fapt va fi posibil numai prin folosirea unor camere 3MP IP, sau cu rezolutie mai mare. In cazul in care esti interesat sa obtii cele mai mici detalii intr-un unghi larg, camerele de tip 4K Ip sunt cel mai optim echipament de instalat.

ULTRA HD 4K SAU 1080P?

In momentul cand compare numarul de pixeli, camerele de monitorizare de tip 4K sunt mai bogate in detalii decat cele de tip 1080P.

Acest nivel inalt de detalii in imagini oferit de numarul mai mare de pixeli transforma sistemele de monitorizare de tip 4K in optiuni ideale pentru zonele de trafic intens, in care orice detaliu este fundamental in a face diferenta intre un om care se lupta si unul care danseaza. De prea multe ori, camerele de monitorizare cu rezolutie scazuta duc la o ambiguitate care nu este conforma cu ceea ce s-a petrecut in mod real pe videoclipul de supraveghere. Camerele de monitorizare de tip 4K elimina acest risc de ambiguitate prezent in anumite inregistrari video. Scolile, terenurile de sport, universitatile, statiile de metro/tren/autobuz, cladirile guvernamentale sunt doar cateva dintre spatiile care pot beneficia de camerele de Securitate 4K.

RECORDERELE VIDEO DE RETEA DVR 4K

In functie de sistemul de monitorizare video 4K de care sistemul tau are nevoie, exista recordere video de retea pentru camerele 4K in densitati de 8, 16, 32, 64 si 128 de canale. Recorderele video cu 64 sau 128 de canale sunt disponibile cu functie Hot Swap pentru hard drive, fiind utile in proiectele de monitorizare a spatiilor comerciale sau profesionale, in care este nevoie de stocarea inregistrarilor video pentru o mai mare perioada de timp. Drive-ul Hot Swap permite utilizatorului sa inlocuiasca spatiul de stocare video fara a opri stocarea.

CAMERELE DE SUPRAVEGHERE 4K

Pentru moment, camerele de monitorizare Ultra HD sunt disponibile in 3 configuratii. Toate prezinta un grad de IP 66 sau chiar mai mare de atat, fiind rezistente la conditiile meteo si realizate atat pentru utilizarea la exterior, cat si pentru interior.

Exista camere de tip dom si de tip bullet cu senzori 8MP CMOS si vizibiliate nocturna infrarosie pentru 20m. Sunt disponibile si camere de tip dome fisheye 360de grade, care au senzor 12MP CMOS, vizibilitate nocturna pentru 10 m si sunt prezinta rezistenta la vandalizare de IK10. Ca si in cazul celorlalte camere, ele contin seturi de chip-uri care ajuta la controlul latimii de banda, optimizarea imaginii cu functii precum BLC, HLC, BLC, DWDR si reductive a zgomotului digital (DNR), pentru optimizarea calitatii imaginii video pentru a se acoperi necesitatile sistemului.

CARE SUNT PRINCIPALELE PROBLEME IN CAZUL CAMERELOR DE SUPRAVEGHERE 4K?

Ca orice achizitie importanta, anumite clarificari sun necesare atunci cand vine vorba despre acest tip de camere. Capacitatea de stocare, problemele de latime de banda, problemele de compatibilitate si, cel mai important, costurile- sunt cele mai comune aspecte care ridica semne de intrebare pentru orice nou utilizator.

Chiar daca nici una dintre aceste probleme nu este majora, exista cateva solutii prin care ele pot fi depasite.

  • Camerele CCTV 4K sunt mai scumpe

Din nefericire, pretul camerelor de supraveghere de tip 4K este dublu fata de cele mai scazute camere. Daca ai un buget limitat, dar esti determinat sa achizitioneze camere de monitorizare 4K, este important sa te orientezi catre branduri mai accesibile. Nu uita de perioadele promotionale care te pot ajuta sa faci achizitia dorita fara a goli de tot buzunarele.

Pare incredibil, dar camerele de monitorizare de tip 4K sunt, de fapt, mai economice decat altele mai ieftine. Acest fapt este determinat de capacitatea camerelor 8MP de a acoperi mai multe zone, cu un camp mai larg, cee ace inseamna ca vei putea achizitiona, in final, un numar mai mic de camere de monitorizare.

  • Consumul mare de banda WiFi pentru camerele CCTV de tip 4K

Banda de Wi-Fi reprezinta o problema constanta atunci cand este vorba despre camerele de monitorizare cu multi MP, mai ales in cazul camerelor de monitorizare 4k wireless.

Cu toate acestea, problema poate fi rezolvata prin intermedium codarii video, denumita si H.265 codec, adaptata camerelor de monitorizare 4K. aceasta poate taia dimensiunea fisierelor in jumatate, fara a elimina calitatea video 8P.

In cazul camerelor de monitorizare 4K de calitate ridicate, exista posibilitatea selectarii rezolutiei pentru situatiile in care reteaua nu poate suporta latimea de banda necesara camerei 4K.

  • Sistemele de monitorizare consuma mai mult spatiu de stocare

Te ingrijoreaza ca nu vei putea inmagazina informatiile oferite de camerele de supraveghere 4K, mai ales in cadrul sistemelor CCTV 4K?

Camerele care inregistreaza 4K vor adopta un codec H.265 care salveaza jumatate din spatiul de stocare. Astfel, ceea ce credeai ca este insuficient, va deveni potrivit gratie tehnologiilor avansate de comprimare. Si, de cele mai multe ori, camerele de monitorizare 4K vor oferi un spatiu suficient de stocare, adaptat nevoilor consumatorului.

  • Camerele de supraveghere 8MP pot prezenta probleme de compatibilitate

Cele mai multe camere si sisteme de tip 4K folosesc receiver NVR (si nu DVRs). Deci, cel mai probabil, vei fi nevoie sa-ti updatezi receiver ul NVR cu totul, daca intentionezi sa-l folosesti pentru stocarea video.

Camerele de monitorizare 4K NVR prezinta, de obicei, un spatiu de stocare mai mare, permitand utilizatorului sa inregistreze pentru mai multe luni, fara a inregistra peste alte filmari. Ele se potrivesc cu camerele 8, 16, 32 si chiar 64, fara a lasa locuri nemonitorizate.

In cazul in care nu esti dispus sa platesti mai mult pentru o camera 4K NVR, poti sa-ti salvezi inregistrarile video 8MP pe FTP fara a plati un abonament lunar sau o taxa de inscriere.

 

SURSE

https://www.cctvcameraworld.com/4k-ip-cameras.html

https://reolink.com/4k-security-cameras-top-things-to-consider/

Camerele 8MP CCTV- informatii de baza pentru potentialul utilizator

Blog Camerele 8MP CCTV

4K sau 8MP?

Conceptul de 4K este destul de intalnit in ziua de azi si multi producatori de renume il folosesc. Denumit si Ultra High Definition (UHD), 4K se refera la numarul de pixeli pe orizontala a unui dreptunghi. Cum vertical are 2,000 pixeli, numarul total este in jur de 8 milioane sau 8 mega pixeli (MP). Cu toate acestea, calculul nu este cel mai exact. Numarul real in rezolutia Ultra HD este 3840×2160, ceea ce rezulta in 8,294,400 pixeli. Aceasta inseamna mai ceva mai putin de 4K si mult mai mult de 2K, rezultatul fiind putin mai mult de 8MP in total. Dar, este suficient de aproape de 8MP, din motive de marketing.

Are senzorul importanta in alegerea camerei 8MP CCTV?

Nu toti senzorii sunt la fel. In cazul camerelor foto obisnuite, un senzor 8MP Micro 4/3 MOS intr-o camera video 4K va fi de calitate superioara, oferind detalii mai fine, spre deosebire de un senzor 8MP CMOS instalat in smartphone. Este pur si simplu vorba despre o capturare de calitate mai buna. Exact aceasi situatie o intalnim si la camerele de supraveghere.

De ce este folosit termenul MP?

Pentru consumatorul de camere digitale, se pare ca mega pixelii sunt cea mai importanta specificatie tehnica. Producatorul le-a oferit utilizatorilor ceea ce utilizatorii credeau ca au nevoie: megapixeli. De aceea, chiar si cele mai ieftine telefoane mobile, cu lentile de slaba calitate, vor avea un senzor 8MP. Cu toate acestea, cipurile sunt minuscule si lentilele incearca sa compenseze, dar calitatea imaginii este indoielnica.

Lucrurile stau cu totul altfel in cazul echipamentelor profesionale, inclusiv al camerelor de monitorizare CCTV. Senzorii vor avea mai mult de 8MP, prezentand o diagonala in jur de 1 inch. Calitatea lentilelor este net superioara; lentilele ofera zoom de inalta calitate si pretul lor creste pretul total al unor astfel de camere 4K CCTV.

Dimensiunea imaginii este importanta. Cipurile senzorilor mai mari vor avea mai multi pixeli (pentru o mai buna rezolutie), capturand mai multa lumina. Senzorii mai mici sunt mai ineficienti, in special in conditii de iluminare scazuta.

CE CONTEAZA CAND ACHIZITIONEZI O CAMERA 8MP CCTV?

Cu toate ca o camera 8MP CCTV este perfecta in multe situatii, trebuie sa fii sigur ca ceea ce vei achizitiona este o camera 8MP CCTV (4K) reala, indiferent daca este de tip dome, bullet, PTZ, cu sonor sau vizibilitate pe timpul noptii.

Iata cateva sugestii pentru a alege corect:

  • REZOLUTIA CAMEREI 8MP CCTV

Este important sa verifici rezolutia camerei de monitorizare 4K. Unele camere ar putea sa accentueze calitatea senzorului, pentru a-ti castiga atentia, dar nu vei obtine decat o imagine video de 1080p. rezolutia (3840×2160) este cea care te asigura ca vei obtine o camera de monitorizare 8Mp.

  • CODECUL CAMEREI DE MONITORIZARE

O camera de monitorizare 8MP de calitate va avea un codec de Inalta eficienta (HEVC), denumit si H.265, ceee ce va mentine dimensiunea fisierelor scazuta, fara a pierde in vreun fel in calitatea sau claritatea imaginii.

Altfel spus, va ajuta camera de monitorizare sa ofere video 8Mp de inalta calitate, fara a solicita reteaua, salvand jumatate din capacitatea de stocare- iar aceasta conteaza extrem de mult pentru sistemele de monitorizare 4k/8MP.

  • LENTILELE CAMEREI CCTV

Senzotii camerelor 8MP CCTV nu ofera intotdeauna video de inalta calitate. Calitatea imaginilor video in cazul unor camere 4K CCTV este limitata de calitatea lentilei si mai putin de rezolutia senzorului.

O camera de monitorizare 4K reala va veni cu lentile de inalta calitate, care poate oferi claritate mai buna. Lungimea de focalizare pentru o lentila de camera 4K IP este si ea relevanta: lentilele cu unghi larg sunt capabile sa acopere arii mai largi. Spre exemplu, daca prioritatea ta este sa inregistrezi placutele de inmatriculare, vei avea nevoie de lentile cu focalizare mai lunga, pe langa faptul ca va trebui sa respectiva camera sa fie orientate direct catre strada.

  • UNGHIUL CAMEREI 8MP CCTV

Chiar daca o camera 4K CCTV ofera un unghi mai larg, ea tot trebuie verificata pentru a fi sigur ca va acoperi zona care se vrea a fi monitorizata (garaj, usa de la intrare, aleea principala). De obicei, o camera 8Mp CCTV poate ajunge la 1000 orizontal, dar, pentru a acoperi mai multe zone, cum ar fi 360este nevoie sa alegi o camera 4K CCTV HD cu functie PTZ.

  • FUNCTIONAREA IN CONDITII METEO NEFAVORABILE

Nu toate camerele 4K IP vor putea oferi imagini de calitate superioara, mai ales in conditii meteo dificile. Spre exemplu, poti sa remarci ca anumite parti ale imaginii capturate de camera 8MP sunt foarte intunecoase, in timp ce alte parti sunt mai luminoase, impiedicand sesizarea detaliilor. O solutie rapida ar fi sa achizitionezi camere CCTV WDR.

  • FLUIDITATEA INREGISTRARII VIDEO

FPS este un termen destul de intalnit in ceea ce priveste camerele CCTV 4K. Dar ce inseamna o camera 8Mp cu 30FPS? FPS (frames per second/ cadre pe secunda) este important in ceea ce priveste fluiditatea inregistrarii video.

IN GENERAL, O CAMERA VIDEO CCTV 8MP CU 30FPS SAU 20FPS ESTE CAPABILA SA INREGISTREZE UN VIDEO FLUENT. POTI CERE CHIAR UN DEMO DE LA PRODUCATOR SAU SA CAUTI UN TEST VIDEO 8MP PENTRU A OBSERVA FLUENTA FILMARII.

  • VIZIBILITATEA PE TIMPUL NOPTII

Camerele de monitorizare 8MP prezinta o calitate a imaginii deosebita pe timpul zilei; imaginea este clara, culorile sunt intense si performanta este buna chiar si cand soarele straluceste cu putere.

Dar aceasta nu este de ajuns, intrucat vizibilitatea pe timpul noptii e cu totul diferita. Camerele 4K sau 2160p trebuie sa managerieze echilibrul luminozitatii, dar si problemele de zgomot.

Unele camere 8Mp CCTV folosesc tehnologia 3D DNR pentru a obtine cea mai buna vizibilitate pe timpul noptii. Nu uita sa verifici vizibilitatea pe timpul noptii pentru camera, chiar daca performantele ei in timpul zilei sunt remarcabile.

Unele camere 8Mp cu vizibilitate pe timpul noptii sunt promovate ca oferind si imagini color pe timpul noptii, dar fii atent la detalii. O camera cu astfel de abilitati are nevoie si de lumina ambientala, dar va trece la alb si negru in conditii de intuneric total.

  • SUPORT PENTRU CAMERA 8MP CCTV

O camera de acest tip isi va pierde din abilitati daca nu este verificata de o echipa specializata din cand in cand. Multi utilizatori sunt coplesiti de problemele inerente ivite si de incapacitatea lor de a le solutiona.

Este bine sa alegi camere 4Mp CCTV de la un dealer autorizat, care iti asigura si servicii de mentenanta pentru camerele alese.

  • CERTIFICATUL DE GARANTIE

Garantia este de multe ori omisa, mai ales atunci cand nu cumperi de la un dealer autorizat. Un certificat de garantie pe o perioada lunga de timp va adauga mai multa valoare camerei achizitionate.

Cea mai sigura modalitate de a achizitiona camere 8Mp CCTV este sa o faci direct de la producator sau un dealer autorizat.

  • PROBLEME DE COMPATIBILITATE

Este necesar sa iti clarifici cateva probleme inainte de achizitionarea camerei.

Este camera 4K CCTV compatibila cu noile aplicatii, pentru a o putea folosi la maximum sau ai acces limitat la functiile sale? Este camera 8Mp CCTV compatibila cu NVR pentru a stoca imaginile video? Aceste probleme sunt esentiale, mai ales daca te gandesti sa instalezi un sistem de monitorizare 4K sau sa mai adaugi alte camere, pe viitor.

Unde trebuie sa intalezi camerele 8MP CCTV pentru eficienta maxima?

Teoretic, o camera 8Mp CCTV poate fi amplasata unde vrei pentru a monitoriza spatiile interioare si exterioare. Cu toate acestea, exista cateva locuri care sunt primordiale in instalarea camerelor 8Mp.

  • La usa de la intrare

Stiai ca 34% dintre infractori vor intra in casa ta pe la usa de la intrare? Camerele de monitorizare 8Mp CCTV sunt o alegere ideala pentru usa de la intrare intrucat nu doar inregistreaza imagini foarte clare, dar si mesaje audio de la cei care iti trec pragul.

  • In gradina/curte

Datorita unghiului mare de vizibilitate, o singura camera 8Mp CCTV poate acoperi intreaga suprafata din fata casei, spatele casei, oferindu-ti o viziune de ansamblu si nenumarate detalii in acelasi timp.

  • La etaj

Daca vrei sa instalezi camere de tip bullet sau dome in locurile inalte, care nu pot fi accesate cu usurinta de catre intrusi, la etaj, sub tavan, vei avea nevoie de camere 8Mp care iti permit sa faci zoom in pentru a putea vedea clar si obiectele aflate la distanta.

Vor deveni camerele 8Mp (4K) noile camere standard CCTV?

Industria de monitorizare video a adoptat full HD (2MP) ca si rezolutie standard pentru sistemele digitale IP CCTV din 2010.

Noua tehnologie 4K devine noua rezolutie standard care ofera video streaming de 8MP. Supravegherea spatiilor comerciale, a aeroporturilor, a parcarilor, a terenurilor de sport- a zonelor mari , in general, este mai usor de realizat cu ajutorul camerelor 8Mp CCTV, mai ales datorita numarului mare de detalii oferite, chiar si de la distante mai mari..

Convergenta noilor tehnologii ca contribuit la adoptarea ampla a tehnologiei 4K. Dezvoltarea lentilelor 8Mp, infrastructurile de banda inalta IT, eficienta tehnologiilor de comprimare (H.265, spre exemplu), productia camerelor din ce in ce mai eficienta, numarul mai mic de camere necesare pentru monitorizare, costuri de instalare si mentenanta mai mici- toate acestea fac tehnologia 8Mp din ce in ce mai accesibila. Este mai mult decat evident ca sistemele 8Mp devin noul standard in ceea ce priveste monitorizarea video.

SURSE

https://www.forbes.com/sites/rogerkay/2014/03/18/why-bother-with-4k/#72ac8a7c2b94

https://www.reddit.com/r/explainlikeimfive/comments/5one2r/eli5_is_4k_same_as_8_megapixels/

http://www.securitybuyinggroup.co.uk/articles/entry/will-4k-8mp-become-the-new-cctv-resolution-standard

https://reolink.com/4k-security-cameras-top-things-to-consider/#part5

Cum alegi un sistem/kit de supraveghere pentru diferite situatii

Blog kit de supraveghere pentru diferite situatii

Este de la sine inteles ca sistemele de monitorizare video au devenit din ce in ce mai populare, indiferent daca este vorba de supravegherea rezidentei personale, a unui spital sau a unui santier.

Intrucat multitudinea si varietatea camerelor de monitorizare video poate deveni covarsitoare pentru orice posibil utilizator, iata cateva sfaturi care pot ajuta in selectia unor sisteme de supraveghere video. Un viitor utilizator bine informat va putea alege cea mai buna solutie de monitorizare video pentru situatia sa, fara a realiza achizitii inutile care depasesc atat bugetul, cat si necesitatile sale reale.

CE SISTEME DE SUPRAVEGHERE VIDEO SE POTRIVESC CASEI TALE? DAR PENTRU SUPRAVEGHEREA CURTII?

Chiar daca vecinul tau inspira incredere, nu ar trebui sa omiti riscul unei efractii. Intrucat serviciile unei firme de Securitate sunt destul de costisitoare, multi proprietari iau in considerare instalarea unui sistem de monitorizare video.

Intrucat un astfel de sistem include o mare varietate de elemente (senzori, alarme), principalul element il constituie camerele de supraveghere.

Iata cateva aspecte care trebuie luate in considerare atunci cand selectezi din multitudinea camerelor de monitorizare video:

  • PRINCIPALELE ASPECTE

Trebuie sa vezi in ce masura camerele de supraveghere video alese vor acoperi zona pe care vrei sa o monitorizezi. Le vei instala in interior? In exterior? Vei monta camere atat in interior cat si la exterior? Ai nevoie ca o camera sa supravegheze doar o anumita zona sau trebuie sa acopere o zona mai mare?

Ai de gand sa verifici inregistrarile video in timpul zilei sau mai multi oameni vor avea access la ele? In acest caz, camerele de tip IP sunt cea mai buna optiune intrucat ele permit vizionarea inregistrarilor prin internet, putand fi accesate de oriunde.

Odata aceste elemente identificate, trebuie sa vezi care modele s-ar potrivi cel mai bine pentru resedinta ta.

Spre exemplu, calitatea imaginii pe timpul noptii poate fi deosbit de importanta. Chiar daca nu va fi necesar sa folositi doar camere 4K, imaginea video trebuie sa fie suficient de clara pentru a putea identifica placute de inmatriculare, chipuri umane, pe timpul zilei si noptii- asta daca se doreste ca sistemul de supraveghere video sa fie cu adevarat eficient.

  • CAMERE DE SUPRAVEGHERE CU BATERII

Camerele de monitorizare video pe baza de baterii reprezinta o solutie optima pentru proprietarii care nu au nevoie de un numar mare de camere, intrucat ele pot opera individual. Foarte usor de instalat, neimplicand modificarea locatiei de instalare in vreun fel (desi unele modele presupun o baza cu suruburi), aceste camere nu necesita cablare pentru sursa de curent sau transmisia video. Ele sunt extrem de flexibile in ceea ce priveste locul de instalare in casa. Daca initial instalezi o camera pentru supravegherea usii de la intrare, dar necesitatile tale se comuta pe alte zone (sa presupunem ca vrei sa aduci modificari terasei), acest tip de camere poate fi reinstalat in alt loc fara dificultati.

In general, camerele de monitorizare cu baterii sunt mai ieftine decat alte modele intrucat ele pot functiona ca unitati individuale.

Intrucat ele pot opera doar cu baterii, nu trebuie omis ca si bateriile vor trebui schimbate din cand in cand. De aceea, instalarea unei astfel de camere intr-un loc greu accesibil nu e cea mai buna idee, mai ales cand este necesara inlocuirea bateriilor.

De asemenea, sa nu uitam sa mentionam ca aceste camere sunt, de cele mai multe ori, camere Wi-FI IP (pot fi accesate printr-o aplicatie) si o conectare solida la internet este fundamentala pentru o transmisie eficienta. In cazul in care reteaua nu este stabila, accesul sau inregistrarea video nu vor fi de cea mai buna calitate. Unele camere necesita stocare cloud pentru inregistrari.

Multe camere cu baterii include alarme la detectie de miscare, inregistrare automata a miscarii, inregistrare audio si chiar comunicare audio two-way.

  • CAMERELE DE MONITORIZARE HYBRID

Si acest tip de camere este popular intre proprietarii de rezidente. Ele sunt camere Wi-Fi si functioneaza alimentandu-se prin cablu de la o sursa AC individuala pentru fiecare camera sau de la o sursa partajata care suporta alimentarea mai multor camere simultan si inclusiv a DVR-ului. Ele nu au baterii care necesita inlocuire, dar pot fi amplasate oriunde si doar foarte rar vor necesita o relocare.

 

Intrucat ele necesita alimentare AC, vor avea nevoie sa fie amplasate cat mai aproape de o priza in cazul alimentarii individuale. Acest fapt nu trebuie omis, mai ales pentru ca un sistem cu mai multe camere va necesita cate o singura priza pentru fiecare camera si cablu suficient de lung pentru a ajunge la unitate.

Aceste camere IP transmit imaginea video cu ajutorul retelei Wi-Fi, deci o conectare puternica este fundamentala. Diferenta intre sistemele cu camere cu baterii si cele cu camere hybrid este ca unitatile de tip hybrid folosesc un hard disc local pentru a stoca inregistrarile, evitandu-se stocarea in cloud.

Asemeni unora dintre modelele cu baterii, camerele hybrid pot include functii de detectare a miscarii, de inregistrare video si audio si chiar comunicare two-way in timp real.

  • CAMERELE DE MONITORIZARE CU FIR

Camerele de acest gen sunt primul model care apare in minte atunci cand vorbim despre monitorizarea video, dar noile tehnologii au evoluat impresionant si noile modele sunt departe de modelele greoaie si mari din trecut.

Camerele de monitorizare cu fir ofera stabilitate, intrucat atat sursa de curant cat si transmisia video se realizeza prin cabluri si nu prin baterii sau retele Wi-Fi. Ele sunt cea mai buna solutie in situatiile in care exista interferente frecvente sau conectivitate instabila. Anumite modele sunt de tip PoE (Power Over Ethernet), ceea ce inseamna ca folosesc atat energie cat si transmisie video printr-un singur cablu, eliminand nevoia de a instala mai multe cabluri. Daca vrei ca rezidenta ta sa nu fie sufocata de cabluri, acest tip de camere reprezinta cea mai buna solutie. Intrucat modelele cu fire presupun anumite modificari (indiferent daca sunt de tip PoE sau nu), instalarea lor poate deveni mai anevoioasa.

Aceste sisteme pot include un numar mai mare de camere video si reprezinta cea mai optima variant pentru supravegherea spatiului exterior al casei.

Intrucat necesarul de date este cu mult mai mare in cazul unui sistem de monitorizare cablat, veti avea nevoie de hard-discuri pentru a comprima si stoca inregistrarile. Cat timp vor fi acestea stocate depinde de marimea hard-discului pentru unitati. Unele camere vin cu hard-drive-uri de 8Tb, capabile sa stocheze inregistrarile pe zile intregi, fara a fi nevoie sa se inregistreze peste ele.

Vezi si: Top 5 Sisteme de Supraveghere cu 4 Camere – Ghid Complet de Achiziție

 CUM ALEGI CEL MAI BUN SISTEM DE SUPRAVEGHERE VIDEO PENTRU SPATIILE COMERCIALE?

 

In cazul unor cladiri de birou, sistemele de monitorizare CCTV reprezinta cele mai multe beneficii. Iata aspectele ce trebuie luate in considerare in alegerea camerelor de monitorizare video:

  • ESTE NEVOIE CA ELE SA FIE VISIBLE, TOCMAI PENTRU A FI MAI EFICIENTE?

Locatia si ceea ce urmeaza a fi supravegheat vor determina daca se va merge pe modele mai discrete (camerele Dom, spre exemplu) sau unele care sunt vizibile (clasice). Camerele de tip cutie sunt cele mai mare si mai evidente, amintind oamenilor ca spatiul este monitorizat video si reducand tentatia posibilor infractori.

Camerele de tip dom sunt cele mai discrete datorita formei lor sferice de mici dimensiuni. Unele modele foarte compacte sunt atat de mici incat incap si in palma. Camerele de tip PTZ (pan/tilt/zoom) sunt optime pentru monitorizarea spatiilor mai mari, urmarind anumiti subiecti cu usurinta.

  • CAMERELE VOR FI FOLOSITE LA INTERIOR SAU EXTERIOR?

In timp ce majoritatea camerelor de monitorizare video pot fi folosite la interior si exterior, este important sa nu se omita aspectul montarii si protejarii lor. Daca veti folosi camere de monitorizare video in medii extrem de friguroase, selectarea unei camere care are o constructie solida si chiar un incalzitor prin constructie, nu va trebui sa te ingrijorezi foarte tare. Camera ar trebui sa porneasca sis a functioneze, in ciuda temperaturilor scazute.

In anumite domenii (transport, spre exemplu), este important sa se aleaga o solutie de monitorizare video robusta, capabila sa functioneze si in mediile potrivnice, cu un nivel de trepidatii inalt.

In cazul fabricilor, camerelor vor necesita protectie impotriva prafului, in timp ce in restaurant, camerele au nevoie de protective impotriva grasimii.

  • CE ARIE VOR ACOPERI?

Marimea suprafetei pe care o vei monitoriza are importanta in selectarea tipului de camere de monitorizare video si a retelei pe care o vei folosi. Este bine sa folosesti o macheta a spatiului pe care il vei monitoriza pentru a determina numarul decamere necesare pentru supraveghere.

Camerele de tip PTZ sunt cea mai buna optiune pentru suprafetele mari intrucat ele pot acoperi un unghi larg si vin cu functie de zoom. Unele camere au unghiuri pana la 112 grade, permitand utilizatorului sa acopere o zona intinsa, cu doar o singura camera video.

Aceasta inseamna ca un sistem de monitorizare poate fi alcatuit din mai putine camere CCTV, reducandu-se costurile pentru sistemul de supraveghere. Chiar si in cazul unghiurilor largi, calitatea imaginilor ramane impresionanta.

Prin comparatie, spatiile mai mici vor avea nevoie de camere statice. Cele mai multe vor implica si o retea LAN, in timp ce retelele mai mari vor avea nevoie de o retea WAN.

  • CAT DE IMPORTANTE SUNT CLARITATEA IMAGINII SI SURPRINDEREA DETALIILOR?

Marimea spatiului pe care il vei monitoriza influenteaza rezolutia de care ai nevoie. Spre exemplu, un spatiu mare de market va avea nevoie de camere cu inalta rezolutie pentru a nu fi alterata calitatea imaginii atunci cand se zoom-eaza.

Pe de alta parte, spatiile mai mici (birouri, receptii) vor putea functiona cu camere cu rezolutie mai scazita. Nu este necesara folosirea unor camere cu inalta definitie de fiecare data. Este cu mult mai eficient, insa, ca fiecare dintre spatii sa fie monitorizat.

  • ESTE NEVOIE SI DE SEMNAL SONOR?

Integrarea audio intr-un sistem de supraveghere video ofera posibilitatea angajatilor sa auda si chiar sa si vorbeasca cu posibilii intrusi. Aceasta functie poate fi introdusa cu usurinta intr-un astfel de sistem.

Din punctul de vedere al sigurantei, semnalul sonor poate fi folosit ca metoda de declansare a inregistrarii si a alarmelor atunci cand semnalul sonor depaseste anumite limite de siguranta.

  • CARE SUNT CONDITIILE DE ILUMINARE?

Este important sa se testeze camerele pentru a determina care modele functioneaza cel mai bine in conditiile de iluminare din birouri. Spatiile interioare si exterioare beneficiaza de lumina soarelui in mod diferit, asta ca sa nu mai vorbim despre diferentele de la un anotimp la altul.

Este vital sa se ia consideratie unde sunt amplasate sursele de lumina. Unde va reflecta lumina pe podea? Exista stralucire intense in anumite zone? In cluburile de noapte, becurile cu mod intermitent pot influenta camerele de monitorizare.

Din fericire, tehnologiile curent fac posibila utilizarea imaginilor in conditii variate de iluminare. Tehnologiile de filtrare a luminii (filtrele IR) si sursele artificiale de lumina pot amplifica/reduce cantitatea de lumina care are ajunge la un senzor, ajutand la clarificarea imaginii ziua si noaptea.

  • ESTE SCALABILITATEA IMPORTANTA? VA FI NEVOIE SA MAI ADAUGI CAMERE IN TIMP?

Utilizarea unui sistem de supraveghere video care este scalabil si flexibil este fundamentala. Problema principala in cazul sistemelor traditionale de tip CCTV este ca ele sunt circuite inchise, totul fiind cablat si dificil de scalat.

De aceea, este important sa se opteze pentru camere de tip IP care se pot conecta printr-o retea wireless, permitand dezvoltarea si scalarea oricarei configuratii in timp. Adaugarea unor camere IP la retea este similara cu cea a adaugarii unui telefon la o retea VOIP – este simpla si nu necesita alte cablari.

  • CE PARTE DIN AFACERE VA BENEFICIA CEL MAI MULT DIN MONITORIZAREA VIDEO?

Sistemele de monitorizare video pentru afaceri nu permit doar monitorizarea furturilor, ci si marirea sigurantei echipei. Intrucat stiu ca sunt monitorizati, angajatii se vor simti mai in siguranta.

Imaginile oferite de un sistem de monitorizare video pot confirma/infirma anumite incidente de la locul de munca, acte de violenta, furturi, distrugere de bunuri sau acte de vandablism. Aceste informatii devin esentiale in solutionarea unor incidente.

Sistemele de monitorizare ajuta nu doar sub aspectul sigurantei si al securitatii, ci si in ceea ce priveste anumite operatiuni din firma.

Datele oferite de sistemul de monitorizare video pot ajuta nu doar sistemul de monitorizare, ci si strategiile de marketing, relatii cu clientii, departamentele IT; ele ajuta la imbunatatiea experientei clientilor si duc la cresterea profitului, cand sunt luate masurile impuse in acest sens.

Spre exemplu, intelegerea modului in care clientii strabat un magazin este esentiala in modul in care sunt produsele puse in rafturi. Functii avansate (recunoastere faciala) pot fi folosite pentru a se estima sexul si varsta clientilor.

Toate aceste functii pot ajuta detinatorul unei afaceri nu doar sa inteleaga profilul cumparatorilor sai, dar si sa foloseasca cele mai bune campanii pentru promovarea anumitor produse.

  • CARE SUNT LIMITELE SISTEMELOR DE MONITORIZARE?

Un sistem VMS este fundamental avand in vedere ca cineva se poate focusa pe o inregistrare video doar 20 de minute. Analizele sau VMS pot anunta in cazul unei activitati suspecte, imbunatatind modul de functionare a unei afaceri.

Anumiti algoritmi inteligenti si senzori de detectare a miscarii ofera informatii utile- cum ar fi numarul de oameni care intra intr-un magazine. Comparand numerele cu cele ale achizitiilor, proprietarii pot estima care este cea mai buna perioada pentru promotii.

CARE SUNT ASPECTELE FUNDAMENTALE PENTRU UN SISTEM DE MONITORIZARE A UNUI SANTIER?

 

Sistemele de monitorizare video sunt esentiale in zonele care prezinta risc ridicat pentru furt. Dezvoltatorii sunt in cautarea unor sisteme de monitorizare video pentru santier cu camere video pentru supravegherea materialelor, a uneltelor, a echipamentelor scumpe etc.

Iata conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca aceste camere de monitorizare video:

  • Sa fie rezistente la apa- sistemele de monitorizare pe santier trebuie sa fie solide, rezistente la apa, astfel incat sa nu fie afectate de praf, apa sau alte reziduuri de pe santiere
  • Portabile- camerele video pentru santiere trebuie sa poate fi dezinstalate si mutate la urmatorul santier cu usurinta, odata cu finalizarea unui proiect.
  • Calitatea video HD- camerele de monitorizare video de pe santiere trebuie sa ofere imagini de inalta calitate (cel putin 1080p). trebuie sa includa abilitate vizuala pe timpul noptii cand au loc cele mai multe furturi.
  • Minimum de cabluri- o multitudine de cabluri pe un santier nu face decat sa ingreuneze munca desfasurata. Alegerea unor camere fara cablu devine esentiala in monitorizarea video pe un santier.
  • Acces facil de la distanta- gratie sistemelor de monitorizare de la distanta prin intermediul aplicatiilor de pe smartphone, monitorizarea unui santier si verificarea spatiului regulata sunt cu mult mai usor de implinit direct de pe dispozitivele mobile. Functia de zoom pentru identificarea fetelor umane sau a placutelor de inmatriculare este o alta abilitate care se doreste la o camera de monitorizare video pe un santier.

CARE SUNT CELE MAI BUNE OPTIUNI PENTRU MONITORIZAREA VIDEO A INSTITUTIILOR DE INVATAMANT?

 

In cazul institutiilor scolare, sistemele de monitorizare CCTV reprezinta cea mai buna optiune, atat pentru scolile mici cat si pentru unitatile de invatamant mai mari.

Iata cateva aspecte care trebuie mentionate in acest caz:

  • CAMERELE HD

Camerele de monitorizare HD reprezinta solutiile optime, iar cele 1080p pot oferi o rezolutie de 6 ori mai mare decat cea a camerelor de tip analog. Instalarea si utilizarea lor este destul de simpla, ele venind intr-o mare diversitate de modele si tipuri (pentru interior si pentru exterior).

In cazul in care locatia necesita un unghi mai mare de acoperire, se poate opta pentru camere de 180grade ce pot fi folosite atat la interior, cat si la exterior.

Pentru zonele mai putin iluminate, camerele cu infrarosu reprezinta cea mai buna alegere, de fiecare data.

  • DVR

Cele mai multe dintre institutiile de invatamant vor dori inregistrarea video 24 din 24, la anumite ore, atunci cand este detectata miscarea sau in cazul combinarii tutoror celor 3 situatii. Un video recorder digital devine esential si este important sa se aleaga un DVR care nu doar suporta numeroase configuratii, ci este si simplu de instalat si de folosit. Exista DVR care suporta toate camerele 1080p, fiind foarte usor de utilizat, chiar si de catre cei mai putin tehnici.

  • TRECEREA DE LA SISTEMUL CCTV DE TIP ANALOG LA CEL HD

Este posibil ca unele scoli sa aiba deja instalat un sistem de monitorizare video care este, insa, depasit, trecerea la un sistem de tip HD fiind mai mult decat necesara. DVR-urile de tip hybrid reprezinta cea mai buna solutie. Inlocuirea unui DVR CCTV cu un DVR hybrid inseamna si inlocuirea camerelor de tip analog cu unele de tip HD, dar DVR-urile hybrid suporta ambele formate de video.

  • CABLAREA RG59

Instalarea cablurilor de Securitate intr-o scoala nu este diferita de alte situatii. Cablul coaxial RG59 este standard pentru sistemele CCTV de tip HD. Instalatorul va atasa capetele BNC la cabluri, dar exista ghiduri specifice pentru aceste cablari.

  • CABLURILE GATA FACUTE

Aceste cabluri sunt folosite in locatiile interioare mai simple. Ele vin in lungimi prestabilite si au capetele deja atasate.

  • ACCESAREA DE LA DISTANTA SI MANAGEMENTUL

Unele institutii scolare doresc ca sistemele de monitorizare video sa suporte accesarea la retea de la distanta. Aceasta permite anumitor utilizatori sa se logheze la sistemul de supraveghere video de pe un iPhone, aplicatie android, calculator. Sistemele pot fi setate astfel incat sa fie permis accesul doar in campus sau si din alte locatii. O astfel de abilitate va permite managerilor, personalului de Securitate sa acceseze camerele de monitorizare live. Aceste sisteme suporta si accesarea de la distanta a unui video inregistrat.

Spre exemplu, biroul unui angajat al firmei de paza nu se afla acolo unde instalat si recorderul DVR. Setarea speciala la accesului la retea va permite, insa, acestui angajat sa acceseze sistemul de pe computerul de la birou.

  • SISTEMELE COMPLETE DE MONITORIZARE VIDEO PENTRU SCOLI

Un stfel de sistem include recorderele DVR, camerele video, cablurile, sursele de energie, monitoarele. Exista sisteme gata de utilizare, dar si unele ce pot fi adaptate la nevoile specifice ale unei institutii.

Nota: In cazul sistemelor de monitorizare video in scoli, anumite conditii trebuie respectate pentru a se proteja elevii, fara a li se incalca anumite libertati. Iata unde pot fi instalate camerele de supraveghere:

  • In parcari
  • Microbuze de scoala
  • Sali de clasa
  • Holuri si coridoare
  • Intrarile in curtea scolii si birourile principale
  • Cantine si intrarile in grupurile sanitare
  • Laboratoare
  • Sali de sport

Iata si zonele in care camerele de monitorizare video nu pot fi instalate:

  • Grupuri sanitare
  • Vestiare
  • Locatii legate de intimitate

ESTE NECESARA INSTALAREA UNUI SISTEM DE SUPRAVEGHERE VIDEO IN SPITAL?

In spitale si institutii medicale, supravegherea video este un instrument util nu doar pentru ameliorarea securitatii, cat si pentru controlul cheltuielilor. Camerele de monitorizare video pot functiona pentru a proteja angajatii si pacientii din zonele sensibile, oferind imagini ce pot folosi ca dovezi in anumite situatii.

Tehnologia video IP ofera spitalelor flexibilitate in ceea ce priveste flexibilitatea in instalare, dar ofera si beneficii precum monitorizarea video de la distanta sau capacitate de stocare mai mare.

Iata avantajele instalarii unui sistem de monitorizare video:

  • IMBUNATATIREA SIGURANTEI

Camerele de monitorizare video amplasate intr-un spital pot preveni infractiunile si efractiile, permitand operatorilor sa urmareasca pacientii periculosi, dar si accesul persoanelor neautorizate in zonele cu acces limitat.

  • IMBUNATATIREA PRODUCTIVITATII

Prezenta camerelor de monitorizare video poate ameliora comunicarea intre departamente si cladiri, facilitand cresterea productivitatii.

  • PREVENIREA RECLAMATIILOR NEFONDATE

In situatiile in care pacienti sau vizitatori aduc acuzatii nefondate, evidentele video furnizate de camerele de supraveghere pot anula aceste acuze, salvand spitalul de la cheltuirea inutila a unor sume pentru despagubiri.

  • SOLUTIONAREA DIVERGENTELOR INTRE ANGAJATI

Divergentele intre angajati poti fi solutionate foarte simplu cu ajutorul dovezilor oferite de sistemul de supraveghere video.

  • MONITORIZARE CONTINUA

Supravegherea IP permite angajatilor autorizati sa monitorizeze anumite zone critice in mod continuu, in timp real, de la computerul personal.

  • STOCARE DIGITALA

Spitalele care aleg sisteme de monitorizare video de tip IP vor putea folosi avantajele stocarii digitale. Sistemele de tip IP ofera utilizatorului posibilitatea de a stoca inregistrari in mod digital pe serverele de retea, hard-drive-uri sau pe NVRs, ele putand fi accesate cu usurinta de utilizatorii autorizati.

  • MONITORIZARE VIDEO DE LA DISTANTA

Monitorizarea de la distanta este un instrument extrem de folositor pentru institutiile medialce. Supravegherea de tip IP permite angajatilor sa urmareasca cadrele video de la distanta, avand acces la retea. Mai multe situri pot chiar comunica in aceeasi retea, toate camerele fiind accesabile online prin intermediul internetului.

Nota: sistemele de monitorizare video in spitale prezinta si anumite riscuri care nu trebuie desconsiderate:

  • Intimitatea

Camerele de monitorizare pot fi folosite in numeroase zone ale spitalului, dar nu se poate omite dreptul la intimitate al pacientului atunci cand se decide amplasarea lor.

  • Supra-estimarea

Cu toate ca un sistem de monitorizare video este important, nu trebuie minimizata importanta personalului de Securitate in incinta spitalului.

  • Riscul pentru distrugere

In cazul in care o camera video este distrusa, semnalul video poate fi pierdut. Anumite masuri trebuie luate in acest sens (protejarea camerelor, incasetarea lor etc)

  • Calitatea video

Intrucat recunoasterea faciala poate deveni esentiala in solutionarea unui incident, instalarea unor camere HD de inalta rezolutie este mai mult decat recomandata. Camerele cu functie de zoom sau cu unghi larg de acoperire sunt si ele de preferat, pentru a fi utile in mod real.

Iata cateva dintre locurile cele mai recomandate pentru instalarea camerelor video:

  • Parcarile si zonele de incarcare a marfii
  • Lifturi si iesiri de incendiu
  • Holuri
  • La intrarea zonelor cu acces limitat in care doar persoanle autorizate pot intra

CARE SUNT SOLUTIILE PENTRU MONITORIZAREA VIDEO A PARCURILOR?

Supravegherea video a unor spatii atat de mari precum parcurile, piscinile publice prezinta nenumarate provocari. Personalul firmei de Securitate trebuie sa fie capabil sa acopere zone foarte largi. Chiar daca aceste camere de monitorizare video pot fi accesate prin internet, dar de multe ori aceste locatii nu sunt aproape de servicii de internet sau macar surse de curent.

  • CAMERE WIRELESS

Camerele de monitorizare wireless de tip cloud sunt cea mai buna optiune. Ele vin cu Wi-Fi incorporat, modemuri celulare 4G, configuratii de antene wireless adaptate pentru acces la internet. Multe dintre ele folosesc baterii solare.

  • CAMERE REZISTENTE

Aceste camere de monitorizare vin cu incasetare solide, sigilata, care permite utilizarea lor la exterior. Sunt rezistente la praf si apa. Intrucat sunt de sine statatoare, ele pot inregistra si stoca inregistrarile.

  • INEXISTENTA UNUI DVR

Ele nu necesita recorder DVR si nici cablare de la camera la DVR. Nu implica nici cablare pentru internet, intrucat sunt modele wireless.

Imaginea este stocata in cloud, deci video-ul este protejat.

  • ACCESIBILITATEA

Video-ul poate fi vizualizat de pe orice device care are un browser intern (smart phone, computer, tableta), asftel incat, indiferent daca esti in parc sau pe strada, poti vizuliza video live sau inregistrari.

Personalul firmei de protective poate dori functii avansate, precum cele de instalare a unui software special ce functioneaza prin internet sau LAN.

  • REZOLUTIE INALTA SI ZOOM

O camera de 2.1mp care ofera 1920x1080pixeli inseamna rezolutie mai mare, dar si capacitatea de a zooma pentru a identifica placute de inmatriculare, fete umane, echipamente sau alte detalii importante.

SURSE

https://www.ifsecglobal.com/video-surveillance/10-tips-for-choosing-the-right-video-surveillance-system/

https://www.newegg.com/insider/how-to-choose-best-surveillance-camera-home/

https://reolink.com/how-to-choose-construction-site-security-cameras/

http://www.turn-keytechnologies.com/blog/guardian/4-things-to-consider-when-choosing-a-security-solution-for-your-school

https://www.ifsecglobal.com/video-surveillance/role-cctv-cameras-public-privacy-protection/

https://reolink.com/school-security-cameras-systems/

https://www.cctvcamerapros.com/School-Surveillance-Systems-s/225.htm

https://www.videosurveillance.com/hospital.asp

https://elinetechnology.com/wireless-security-cameras-for-parks-and-recreation/

Noul model de camera PTZ – iata cum colturile mici devin parte a sistemelor de supraveghere

Blog
Hikvision isi merita, cu siguranta, numele de unul dintre cei mai importanti producatori (poate cel mai important, chiar) de produse inovatoare in ceeea ce priveste monitorizarea video. Este, cumva firesc, ca Hikvision sa lanseze un nou produs in seriile de tip PTZ- noul mini PTZ (DS-2DE2A404W-DE3). Noul model include functie zoom, posibilitate de inclinare si toate functii importante pentru spatiile limitate. Pare incredibil, dar noul model este de fapt mai mic si decat un smartphone.

Noul model PTZ prezinta lentile de 2.5” cu un zoom optic 4x si un zoom digital de 16x. Pentru cei mai putin cunoscatori, tinand cont de dimensiunile ei mici, aceste abilitati sunt de-a dreptul impresionante. Mai mult decat atat, modelele de 2MP si 4MP pot surprinde imagini color in situatii cu iluminare scazuta, pana la 0.005lux. Cat despre modelul IR, este bine sa mentionam ca el duce aceasta capacitate la extrem, pana la 0 lux.

Este evident ca noul model PTZ nu duce lipsa de cateva functii smart: detectare faciala, detectare de intruziune, detectare de depasire a spatiului, detectare pentru zona de intrare/iesire, detectare de bagaj nesupravegheat. Toate aceste functii cresc eficienta unui intreg sistem de monitorizare, permitand utilizatorului sa foloseasca cat mai amplu sistemul de supraveghere.

Noul model PTZ HikvisionIata si alte functii incluse:

  • IK 10, IP 66
  • Pana la 20m distanta IR
  • Reducere a zgomotului 3D, Expunere zonala si focus zonal, Acoperire 120dB
  • Suporta comprimare video H.265+/H.265

Flexibiliatea oferita pentru spatiile mici interioare (magazine micute, saloane de spital, camere pentru intalniri de business) reprezinta principalul atu al acestei noi camere, ceea ce este exact ce multi utilizatori au cautat pana acum.

 

 

*Hikvision este preocupata mereu sa descopere noi modalitati prin care sa-si ajute clientii, care identifica, in mod continuu, noi si noi necesitati. Pretuim deosebit flexibilitatea, incercand sa cream camerele de monitorizare de care clientii nostril au nevoie. Peter Guan, Directorul de Vanzari si Marketing pentru Hikvision Europe asigura ca acest nou model de camera mini PTZ va fi o completare utila pentru sistemul oricarui utilizator intrucat nu este doar economica, ci si mica, usor de instalat in spatiile mici si, mai ales, smart.

Sursa: www.hikvision.com

Noile tendinte in rezolutia camerelor CCTV

Blog Noile tendinte in rezolutia camerelor CCTV

Ce este rezolutia?

Rezolutia implica multe aspecte, dar, pentru a nu va incarca, ne vom mentine atentia doar asupra aspectelor importante.

Rezolutia reprezinta pur si simplu o metoda de a masura dimensiunea unui video care este produs. Imaginile mai mici vor produce un video de dimensiuni mai mici, in timp ce imaginile mai mari vor duce la crearea unui video cu definitie inalta (HD). Mai simplu spus, cu cat imaginea care este inregistrata este mai mare, cu atat mai mare va fi rezolutia, dar si calitatea produsului.

Exista doua modalitati de a masura rezolutia: liniile TV (tehnologiile analog) si pixelii (tehnologia digitala). Camerele de tip analog (CCTV) sunt masurate dupa liniile orizontale TV, in timp ce camerele digitale sau HD sunt masurate cu pixeli.

Sistemele de tip analog (CCTV) au fost pe piata vreme indelungata, iar noile tehnologii (HD-CVI, Ultra-HD, Elite-IP) au solutionat diversele probleme legate de calitatea imaginii pe care tehnologiile vechi CCTV le prezentau. Sistemele digitale HD 720p, 1080p, 4MP si 4K sunt solutia pentru viitor, ajungand sa fie la fel de accesibile ca pret ca sistemele de tip analog CCTV.

720P, 1080P, 4MP SI 4K- care sunt diferentele?

Raspunsul cel mai simplu raspuns este : numarul de pixeli, respectiv dimensiunea video-ului. Spre exemplu, 1080p produce o imagine mai mare decat 720p, dar daca vei urmari un video de 720p si de 1080p, unul langa altul, pe un monitor HD, este foarte probabil sa nu le poti diferentia. De ce se intampla aceasta? Pentru ca ambele camere intrunesc, de fapt, nevoile minime de rezolutie pentru monitoare. Video-ul arata identic, ambele oferind video HD. Principalul motiv pentru care ar trebui sa alegi o camera cu rezolutie mai mare este pentru ca imaginea mai mare iti va permite sa faci zoom in video, fara ca imaginea sa devina neclara. Acest fapt poate fi extrem de util daca incerci sa identifici o placuta de inmatriculate sau un chip uman, de la distanta mai mare.

Atunci cand compari specificatiile de megapixeli pentru camere, vei sesiza ca numarul pixelilor este diferit. Unele camere vor specifica numarul total de pixeli capturati de senzor, in timp ce altele vor specifica numarul real, efectiv de pixeli. Unii dintre pixelii totali sunt folositi pentru a inmagazina informatii tehnice, necontribuind la detalierea imaginii in sine.

CE SE POATE SPUNE DESPRE REZOLUTIA CAMERELOR CCTV?

Utilizatorul care este deja familiarizat cu camerele CCTV stie deja ca rezolutia unei camere analog este, de obicei, listata ca “linii TV”. Aceste “linii” se refera la rezolutia orizontala a imaginii; astfel, o camera cu 700 de linii are o rezolutie mai buna decata o camera cu 420 de linii. Recorderele video digitale, insa, mentioneaza rezolutia in mod diferit. Unele recordere care sunt Full D1 pot inregistra toate detaliile capturate de camerele analog cu cea mai mare rezolutie.

CE REZOLUTIE ESTE RECOMANDATA?

Evident ca nu exista un raspuns simplu la aceasta intrebare, totul depinde de nevoile concrete ale utilizatorului. Fiecare camera din sistem poate sa necesite alta rezolutie. In final, este vorba despre cat de multe detalii vrei, ce platforma utilizezi deja, ce buget ai. Daca vei avea nevoie sa identifici placute de inmatriculare, detalii faciale- va fi nevoie sa achizitionezi camere cu rezolutie inalta.

Este, de asemenea, esential, sa iei in consideratie platforma pe care camera va functiona, intrucat si platforma poate limita rezolutia.

In cazul camerelor analog, sa mentionam ca ele transmit prin coax, putand captura pana la 700 de linii (aproximativ full D1). Camerele HD-SDI pot captura imagini de rezolutie mai inalt, codand/decodand datele ulterior. Camerele de retea sau cele IP transmit prin CAT5 (asemeni computerelor). Este posibil sa utilizezi camere analog pe o retea CAT5, sau camere megapixeli IP pe coax, dar vei avea nevoie de hardware, nefiind cea mai buna alegere.

Camerele HD-SDI nu reprezinta cele mai bune solutii pentru tehnologiile actuale din cauza limitelor cu care vin. Camerele megapixel de rezolutie inalta sunt din ce in ce mai accesibile ca pret si reprezinta solutia pe viitor in cele mai multe cazuri.

Nu uitati ca o rezolutie inalta pentru camere inseamna, totodata, si un necesar mai mare de banda, precum si nevoie mai mare pentru stocare pe hard drive, unde va trebui sa-l transferi pentru stocare. In cele mai multe situatii, camerele mai mari de 2MP nu merita costurile aditionale, mai ales in contextul preturilor ridicate determinate de banda si stocarea pe hard drive.

CARE ESTE IMPORTANTA REZOLUTIEI PENTRU CAMERELE CCTV?

Un fapt interesant este acela ca ochiul uman este mai sensibil la rezolutia orizontala, fata de cea verticala. Spre exemplu, pentru ochiul uman, nu exista o mare diferenta intre 2CIF si 4CIF. O alta problema este determinate de viteza cadrului. Ochiul uman poate percepe aproximativ 15 imagini separate pe secunda (FP-frame rate). astfel, orice viteza de cadru mai mare de 15fps va fi perceputa ca si miscare inceata. In cadrul camerelor CCTV, maximul de FPS valabil este de 30fps, ceea ce este considerat a fi “timp real”. Dar orice mai mare de 15fps va arata destul de bine.

Unele dispozitive vor lista rezolutii diferite pentru viteze diferite. Spre exemplu, o camera IP poate afisa rezolutia ca fiind 3MP la 20fps, sau 2MP la 30fps. 3Mp la 20fps este insa cea mai buna solutie, intre cele 2 variante.

In aplicatiile CCTV, vor exista mai multe camere cu rezolutii diferite si, de obicei, doar un singur dispozitiv pentru inregistrare. Aveti grija ca si echipamentul de inregistrare pe care il selectati sa aiba macar aceeasi capacitate de rezolutie ca si camera cu cea mai mare rezolutie inclusa in sistem. De asemeni, asigurati-va ca aveti suficient spatiu de stocare pentru a inregistra ce transmit camerele, pentru o perioada de timp. Rezolutia imaginii este fundamental atunci cand se intampla un incident si ai nevoie sa revezi momentul. Daca ai nevoie sa faci zoom in pe o bucata de video, calitatea imaginii zoomate depinde de rezolutia inregitrata.

Nu uitati sa realizati configurati pentru fiecare canal al recorderului separate, pentru a inregistra la cea mai inalta rezolutie care se potriveste cu camera.

In contextual tehnologiei curente, este absolut firesc sa te intrebi daca merita sa consideri rezolutiile mai mici, mai ales prin comparatia cu abilitatile oferite de megapixeli. Dar, QCIF and CIF sunt inca importante in cazul dispozitivelor mobile.

Ce sunt camerele HD CCTV?

Video-ul HD contine mai multi pixeli si o imagine mai mare decat camerele traditionale, oferind imagini mai clare si mai detaliate. Camerele HD sunt disponibile la multi producatori, in orice stil de camera (PTZ, dome, fixa etc) si este foarte usor sa adaugi HD unui sistem de monitorizare.

Camerele HD CCTV si camerele HD over Coax sunt capabile sa captureze imagini video de inalta definitie, pana la rezolutie de 1080p (1920x1080p).

Camerele HD CCTV nu au nevoie de modificari esentiale daca exista deja un sistem CCTV pentru camerele analog ce folosesc video NTSC sau PAL. Intrucat cablurile coaxiale folosite pentru sistemul analog initial include suficient spatiu de stocare neocupat, este mai simplu doar sa fie inlocuite camera si recorderul pentru a obtine detalii de 7 ori mai multe, decat in cazul sistemului original de monitorizare. De asemenea, este de mentionat ca un cablu coaxial este capabil sa conduca sute de canale HDTV in mod simultan, ceea ce nu face decat sa usureze viitoarele ameliorari de sistem.

Cum functioneaza HD?

Video-ul HD si camerele IP sunt deseori cunoscute ca 720p sau 1080p. 1080p, sau rezolutia HD, inregistraeaza imagini care masoara 1920×1080 pixeli, in timp ce imaginile 720p HD masoara 1280x720pixeli.

Asa cum am mentionat anterior, camerele CCTV masoara rezolutia in linii orizontale (TVL) si, cu cat acest numar de linii este mai mare, cu atat este mai mare rezolutia. Camerele noi IP folosesc tehnologie diferita, putand masura tehnologia prin pixeli. Camerele IP pot sa includa mai multi pixeli intr-o imagine decat pot camerele CCTV, ceea ce rezulta intr-o calitate mai buna pentru imagine. Camerele HD IP folosesc chiar mai multi pixeli decat camerele non-HD, conducand la calitati impresionante pentru imagine.

O camera HD poate ajuta la recunoasterea faciala pentru ca fata umana presupune un numar mai mare de pixeli. Vei avea nevoie, de asemeni, sa iei in considerare lumina si unghiul persoanei care priveste la camera- iluminarea scazuta sau un unghi prea ascutit poate impiedica recunoasterea faciala.

Camerele HD pot inregistra imagini pe un ecran cu proportii 16:9, ceea ce inseamna ca imaginea este mai mare sau mai lata decat in cadrul unei camere non-HD. Aceasta imagine mai lata este cea care iti permite sa monitorizezi aceesi zona cu mai putine camere, reducand costurile necesare instalarii, mentenantei sau al timpului necesar instalarii. Camerele non-HD au o proportie de 4:3 de cele mai multe ori.

Inregistrand un video cu mai multi piexeli intr-o proportie mai lata, camerele HD devin capabile sa ofere detalii pe care o camera non-HD nu le poate oferi.

CUM POT AJUTA CAMERELE HD CCTV?

Camerele HD CCTV pot inregistra imagini cu rezolutie mai clara, deci vei avea nevoie de mai putine camere pentru a monitoriza o zona, prin comparatie cu folosirea camerelor cu rezolutie obisnuita. Camerele HD CCTV sunt o solutie potrivita in urmatoarele situatii:

  • Cand recunoasterea facial este importanta. Plasate in locatia potrivita, ele pot captura fete si piese vestimentare; usa de la intrare, la casa de marcaj-sunt locuri ideale in acest sens
  • Cand este nevoie de recunoasterea placutelor de identificare parcarile sau strazile cu trafic intens
  • Cand este necesara revederea unei inregistrari video pentru dovezi ale unor infractiuni.

SURSE

https://www.videosurveillance.com/tech/hd-resolution.asp

https://optiviewusa.com/cctv-video-resolutions/

https://www.backstreet-surveillance.com/education-advice-tips/understanding-resolution.html

https://www.cctvcamerapros.com/HD-Security-Cameras-s/655.htm

 

Beneficiile tehnologiei ultra-low light de la Hikvision

Blog Camere darkfighter hikvision
Datorita insusirilor smart avansate, noile camere IP Smart Darkfighter de la Hikvision sunt capabile sa captureze imagini detaliate chiar si in conditii de iluminare scazute, atat ziua, cat si noaptea.

Datorita insusirilor smart avansate, noile camere IP Smart Darkfighter de la Hikvision sunt capabile sa captureze imagini detaliate chiar si in conditii de iluminare scazute, atat ziua, cat si noaptea.

Performanta impresionanta, varietatea modelelor si usurinta folosirii transforma aceste camere complicate capabile de monitorizare video de un inalt nivel. Astfel, aceste camere devin o optiune perfecta pentru supravegherea video a punctelor de vanzare, depozitelor, a aeroporturilor si a numeroase alte locatii.

 

Este de asteptat ca inregistrarile camerelor traditionale in conditii de iluminare diminuata sa prezine numeroase minusuri in ceee ce priveste detaliile, calitatea totala, culoarea imaginilor.

Camerele Darkfighter includ, insa, un senzor de scanare progresiva CMOS ½” ce ajuta la captarea unor imagini de buna calitate, cu valoare ridicata pentru culori in niveluri de lumina de 0,002 lux (ochiul uman percepe acest nivel ca fiind intuneric complet). Sensibilitatea lor ampla recomanda aceste camere in special pentru monitorizarea pe timp nocturn, ele eliminand nevoia instalarii unor alte surse de lumina.

In aplicatiile speciale si in zonele cu risc crescut, calitatea imaginii nu este suficienta; este nevoie, in aceste situatii, ca aceste camere de monitorizare sa detina abilitati impresionante de analiza, pentru o functionare optima in toate situatiile si pentru a minimiza riscurile. Smart Audio Detection (Detectie Audio Smart), Smart Face Detection (Detectie Faciala Smart), Smart Defog (Dezaburire Smart), Smart Line Crossing Detection (Detectia Smart a Trecerii Liniei Virtuale), Smart Intrusion Detection (Detectia Smart a Intrusilor), Smart VQD (Detectia Smart a Calitatii Video) sunt doar cateva dintre functiile acestor camere ce le definesc ca si camere extrem de inteligente, apte sa raspunda eficient si celor mai complexe provocari.

Camerele Darkfighter se disting de toate celelalte modele de camere prin capacitatea de analiza, rezolutia HD Megapixel (1920×1080 la 50fps), performanta impresionanta in conditii speciale. Aceste camere includ tehnologia codec de Smart Dynamic Rol (Regiune de interes dinamica), ce face posibila focalizarea codificarii pe o zona anterior definite. Astfel, camerele Darknight nu doar salveaza detaliile esentiale la rezolutii ridicate, ci si maximizeaza potentialul celor 2 megapixeli. Toate aceste caracteristici combinate transforma camerele Darknight intr-un reper important in tehnologia profesionala de supraveghere video.

Beneficiile tehnologiei Hikvision EXIR

Nu a trecut foarte mult timp de cand Hikvision a lansat tehnologia infrarosu inovatoare EXIR pentru camerele de monitorizare.Colectia performanta EXIR ofera, in acest moment, cele mai noi niveluri de monitorizare pe timpul noptii, tocmai datorita celor mai performante iluminatoare pe care le includ. Supraexpunerea si zonele intunecate din colturi dispar complet. La lista imbunatatilor se adauga si durata indelungata, economisirea energiei, precum si disiparea eficienta a caldurii.

Tehnologia EXIR presupune ca LED-urile camerelor de supraveghere video Hikvision sa creeze lumina in forma rectangulara, ce se combina cu un ecran traditional. LED-urile sunt folosite mult mai eficient, in timp ce poluarea luminoasa este mult diminuata.

Intrucat eficienta iluminarii creste cu 30% fata de tehnologia traditionala a LED-urilor, dar si datorita extractiei luminii de 1050mV in loc de 750mV (in tehnologiile anterioare), este evident ca tehnologia EXIR este superioara, transformand camerele Hikvision in unele din cele mai performante camere ale momentului. Ele devin una dintre cele mai bune optiuni in aplicatiile de monitorizare a resedintelor si birourilor, in acelasi timp.

Aplicatii pentru camerele de monitorizare Hikvision DARKFIGHTER

APARARE

Depozitele de munitie si combustibil, bazele militare, precum si spatiile izolate au nevoie de monitorizare performanta, chiar si in perioada nocturna. Functiile inteligente si performanta in conditii de iluminare diminuata ajuta camerele Darkfighter sa captureze imagini deslusite si pline de detalii, indiferent de conditiile de iluminare.

INDUSTRIAL

Zonele extrem de ample de tip industrial nu beneficiaza de lumina buna in timpul noptii. Cu toate acestea, ele prezinta nevoi de monitorizare video complexe, intrucat nu este necesara doar monitorizarea bunurilor, ci si supravegherea in scopul preventiei incidentelor si capturarea unor posibile accidente prin filmare. Camerele Darkfighter sunt o optiune de incredere in acest caz, ele indeplinind cu succes nevoile specifice pentru acest tip de spatii.

LOGISTICA

Monitorizarea spatiilor de logistica implica numeroase sarcini: monitorizare pentru zone de incarcare/descarcare, spatii de depozitare, zone exterioare insuficient iluminate (cu risc de intrare prin efractie ridicat). Spre deosebire de camerele de monitorizare traditionale, camerele Hikvision Darkfighter pot asigura eficient si optim monitorizarea spatiilor mentionate anterior.

PARCARI

Parcarile, garajele si spatiile unde vehiculele prezinta risc pentru a fi avariate sau chiar furate implica nevoia de monitorizare video excelenta. Camerele Darkfighter pot capta imagini la rezolutie Full HD chiar si in cele mai potrivnice contexte, ceea ce le recomanda si pentru monitorizarea parcarilor si a garajelor.

AEROPORTURI

Aeroporturile si toate zonele de transport presupun protejare ridicata atat in beneficiul calatorilor, cat si pentru personalul prezent non-stop in aceste zone. Deocamdata, camerele Darkfighter sunt cea mai buna varianta pentru monitorizarea acestor spatii, indiferent de cat de slab iluminate sunt acestea.

SUPRAVEGHEREA URBANA

Majoritatea camerelor de monitorizare urbana sunt construite pentru a putea rezista tuturor conditiilor meteorologice. Autoritatile municipale aleg, de cele mai multe ori, camerele Darkfighter intrucat ele sunt capabile sa functioneze in numeroase conditii, spre deosebire de restul camerelor existente pe piata in acest moment.

Cele mai bune camere video pentru santiere

Blog Cele mai bune camere pentru santiere
Esti in cautarea unor camere de monitorizare video a santierului pentru a preveni furturile? Esti interesat sa gasesti cele mai bune sisteme de monitorizare video pentru a putea supraveghea bunul mers al activitatilor, fara a fi fizic prezent pe santier?

Indiferent daca esti responsabil de constructia unei cladiri noi sau urmeaza sa renovezi o cladire deja existenta, exista multe aspecte care trebuie manageriate de echipa de conducere a santierului.

DE CE ESTE NEVOIE DE INSTALAREA UNOR CAMERE DE SUPRAVEGHERE VIDEO A SANTIERELOR?

Chiar daca siguranta pe santier este una dintre principalele preocupari, instalarea unui sistem de monitorizare video aduce numeroase beneficii managerilor de santier.

  • MONITORIZAREA MUNCITORILOR

Un beneficiu important adus de instalarea unor camere de monitorizare CCTV pe un santier este ca ele permit managerului de santier sa aiba o imagine mai clara asupra activitatilor angajatilor. Mai exact, un santier este de multe ori locul unor activitati variate, care pot deveni chiar o provocare pentru un manager de santier care trebuie sa stie tot ce se intampla.

 

monitorizarea muncitorilor pe santier

Daca in trecut un manager era nevoit sa depinda de raporturile angajatilor (nu intotdeauna precise) sau sa petreaca ore intregi pe santier pentru a verifica bunul mers al lucrurilor, camerele CCTV (dar si cele IP) ofera solutii cu mult mai eficiente.

De fapt, prin intermediul camerelor de supraveghere video, managerii pot monitoriza munca depusa de angajati, chiar in timp real.

  • EVALUAREA LUCRARILOR

Un alt avantaj adus de instalarea camerelor video pe santiere este faptul ca managerii pot viziona mai bine evolutia lucrarilor de pe intregul site.

Este important de mentionat ca inregistrarile CCTV, pe langa dispozitivele individuale (dronele) sunt astazi des folosite pentru a determina progresul lucrarilor pe un santier. Managementul santierului este foarte important intrucat permite managerului sa decida daca mai este nevoie de alte resurse (umane sau nu) pentru definitivarea proiectului.

Chiar daca managerul va trebui sa mearga pe santier pentru obeservatii concrete, camerele CCTV vor oferi acestuia si alte informatii despre cum s-au petrecut anumite evenimente.

  • DETERMINAREA FOLOSIRII RESURSELOR MATERIALE

Sistemele CCTV pot fi folosite si pentru a determina nivelul de folosire a resurselor materiale pe un santier. De foarte multe ori, activitatea pe un santier este foarte intensa si un manager de santier nu poate aprecia exact cum sunt folosite resursele materiale. Unele dintre ele vor avea nevoie de o monitorizare constanta si continua (ciment, uneltele de mare tonaj, echipamentele muncitorilor sunt doar cateva exemple in acest sens).

Cu ajutorul camerelor video, managerul va putea identifica mai usor inadvertentele, activitatile ilegale petrecute pe santier, remediinu-le imediat. Ca si rezultat, managerul va avea o evidenta mai precisa a resurselor si anticipa eventualele intarzieri ale proiectului.

  • IMBUNATATESC SIGURANTA PE SANTIER

Una dintre cele mai importante provocari pe un santier consta in mentinerea unui nivel optim de siguranta, mai ales atunci cand nu este nimeni pe santier. Aceste inregistrari pot fi folosite de companie pentru identificarea anumitor nereguli sau a unor activitati ilegale petrecute in spatiul santierului.

 

Inregistrarile de pe camerele de monitorizare ofera o perspectiva deosebita in ceea ce priveste solutionarea unor activitati infractionale. Instalarea unor sisteme de Securitate CCTV pe un santier ajuta managerii sa identifice orice forma de activitati ilegale, furturi de resurse scumpe care sunt necesare finalizarii lucrarilor.

  • REDUCEREA COSTURILOR DE ASIGURARE

Numeroase companii de asigurare ofera discounturi daca un santier are camere de monitorizare pentru interior si exterior. Acest fapt reduce riscul de furturi pe santier. Camerele instalate pot ajuta in cazul in care angajatii solicita compensatii in urma unor litigii, inregistrarile furnizand clarificarile necesare.

CARE SUNT PROBLEMELE DE SIGURANTA SI SOLUTIILE CONCRETE PE UN SANTIER?

Atunci cand se doreste instalarea unor camere video monitorizate de la distanta, anumite problem concrete ar putea limita selectarea modelelor de camere de supraveghere video.

Iata cateva dintre ele, dar si solutiile lor:

  • NU EXISTA SURSE DE ENERGIE PE SANTIER

Este mai mult decat adevarat ca anumite santiere (case, birouri in constructie) nu au inca instalate surse de curent.

In acest context, se poate apela la camerele de monitorizare video care functioneaza pe baza de baterii sau camere video solare. Ele pot ajuta la monitorizarea video, in vederea prevenirii furturilor de pe santierele fara sursa de electricitate.

Exista camere video care au incluse baterii reincarcabile si chiar panouri solare.

  • NU EXISTA INTERNET SAU WI-FI PE SANTIER

Nu intotdeauna exista acces la internet sau router pe un santier. Cu toate acestea, sistemele de monitorizare video pot functiona si in absenta lor.

Exista modele de camere de monitorizare a santierelor care functioneaza pe baza retelelor de date celulare. Ele pot fi folosite pentru santiere, de la distanta, chiar si daca nu exista acces la internet.

In acelasi timp, daca santierul/imobilul care se construieste se afla pe langa o zona rezidentiala sau in locuri publice, este bine sa verificati daca sistemul de monitorizare video poate fi conectat la Wi-Fi-ul vecinului sau la hotspotul personal.

Daca nu aveti nevoie de monitorizarea de la distanta, sistemele de monitorizare wireless sau cele de tip PoE pot sa reprezinte solutia, fara a fi necesara conectarea la internet.

CARE SUNT CELE MAI IMPORTANTE TRASATURI PENTRU CAMERELE DE MONITORIZARE A UNUI SANTIER?

Camerele de monitorizare a santierelor sunt foarte necesare in zonele care prezinta risc mai mare de furt.

Iata cateva dintre trasaturile pe care astfel de camere sa le posede, pentru a fi eficiente si de incredere:

  • Portabile- camerele de monitorizare a santierului trebuie sa fie portabile pentru a putea fi reinstalate cu usurinta pe urmatorul santier, dupa definitivarea proiectului actual
  • Rezistente la apa- un sistem de monitorizare video trebuie sa fie rezistent la apa si solid, pentru a putea functiona si in conditii meteo nefavorabile
  • Necesar minim de cabluri- un numar mare de cabluri nu face decat sa adauge stress muncitorilor, de aceea este bine sa se aleaga camere de supraveghere wire-free pentru santiere
  • Calitate video HD- camerele de supraveghere a santierelor trebuie sa ofere imagine video de calitate (minim 1080p), sa aiba vizibilitate pe timpul noptii, mai ales ca pe timpul noptii riscul unor furturi creste extrem de mult.
  • Access usor- datorita aplicatiilor de pe smartphone pentru sistemele de monitorizare video, poti astazi sa monitorizezi activitatea sis a verifici santierul de oriunde si oricand, chiar de pe dispozitivele mobile.

Zoom-ul optic pentru surprinderea detaliilor mici, a fetelor umane, a placutelor de inmatriculare- reprezinta functii importante pentru camerele video pentru monitorizarea unui santier si nu trebuie omise, chiar daca ele cresc pretul camerelor destul de important.

CUM POT FI PROTEJATE SI MENTINUTE CAMERELE DE MONITORIZARE VIDEO A UNUI SANTIER?

Nu mai exista nici o umbra de indoiala: sistemele si camerele monitorizare video pe un santier pot reduce actele de vandalism, furturile. Cu toate aceste, aceste camere si sisteme sunt, de cele mai multe ori, expuse prafului, ploii, insectelor si a altor elemente care le pot periclita buna functionare.

 

Iata cateva dintre cele mai bune sfaturi care trebuie urmate pentru protejarea camerelor video pe un santier:

  • Folositi casete protectoare externe pentru camerele video pentru a le mentine curate, dar si pentru a le proteja de elementele naturii (praf, frunze, apa, insect).
  • Alegeti un model rezistent la apa si rezistent la furt
  • Utilizati casete rezistente la intemperii pentru a proteja si oferi umbra camerelor de monitorizare video
  • Folositi unitati UPS (Surse de curent continue) pentru a oferi surse de energie in mod continuu pentru camerele de monitorizare video

CE ALTE MASURI POT FI LUATE PENTRU A CRESTE SECURITATEA PE UN SANTIER?

In afara de camerele de monitorizare video, sunt alte cateva masuri care pot fi luate pentru a evita furturile si alte incidente pe un santier.

Sa le amintim, pe scurt:

  • Angajati paznici pentru o protective sporita
  • Nu uitati sa incuiati echipamentele dup ace muncitorii isi incheie ziua de lucru
  • Tineti uneltele in incaperi incuiate pentru ca accesul la ele sa fie limitat
  • Daca exista si vecini prin zona, nu ezitati sa le transmiteti sa mai verifice, sporadic, santierul
  • Vopsiti sau chiar gravati uneltele pentru a le putea recupera mai usor. In cazul in care vor fi furate, vor fi mai usor de identificat.
  • Instalati sisteme GPS la echipamentele grele.

O ultima recomandare

Numarul furturilor pe santiere este in crestere, mai ales in ceea ce priveste furtul aparaturii, a materialelor de constructie si a cuprului.

Orice monitorizare video a unui proiect de constructie comerciala sau rezidentiala presupune efort fizic mai redus pentru dezvoltator, viitor posesor sau constructor intrucat informatiile necesare devin usor de accesat.

Sistemele de monitorizare a santierelor pot monitoriza si procesele construirii in sine, privind siguranta, controlul de calitate, documentarea unor accidente de munca, suportul pentru imbunatatirile care pot fi aduse, din mers, intregului proiect.

Si mai mult, vizionand continuu santierul prin intermediul camerelor de supraveghere video se pot chiar solutiona anumite divergente sau conflicte de munca, mai ales atunci cand exista probe video ca pot folosi ca dovezi. Au fost situatii cand astfel de situatii au adus explicatii proprietarilor privind intarzierea constructiei case. Inregistrarile video au aratat cum contractorul dormea efectica in casa, amanand definitivarea lucrarilor pentru multe saptamani. Iata macar un motiv pentru care sa va decideti in a instala camere de monitorizare video a unui santier.

Sa nu uitam, de asemeni, ca atunci cand este vorba despre managerierea unui proiect de constructie, nu prea exista loc pentru decizii neinspirate sau improvizatii trecatoare. Este imperios necesar sa nu va grabiti, s ava informati in ceea ce priveste definitivarea proiectului, fara a omite necesitatea instalarii unui sistem de monitorizare video, fie el CCTV sau de alt tip.

Chiar daca aceste tipuri de sisteme de monitorizare video vor mari costurile de instalare, ele sunt fundamentale in finalizarea unui proiect si reprezinta o investitie fezabila pentru orice proiect de constructie.

SURSE

https://reolink.com/how-to-choose-construction-site-security-cameras/

https://www.buildings.com/news/industry-news/articleid/21260/title/the-case-for-indoor-camera-systems-at-construction-sites

https://constructionreviewonline.com/2016/10/the-importance-of-cctv-cameras-at-construction-sites/

Montarea camerelor de supraveghere la bloc – Ce trebuie sa stie locatarii

Blog Montarea camerelor de supraveghere la bloc - Ce trebuie sa stie locatarii

Siguranta in comunitatea din care faci parte este un motiv suficient pentru a contacta asociatia de proprietari in vederea montarii unui sistem de supraveghere video la blocul unde locuiesti. Desi pare destul de simplu, lucrurile se complica in momentul in care intra in discutie Regulamentul General privind Protectia Datelor cu Caracter Personal sau pe scurt, GDPR, introdus in Uniunea Europeana in 2018. 

Iti prezentam in acest articol cateva sfaturi care sa iti fie de folos pentru montaj de camere de supraveghere la bloc, cu mentiunea ca o asemenea lucrare trebuie sa fie verificata indeaproape de un specialist in domeniu

Cuprins:

  1. Montaj camere de supraveghere la bloc, cu respectarea GDPR
  2. Motive pentru instalarea unei camere video de catre asociatia de proprietari
  3. Cum instalam o camera de supraveghere la bloc in cativa pasi simpli

1. Montaj camere de supraveghere la bloc, cu respectarea GDPR

Camera de supraveghere montata pe exteriorul unei cladiri

Pentru a nu intra in conflict cu legislatia in vigoare atunci cand montezi o camera video la bloc, este recomandat sa iti faci o idee despre GDPR. De exemplu, este important de stiut ca supravegherea video nu ar trebui sa se faca pe drumul de servitute si nici in fata interfonului de la bloc. De asemenea, o camera video nu trebuie montata in lift, unde se presupune ca persoanele care il folosesc au parte de intimitate.

Insa, tot potrivit GDPR, instalarea unei camere de supraveghere trebuie sa se faca intr-un loc vizibil, sa acopere zona privata sau proprietatea personala, in cazul de fata, blocul respectiv. Astfel, camera video poate filma treptele care duc la primul etaj, dar si intrarea in bloc sau casa liftului.

Decizia de montare a camerei de supraveghere video la bloc se face respectand legislatia mai sus amintita, dar si regulile impuse de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. Aceasta institutie este indreptatita sa sanctioneze asociatiile de proprietari care nu respecta regulile cu privire la amplasarea sistemelor video pentru supraveghere. Mai mult decat atat, daca sunt persoane care considera ca montarea camerelor le afecteaza viata privata, acestea pot recurge la actionarea in justitie si chiar cererea de despagubire pentru daunele suferite, in cazul de fata, incalcarea dreptului la viata privata.

2. Motive pentru instalarea unei camere video de catre asociatia de proprietari

Camera de supraveghere montata in parcare auto

Locatarii blocului sunt cei care decid daca este cazul sa fie instalate camere de supraveghere video. In mod obisnuit, acest lucru se face pentru urmatoarele motive:

 

  • Securitatea bunurilor comune;
  • Verificarea probelor video in caz de evenimente neplacute la bloc;
  •  Monitorizarea persoanelor straine in incinta;
  • Protectia locatarilor.

 

Nu se va monta un kit de supraveghere video pentru:

 

  • Identificarea persoanelor la interfonul blocului.
  • Inregistrarea balcoanelor si activitatilor private ale locatarilor de bloc.
  • Monitorizarea drumului de servitute.

Iar ca aceasta actiune sa fie in regula din punct de vedere legal, proprietarii de apartamente trebuie sa isi ofere acordul in scris pentru instalarea de camere de supraveghere video in bloc, in urma unei sedinte.

3. Cum instalam o camera de supraveghere la bloc in cativa pasi simpli

Persoana care instaleaza o camera de supraveghere

Montajul unui sistem de supraveghere video se face destul de simplu, iar daca apelezi la o echipa de profesionisti, atunci vei avea garantia ca instalarea va fi ca la carte. Iata un scurt ghid de instalare de camere supraveghere la bloc, daca vrei sa te ocupi singur de acest lucru:

  • Se identifica locul pentru montarea camerelor de supraveghere video;
  • Se stabileste camera de monitorizare unde va fi instalat un monitor si unitatea de inregistrare;
  • Se monteaza cablurile de la zonele de amplasare ale camerelor pana la unitatea de stocare a imaginilor;
  • Odata amplasate camerele de supraveghere la bloc, se vor face verificarile de imagine si inregistrare.

Intregul proces este destul de simplu, insa, daca vrei sa te ocupi doar tu de aceasta treaba, ar trebui sa stii ca este nevoie de un cablu coaxial pentru conectarea camerelor, dar si de un monitor de calculator, plus un mouse, care se vor afla in camera tehnica.

Asadar, se poate spune ca montajul unei camere de supraveghere de exterior este destul de usor, cel putin din punct de vedere tehnic. Insa, este indicat sa fii la curent cu regulamentul privind protectia datelor personale si sa te asiguri ca monitorizarea video se va face strict pentru blocul in care locuiesti.

 

Sursa foto: Pexels.com, Shutterstock.com

Noua tehnologie DAC – camere supraveghere audio 6.0 de la DAHUA

Blog Noua tehnologie DAC camere supraveghere audio 6.0 de la DAHUA
Noua tehnologie DAC camere supraveghere audio 6.0 de la Dahua

IN CURAND PE ACEST SITE VOM AVEA DISPONIBILE CAMERE SUPRAVEGHERE DAHUA SI ROVISION CU NOUA TEHNOLOGIE DAC AUDIO DIGITAL

În cadrul unui sistem complet de supraveghere, tehnologia audio oferă diferite scenarii de monitorizare cu dovezi importante, cum ar fi captarea conversațiilor, care pot fi utilizate pentru rezolvarea litigiilor. Deși transmisia video și audio în cadrul instalațiilor de supraveghere analog analog obține un rezultat al videoclipului cu sunet, există încă următoarele puncte de durere ale utilizatorului:

  1. Atunci când nu utilizați o tehnologie cu capacitatea de a transmite audio și video pe același cablu coaxial, audio trebuie transmis printr-un cablu suplimentar. Acest lucru crește considerabil costurile de muncă și de întreținere ale sistemului. În același timp, natura non-sincronă a semnalelor video și audio va cauza discrepanțe în informațiile de monitorizare surprinse.
  2. Soluțiile coaxiale de transmisie audio bazate pe cablu în sistemele tradiționale de monitorizare analogică au de obicei o precizie redusă a semnalului și o interferență ridicată a zgomotului, ceea ce face dificilă obținerea audio de înaltă calitate. În plus, pe măsură ce distanța de transmisie este crescută, reducerea calității audio devine din ce în ce mai evidentă.

Tehnologia HDCVI este prima pe piața HD-over-Coax care realizează transmisia audio prin cablu coaxial. De asemenea, este singura tehnologie care a realizat comercializarea audio prin coaxie. Tehnologia HDCVI DAC (Digital Audio-over-Coax) transmite un semnal audio digital direct prin cablu coaxial. Drept urmare, instalarea nu este mult mai convenabilă, dar există, de asemenea, o creștere remarcabilă a calității transmisiei audio, obținând o calitate audio „la nivel de difuzare” fără pierderi, oferind astfel utilizatorilor o soluție de supraveghere video multidimensională și de înaltă calitate.

Tehnologia HDCVI DAC transformă un semnal audio capturat într-un semnal digital și îl combină cu semnalul video analogic. Apoi, semnalul este transmis către XVR prin cablu coaxial, unde este primit și procesat.

Eșantionare de înaltă definiție și transmisie digitală a semnalului
Transmiterea audio anterioară prin cablu coaxial a fost efectuată cu ajutorul unui semnal analogic. În aceste configurații, semnalul este ușor afectat de interferențe în timpul procesului de transmisie, ceea ce face dificilă finalizarea receptorului să restabilească cu precizie semnalul audio trimis. Tehnologia HDCVI DAC utilizează tehnologia de transmisie digitală a semnalului pentru a rezolva această problemă. Acesta convertește semnalul audio analog colectat de la o preluare de sunet sau dintr-omicrofon într-un semnal audio digital printr-un modul AD (modulul de conversie analog-digital), prin care se implică apoi în procesare și transmisie. Acest lucru are ca rezultat datele atât la capătul de expediere, cât și la capătul de primire fiind exact aceleași, garantând o transmisie fără pierderi. În același timp, modulul de eșantionare AD folosește eșantionare de înaltă precizie de 16 biți pentru a împărți amplitudinea semnalului la 216. În comparație cu sunetul anterior de 8 biți, acest lucru oferă o prelevare mai precisă.

 

Reducerea zgomotului prin filtrarea software
Zgomotul audio este adesea introdus în timpul colectării audio. Indiferent dacă utilizatorul folosește un pick-up extern sau un microfon încorporat, zgomotul este inevitabil. Cu tehnologia HDCVI DAC, după conversia de la un semnal audio digital la analog, semnalul este procesat de un ISP, care utilizează un algoritm pentru a realiza filtrarea, ceea ce duce la o reducere maximă a zgomotului aferent intrării.
Notă: Datorită limitei de performanță ISP, această tehnologie este adoptată doar pe unele modele.Modulație / demodulare pe mai multe niveluri în bandă de bază
Tehnologia HDCVI DAC folosește modulația pe mai multe niveluri în bandă de bază. Modulația în bandă de bază permite o rezistență puternică a interferenței semnalului și o degradare scăzută a semnalului, permițând o transmisie mai lungă. Modulația pe mai multe niveluri transformă procesul de la niveluri simple-ridicate simple într-un număr de niveluri, crescând cantitatea de transmisie a datelor și reducând rata de eroare a biților de date audio.
Atunci când semnalul video compozit este transmis către XVR, tehnologia HDCVI DAC folosește demodularea pe mai multe niveluri pentru a extrage și a izola complet semnalul digital trimis de la capătul de trimitere, realizând restaurarea audio fără pierderi


Extragerea semnalului audio

Tehnologia HDCVI DAC adaugă semnalele audio la semnalele audio, prevenind interferențele cu semnalul video. Când semnalul video compozit trece printr-un cablu coaxial șiajunge pe dispozitivul XVR, XVR va verifica dacă există semnalizări audio în semnal. Dacă nu se găsesc indicatoare audio, dispozitivul nu va accepta semnalul audio, ceea ce reduce zgomotul în absența intrării audio și crește în continuare calitatea audio.

 

 Scenarii de aplicații
Tehnologia HDCVI DAC oferă audio audio de înaltă calitate pentru diferite scenarii de monitorizare, oferind dovezi suplimentare importante pentru supravegherea video tradițională.
În magazine și în alte aplicații de afaceri, video și audio HDCVI de înaltă calitate oferă dovezi utile pentru litigiile privind comportamentele sau tranzacționarea. De asemenea, sincronizarea video și audio asigură o precizie ridicată și fiabilitate a supravegherii. Cu condiția ca un client și un casier să nu fie de acord cu privire la o anumită problemă la casierie. Pe lângă restaurarea scenei incidentului prin intermediul sistemului de monitorizare video, tehnologia HDCVI DAC poate fi aplicată pentru a furniza dovezi audio. Astfel, conflictul poate fi mediat cu o soluție mai rezonabilă și mai eficientă.
Pe lângă funcția de înregistrare a probelor, sistemul de supraveghere audio și video de înaltă calitate poate identifica și comportamente anormale atunci când se aplică în școli, birouri sau aplicații la domiciliu. În ceea ce privește luptele și intruziunile ilegale ale elevilor, supravegherea audio și video poate restabili informația în mod intuitiv, precis și în timp util. Prin aceasta ne ajută să identificăm suspectul mai repede și să protejăm mai bine viața și proprietatea.


Concluzii

Tehnologia HDCVI DAC de la DAHUA adoptă tehnologia de transmisie audio-over-coax a semnalului digital, care garantează transmiterea fără pierderi a semnalului audio. În același timp, tehnologia HDCVI DAC realizează o reducere eficientă a zgomotului în întregul proces de transmisie audio, îmbunătățind în mod remarcabil calitatea audio. Acesta satisface cererea utilizatorului de informații audio auxiliare în diverse aplicații de monitorizare, cu o creștere redusă a costurilor dispozitivului sau instalării sistemelor de supraveghere.

Cum alegi cele mai bune camere supraveghere exterior sau interior?

Blog Cum alegi cele mai bune camere supraveghere exterior sau interior
Daca vrei sa iti achizitionezi un sistem supravegere, poti alege unul de pe site-ul nostru, insa mai intai trebuie sa intelegi care sunt diferentele intre tipurile de camere si care este cea mai buna alegere pe care o poti face.

Camera dome vs bullet … cea mai buna alegere pe care o poti face

Este mult mai usor si mai putin stresant sa ai un sistem de supraveghere pentru acasa decat sa fi nevoit sa suporti cheltuielile in cazul in care cineva iti intra in casa si fura sau distruge ceva. Alege cele mai potrivite camere de supraveghere video pentru compania sau casa ta, astfel in cazul in care se intampla ceva cat timp nu esti prezent, macar o sa poti avea dovezi pe care sa le predai politiei.

Daca vrei sa iti achizitionezi un sistem supravegere, poti alege unul de pe site-ul nostru, insa mai intai trebuie sa intelegi care sunt diferentele intre tipurile de camere si care este cea mai buna alegere pe care o poti face. In acest articol poti intelege diferentele intre o camera de tip dome si una de tip bullet si ce avantaje are fiecare.

Camera de supraveghere tip dome – generalitati

Este o camera de supraveghere ideala pentru interior, dar foarte potrivita pentru exterior. Are forma de cupola, de acolo ii vine si numele in limba engleaza “dome”. In general se monteaza pe tavan, insa in functie de nevoile tale o poti instala si pe perete, astfel o sa ai imagini live dintr-un unghi foarte mare. Datorita formei sale de dome, este foarte greu sa iti dai seama in ce parte este indreptata lentila, deci infractorii vor fi descurajati sa mai faca ceva stiind ca este foarte posibil sa ii vezi. O poti alege atat pentru supravegherea casei cat si a companiei, a unui restaurant, magazin sau chiar in magazinul tau. Daca ai nevoie de o camera cu vedere nocturna, poti alege un model cu senzori IR.

Avantajele unei camere de supraveghere dome

Este greu de distrus. Daca cineva are de gand sa intre in casa prin efractie si sa sparga camera de supraveghere, o sa aiba o surpriza camera este foarte greu de distrus. Alegand un model anti vandalism poti sa stai linistit, acesta este mult mai greu de distrus decat orice camera obsinuita.

Iti ofera imagini dintr-un unghi larg. Indiferent unde alegi sa le montezi o sa ai o imagine intr-un unghi larg cu tot ce se intampla in raza de actiune a camerei. Poate fi instalata oriunde, atat in interior cat si in exterior.

Vedere pe timp de noapte. Alegerea unui model adecvat iti poate inregistra imagini de calitate ridicata chiar si pe timp de noapte la fel ca ziua. Indiferent de cat de putina lumina este in jur, datorita senzorului cu IR poti vedea tot ce se intampla.

Rezistenta la conditii meteo extreme. Acesta este un aspect important, pe care il ai alegand o camera de tip dome. Este important sa alegi o camera care sa reziste atat la ploaie cat si la temperaturi extreme cum ar fi inghetul sau temperaturile foarte ridicate, mai ales daca vrei o camera pentru exterior.

Ce este o camera de supraveghere tip bullet?

Camerele de tip bullet au forma cilindrica asemenea unui glont de pusca, tocmai de aceea au si acest nume. O camera de acest tip este mult mai usor de observat de hoti, ceea ce ii poate face sa pastreze distanta. Sunt adecvate pentru instalarea atat in interior cat si in exterior. Montarea se face pe peretii cladirii sau pe un stalp inalt de unde poti vedea tot ce se petrece in raza de actiune a camerei. Au o raza foarte mare de acoperire, ceea ce le face ideale pentru hale, parcari, supermarketuri sau chiar curti si gradini mari.

Avantaje ale unui sistem de supraveghere cu camere video tip bullet

Inregistrare imagini de calitate. La fel ca si in cazul camerelor de supraveghere tip dome, o camera tip bullet, inregistreaza imagini clare pe timp de noapte datorita senzorilor IR. Led-ul inflarosu asigura imagini clare chiar si atunci cand lumina este mai slaba, deci indiferent daca este noapte, camera detecteaza clar daca cineva se apropie de casa si inregistreaza clar.

Unghi mare de inregistrare. In general acest aspect depinde de modelul ales, insa majoritatea camerelor de tip bullet au proprietatea de a inregistra imagini dintr-un unghi larg. De aceea devin ideale pentru spatii comerciale si publice sau chiar pentru montarea pe partea de strada a casei.

Instalare usoara. Nu trebuie neaparat sa fi un expert ca sa potii monta acest tip de camera. Mai ales daca alegi modelele de camere supraveghere wireless, treaba devine si mai usor de facut.

Rezistenta ridicata la temeraturile extreme si apa. Unele modele vin cu o husa de protectie care sa le ofere o protectie suplimetara fata de ploaie.

DOME VS BULLET, ce alegi?

Pe site-ul rovision.ro gasesti o multime de modele de camere dome si bullet. Fa alegerea in functie de nevoile tale. Te asigur ca pe site gasesti doar produse de calitate, alese special pentru a indeplini si cele mai pretentioase cerinte.

HIKVISION lanseaza 4MP DARKFIGHTERX cu rezolutie mai mare

Blog hikvision 4mp darkfighterx
Hikvision a lansat camera IP IR PTZ (DS-2DF9C435IH-DLW), model ce prezinta o rezolutie dubla fata de modelul anterior, sporind claritatea in locurile slab iluminate.

Hikvision a lansat in 2017 tehnoligia DarkFighter si a utilizat modul de functionare al ochiului uman ca sursa de inspiratie. Tehnologia presupune folosirea unei lentile pentru extragerea culorii obiectelor si a unei alte lentile pentru identificarea detaliilor luminoase. Ulterior, camera va combina cele doua imagini, rezultand o imagina unica, clara si colorata. Tehnologia insa a avansat si mai mult, prezentand o rezolutie mai inalta, identificare mai inteligenta a evenimentelor, si crearea unei imagini mai clare ce faciliteaza recunoasterea faciala ulterioara.

Noua camera DarkFighter X foloseste senzori de 1/1.8” pentru a obtine o rezolutie de 4 megapixeli. Aceasta imagine “dincolo de HD” este capabila sa transmita de doua ori mai multe informatii decat modelele de 2 megapixeli. Mai mult decat atat, camera poate sa redea si imagini color cu lumina pana la 0.0005Lux. Aceasta capacitate face posibila identificarea faciala chiar si in conditii de iluminare scazute.

Camerele inteligente care include tehnologia Deep Learning sunt capabile de performante complexe, avand ca scop primordial identificarea elementelor suspecte. Intrucat recunoasterea inteligenta a evenimentelor a devenit o functie comuna pentru sistemele de monitorizare video (detectarea traversarii liniei si a intruziunilor sunt doar cateva exemple in acest sens), este fundamental sa fiti convinsi ca toate camerele primesc numeroase detalii, inainte ca ele sa determine un raspuns automat. Pixelii pe care imagine ii poate oferii dau calitatea acestor informatii; cu cat mai multi pixeli, cu atat mai sigur va fi raspunsul.

Camera noua DarkFighter X are un zoom de 35x, ceea ce inseamna ca poate recunoaste un obiect aflat la distanta de la 1 la 260metri, cu rezolutie de 250 pixeli. Daca aceste numere nu va spun nimic, sa stiti ca este suficient ca sa puteti identifica in mod clar un obiect. Zoomul optic este de 16x.

 

Totodata, camera include si un stergator auto pentru a putea oferi o imagine optima si in zilele ploioase. Un senzor de identificare a ploii pe capul suprafetei face posibila o astfel de performanta pentru camera de monitorizare.

Iata alte cateva trasaturi:

  • Focalizare imediata
  • 120dB WDR, 3D DNR, deformare cromatica
  • Distanta de IR la distanta de pana la 250m, cu ajutorul unui IR inteligent
  • Sustine compresie video H.265/H.265
  • IP 67

Camerele incluse in colectia DarkFighterX pot fi folosite la monitorizarea spatiilor exterioare ce au nevoie de oferirea de imagini video color non-stop (paduri, rauri, drumuri, porturi, cai ferate, parcuri sau piete.

Peter Guan, director de vanzari si marketin in cadrul Hikvision Europe, subliniaza ca monitorizarea in perioada nocturna reprezinta o provocare constanta pentru profesionistii din domeniul monitorizarii video, mai ales cand este vorba de supravegherea spatiilor exterioare. El aminteste, inca o data, ca seria DarkFighter X a fost conceputa astfel incat sa includa o camera mai performanta in supravegherea pe timpul noptii.

Sursa:

https://www.hikvision.com/ro/News–Events/Press-Releases/Hikvision-launches-4MP-DarkFighterX-with-even-higher-resolution-and-AI

CAMERE DE SUPRAVEGHERE WIRELESS, PENTRU O CASA PROTEJATA NON-STOP

Blog camere de supraveghere wireless pentru o casa protejata
Sistemele de securitate cu camere de supraveghere wireless sunt ideale pentru proprietarii de case care isi doresc un sistem de supraveghere usor de instalat si folosit. Inca de la aparitia lor pe piata sunt din ce in ce mai des alese de clientii din intreaga lume.

Sisteme supraveghere wireless vs wired – ce sa alegi

Cand vine vorba de siguranta, ne dorim tot ce e mai bun, de aceea, pentru a face o alegere potrivita, este imporatant sa stii cate ceva despre sistemele de siguranta si camere supraveghere. Cumpararea unui kit camere supraveghere nu este usor de facut, este o investitie care merita atentie si research. Trebuie sa stii care sunt criterile de care trebuie sa ti cont si ce camere sa alegi. Este important sa intelegi diferentele dintre o camera supraveghere wireless si una cu transmisiune prin cablu (wired). Pentru a te ajuta, am facut acest ghid. O sa iti fie mai usor sa te hotarasti de ce tip de camere ai nevoie pentru casa ta si o sa poti face o alegere inteleapta de care sa te poti bucura multa vreme.

Cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii despre camerele supraveghere wireless

Sitemele de securitate cu camere de supraveghere wireless sunt ideale pentru proprietarii de case care isi doresc un sistem de supraveghere usor de instalat si folosit. Inca de la aparitia lor pe piata sunt din ce in ce mai des alese de clientii din intreaga lume. Mai ales daca ai nevoie de mai multe camere de supraveghere, sistemul wireless este alegerea ideala pe care o poti face, nu o sa ai nevoie de cabluri. Poti alege sisteme de supraveghere wireless atat pentru interiorul casei cat si pentru exterior, chiar si in interiorul companiei tale poti instala camere de supraveghere wireless, astfel o sa afli mai usor tot ce se intampla, imaginile sunt transmise live, in timp real direct pe telefonul tau, pe laptop sau pe tableta. Nu trebuie sa fi expert pentru a instala acest tip de camere, sunt usor de instalat si utilizat. Tot ce trebuie sa faci dupa montarea pe perete sau tavan este sa le conectezi la reteaua wireless din casa la fel ca si pe orice alt gadget. Poti accesa inregistrarile camerelor de supraveghere de oriunde, oricand. Daca iti place sa calatoresti si esti mai des plecat de acasa, un sistem cu camere de supraveghere wireless, este tot ce ai nevoie pentru a stii mereu ce se intampla acasa, chiar daca esti la sute sau mii de km distanta.

Ce este un sistem de supraveghere cu camere wired

Camerele de supraveghere wired sunt versiunea “traditionala” a camerelor wireless. Dupa cum spune si numele, un sistem de supraveghere video wired, are nevoie de cabluri speciale pentru a functiona, pentru transmiterea imaginilor inregistrate catre un monitor pe care pot fi afisate in timp real imaginile filmate si pentru a se conecta la internet. Pentru instalare ai nevoie de un cablu pe care sa il conectezi la camerele de supraveghere si la un DVR care v-a fi conectat la un monitor unde poti urmari live fiecare miscare care se afla in raza de actiune a camerelor tale. Le poti instala atat in exterior cat si in interior pentru a supraveghea bona care are grija de copii tai. Sunt o solutie ideala atat pentru acasa cat si pentru magazine sau companii. In cazul in care are loc o infractiune in magazinul tau sau o infractiune in jurul companiei tale iti v-a fi mult mai usor sa afli cine este faptasul si sa predai politiei dovada.

 

Pentru a-ti fi mai usor sa te decizi ce tip de sistem ai nevoie acasa sau in compania ta este important sa stii cateva avantaje ale fiecarui tip de sistem de supraveghere, mai jos ai cateva din avantajele camerelor de supraveghere wireles si wired, dar si dezavantajele fiecarui tip de camere de supraveghere in parte.

4 avantaje ale unui sistem siguranta cu camere supraveghere wireless

  1. Adecvate atat pentru proprietarii de case cat si pentru chiriasi. Atunci cand locuiesti in chirie, nu iti este permis sa aduci modificari locuintei sau apartamentului. Din fericire poti sa te bucuri de siguranta casei tale fara a fi nevoie sa aduci modificari locuintei. O camera de supraveghere wireless se instaleaza usor si nu are nevoie de fire pentru a functiona, deci nu trebuie sa spargi peretii pentru a conecta camera la monitorul unde vrei sa vezi imaginile inregistrate. Le montezi pe perete sau pe tavan cu doar trei sau patru suruburi si camerele de supraveghere sunt gata sa iti transmita tot ce filmeaza.
  2. Instalare usoara. Acesta este un mare plus care le-a facut atat de apreciate in ultimii ani. Asa cum spuneam mai sus, nu au nevoie de cabluri pentru a transmite imagini, deci pot fi instalate oriunde. Singura limitare pe care o poti avea este conectarea la o sursa de alimentare. Dar acest lucru poate fi rezolvat prin conectarea camerei la un mini panou solar, de exemplu. Tot ce trebuie sa faci este sa conectezi camera la reteaua de internet wi-fi de acasa sau din locatia companiei tale, apoi poti urmarii imaginile inregistrate direct pe telefon, laptop sau tableta, nu ai nevoie de un monitor special pe care sa il urmaresti non-stop.
  3. Monitorizare de oriunde in lume. Probabil acesta este unul din cele mai importante avantaje pe care le poti avea, alegand un kit camere supraveghere wireless. In functie de setarile camerelor tale, poti avea acces la imaginile live inregistrate indiferent unde te afli. In plus, in functie de modelul de camera ales, poti primi chiar si notificari pe telefon atunci cand cineva se apropie de casa ta si intra in raza de actiune a camerei. Un model care iti ofera aceasta posibilitate este DAHUA IPC-HFW1435S-W IP67,IK10, il gasesti pe site-ul nostru, aici rovision.ro. Este important sa poti monitoriza fiecare miscare din jurul casei sau a companiei atunci cand nu esti acolo. Iti ofera siguranta ca totul este bine.
  4. Unele modele sunt echipate cu microfon. Microfonul incorportat iti permite sa auzi daca sunt sunete unde este instalata camera, deci o poti instala in camera bebelusului pentru a auzi cand se trezeste si pentru a vedea direct pe telefon daca are cineva grija de el. O alta functie a microfonului este ca poti transmite si tu sunetul de la telefonul mobil catre camera, iar sunetul se aude in incaperea unde este instalata camera indiferent de cat de departe esti de casa. Este o buna modalitate de a speria animalele care se apropie de casa sau chiar hotii.

3 dezavantaje ale unui sistem de supraveghere cu camere wireless

  1. Sunt dependente de un semnal wireless. Acest aspect poate fi privit si ca un avantaj, uneori. Daca esti sigur ca ai o conexiune stabila si puternica la internet, atunci poti alege camerele wireless, fara probleme. Daca nu esti foarte sigur ca poti avea o conexiune constanta la internet sau te confrunti des cu semnalul slab al retelei de internet, atunci faptul ca sistemul de supraveghere este dependent de wireless, devine un dezavantaj. Mai ales pentru camerele instalate in exterior sau la distanta de router, conexiunea poate devenii o problema. Dar pentru a fixa aceasta problema poti alege o camera cu o raza de conexiune mai mare.
  2. Sunt mult mai usor de accesat de alte persoane neautorizate. In cazul in care nu ai o parola puternica pentru reteaua wifi, le poti permite mult mai usor accesul la inregistrarile video persoanelor neautorizate. Acest aspect este foarte usor de tinut sub control, tot ce trebuie sa faci este sa setezi o parola puternica la internetul din casa si sa nu oferii parola strainilor. Seteaza o parola compusa din litere mici, litere mari, caractere speciale si semne de punctuatie pe care poti fi sigur ca nu o nimereste nimeni.
  3. Trebuie conectate la o sursa de energie pentru a functiona. La fel ca orice alt aparat electric, camerele de supraveghere wireless au nevoie de energie electrica pentru a functiona. Deci trebuie sa le instalezi in apropierea unei surse de energie. Unele modele sunt echipate cu baterie, insa aceste baterii nu au autonomie foarte mare. Exista mini panouri solare pe care le poti instala langa camera de supraveghere si astfel nu o sa mai fie nevoie sa incarci bateria sau sa conectezi camera la o sursa de energie electrica.

Avantajele unui sistem de supraveghere cu conexiune prin cablu

 Conexiune stabila. Spre deosebire de camerele cu conexiune prin wireless, o camera de supraveghere cu cablu iti poate transmite imagini live non-stop, fara probleme. Nu mai trebuie sa iti faci griji de calitatea conexiunii la internet, aceasta este transmisa prin cablu, deci este mult mai stabila.

  1. Sistemul nu poate fi accesat de altcineva. In cazul camerelor de supraveghere cu conexiune prin cablu, informatiile si imaginile inregistrate nu pot fi la fel de usor de accesat ca si in cazul camerelor de supraveghere wireless. Acesta poate fi un avantaj foarte important al acestui tip de camere. Doar tu poti urmari ceea ce inregistreaza camerele.
  2. Cost mult mai scazut. Camerele de supraveghere cu conexiune prin cablu au un pret mult mai avantajos decat cele wireless. Cu toate ca pretul este mai mic, calitatea inregistrarii imaginilor modul de functionare a unui sistem de supraveghere video cu camere cu conexiune prin cablu este la fel de buna ca si in cazul camerelor wireless. Totul depinde de la un model de camera la altul si de specificatiile fiecarui model in parte, acesta este un aspect de care ar trebui sa ti cont. Citeste bine specificatiile unui model de camera inainte sa faci o alegere.
  3. Un singur sistem de siguranta poate sustine mai multe camere. Daca ai o casa mare sau la companie ai nevoie de mai multe camere de supraveghere, alege sisteme camere supraveghere cu conexiune prin cablu. Doar un singur sistem cu camere de supraveghere poate include de la 4 la 16 camere in acelasi timp, deci daca ai deja un sistem de supraveghere si mai ai nevoie de cateva camere de supraveghere, alege modelele dorite de pe site si le poti conecta la sistemul existent al casei.

3 dezavantaje ale camerelor de supraveghere cu cablu

  1. Sunt mai greu de instalat. Daca o camera de supraveghere wireless o poti instala chiar tu, pentru instalarea unei camere de supraveghere cu conexiune prin cablu este posibil sa ai nevoie de un specialist. Datorita faptului ca ai nevoie de cabluri pentru a conecta camera la receiver, aceasta este mai greu de instalat. Cablurile trebuiesc cumparate separat ceea ce iti poate aduce putin mai multe costuri.
  2. Conexiunea se intrerupe in cazul unei pene de curent. Datorita faptului ca transmisiunea se face doar prin cabluri, in cazul in care apare o pana de curent, camerele se vor opri pana cand energia elecrica revine. Pentru a fixa aceasta problema poti cumpara un generator de curent elecric si astfel poti pastra sistemul de securitate functionabil chiar si atunci cand exista probleme cu alimentarea elecrica.

Sunt potrivite pentru proprietarii de apartamente, case sau companii. Acest aspect poate fi privit atat ca avantaj cat si ca dezavantaj, depinde din ce punct de vedere este privita problema. Daca ai nevoie de un sistem de securitate pentru o locatie temporara sau chirie, este mai recomandat sa alegi camerele wireless care nu au nevoie de cabluri pentru a functiona.

Recomandari privind alegerea uei camere supraveghere video

Pentru a alege cele mai bune camere supraveghere pentru casa sau sediul companiei tele, este important sa ti cont de cateva lucruri. In primul rand, trebuie sa stii daca ai nevoie de camere pentru interior sau pentru exterior, in functie de asta te poti ghida si pentru alegerea specificatiilor care indeplinesc nevoile tale. Este important sa alegi o camera care inregistreaza imagini clare oricand. Mai ales in cazul unei camere suoraveghere exterior, cauta o camera care sa functioneze normal si inregistreaza imagini de calitate indiferent de conditiile meteo.

Alege o camera cu vedere clara si in intuneric, o camera cu inflarosu este de asemenea ideala, mai ales pentru exterior. Daca ai zone ale casei unde este mai putina miscare si nu ai nevoie de monitorizare non-stop, poti alege camere cu detector de miscare care te atentioneaza de fiecare data cand cineva intra in raza de actiune a acestora. Daca tot am pomenit de raza de actiune a camerelor, alege o camera care surprinde imaginile pe o raza mai mare, pentru a putea urmari pe un singur ecran cat mai multe lucruri odata.

Te-ai decis ce tip de camera alegi pentru casa ta? Intra pe site si alege modelul a carui specificatii sunt ceea ce ai nevoie si comanda. Beneficiezi de cel mai mic pret din tara pentru majoritatea camerelor de supraveghere.

Cum sa alegi un kit de supraveghere video – 10 REGULI de urmat

Blog Cum sa alegi un kit de supraveghere video

In cazul in care intentionati sa alegeti un sistem de monitorizare video, internetul va reprezinta, de cele mai multe ori, sursa fundamentala de inspiratie. Navigand pe internet, veti descoperi sute de site-uri care ofera astfel de kituri de supraveghere si, mai mult decat atat, includ si numeroase optiuni pentru clienti.

10 REGULI DE AUR pentru alegerea unui sistem de supraveghere video

In cazul in care intentionati sa alegeti un sistem de monitorizare video, internetul va reprezinta, de cele mai multe ori, sursa fundamentala de inspiratie. Navigand pe internet, veti descoperi sute de site-uri care ofera astfel de kituri de supraveghere si, mai mult decat atat, includ si numeroase optiuni pentru clienti. Exista kit-uri cu 2/4/8 sau 16 camere, care pot avea rezolutii identice sau diferite, dupa cum exista si camere cu sau fara cablu inclus, cu IR Exir sau IR clasic, cu sau fara hard-disk samd. Adevarul este ca numarul impresionant de optiuni poate intimida si cel mai abilitat client, asta ca sa nu mai mentionam riscul selectarii unei variante nepotrivite pentru spatiul de monitorizat. Cele mai multe dintre site-uri se focuseaza pe atragerea rapida a cat mai multor clienti, fara a acorda mare importanta unor aspecte fundamentale in problema supravegherii video.

Sistemele de monitorizare video sunt, in fapt, sisteme ce includ functii si specificatii diferite, prezentand complexitati variate. Intrucat ele reprezinta o achizitie financiara consistenta, culegerea de cat mai multe informatii este absolut fundamentala in procesul de selectie. Daca sunteti preocupat de achizitionarea unui sistem de supraveghere video, veti gasi lista noastra de reguli mai mult decat utila. Sunt 10 sfaturi care va vor ajuta sa treceti mai repede prin procesul de selectie si, mai ales, sa alegeti cel mai potrivit sistem de monitorizare video pentru aplicatia voastra.

  1. Selectatii mereu un pachet personalizabil

Este dificil sa gasiti un kit de monitorizare video cu setari care se potrivesc perfect nevoilor dvs concrete. Fiecare locatie are speficul sau, ceea ce implica solutii diferite. Sa nu uitam ca si clientii au nevoi diferite de la sistemul de supraveghere. Cel mai bine este sa solicitati un furnizor ce va permite sa realizati toate modificarile de care aveti nevoie la un pachet deja existent.

 

Este bine sa luati in consideratie si sugestiile furnizorului, intrucat experienta sa pe teren poate ajuta la selectarea celei mai buni optiuni. Evitati, pe cat posibil, un furnizor care nu este dispus sa aduca transformari la sistemele pe care le comercializeaza.

  1. Analizati atent continutul unui pachet

Numeroase pachete de monitorizare sunt mai ieftine, dar este pur si simplu pentru ca ele nu includ toate elementele necesare pentru functionarea sistemului de monitorizare video. Chiar daca nu este neaparat o problema, este important sa stiti ce anume cumparati si ce achizitii mai este nevoie sa realizati in viitor. Ultima problema cu care un client ar vrea sa se confrunte este sa creada ca a achizitionat un sistem complet echipat, numai pentru a constata (mult prea tarziu) ca este nevoie sa completeze pachetul deja cumparat. Absenta hard-disk-ului, a asistentei tehnice dupa achizitionarea sistemului sunt doar cateva dintre elementele ce pot lipsi la un pachet de monitorizare. Chiar daca un hard-disk este foarte usor de achizitionat ulterior, absenta asistentei tehnice este un risc pe care nici un utilizator nu si-l poate permite.

 

 

Mult prea des, anumiti furnizor argumenteaza ca este de datoria clientului sa solicite instalatorii pentru montaj si ca nu pot oferi clientului suportul tehnic concret. Nu uitati sa verificati, in detaliu, kitul pe care va ganditi sa-l achizitionati. Cablurilesursele de alimentare sau conectorii pot, de asemenea, sa lipseasca dintr-un kit de supraveghere video. Cel mai bine si cel mai sigur este sa achizitionati un sistem video complet si functional. Acesta include: camere de monitorizare videohard diskDVR sau NVR, alimentatori /surse de alimentare pentru camerele video, conectorii de alimentare, conectorii de date, cablul de alimentare, cablu de date, accesorii de prindere (cravat prindere, dibluri, s.a.m.d).

  1. Nu ezitati sa cereti exemple de imagini video pentru pachetul dorit

Cea mai onesta, simpla si transparenta modalitate de a prezenta o camera de supraveghere video este de a include si o mostra cu ceea ce poate realiza o camera video. Unii comercianti incarca filme pe Youtube cu exemple video zi/noapte inregistrate de camerele video pe care le ofera spre comercializare.

 

Este bine sa evitati site-urile care nu includ astfel de exemple. Un furnizor care nu detine astfel de exemple video, nu este un instalator, ci doar vinde acele produse. Sfaturile si asistenta tehnica pe care doar un instalator, si nu un vanzator, vi le poate oferi sunt fundamentale. Cand nu puteti obtine astfel de imagini, puteti sa priviti in detaliu specificatiile tehnice ale echipamentelor, daca este important pentru dvs sa ramaneti cu acel furnizor. Doar ca sa va faceti o imagine de ansamblu, un kit HD 1MP cu eficienta maxima pe 10 metri poate fi solutia pentru monitorizarea unor curti si spatii de lucru de mici dimensiuni, dar si pentru spatiile de interior. Un kit de supraveghere Full HD 2MP cu eficienta maxima pe 16metri poate reprezenta o buna optiune pentru spatiile de lucru/curtile mai mari, inclusiv restaurante si magazine.

  1. Stati departe de pachetele de monitorizare de pe platformele online sau din supermarketuri

Chiar daca veti gasi kituri de monitorizare si in lanturile mari de magazine, este bine sa stiti ca acestea nu sunt complete si, mai ales, nu sunt gandite de profesionisti in domeniu. De cele mai multe ori, aceste pachete sunt pre-ambalate si vin direct din China. Este foarte posibil ca echipamentele sa nu mai fie de actualitate, sa fie deja depasite tehnologic, nebeneficiind the suport sau aplicatii de monitorizare. Ele vin cu un pret extrem de atragator, tocmai pentru a atrage clientii neavizati, care nu stiu de existenta unor optiuni la fel de economice ca pret, dar cu mult mai avantajoase din nenumarate considerente. Cat despre platformele de comert online, este bine de mentionat ca, de multe ori, ele comercializeaza direct doar o treime din produsele ce apar online. Restul (adica 70%) este dat de “vadul digital” inchiriat de alte societati. Traficul intens al platformelor importante, seriozitatea si votul de incredere de care aceste platforme se bucura atrag vanzarile. Chiar daca aceste achizitii pot fi sigure in anumite domenii, nu acelasi lucru il putem spune si despre sistemele de supraveghere video. Nu uitati de comisionul important pe care il veti plati si imposibilitatea de a avea acces direct la furnizorul real al sistemului ales de pe o astfel de platforma. O platforma (Emag e cel mai bun exemplu in acest sens) actioneaza asemeni unui filtru si nu veti avea posibilitatea de a comunica in mod direct cu furnizorul care a realizat, in fapt, vanzarea. Cel mai util este sa cautati furnizorii care sunt deja specializati in comercializarea sistemelor de monitorizare video. Ei sunt capabili sa va puna la dispozitie consultanta, suport in cazul unor probleme tehnice si, mai mult decat orice, preturi mai atractive decat cele de pe platformele mari.

  1. Alegeti un distribuitor care include si asistenta tehnica pentru pachetele comercializate

Va reamintim ca sistemele de supraveghere video nu sunt produse ce pot fi comercializate de toata lumea. Recomandarile si asistenta tehnica pot fi utile chiar si pentru clientii mai abilititati, dar cu precadere clientilor necunoscatori ce sunt interesati de instalarea unui astfel de sistem. Este o idee buna sa apelati prin telefon sau e-mail cu un posibil furnizor.

Modul in care vi se raspunde solicitarilor este un bun indicator al implicarii/non-implicarii viitoare al furnizorului in solutionarea unor probleme. Va veti da seama imediat daca persoana cu care comunicati este abilitata in acest domeniu sau nu. Un furnizor care ofera sprijin continuu este demn de incredere. Iata cateva siuatii in care este foarte posibil sa aveti nevoie de asistenta tehnica:

  • Pe perioada montarii fizice a sistemului, cand pot sa apara probleme ne-anticipate. Un manual de instalare sau un numar de telefon al furnizorului va pot scoate dintr-un astfel de impas. Sa spunem ca toate camerele sunt conectate, dar doua prezinta dungi si valuri pe imagine. Cum rezolvati problema?
  • In momentul selectarii echipamentelor pentru spatiul de monitorizat. Este bine sa stati de vorba cu un tehnician experimentat, ce va putea oferi explicatiile si sugestiile cele mai potrivite.
  • In etapa de finalizare a montajului, cand se initiaza configurarea sistemului si conectarea lui la internet. Poate este surprinzator, dar 90% dintre clientii ajunsi in aceasta etapa se confrunta cu dificultati, mai ales cand vine vorba de conectarea sistemului la internet. Motivul aparitiei acestei probleme vine din realitatea ca accesarea unui sistem video prin intermediul telefonului/tabletei/ laptopului presupune setari de retea mai dificile. Aceste setari trebuie efectuate in acord cu reteaua si abonamentul de internet al clientilor. Chiar daca un tutorial detaliat poate aduce o mare diferenta, configurarea sistemului si conectarea lui la internet nu sunt niciodata extrem de facile.
  1. Achizitionati de la o societate care se ocupa si de instalarea sistemului de monitorizare

Asa cum am mentionat anterior, montajul unui sistem de supraveghere video presupune multe provocari, cu grade de complexitate diferite.

 

Profesionistii care se confrunta cu astfel de scenarii in mod obisnuit sunt cei mai in masura sa va ajute in acest sens. Un simplu furnizor nu va poate oferi decat maxim o fisa tehnica si nu va fi capabil sa solutioneze nenumaratele probleme pe care montajul in sine le poate cauza.

  1. Iata specificatiile tehnice care conteaza

Orice client interesat de achizitionarea si instalarea unui sistem de monitorizare video trebuie sa acorde atentie sporita la urmatoarele aspecte tehnice:

  • Rezolutia si numarul de megapixeli pentru camere si DVR sau NVR

Rezolutia se refera la numarul de puncte (pixeli) care alcatuiesc imaginea capturata de sistemul de monitorizare. Cu cat este mai mare numarul de pixeli, cu atat mai buna va fi imaginea obtinuta. Rezolutia DVR-ului la care vor fi conectate camerele trebuie sa prezinte cel putin acelasi nivel ca si rezolutia camerelor. Spre exemplu, se poate conecta o camera de 2MP la un DVR care accepta rezolutii de 3 MP, dar nu poate fi conectata o camera de 3MP la un DVR ce nu poate duce decat rezolutii de 2 MP. Este bine sa selectati rezolutia camerelor in concordanta cu distantele pe care intentionati sa le monitorizati. In acest caz, ne referim la distantele pentru care va fi posibila identificarea persoanelor straine sau a numerelor de inmatriculare. Pentru a va forma o idee mai clara asupra rezolutiilor camerelor de monitorizare, iata cateva detalii despre cele mai populare optiuni. O camera de veche generatie, cu rezolutie de 1000-1200TVL poate ajuta la monitorizare pe distante de maxim 5 m, in timp ce o camera de 1MP (1280x720pixeli) poate acoperi distante de pana la 12m (fiind o camera de tip HD). In cazul in care este nevoie sa supravegheati o distanta de 15-16m, o camera cu rezolutie 2MP (1920x1080pixeli) este o buna optiune. Camerele cu rezolutie de 5MP (1920x1080pixeli) sunt de tip Ultra HD si pot furniza detalii pentru distante de pana la 20-25m.

  • Functia “Day& Night”

Calitatea imaginii capturate pe timpul noptii depinde imens de aceasta functie. Iluminatorul IR asigura radiatia infrarosu necesara camerei pentru a crea imaginea pe timpul noptii, dar o camera nu este capabila sa utilizeze optim aceasta radiatie in absenta functiei “Day&night”. Daca scenariul de monitorizare o impune, este fundamental sa selectati camere care includ aceasta functie.

 

  • Iluminatorul IR

In ceea ce priveste iluminatorul IR, este absolut obisnuit ca producatorii sa amplifice performantele reale ale camerelor de monitorizare.

Multi producatori vorbesc despre performante impresionante pentru camerele de monitorizare pe timpul noptii. Realitatea este ca o camera este capabila doar de acoperirea pe jumatate a distanteti promovate de producator (de multe ori). O camera cu iluminare IR prezentata pe 20m este, de fapt, activa doar pe 10m, in timp ce distanta pentru o camera cu iluminare IR prezentata a fi de 80m este, de fapt, de 40m.

  • Functia “WDR”

Orice camera de monitorizare video va fi expusa la conditii de iluminare variate in timpul unei zile. Daca in timpul zilei, lumina va bate pur si simplu din unghiuri diferite, pe timpul noptii se va activa imaginea in infrarosu, dar vor actiona si luminile de la faruririle masinilor, precum si iluminatul stradal (care poate fi intermittent). Indiferent de atentia cu care se alege locul de amplasare a camerei video, o iluminare uniforma a intregii suprafete monitorizate va fi imposibila, de cele mai multe ori. Realitatea este ca unele zone for fi mai intunecate, in timp ce altele for fi mai luminate chiar in acelasi cadru. O camera video care include functia WDR utilizeaza un algoritm intern specific ce confera luminozitate uniforma intr-o imagine, creandu-se un nivel uniform si usor de inteles in zonele foarte intunecate sau, dimpotriva, foarte luminate.

  1. Specificatiile tehnice nu sunt suficiente

De multe ori, vi se vor prezenta caracteristici si specificatii tehnice impresionante pentru camerele video sau recorder, dar ele sunt, mai frecvent decat ne-am dori, doar niste artificii de marketing ce au ca scop alegerea unor sisteme fals-performante. Doar imaginile pe care le puteti vedea va vor oferi cele mai bune informatii despre calitatea reala a unui sistem de monitorizare video. Tineti cont ca acest fapt nu inseamna ca o camera buna are trasaturi slabe. Nu puteti obtine o imagine clara, care ajuta la identificarea unor placute de inmatriculare sau a unor chipuri umane fara materiale si echipamente de calitate.

  1. Vreti sa intalati singur sistemul de monitorizare video? Cat de abilitat sunteti in acest sens?

In contextual actual, sistemele cu camere IP performeaza mai bine decat sistemele cu camere analog, dar implica mai multe provocari in ceea ce priveste setarea si configurarea. In cazul in care domeniul acesta si al calculatoarelor nu va este familiar, este mai bine sa nu optati pentru un sistem cu camere IP, ci unul de tip analog HD (montajul este cu mult mai simplu). Clientul care este abilitat in domeniul calculatoarelor, al internetului si adreselor IP poate alege instalarea unui sistem de monitorizare cu camere IP.

  1. Grabiti-va … incet!

Achizitionarea si instalarea unui sistem de supraveghere video nu trebuie realizata in fuga, contra-cronometru. Pe langa aspectul strict financiar pe care il implica (orice sistem ati alege, el tot va presupune cheltuieli initiale si de intretinere consistente), un sistem care nu se potriveste scenariului dvs reprezinta o investitie defectuoasa a banilor si timpului dvs. In final, un sistem de monitorizare video este o investitie pe termen lung, in care fiabilitatea, calitatea si operarea lui zilnica reprezinta aspecte fundamentale.

De câte camere de supraveghere aveţi cu adevărat nevoie?

Blog cum stabilesc numarul de camere supraveghere

Camerele de supraveghere sunt principalele componente ale unui sistem de securitate eficient. Motivul este unul cât se poate de evident: nu puteți fi în mai multe locuri simultan. Răspunsul este unul singur: datorită funcţiilor oferite, vă puteți baza pe camerele de securitate pentru a vă supraveghea proprietatea, indiferent unde vă aflați.

Desigur, există multe lucruri pe care trebuie să le luați în considerare atunci când alegeţi sistemul de supraveghere: tehnologia utilizată (AHD, HDCVI, IP, TVI), caracteristicile şi funcţionalităâile oferite, unde să le amplasați,  de câte camere de supraveghere aveţi cu adevărat nevoie pentru a acoperi toate zonele vulnerabile ale spaţiului dvs. ce trebuie protejat.

Când vine vorba de instalarea de sisteme de supraveghere, nu există un răspuns universal valabil pentru toate cazurile. Profesioniștii în securitate recomandă de obicei între două și șase camere de securitate pentru proprietăți rezidențiale și între 8 și 64 de camere pentru proprietăți comerciale, în funcție de dimensiune, zone, unghiuri, distanţe şi alţi parametri importanţi.

În general, răspunsul corect va depinde de mărimea proprietății, de buget, de nevoile și preferințele personale. Nu este o întrebare la care se poate răspunde ușor, așa că mulți oameni preferă să o omită și să lase lucrurile să se desfășoare pe măsură ce sistemul de securitate prinde contur. A alege o astfel de  abordare poate ajunge să vă coste mult mai mulți bani decat ar fi fost poate necesar, din cauza lipsei de planificare.

Cel puțin, trebuie să puteți defini dacă aveți nevoie de patru sau mai multe camere, deoarece aceasta va determina dacă achiziționați un DVR/NVR cu 4, 8, 16 sau mai multe canale. În caz contrar, la un moment dat, va trebui să plătiți mai mult pentru a face upgrade.

Planificarea cu atenție a sistemului de supraveghere vă va asigura că achizițiile sunt optimizate pentru necesităţile dumneavoastă specifice. Iată câteva întrebări pentru a vă ajuta să decideți de câte camere de securitate aveți nevoie pentru sistemul dvs. de supraveghere:

  1. Care este bugetul dvs.?

Mai întâi, ar trebui să decideți câți bani intenționați să investiţi pentru sistemul dumneavoastră de supraveghere.

  1. Ce zone vor fi acoperite de sistemul de supraveghere?

În timp ce vă lăsați bugetul deoparte, trebuie să vă gândiți la toate spaţiile pe care camerele de supraveghere trebuie să le acopere pentru a îmbunătăți securitatea  intregului perimetru. Profesioniștii în securitate vă pot ajuta să identificați locurile obișnuite pentru amplasarea camerei în interior și în exterior, în față, în spate, laterale, încăperi, identificarea unor unghiuri “moarte”, etc. Este posibil să aveți nevoie de camere suplimentare în funcție de:

  • Dimensiunea spaţiului ce se doreşte a fi supravegheat
  • Tipul de camere ales – obiectivele cu unghi larg oferă un câmp vizual mai mare decât cele cu câmpuri limitate, deci veți avea nevoie de mai puține.
  • De asemenea, ar trebui să luați în considerare alți factori, cum ar fi înregistrarea automată, detectarea mișcării, rezistenta la intemperii, vizionarea pe timp de noapte, disponibilitatea aplicațiilor, conectivitatea WiFi și rezoluția.
  • Limită de lățime de bandă – dacă utilizați camere wireless, atunci numărul acestora va depinde de lățimea de bandă a rețelei dvs. pentru a asigura performanțe optime.

Acest pas vă va ajuta să identificați numărul maxim de camere de care aveți nevoie. Dar aveţi nevoie chiar de toate?

  1. Ce tipuri de camere de supraveghere pot îndeplini mai multe funcţii?

Din lista dvs. de mai sus, veți observa că unele dintre zonele pe care credeți că necesită camere sunt situate în aceeași zonă generală și probabil se vor confrunta cu aceeași direcție. De exemplu, yone apropiate pot fi ușor acoperite de o cameră de înaltă calitate sau cu un unghi de vizualizare mai mare.

Probabil că există și alte zone care pot fi acoperite cu o singură cameră, fie prin plasarea strategică a acesteia, fie prin instalarea unui obiectiv de “fisheye” (ochi de pește) sau a unei camere PTZ (panoramare, înclinare și zoom) cu vedere la 360 °.

Folosind lista de mai sus si un plan de aplasament tiparit/desenat (schiţă), mergeți pe locaţie, în timp ce vizualizați modul în care puteți maximiza zona acoperită de o cameră cu plasare strategică.

Numărul de camere pe care le identificaţi şi le treceţi pe schiţă va determina dimensiunea aparatului DVR/NVR pe care va trebui sa-l achiziţionaţi. Nu ar trebui să faceți niciodată compromisuri cu privire la achiziționarea unui recorder mai mic, chiar și pentru a se potrivi bugetului dvs. Achiziționarea unui DVR/NVR mai mic înseamnă că va trebui să vă mulțumiți cu mai puține camere.

  1. Camerele se potrivesc bugetului dvs.?

Acum, că știți numărul de camere de care aveți nevoie, următorul pas este să determinați dacă sistemul ideal de supraveghere video se potrivește bugetului dumneavoastră. Dacă aveți fondurile necesare disponibile, atunci ar trebui să continuați cu investiţia. Dar dacă bugetul dvs. este limitat, este recomandat să obțineți mai întâi DVR/NVR optim, apoi camerele. Acest lucru se datorează faptului că puteți achiziționa mai multe camere mai târziu și pur și simplu le puteți conecta la DVR/NVR, atâta timp cât cel pe care l-ați cumpărat dispune de numărul minim de canale necesare.

De exemplu, dacă aveți un buget specific și doriți să instalați cinci camere de exterior și două camere de interior, trebuie să achiziționați un DVR/NVR cu 8 canale. Dacă bugetul dvs. nu vă permite să obțineți DVR/NVR și toate camerele, mai bine achiziționați DVR/NVR optim, astfel încât atunci când doriți să adăugați mai multe camere în viitor, o veţi putea face. Un DVR/NVR cu 4 canale vă poate economisi bani, deși poate reduce drastic eficiența sistemului de supraveghere, deoarece puteți avea doar maximum 4 camere.

Este posibil să descoperiți că aveți nevoie de mai multe camere pentru a vă completa sistemul de supraveghere decât ați bugetat iniţial. Dacă aveți capacitatea potrivită a DVR/NVR -ului, puteți începe cu mai puține camere și apoi să vă îmbunătățiți în mod continuu sistemul de supraveghere în timp. Aceasta este cea mai rentabilă soluție.

Pentru asistență personalizată în configurarea acoperirii de supraveghere optime pentru proprietatea dumneavoastră., vă rugăm să contactați profesioniștii în securitate din proximitatea dvs. Echipa de presales ROVISION vă poate consilia pe email sau la telefon, iar dacă respectaţi toate principiile din acest scurt tutorial, aveţi sanse sporite de a face alegerea şi investiţia corectă pentru un sistem de supraveghere eficient, care să acopere necesităţile dumneavoastră particulare.

Pentru a beneficia de cel mai bun preţ posibil, puteţi alege din cele peste 100 kituri de supraveghere disponibile pe site-ul nostru, construite pe baza experientei si expertizei noastre de 7 ani in domeniu dar si al preferintelor de achizitii ale clientilor nostri.

Spor şi inspiraţie!

Echipa Tehnică Rovision

Sursa poza: pexels.com

Dictionar de termeni tehnici utilizati pentru camere supraveghere

Blog glosar termeni tehnici

Dictionar de termeni tehnici utilizati pentru camere supraveghere

Acest dictionar a fost creat pentru a va ajuta sa intelegeti mai bine termeni, acronime si prescurtari utilizate foarte des in descrierile produselor pe care le comercializam pe site-ul nostru, www.rovision.ro

AC = Curent alternativ

AC/DC = Permite utilizarea curentului alternativ sau curentului continuu

AGC = Functie din componenta camerei de supraveghere care ajuta la compensarea fluctuatiilor de iluminat.

AHD = Este un standard de transmisie a imaginilor de inalta definitie.

Anti-CR = (Anti-Color Rolling), functia utilizata împotriva fluctuatiilor coloristice.

Apertura = Se refera la deschiderea diafragmei lentilei prin care trece lumina. Ea este in general scrisa cu numere precum f/1.4, f/2, f/2.8, f/44, f/5.6, f/8, f/11 si f/16.

ATR = (Adaptive Tone Reproduction) este o functie a camerelor de supraveghere care permite reglarea gradatiei compensarii luminii pentru imbunatatirea contrastului subiectilor.

AUTOFOCUS = Functie care permite camerei de supraveghere sa-si regleze automat focalizarea pentru a obtine cea mai clara imagine.

AUTOTRACK = Tehnologia care integreaza detectarea miscarii in camera, permite urmarirea unui obiect si marirea acestuia pentru a optimiza dimensiunea si perspectiva.

AWB = (Auto White Balance) o caracteristica a camerelor care monitorizeaza constant lumina si regleaza culoarea pentru a mentine zonele albe

BIT RATE = Defineste numarul de biti ai imaginii intr-o anumita unitate de timp. BIT RATE se masoara in Kbit/s sau Mbit/s

BNC = (Bayonet-Neill-Concelman) este cel mai popular conector din CCTV si televiziune pentru transmiterea unui semnal video de banda de baza pe un cablu coaxial.

BLC = (Back Light Compensation) este funcția care corectează imaginea în cazul expunerii la o lumină mult prea puternică sau mult prea slabă.

Cablu coaxial = cel mai frecvent tip de cablu utilizat pentru transmiterea semnalelor video de cupru. Aceasta are o sectiune transversala coaxiala, unde miezul central este conductorul de semnal, in timp ce scutul exterior il protejeaza de interferentele electromagnetice externe. Cele mai folosite cabluri coaxiale: RG6 si RG59

Cablu FTP = (Foil Screened Twisted Pair) se utilizeaza cel mai frecvent in sistemele de cablare structurale in interior/exterior sau in alte medii in care zgomotul puternic adiacent poate provoca interferente asupra cablului. Folia ofera o izolatie care nu este asigurata de cablurile UTP. Exista si FUTP (FTP+sufa), care are in plus un fir de otel, in cazul montajului intre stalpi pentru nu a permite indoirea cablului

Cablu UTP = Cablu folosit frecvent la cablari structural de interior datorita costurilor reduse si usurintei instalarii. In interiorul unui cablu UTP exista pana la patru perechi rasucite de fire de cupru, inchise intr-un capac de protectie din plastic, cu numarul mai mare de perechi care corespunde mai multor latimi de banda. Cele doua fire individuale dintr-o singura pereche sunt rasucite unul in jurul celuilalt si apoi perechile sunt rasucite unul in jurul celuilalt. Acest lucru se face pentru a reduce interferentele electromagnetice, acestea putand afecta performanta retelei.

Camera BULLET = Termenul “Camera Bullet” provine de la asemanarea cu un glont (bullet in limba engleza), si sunt folosite, in general, la exterior. Camerele de tip bullet vin cu diverse lenitile fixe (cele mai folosite 2.8mm si 3.6mm) sau varifocale (cea mai folosita fiind 2.8mm-12mm).

Camera DOME = Un alt design pentru camere de supraveghere care au devenit foarte populare. Datorita formei, este greu de spus exact unde se indreapta aceasta, daca nu o vedeti de aproape. Acestea sunt in general folosite in interiorul cladirilor, desi cele cu protectia antivandalism pot fi folosite si in exterior. Se pot monta atat pe tavan cat si pe perete.

Camera IP = Camera video digitala.Termenul se aplica, de regula, numai celor care pot fi accesate direct printr-o conexiune la retea. O camera IP este, de obicei, centralizata (necesita un Network Video Recorder (NVR) pentru gestionarea inregistrarii/redarii) sau descentralizat (nu este nevoie de NVR, deoarece camera poate inregistra pe orice suport local sau de stocare la distanta). Pot fi atat de tip bullet cat si te tip dome.

Camera PTZ = (Pan Tilt Zoom) Functie care permite reglarea pozitiei camerei folosind o telecomanda/tastatura.

Camera WIRELESS = Camerele wireless permit transmiterea de date video si audio catre receptor fara a fi nevoie sa se ruleze cabluri. Ele nu sunt chiar independente, deoarece necesita o sursa de alimentare. De obicei, se recomanda folosirea acestora doar in cazurile in care nu exista posibilitatea de a se cabla. Pot fi atat de tip bullet cat si te tip dome.

CCD = (Charge-Couple Device), este unul dintre senzorii de imagine utilizati în camerele de securitate. Atunci cand se inregistreaza un videoclip, CCD-ul este lovit de lumina care intra prin obiectivul camerei. Fiecare din mii sau milioane de pixeli minusculi care alcatuiesc CCD, transforma aceasta lumina in electroni. Numarul de electroni, descris in mod obisnuit ca incarcatura acumulata a pixelilor, este masurat si apoi convertit la o valoare digitala. Acest ultim pas are loc in afara CCD-ului, intr-o componenta a camerei numita convertor analog-digital.

Compresie = Micsoreaza dimensiunea fisierelor si face inregistrarile sa nu-si piarda din calitatea imaginii.

Contrast = Un termen comun folosit in raport cu domeniul dinamic al imaginii video, adica, diferenta dintre cele mai intunecate si cele mai luminoase parti ale unei imagini.

CMOS = (Complementary Metal Oxide Semiconductor) constituie cel mai popular senzor de imagine care utilizează circuite atât pozitive cât și negative. Printre caracteristicile importante se numără imunitatea ridicată la zgomot de imagine și consumul redus de energie.

CVBS = (Composite Video Bar Signal) In televiziunea difuzata se refera la semnalul video, inclusiv informatiile de culoare si sincronizare.

Decibel =  (dB) este o măsură logaritmică a raportului dintre două puteri. Este folosită în acustică, fizică, electronică (inginerie). Este a zecea parte dintr-un bel (B)

Detectia de miscare = Reprezinta o functie inteligenta a softului de inregistrare prin care campul de vizibilitate al camerei este analizat astfel incat la aparitia oricarei schimbari de pozitie sau de viteza al unui obiect, acesta sa reactioneze conform instructiunilor date de catre utilizator (de exemplu, cand intra cineva in raza camerei)

Distanta focala = Distanta dintre centrul lentilei sau punctul secundar principal si senzorul de imagine. Lungimile mai mici ofera un camp vizual mai mare si o marire mai mica. Lungimea mai lunga ofera un camp de vedere mai ingust si o marire mai mare. Tabelul de mai jos ofera o valoare aproximativa pentru unghiul campului de vedere pentru obiectivele cu diferite lungimi focale. Cele mai multe camere video CCTV au una din cele 3 dimensiuni ale dispozitivelor de vizualizare enumerate mai jos, 1/4 “, 1/3” sau 1/2 “.

Marimea lentilei1/2.7″ Senzor de imagine1/3″ Senzor de imagine1/4″ Senzor de imagine
2.8mm93°82°65°
3.7mm80°65°53°
4mm75°62°50°
4.8mm64°53°42°
6mm52°44°34°
8mm40°34°27°
12mm27°23°18°
16mm21°17°13°
25mm13.4°11°
50mm6.7°
75mm4.47°2.5°

DNR = Prescurtare de la Digital Noise Reduction. Reducerea zgomotului dinamic: o tehnica digitala de procesare video care masoara zgomotul din imagine si o reduce automat.

Iris = Irisul controleaza cat de multa lumina este lasata in obiectivul camerei

DVR = (Digital Video Recorder) este un dispozitiv care inregistreaza semnalul video de la camerele de supraveghere.

EE/AI = (Electronic Exposure/Auto Iris) = modul EE adapteaza timpul de expunere la intensitatea luminii.

FOV = (Field Of View- camp de vizualizare) Masura zonei vizibile din campul vizual al camerei. Cu cat distanta focala este mai mare, cu atat campul de vedere este mai mic. Cu cat distanta focala este mai mica, cu atat este mai mare campul vizual. De obicei se scrie unghiul de vizualizare atat pe orizontala cat si pe verticala (de exemplu: FOV – 82 ° orizontala 62 ° verticala).

FPS = (Frames Per Second) se refera la numarul de cadre concepute intr-o singura secunda la camerele de supraveghere/camere video. Cu cat numarul de cadre este mai mare, cu atat rezolutia va fi mai mica. Cu cat numarul de cadre este mai mic, cu atat rezolutia va fi mai mare.

HDCVI = (High Definition Composite Video Interface) – este o tehnologie care ofera o solutie de supraveghere ce permite transmisia la rezolutii de pana la 4K, la distante mari si costuri reduse. Tehnologia HDCVI vine cu marele avantaj al transmiterii semnalului video, audio, controlul si alimentare prin intermediul aceluiasi cablu.

HD-TVI (TurboHD) = Camerele Turbo HD suporta tehnologia “High Definition Video Interface Transport” (HD-TVI), care permite utilizatorilor sa trimita video necompresat, de inalta rezolutie, prin cablu coaxial. Foloseste noua metoda “Up The Coax”.

HLC = (High Light Compensation) reduce intensitatea luminilor la care poate fi supusă o cameră și ajută la identificarea obiectelor supravegheate pe timp de noapte.

Impedanta = O proprietate a tuturor conductorilor metalici si electrici care descriu opozitia totala la debitul curent intr-un circuit electric.

Index de protectie – IP = Indexul de protectie „IP” are doua cifre si literele optionale dupa ele. De exemplu, IP66 sau IP68. Primul numar defineste protectia impotriva patrunderii obiectelor straine. 0 este cel mai mic rating si inseamna ca este ne-protejat. 6 este cel mai inalt nivel si inseamna ca este inchis etans si nu patrunde praf sau alte impuritati. Al doilea numar defineste nivelul de protectie impotriva patrunderii apei. 0 este cel mai mic rating inseamna ne-protejat. 8 este cel mai inalt grad si protejeaza impotriva imersarii continue in apa. De exemplu, pentru a putea monta o camera in exterior, aceasta trebuie sa aiba cel putin un index IP 66.

Protectia impotriva obiectelor straineProtectia impotriva apei/lichidelor
Prima cifraDescriereA doua cifraDescriere
0Fara protectie0Fara protectie
1Protejat impotriva obiectelor solide de pana la 50 mm, de exemplu atingerea accidentala de catre maini1Protejat de picuraturile de apa care curg vertical, de exemplu: condensarea
2Protejat impotriva obiectelor solide de pana la 12 mm, de exemplu: degetele.2Protejat de spray-uri directe de apa pana la 15 grade fata de verticala
3Protejat impotriva obiectelor solide de pana la 2.5mm, de exemplu : ustensile relativ mari sau fire.3Protejat de spray-uri directe de apa pana la 60 grade fata de verticala
4Protejat impotriva obiectelor solide de pana la 1mm :ustensile mici sau fire foarte subtiri4Protejat impotriva sprayurilor de apa din toate directiile
5Protejat impotriva prafului, cu mici excepti (de exemplu depuneri daunatoare)5Protejat impotriva jeturilor de joasa presiune de apa din toate directiile
6Carcasa inchisa etans, nu permite nici unui obiect sa intre.6Protejat impotriva presiunii scazute a apei.
7Protejat impotriva efectelor imersiunii in apa intre 15 cm si 1 m
8Protejat impotriva perioadelor lungi de imersiune in apa sub presiune

Infrarosu – IR =datorită acestei tehnologii este posibilă vizualizarea pe timpul nopții pe diferite distante

Iris = Irisul controleaza cat de multa lumina este lasata in obiectivul camerei

Lentila varifocala = Un obiectiv cu camera cu lungime focala variabila. Lentilele varifocale ofera o mai mare flexibilitate fata de lentilele fixe, deoarece acestea permit ajustarea diafragmei lentilei dupa cum este necesar. Lentilele varifocale vin intr-o gama de deschideri, incluzand 2,8-12 mm, 3,5-8 mm si 6-60mm. Cu cat este mai mare dimensiunea diafragmei, cu atat imaginea va fi mai mare, imaginea va fi capturata mai detaliat. O dimensiune mai mica a diafragmei va avea ca rezultat o vedere mai larga, cu mai putine detalii fiind capturate.

Lungime de banda = (In limba engleza, bandwidth),  este capacitatea unei legaturi de comunicatii prin retea, cablu sau fara fir pentru a transmite cantitatea maxima de date de la un punct la altul printr-o retea de calculatoare sau conexiune la internet intr-o anumita perioada de timp – de obicei, o secunda.

Meniul OSD = (On Screen Display) reprezinta o modalitate avansata de setare a camerelor de supraveghere video, ce permite instalatorului sa ajusteze un set de filtre digitale si diversi parametri ai imaginii, pentru a customiza semnalul generat. De exemplu, pot fi setati parametri de expunere (Shutter, BLC, DWDR, AGC), parametric ai imaginii (DNR, Culoare, Contrast, Luminozitate, Mirror, AWB, D/N), functii special cum ar fi titlu camera, data/ora, detective de miscare, recunoastere facial, etc

MPEG = (Moving Picture Experts Group) este un standard de codare video digitala cu o rata de compresie medie. In CCTV acest standard a fost inlocuit cu H264, care este de aproximativ 2 ori mai eficient, ia mai nou cu H265

Mod zi / noapte  = O camera care are o functionare normala a culorilor in situatiile in care exista o iluminare suficienta (conditii de zi), dar unde sensibilitatea poate fi crescuta atunci cand nu este disponibila lumina (conditii de noapte). Acest lucru este realizat prin inlaturarea filtrului IR-cut (necesar pentru o culoare buna).

NVR =(Network Video Recorder) este un dispozitiv digital care primește și stochează imaginile video transmise de camerele de supraveghere IP.

OSD = Prescurtare de la On Screen Display – O metoda de afisare a informatiilor de setare si / sau a instructiunilor pe un monitor de afisaj.

Pelco D = reprezinta un protocol de comunicare pentru controlul camerelor cu PTZ. Acest protocol comunica in sistem hexazecimal pe 7 biti.

Pixeli = un pixel este cel mai mic element al unei imagini digitale. Camerele de supraveghere video digitale au rezolutii de 1-8 megapixeli.

Placa de captura = acest dispozitiv se monteaza intr-un computer si cu ajutorul acestuia semnalul video este captat in format digital si inregistrat pe diferite suporturi de stocare: Hard Disk, CD/DVD, USB Stick, carduri de memorie sau dispozitive de stocare din reteaua locala, conectate la computer

POE = Prescurtare de la Power Over Ethernet – De obicei, camerele de supraveghere necesita doua cabluri pentru a putea inregistra (alimentare+video). Prin asocierea cu un NVR corespunzator, conexiunea de tip POE permite ca printr-un singur cablu de tip FTP transmiterea alimentarii cat si a semnalului video. Daca sunteti in cautarea unui NVR care suporta PoE, este important sa verificati mai intai numarul de  porturi, pentru a putea acoperi toate dispozitivele dumneavoastra. Daca aveti un NVR care nu are POE, puteti lua un switch POE, prin care vor trece cablurile inainte sa ajunga in NVR.

Protectie antivandalism – IK = Clasificarea IK stabileste gradul de protectie care este asigurat de carcasa echipamentului impotriva socurilor mecanice externe. Cu cat indexul IK este mai mare, cu atata rezista mai mult la socuri. (este sugerat IK10 pentru o camera de supraveghere).

PTZ = Prescurtare de la Pan Tilt Zoom – Camerele cu functia PTZ va permit sa reglati pozitia lor (“Pan” este miscarea in lateral, “Tilt” este in sus si in jos) si focalizarea prin apropiere/departare “Zoom”) a camerei folosind o telecomanda/tastatura.

Rezolutie orizontala = reprezinta numarul maxim de linii alternative albe si negre, din imaginea camerei. O rezolutie de 400 linii TV reprezinta 200 de linii negre distincte si 200 de linii albe distincte numarate pe orizontala imaginii si egale cu inaltimea acesteia. Acest parametru este cunoscut si sub numele de “Linii de rezolutie orizontala” fiind foarte important pentru caracteristicile camerelor.

ROI = Prescurtare de la Region Of Interest. Reprezinta o zona specifica dintr-un camp de vizualizare, folosita de algoritmul de detectie a miscarii.

Router = Un dispozitiv de retea care transmite pachetele de date. Cand facem referire la configurarile camerelor de supraveghere, un router este utilizat pentru a conecta un DVR/NVR si un computer la o singura conexiune la internet. Un router poate fi, de asemenea, utilizat pentru a conecta mai multe camere de securitate bazate pe tehnologie IP la o singura conexiune de internet.

RS-485 = Interfata de comunicare pentru a putea controla camerele de suraveghere cu functie PTZ.

S/N = Prescurtare de la SIGNAL TO NOISE RATIO, este raportul dintre zgomot si semnalul total real si arata cum nivelul de semnal este mai mare decat nivelul de zgomot. Acesta este exprimat in decibeli (dB), daca valoarea este mai mare, imaginea si sunetul vor fi mai clare in timpul redarii.

Semnal analog = majoritatea camerelor CCTV chiar daca au electronica cu microprocesoare si componente digitale, dau la iesire un semnal analogic, adica nivel de voltaj variabil si sincronizari de frecventa. Standardele pentru semnal video analogic sunt NTSC (SUA) si PAL (Europa).

Unghi = unghi sau campul de vedere, aceasta este zona pe care o lentila poate acoperi, unde unghiul de vedere este determinat de lungimea focala a obiectivului.

Unghi de vizualizare = Poate fi exprimat in diagonala, orizontala sau verticala. Dimensiunile focale mai mici dau un unghi de vedere mai larg.

UTC = Prescurtare de la UP THE COAX. UTC este noua tehnologie adoptata in sistemul de supraveghere video analogic. UTC poate permite utilizatorului sa configureze de la distanta OSD-ul camerei prin intermediul circuitului integrat UTC (IC). Cel mai important, pentru a adopta tehnologia UTC, nu necesita schimbarea designului original al circuitelor CCTV, deci UTC este incorporat in cablul coaxial, semnalul de control se va transmite prin cablu coaxial.

Video balun = Vine de la prescurtarea BALance / UNbalance.  Un video balun este o alegere excelenta pentru un traseu lung de cablu. Cablul standard coaxial este, de obicei, cel mai bun mediu pentru transmiterea de imagini video, dar calitatea inregistrarilor este limitata la aproximativ 180 de metri înainte de degradarea calitatii. Un video balun permite semnalului sa calatoreasca cateva sute de metri in plus. Exista 2 tipuri de video balun CCTV, pasiv si activ. Un video balun pasive sunt bune pana la 350 de metri. Un video activ poate extinde raza de actiune la 1200 de metri, dar va folosi o alimentare externa cu curent continuu (DC).


WDR = 
Prescurtare de la Wyde Dynamic Range. O camera de securitate WDR  este utilizata pentru a capta imagini clare ale obiectelor inconjurate de o lumina puternica din spate, pastrand totodata vizibilitatea fundalului.

ZOOM = Modificarea lungimii focale efective pentru a permite campurilor de vizualizare diferite sa umple zona de imagine. Zoomul poate fi optic, in cazul in care obiectivul este reglat, sau digital, in cazul in care o parte din vedere selectata este marita electronic.

ZOOM motorizat = o camera de supraveghere cu zoom motorizat este foarte utila atunci cand exista un operator care poate si doreste sa actioneze zoom-ul camerei atunci cand are nevoie de informatii mai detaliate asupra unui loc, lucru, eveniment sau persoane.

Sistem supraveghere video IP vs sistem analog/digital

Blog Diferenta claritate camere in fuctie de mega pixeli

Rovision pentru siguranta casei tale!

Intr-o lume moderna in permanenta schimbare, care devine pe zi ce trece mai tehnica si mai centralizata, Rovision – are solutiile necesare pentru siguranta dumneavoastra. Spatiu comercial, locuinta, perimetriu exterior, ferma, fabrica, hala sau curte, Rovision ofera echipamentele necesare pentru protectia anti-efractie completa. Metoda cea mai eficenta pentru protectie este oferita de un sistem de supravegehere video Rovision. Sistemele de securitate video oferite de Rovision sunt impartite in doua mari categorii: analog/digital si sisteme IP.

Care este diferenta intre sistem supravegehere analog/digital si sistem supravegehere IP?

Scopul principal al acestui articol este de a va ajuta sa va decideti ce sistem supravegehere Rovision sa achizitionati pentru protectia anti-efractie. Inainte de a lua decizia achizitionarii unui sistem profesionist de supraveghere video trebuie sa stiti ca cele doua tehnologii sunt folosite la peste 99% din sistemele de supraveghere vandute la nivel modial. Ambele sistem pot avea senzor de imagine CCD si CMOS, capabila sa surprinda cele mai bune si calitativ imagini, si deasemenea pot realiza functii de zoom sau focus pe imagine, atunci cand este necesar.

(nota explicativa senzor:

  • CCD – este un senzor de lumina cu tranzistori pe un circuit integrat – functie principala posibilitatea de conversie a informatiilor vizuare intr-o imagine video
  • CMOS – este un circuit integrat, care permite integrarea tuturor functiilor unei camere video pe un singur circuit integrat spre deosebire de CCD – CMOS-ul este folosit si la tefoanele smart si alte gadget-uri )

Principala diferenta intre un sistem de supraveghere video analog/digital si un sistem de supraveghere video IP este data de capacitatea de transfer a datelor. Intr-un sistem digital/analog conectarea camerei cu dvr-ul se realizeaza prin cablu coaxial, utp sau ftp, prin mufe BNC sau Videobaloane, iar la un sistem IP conectarea la NVR se realizeaza folosind mufe de tip rj-45, cablu utp sau ftp. Sistemul video IP poate fi de doua feluri cu POE integrat – NVR-ul are switch de retea integrat, sau fara POE – unde este necesara conectarea camerelor la o retea separata fie prin switch fie prin router.

Foarte important de retinut sunt urmatoarele aspecte :

  • Nu exista diferenta de calitate a imaginii intre sistemele analog/digital si sistemele IP, calitatea imaginii este data de numarul de MegaPixeli ai camerei si de tehnologia video de compresie a dvr-ului sau nvr-ului.
  • Sistemul analog/digital – comprima imaginea in format digital indiferent de timpul de cablu folosit pentru preluarea semnalului video.
  • Ambele sisteme pot oferi redarea in timp real a imagii pe dispozitive mobile.

Concluzii

Sistemele video IP si analog/digital oferite de Rovision sunt cele mai bune doua metode de supraveghere video indiferent de timpul imobilului sau perimetrului ce trebuie supravegheat. Specialistii Rovision recomanda montarea unui sistem analog/digital in perimetre mici si medii, iar montearea unui sitem supraveghere IP acolo unde suprafata de supraveghere este mare si deci volumul de informatii este mai mare.

Camerele Hikvision TURBO HD PIR – sau cum am trecut de la protectia reactiva a perimetrului la cea proactiva

Blog Camerele Hikvision TURBO HD PIR
Istoria noastra este presarata cu numeroase solutii de protectie a unui perimetru, mergand de la turnuri si santuri pana la pertii moderni si plasele de sarma. Tehnologia zilei de azi ne ofera, insa, numeroase sisteme de protectie electronica a unui perimetru, cele mai multe dintre ele fiind create pentru a detecta si, uneori, preveni incalcarea zonelor protejate de catre posibilii intrusi.

Cele mai multe dintre sistemele curente de protejare a unui perimetru folosesc detectarea activa cu infrarosu. Cu toate acestea, este important de mentionat ca acest tip de detectare prezinta numeroase limite, mai ales in ceea ce priveste stabilitatea si exactitate. Chiar inainte ca o efractie sa se produca, sau chiar in timp ce aceasta se produce, o camera traditionala IR nu este capabila sa realizeze predictii precise, si, in absenta datelor video, este dificil sa se identifice punctele importante pentru declansarea alarmei. Mai mult decat atat, suprafetele diferite, mediul in sine si alte categorii de factori pot determina, uneori, alarme false sau alte tipuri de rezultate imprecise.

Create tocmai pentru a solutiona acest tip de problema, Camerele Pasive Infrarosii Hikvision Turbo HD Pir utilizeaza diverse tehnologii avansate de monitorizare video. Acest fapt duce la imbunatatirea preciziei alarmelor si prevenirea efractiilor in sine. Cel mai important efect este acela ca supravegherea unui perimetru trece la un nivel superior, mai ales in cazul zonelor residentiale, a celor din proximitatea scolilor, a depozitelor sau fabricilor.

Trasaturile cele mai importante ale acestor camere sunt ritmul rapid de raspuns si precizia declansarii alarmei atunci cand invidizi suspecti intra in cadrul perimetrelor monitorizate.

Aceste camere includ in constructia lor un detector PIR care este capabil sa captureze lumina infrarosie emisa de corpurile oamenilor, diferentiindu-le de alte “zgomote” vizuale. De asemeni, ele pot fi echipate si cu detectare de miscare din seria Hikvision Turbo HD K DVR, pentru a putea identifica si filtra alarmele false cauzate de anumite tinte care se misca, dar care nu au emisia IR specifica corpului uman. In acest context, posibilitatea de diferentia alarmele false diminueaza atat costurile, cat si spatiul de stocare. Un alt beneficiu demn de mentionat este cresterea eficientei in investigatiile inregistrarilor de mai tarziu.

Un alt aspect de mentionat in legatura cu aceste camere este posibilitatea lor puternica si instanta de atentiona si tine la distanta un posibil intrus, intrucat ele pot emite o lumina alba intense care ii atentioneaza pe posibilii intrusi. Sa nu uitam ca, in conditiile tehnologiei de luminozitate ultra-scazuta, aceasta lumina alba actioneaza si ca o sursa de lumina suplimentara, ajutand camera sa captureze imagini clare cu suspectii, chiar si in conditii de luminozitate extrem de scazute. Este mai mult decat logic ca aceste imagini sa fie folosite, ulterior, daca alarma este declansata, ca dovezi in investigatiile organelor abilitate.

Camera de tip Hikvision Turbo HD PIR poate fi folosita alaturi de seriile Hikvision Turbo HD K DVR pentru protejarea perimetrelor, atat cu functii de alertare la efractie, dar si cu cele de a monitoriza zone in timp real cu dispozitivele de monitorizare frontala. In cazul in care are loc o efractie, o astfel de camera poate transmite imediat si chiar anunta personalul de la Securitate pentru a se deplasa la zona afectata. Este de asteptat ca, in cele mai multe cazuri, intrusii sa abandoneze zona si sa plece pur si simplu, ceea ce explica de ce aceste camere nu doar identifica, ci si previn desfasurarea unor efractii/infractiuni.

Nu putem incheia fara a mentiona ca acest tip de camera poate servi la protectia unui perimetru destul de amplu, fiind utila in toate procesele angrenate de un sistem de monitorizare a securitatii. Ea ajuta la preventia, atentionare si serveste si ca dovada in urma unui incident. Camerele de acest fel prezinta imbunatatiri evidente in ceea ce priveste functiile de monitorizare, depasing, cu mult, abordarile clasice de tip de investigare dupa un incident. Ele ajuta, in mod fundamental, la trecerea de la protejarea pasiva a unui perimetru la o monitorizare activa care indeparteaza posibilii intrusi, protejand oamenii si bunurile perimetrului supravegheat video.

Info:
https://www.hikvision.com/europe/News–Events/Press-Releases/From-Reactive-to-Proactive-Perimeter-Protection-with-Hikvision-Turbo-HD-PIR-Cameras